Skocz do zawartości
alCatraz

Grand Theft Auto 4

Rekomendowane odpowiedzi

Uwazam ze nie zostawia rynku PC bez konwersji GTA 4

to przeciez dobre parenascie baniek $ do zarobienia na czysto .

Tak jak napisal ktos wczesniej , jako pierwszy musi sie nasycic rynek konsol

potem po minimum 5-6 miesiacach moga wypuscic wersje PC.

Sam znam takich co dla tej gry ps3/xklocka360 moga kupic i pewnie kupia

w USA/Japoni to zaden extra wydatek w stosunku do przecietnej pensji .

Edytowane przez Mario2k

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

prawdę mówiąc monopol MS przeraża, jesteśmy jak marionetki, czy pieski - gdzie m$ rzuci kijek tam pobiegniemy.

zobaczcie że nawet Sony jest delikatnie mówiąc pomiatane [ reklama GTA4 w TV i logo ?... oczywiście x0 - a gdzie PS3 ?]

na takich monopolistycznych praktykach tracimy wszyscy, z czasem może być tylko gorzej, powstanie kolejna wersja kloca i znowu grube miliony i faworyzowanie nowej platformy.

wg mnie rynek PCtów jako główna skarbonka MS powinien być inaczej traktowany, w końcu to samo podwórko, więc o co tak naprawdę kaman ?

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak na rynku konsol liczyło się tylko Sony i PlayStation to było wszystko OK? Jak już firma się nazywa Microsoft to jest be? IMHO przesadzasz ;) Konkurencja dobra rzecz, a im równiej idą Sony/Microsoft/Nintendo tym lepiej dla nas - graczy

Równo było jak był PS2 i Xbox a teraz microsoft zaczyna robić to co zrobił z PCtami, monopolizuje rynek, jak Sony trzęsło rynkiem konsol to chociaż nie próbowało blokować konkurencji........ a dzieki m$ masz wspaniałą viste, jakiś tam dodatek gta4 tylko na xboxa no i powyżej 100 tyś. wirusów :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo GoW mialo nie wyjsc na pc, tak samo DMC3, Onimusha. Kazda lepsza gra z konsoli jesli nie jest exclusivem by SONY trafi na peceta czy tego chcecie czy nie :P W dodatku GTA1 jako pierwsze wyszło najpierw na peceta a potem na PSX'a więc siłą rzeczy gra musi wyjść na peceta, proste :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Video recka na gamespot 2983558[/snapback]

tak samo jak forza 1,2 i pgr 1,2,3,4. i setki innych gier. Co do GTA to nie udalo mi sie nigdzie kupic dzisiaj. Jutro maja byc juz.

Gdzie te setki? Chyba crapu. To nie czasy ps2, żeby gra wychodziła na jedną platformę. Z top 10 gier na X0 (wg serwisu gamerankings) tylko TRZY nie miały zapowiedzi/premiery na PC. Są to GTA4, Halo3 i Rock Band, z czego druga została by olana na PC, a zrobienie konwersji trzeciej było by bez sensu.

Edytowane przez alCatraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

tak samo jak forza 1,2 i pgr 1,2,3,4. i setki innych gier. Co do GTA to nie udalo mi sie nigdzie kupic dzisiaj. Jutro maja byc juz.

Tylko, że FORZA i PGR to są exclusivy i do tego super broń M$ w walce z Gran Turismo jakby zaczęli to sprzedawać na PC to już odsetek sprzedanych x byłyby mniejszy, a co za tym idzie PS3 mogłoby zmniejszyć dzielący dystans do x360 w liczbie sprzedanych sztuk. GTA nie jest grą, która powstała z myślą o konsolach GTA potem GTA 2 były kierowane głównie do graczy PC, później dzięki kasie SONY GTA wychodziły na PC ze średnio 6-8 miesięcznym opóźnieniem, a na necie nie raz były wywiady z ludźmi z R*, którzy mówili, że gra na PC była ukończona wraz z wersją na PS2 tylko umowa z SONY była taka, żeby przynajmniej pół roku zwlekać z wydaniem.

