ddadam Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Witam, kupiłem obudowę Yesico 8989 OPENAir Black i mimo że temperatura w środku nie jest wysoka to chciałbym zamontować jakieś wentyle (jest miejsce na 2x120mm z przodu i z tyłu) bo mam pasywną kartę graficzną Radeon 3650 Asus Silent 512MB 2xDVI - i ta karta to zdecydowanie najgorętsza część mojego kompa. A może wystarczy jakoś przymocować wentylator na/obok tej karty? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Witam, kupiłem obudowę Yesico 8989 OPENAir Black i mimo że temperatura w środku nie jest wysoka to chciałbym zamontować jakieś wentyle (jest miejsce na 2x120mm z przodu i z tyłu) bo mam pasywną kartę graficzną Radeon 3650 Asus Silent 512MB 2xDVI - i ta karta to zdecydowanie najgorętsza część mojego kompa. A może wystarczy jakoś przymocować wentylator na/obok tej karty? no jasne ze warto w pasywnie chlodzonej obudowie dobre wentyle to podstawa. Poza tym trzeba troche wymusic obieg powietrza zeby sie tam nic nie ugotowalo. A wentylatory to w zaleznosci jaka gotowka dysponujesz. Najlepsze sa Noctua'y P-12 (ale kosztuja 79PLN/szt.) jesli chodzi o cisze a troche gorsza wydajnosc to Xthermal BTF PRO (chyba najcichsze wentyle na rynku), a jezeli cos posredniego to dobre sa rowniez Fandery 12cm z regulatorem obrotow (ok 32 PLN/szt.) lub Enermax'y Warp. Wszystko zalezy od budzetu jakim dysponujesz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddadam Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 To proponujesz 2x120 przód - tył? Moja karta ma ok 50-60 C podczas oglądania filmów i nie chcę jej mocno podkręcać bo aż strach ;). Chciałem przeznaczyć ok 20zł za sztukę. Kupuję tylko w komputroniku bo mam na miejscu Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
vanderneels Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Na http://silentworks.pl/ jest test cichych wentylatorów 12 cm. Dobrze wypadł tam Chieftec AF-1225S, a kosztuje poniżej 20 zł. Tanie i dobre są też Acutake. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Ta buda niestety nie należy do zbyt rewelacyjnych przez ten "dziurkowany" bok. On zupełnie zaburza przepływ powietrza... Ale oczywiście warto dołożyc. Tylko właśnie przez tą ściankę nie spodziewałbym się znacznie niższych temperatur. Oprócz tych wentyli, mógłbyś też przyczepić jakiś wentyl 80mm albo 92mm na tą pasywkę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ddadam Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Ta buda niestety nie należy do zbyt rewelacyjnych przez ten "dziurkowany" bok. On zupełnie zaburza przepływ powietrza... Ale oczywiście warto dołożyc. Tylko właśnie przez tą ściankę nie spodziewałbym się znacznie niższych temperatur. Oprócz tych wentyli, mógłbyś też przyczepić jakiś wentyl 80mm albo 92mm na tą pasywkę. Ta obudowa ma "dziury" po bokach i jeszcze do góry ;). Przyczepić? Jakiś klej termoprzewodzący? Co polecasz na kartę? Do obudowy na 90% biorę Arctic Cooling Fan 12 PWM chyba że mi odradzicie Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychu26 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Mam 3 te Arctici w obudowie przód, tył i Ultra 120 i jestem bardzo zadowolony nie slychac ich bo skutecznie zaglusza je Palit 8600GT. Ja polecam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Huberek Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Ta obudowa ma "dziury" po bokach i jeszcze do góry ;) . Przyczepić? Jakiś klej termoprzewodzący? Co polecasz na kartę? Do obudowy na 90% biorę Arctic Cooling Fan 12 PWM chyba że mi odradzicieMiałem na myśli przyczepienie wentylatora na jakichś opaskach zaciskowych (zipach) :) AC jest ok. Możesz jeszcze wziąć pod uwagę Acutake. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...