Nie chcę wysuwać jakiś teorii spiskowych, ale R* ma dobrych speców od marketingu, wiedzą że o GTA IV będą walczyć i M$ i SONY wysępili kasę od M$ za pseudo-dodatki, które pewnie będą słabo rozbudowane, od SONY też wzięli kasę bo S musiało zapłacić inaczej nie wydaliby gry na PS3, a więc wzięli kasę od dwóch walczących ze sobą firm czyli już im się zwróciło za produkcję i jeszcze na tym zarobili. Dalsza część zarobku to jest zysk ze sprzedaży czyli praktycznie podwójny zarobek kasa od M$, SONY + zysk ze sprzedaży. M$ się cieszy bo ludzie pobiegli kupić X360 specjalnie dla gry, SONY się cieszy z tego samego powodu, a za jakiś czas pewnie GTA IV wyjdzie na PC jak przyjdzie zima i ludzie z R* będą potrzebowali kasy na wakacje w ciepłych krajach :wink:

Edytowane przez mastertab

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

napisze tylko tak:

Grajcie na malych ekranach pokroju 24"

Mnie wali na czym gracie ale porownajcie sobie osiagniecia, EOT

alCatraz a Crackdown?

Hmm myślałem, że jestem na bieżąco czyżby w tym roku karty graficzne zostały pozbawione możliwości podłączenia do TV LCD, PLAZMY, PROJEKTORA, czy innych wynalazków ?? Nie wiem jak u NV, ale mojego 2900 można podłączyć przez VGA, DVI, lub przewodami HD które też mam w zestawie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

alCatraz a Crackdown?

Crackdown ze swoją średnią ocen 83% nie wpadłby nawet do top50 gier wydanych na PC w ciągu ostatnich 3 lat ;)

My gramy na małych ekranach, a wy nie gracie nawet w 720p ;). Według gości z z forum beyond3d większość gier na konsole jest upscalowana do 720p z rozdzielczości niższych. I tak na przykład CoD4 pomyka w 1024x600, Halo 3 w 1152x640 (co później potwierdziło Bungie!) a GTA4... w 630p.

http://forum.beyond3d.com/showthread.php?t=43330

EOT;)

Edytowane przez alCatraz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na temat sklepu city@disc i przedpremierowych zamówień wersji PC [zawsze coś, choć to 'tylko' GOL ;) ]

2983605[/snapback]

Nie wiem jak u NV, ale mojego 2900 można podłączyć przez VGA, DVI, lub przewodami HD które też mam w zestawie.

wiesz... do NV można jedynie Composite xD

poważnie to nawet laptop z 8400 ma HDMI [;

Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Crackdown ze swoją średnią ocen 83% nie wpadłby nawet do top50 gier wydanych na PC w ciągu ostatnich 3 lat ;)

My gramy na małych ekranach, a wy nie gracie nawet w 720p ;). Według gości z z forum beyond3d większość gier na konsole jest upscalowana do 720p z rozdzielczości niższych. I tak na przykład CoD4 pomyka w 1024x600, Halo 3 w 1152x640 (co później potwierdziło Bungie!) a GTA4... w 630p.

http://forum.beyond3d.com/showthread.php?t=43330

EOT;)

jasne, przeciez moglby go przeskoczyc kolejny dodatek do sims2 :D

jakby crackdown wyszlo na pc, to 80% ludzi z tego forum sikalo by pod siebie, bo gra jest bardzo grywalna, vide gow, assassin itp itd, a ilosc peerow na trackerach pekala by w szwach, no ale przeciez "wy" macie 3dmark vantage...

5 razy juz pisalem, ze konsole next gen daja ciala, framerate w GTA jest kiepski i rzeczywiscie jezeli wyjdzie konwersja na pc to jest szansa, ze to poprawia, tylko czy warto czekac tyle czasy skoro arcade kosztuje 600zl? zaraz bedzie gadka - no a telewizor za 5k fullhd - to jest najbardziej zabawne, bo wiekszosc ludzi siedzi na tn'owych 17tkach od LG, ale do konsoli to trzeba z 50 cali...

Edytowane przez kucyk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tutaj jest fajny artykuł o gta iv i pc http://www.valhalla.pl/news9322-Liberty-Ci...-beze-mnie.html

tutaj jest ankieta na co chcialbys miec GTA IV wynik jest dośc zaskakujący

http://ve3d.ign.com/

@przemol od Crackdown wole Wiedźmina i Crysisa no i jest też na co czekać jak chociazby Starcraft 2 i Spore

@kucyk masz maca i xboxa moze lepiej idz na inne forum bo nie znajdziesz wspolnego jezyka z ludzmi tutaj i chyba jestes tutaj tylko zeby wkurzac posiadaczy PC bo nic madrego nie piszesz

a posty typu w dziale pc pisze sie tylko o wymaganiach... 5 stron w temacie o gta to gadanie czy wyglada ladniej na PS3 czy X0

Edytowane przez Poiuy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jasne, przeciez moglby go przeskoczyc kolejny dodatek do sims2 :D

jakby crackdown wyszlo na pc, to 80% ludzi z tego forum sikalo by pod siebie, bo gra jest bardzo grywalna, vide gow, assassin itp itd, a ilosc peerow na trackerach pekala by w szwach, no ale przeciez "wy" macie 3dmark vantage...

Mi się Crackdown w ogóle nie podobał grywalność słaba podobnie jak GoW, Assassin za to mnie wciągnął na tyle, że przeszedłem go i na X360 i później na PC.

Czepiasz się z tymi Simsami ja bym powiedział, że rynek graczy PC jest bardziej wybredny Sims uderzył w pewną grupę ludzi, którym to się spodobało, ale zobacz na ilość sprzedanych kopii Call of Duty 4 na PC daleko przed Simsami tylko, że Simsy mają ze 200 dodatków i stąd ich duża liczba sprzedanych kopii.

Nie rajcuje mnie 3Dmark nawet nie mam Visty zainstalowanej i patrząc do topicu o 3Dmarku jakoś szczególnie dużo osób się na niego nie rzuciło właściwie jest 10-15 osób stale piszących/testujących.

5 razy juz pisalem, ze konsole next gen daja ciala, framerate w GTA jest kiepski i rzeczywiscie jezeli wyjdzie konwersja na pc to jest szansa, ze to poprawia, tylko czy warto czekac tyle czasy skoro arcade kosztuje 600zl? zaraz bedzie gadka - no a telewizor za 5k fullhd - to jest najbardziej zabawne, bo wiekszosc ludzi siedzi na tn'owych 17tkach od LG, ale do konsoli to trzeba z 50 cali...

Arcade jest po ~750 zł do tego warto dokupić dysk, więc liczmy około 1000 zł do tego gry średnio 100%-150% droższe od tych na PC i już tak wesoło nie jest

Przykład dobry komp z C2D+8800GT+2GB RAM ~ 2100 zł + 4 gry w cenie 99 zł 2500 zł, konsola 1000zł + 4 gry średnio po 219-249 zł ~ 1900 zł przy 10 grach komp już wygrywa.

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=40740

ja i tak twierdze ze nie bedzie na PC.

Ja myślę, że wyjdzie, a nawet jeśli nie to płakać nie będę, jestem fanem GTA IV mogę kupić sobie wersję na X360, ale poczekam do wakacji może wtedy będzie jakieś oficjalne info. Jeśli R* nie wyda to co najwyżej straci dodatkowe parę milionów $$ i szacunek dużej jeszcze strefy graczy PC(patrz wyniki sprzedaży Call of Duty 4 na PC).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

małe sprostowanie:

ale zobacz na ilość sprzedanych kopii Call of Duty 4 na PC daleko przed Simsami

CoD4 sprzedało się ok. 9 milionów z czego ok. 8 milionów to X360+PS3

Simsów sprzedało się ponad 100 milionów

faktycznie daleko przed...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

sesq HiS juz to dawał ;p

Fajny sie temat zrobił :|. Nie licząc newsa HiS'a ;] to samo OT sie leje (to ja poleje razem z Wami ;] ale już ostatni raz).

Co do GoW raz ze na gre nie czekałem (są/były tysiąc razy lepsze tytuły na konsole: god of war, doa, tekkeny, mortal:armagedon i jeszcze pare innych) a jak zagrałem to o mało z nudów nie umarłem ;). O dziwo ta gra zdobyła tytuł gry roku w 2006 na GS co imo było dużą przesadą.

A tak btw jaki jest problem podłączenia tv do kompa ? Imo żaden. A czemu myszki i klawy nie można pod klocka podłączyć (nie do pisania tylko do grania). Przecież fajnie by było np w CoD4 razem pograć ;] (chyba i tak sie nie da przez live gdzie za multi trza bulić jak w przypadku halo2 ? ...)

EOT ode mnie na ten temat ;)

A i jeszcze jedno: GTA4 na PC imo by sie sprzedało nawet dużo lepiej niż CoD4 co imo jest bardzo dobrym wynikiem. Tym bardziej jakby miało dobre mutli (czyli to z konsol ale na wiecej osób) bo przecież trza bedzie mieć orginalnego cd-keya aby grać w MP.

EOT ;p

Edytowane przez yuucOm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

małe sprostowanie:

CoD4 sprzedało się ok. 9 milionów z czego ok. 8 milionów to X360+PS3

Simsów sprzedało się ponad 100 milionów

faktycznie daleko przed...

Sims 1 + 2 + dodatki ja pisałem tylko o podstawowej wersji gry.

The NPD Group tracks computer and video game sales in the United States. It reported that:

* Console and portable software sales: $6.2 billion, up 8% from 2003

* PC game sales: $1.1 billion, down 15% from 2006

Also note that PC games that are digitally distributed either directly or by distribution networks such as Steam are not tracked by the NPD, and Steam does not list sales numbers for games downloaded through their service.

Przy rozłożeniu tego na 3 stacjonarne konsole i 2 przenośne.

@Devil

Ja mam 2 rzeczy i PC i konsolkę jeśli gra jest jest na PC i na konsole to kupuję wersję PC na konsoli grałem głównie FORZA 2, PGR 4, liznąłem parę pożyczonych gier jak Burnout itp. które nie za bardzo mnie wciągnęły.

Z mojej strony EOT nie będę już odpowiadał na żadne posty nie związane bezpośrednio z GTA IV. Jak co zapraszam na PW.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://www.gry-online.pl/S013.asp?ID=40740

ja i tak twierdze ze nie bedzie na PC.

To by potwierdzało to co dziś w radyju (rmf albo zet) słyszałem- w niusach gość opowiadał o premierze gry (bla, bla, bla) a materiał zakończył słowami "niestety posiadacze pecetów będą musieli poczekać na grę do jesieni". Ciekawe czy wiedział to z innego źródła niż linek wyżej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ale nerwówka w tym temacie się zaczęła...... spokojnie, gra wyjdzie na PCta pewnie po wakacjach zresztą zawsze czekaliśmy i teraz też musimy... next geny i tak już zostały wyprzedzone przez PCty więc walka jest wyrównana :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oczywiscie, że R* nie ogłosi tak szybko premiery na PC, bo wtedy spadła by sprzedaż na konsole, jest to nadzwyczaj logiczne. Najpierw wykonają plan zarobkowy na konsolach, a potem dopiero zajmą się PC i tyle w tym temacie do oficjalnych zapowiedzi :)

Edytowane przez .PaVLo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wczoraj czy przedwczoraj czytałem w jakimś magazynie zagranicznym (skany) na temat tego co Rockstar będze robić po premierze GTA IV. Dodatki na X360, Maxa Payne 3 (!!!) i jakoś exclusive na PS3. Była też mowa GTA MMO. I były to plotki, więc jak najbardziej mozna było oczekiwać czegos na temat GTA IV PC. Nic...

inna rzecz to to, ze od czasów San Andreas (btw zapowiedzieli SA na PC dwa miesiące przed premierą na PS2) Rockstar nie wydał żadnej gry na PC. A był Manhunt 2, Bully, Table Tennis, Vice City Stories i Liberty City Stories, Midnight Club III, Midnight Club Los Angeles. Dlaczego? Nie wiem, ale z tych samych powodów moze nie być GTA IV na PC.

No i jeszcze widziałem posty na innym forum pewnego uzytkownika, który pracował (albo jego znajomy pracował, juz nie kojarze) w UK w tłocznii Rockstara, no i jego zdaniem nie ma prawie zadnych szans na wersje PC... ale akurat to ja bym nie traktował poważnie i uznał to za ciekawostkę.

Wspomne tez o tym, ze powstała jakaś relacja z ostatnich dni przed premierą gry z siedziby Rockstara. I kiedy dowiedzieli się, ze GTA w wersji na X360 wyciekło do sieci, to cóż... cała atmosfera radości ulotniła się (ich słowa), a sami byli zirytowani i rozgoryczeni. Nie wiem zatem z jakim nastawieniem mogliby robić wersje na PC zwazywszy na ogromniaste piractwo.

Z drugiej jednak strony GTA ma multi, co na pewno wspomoże sprzedaż, bo kazdy bedzie chciał pograć online.

Dla mnie mogą i wydawać grę na PC (chociaż moim zdaniem nie powinni), ale jak już to uważam że nie bedzie to w tym roku. Ale nadal nie wiem czemu niektórzy nadal są takimi optymistami względem wersji na PC, skoro jak narazie jest więcej przeciw niz za.

Ja zagram juz niedługo (2-3 miesiące), i sie z tego ciesze. Nie mam zamiaru czekać na łaskę Rockstara w postaci wersji na PC. I czekać na różne inne gry, które wychodzą z wyprzedzeniem na konsole (albo te interesujące mnie tytuły które w ogóle nie wychodza na PC, a takich gier jest od groma). Na GoWa czekalismy rok, na Mass Effect pół roku, na Assassin's Creed pół roku i jeszcze troche tego chyba było. Oczywiście ktos moze powiedziec ze dostalismy wersje lepsze - ale mnie osobiscie to mało interesuje... ja mam ochotę zagrać teraz, a nie czekać nie wiadomo ile miesięcy. Z tego samego powodu ide do kina na premierę filmu.

Moze tez po prostu wole bulić kasę dla Sony i MS niz dla tych pajaców z Nvidii i Intela ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

można tutaj gadać miesiącami na temat czy sie gra na PC pojawi czy nie ale koniec końców całość sprowadza się do jednej rzeczy; HAJ$u. Jeżeli R* przeliczy ile będzie go kosztowała konwersja na PC i zestawi to z przewidywalnymi zyskami ze sprzedaży gry i wyjdzie im to na + to gra na piecyku pojawi się, a jak wyjdą na tym na 0 to chyba sami wiecie ...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dziwne byłoby gdyby koszt konwersji już gotowej gry przekroczył ewentualny zysk że sprzedaży, co jak co [; ale to jest niemożliwe.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość Harry Lloyd

Tylko jest jedna kwestia w przypadku konsol - nie każdemu odpowiada granie na padzie. O ile w samochodówki idzie się przyzwyczaić, o tyle granie w strzelanki na padzie to dla mnie giga lol, i ten pogląd się u mnie nigdy nie zmieni. Dlatego też nie mam zamiaru kupować konsoli, nawet jesli GTA IV ani żadne inne nie wyjdzie na PC (w co wątpię bo była by to jedna z głupszych decyzji w historii świata).

I teraz pytanie jaki problem dodać natywne wsparcie dla klawiatury i myszki w konsolach (oczywiście nie obowiązkowe, w grze byłby wybór sterowania i wybierając pada było by tak jak jest obecnie, a wybierając klawe i myszke można by ustawić wiele opcji tak jak na kompach)? Gdyby to zrobili to na konsole powstawały by wszelkie gry jakie są, większość graczy wolałaby wydać raz kasę na konsolę, a na rynku kompów został by high-end (dla nowinek technologicznych) i low-end (dla multimediów). Było by po problemach.

Edytowane przez Harry Lloyd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi