Skocz do zawartości
Beereq

Sb Audigy Value/se/ls I Live! 24bit Mod Na X-fi Extreme Audio

Rekomendowane odpowiedzi

ja powiem tak z mojego doswiadczenia . stery od kawasaki :rolleyes: są poprawione i odblokowane opcje mają jak pisze kolega wyzej , graja dla mnie tak samo jak orginalki, wydajnosc ta sama czyli małe obciazenie dla proca. natomiast stery podane na samy poczatku te 78. daja duzo lepszy i czysty wyrazny dzwiek , przy potencjometrze na 75 %,gdzie orginalne stery powodowaly zlewanie sie dzwieku, bas był miekki i mniej dudniacy , ale uzycie procka było duzo wieksze . musiałem zrezygnować z uwagi na gry spadek spory oj spory.ale na lepszym sprzecie pewnie spadek byłby nie odczuwalny.posiadam starego antka, system xp. gdybym miałem jakies dwa jajka instalował bym wersje 78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

na moje ucho wersja 78. nie jest tym samym siepie mi proca na 56 % , orginalki i te kawasaki na 15%. po odpaleniu wszystkich bajerów w kawasaki procek na 22%. to nie autosugestia bo róznice słychac jak nic. pogdgłaszajac volume na max. posiadam tylko x 540 i i audigy se , ktos z lepszym sprzetem pewnie lepiej to wyłapie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radze Wam nie instalowac sterow do Audigy SE z wersji XP na Windowsie 7 Prof. Myslalem, ze poprostu wywali mi jakis blad, ale wywalil niebieski ekran z resetem i Windows juz wiecej nie wstal ;) Te przeznaczone do Win 7 oczywiscie smigaja, Crystaliser tez odblokowalem.

EDIT:

Mam Panowie przy okazji problem. Pozwole sobie wkleic mojego posta z tematu o Windowsie 7, bo nie wiem zabardzo gdzie on sie bardziej nadaje i co sprawia problem, system czy karta Audigy SE. Z gory dzieki za jakies podpowiedzi.

Kolejny problem... System bardzo fajny, ale musze wszystko poustawiac pod siebie.

Jest problem z dzwiekiem w Winampie. MP3ki "skacza" co kilkanascie sekund, karta muzyczna to Audigy SE, stery to zmodyfikowane SE @ X-Fi z tematu na forum, oczywiscie wersja dla Win7. Nie bardzo wiem gdzie szukac przyczyny, na poczatku myslalem, ze to skoki zwiazane ze zwiekszonym uzyciem procka (strasznie duze we Flashu na tej 7ce), ale teraz widze, ze sie to zdarza nawet przy minimalnym uzyciu. Czy mial ktos podobny problem ? Zreszta te skoki procka w XP nigdy nie mialy wplywu na MP3, moglem nawet Orhosa wrzucic to MP3 nie mialo prawa sie zajaknac.

EDIT:

W WMP jest to samo. Wylaczylem nawet EIST w Biosie, zeby proc caly czas na 3Ghz lecial, ale problemu to nie rozwiazalo. Co to kur... moze byc ??

EDIT2:

Wywalilem Flasha, FireFox mozna powiedziec ze odzyl, smiga w koncu jak na XP, cos mi ten Flash sie na 7ce nie podoba, zauwazalne jest na nim wieksze uzycie proca , az takie ze FireFox chodzil sporo wolniej, o IE to juz nie wspomne, bo mulil strasznie... No ale problem MP3 pozostal, nie mam pojecia co jest grane, ale wszystko wskazuje na te zmodowane stery do Audigy SE. Tylko ze nikt inny na nich podobnych problemow nie zglaszal... Ma ktos jakis trop ?

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie , czy na standardowych sterownikach od windows 7 na audigy se 7.1 jakość dźwięku jest gorsza niż na tych sterownikach, jest jakaś różnica?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tych sterach masz dodatkowo Crystalizer i nie wiem czy nie szerszy equalizer (w tych zmodowanych). Jeśli wyłączysz te ulepszenia dźwięk będzie taki sam jak na oryginalnych x]

@DziubekR1

To na pewno nie wina sterów - wszystkim działają idealnie, nowsza wersja się nie pokazuje od długiego czasu, Kawakami chyba nawet jakis czas temu zaprzestał swoją "działalność", uznając że wszystko dopracował w tym SupportPacku. Może masz jakieś psikuśne kodeki?

Spróbuj K-Lite Codec Pack - possij opcję MEGA. A może np. nie wyłączyłeś zintegrowanej karty dźwiękowej i 2 urządzenia pracujące jednocześnie mają jakiś konflikt?

A dodam jeszcze jedno - na XPku oryginalne stery chyba wykorzystywały jakiś procesor w audigy, a te zmodowane działają tylko na procku - tak mi się wydaje ale nei jestem pewien. Ja po przesiadce z XP na Vistę i 7-kę w czasie właczania prockożernych aplikacji zauważałem 1-sekundową ścinkę odtwarzanej muzyki. Na 2-jajowcu już rzadko się tak dzieje - a na XP choćby się kąp zwiesił muza grała - więc chyba była przetwarzana sprzętowo przez dźwiękówkę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Audigy SE i zainstalowane stery z 1 postu te P17X_SupportPack_2_0.exe , zainstalowałem Resident Evil 5 oraz CMR Dirt 2 obydwie gry instalują w systemie jakiś Rapture 3D dzwiękowy. Po odpaleniu RE5 przywitał mnie normalny dzwięk oraz w tle trzaski. Po wyjściu z gry do Windowsa trzaski pozostały , można było sluchać muzyki itp ale cały czas były trzaski . Restart kompa nic nie pomógł.

Dopiero nastała cisza po reinstalacji driverów do Audigy, odinstalowałem tego Rapture 3D i w obydwu grach wybrałem Audio Software i jest normalnie.

Miał ktoś taki przypadek ?

Nie wiem jak jest na driverach standartowych, gdyż karte tą mam od kilku dni i odrazu instalowałem pakiet 2.0 Daniela Kawaki 5.12.01.622

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Radze Wam nie instalowac sterow do Audigy SE z wersji XP na Windowsie 7 Prof. Myslalem, ze poprostu wywali mi jakis blad, ale wywalil niebieski ekran z resetem i Windows juz wiecej nie wstal ;) Te przeznaczone do Win 7 oczywiscie smigaja, Crystaliser tez odblokowalem.

EDIT:

Mam Panowie przy okazji problem. Pozwole sobie wkleic mojego posta z tematu o Windowsie 7, bo nie wiem zabardzo gdzie on sie bardziej nadaje i co sprawia problem, system czy karta Audigy SE. Z gory dzieki za jakies podpowiedzi.

Kolejny problem... System bardzo fajny, ale musze wszystko poustawiac pod siebie.

Jest problem z dzwiekiem w Winampie. MP3ki "skacza" co kilkanascie sekund, karta muzyczna to Audigy SE, stery to zmodyfikowane SE @ X-Fi z tematu na forum, oczywiscie wersja dla Win7. Nie bardzo wiem gdzie szukac przyczyny, na poczatku myslalem, ze to skoki zwiazane ze zwiekszonym uzyciem procka (strasznie duze we Flashu na tej 7ce), ale teraz widze, ze sie to zdarza nawet przy minimalnym uzyciu. Czy mial ktos podobny problem ? Zreszta te skoki procka w XP nigdy nie mialy wplywu na MP3, moglem nawet Orhosa wrzucic to MP3 nie mialo prawa sie zajaknac.

EDIT:

W WMP jest to samo. Wylaczylem nawet EIST w Biosie, zeby proc caly czas na 3Ghz lecial, ale problemu to nie rozwiazalo. Co to kur... moze byc ??

EDIT2:

Wywalilem Flasha, FireFox mozna powiedziec ze odzyl, smiga w koncu jak na XP, cos mi ten Flash sie na 7ce nie podoba, zauwazalne jest na nim wieksze uzycie proca , az takie ze FireFox chodzil sporo wolniej, o IE to juz nie wspomne, bo mulil strasznie... No ale problem MP3 pozostal, nie mam pojecia co jest grane, ale wszystko wskazuje na te zmodowane stery do Audigy SE. Tylko ze nikt inny na nich podobnych problemow nie zglaszal... Ma ktos jakis trop ?

Mam dokładnie to samo na systemie Windows 7 Enterprise, na sterownikach Creative dzieje się to samo, dziwne jest to, że po wyłączeniu Audigy SE i włączeniu Realtek HD Audio dźwięk odtwarzany jest normalnie. Widać problemem jest sama karta, chociaż przychodzą mi obecnie na myśl sterowniki karty graficznej bo czasem ona też zachowuje się dziwnie- animacje Flash zacinają minimalnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Też mam Audigy SE i od jakiegoś czasu (bodajże od zainstalowania Visty z kodekami CCCP) raz na jakiś czas pojawia się właśnie problem z przeskakującym dźwiękiem co kilkanaście sekund. I nie dotyczy to tylko muzyki, ale także filmów (z dysku czy internetu).. bez znaczenia jest czy są to sterowniki oryginalne czy modowane na X-Fi.

U mnie można ten błąd wywołać włączając CPU-Z. Działa za każdym razem, więc rzadko go odpalam ;) Czasami samo z siebie potrafi się poniszczyć, coć nie wykluczam, że także jakaś aplikacja ma na to wpływ (podejrzany jest też Everest)/ Po restarcie kompa zazwyczaj jest w porządku, ale raz na jakiś czas muszę go restartować jeszcze raz, by wszystko było w porządku.

Na XP nie zauważyłem tego problemu, a i kodeki miałem inne i dlatego w wolnym czasie wrócę do K-Lite Mega..

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i już mam powoli dość, zmieniam stery , usuwam stare ale to i tak nic nie daje ciągle dzieję się to samo czyli raz ciszej raz głośniej.

Z jakich sterów Wy korzystacie koledzy? Do win 7 64bit

Na 7-mce mam P17X_SupportPack_2_0.exe i wszystko ok na audigy se :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam!

Wpadła w moje ręce karta sb audigy se i zacząłem się nią trochę bawić.

Na forum creativa jest dostępny support pack 2.5 a oprócz tego są dostępne PAXy dla tej karty ale ja mam z nimi problemy (prawdopodobnie brak device id mojej karty ).

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też mam problem. Kupiłem właśnie SB Live 24-bit SB0410 bo na integrze nie obsługiwało mi EAX pod W7x64. No i tu niestety mam ten sam problem. Instalowałem najnowsze stery od creative SB24_PCDRV_LB_1_04_0090, karta gra ale bez obsługi EAX . Zainstalowałem P17X_SupportPack_2_5 i to samo :( Jest jeszcze taki dziwny objaw, że w teście głośników grają wszystkie 5 ale już subwoofer nie gra tylko znowu środkowy. No i Everest w pokazuje , że karta nie obsługuje EAX a na moim kompie sporo się gra. Proszę o pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja też mam problem. Kupiłem właśnie SB Live 24-bit SB0410 bo na integrze nie obsługiwało mi EAX pod W7x64. No i tu niestety mam ten sam problem. Instalowałem najnowsze stery od creative SB24_PCDRV_LB_1_04_0090, karta gra ale bez obsługi EAX . Zainstalowałem P17X_SupportPack_2_5 i to samo :( Jest jeszcze taki dziwny objaw, że w teście głośników grają wszystkie 5 ale już subwoofer nie gra tylko znowu środkowy. No i Everest w pokazuje , że karta nie obsługuje EAX a na moim kompie sporo się gra. Proszę o pomoc

W sp 2.5 masz alchemy, sprawdzałeś czy eax zadziała z tym?

Myślę, że ten sb audigy se nie zagości zbyt długo u mnie w kompie i przeproszę się ze starym live!.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam Live 24bit model SB0410. Czytalem ze mozna zmodowac Audigy na XFI. Ostanio doszly mnie sluchy ze z Livem mozna zrobic to samo. I ... ? Udalo sie. Roznica jest jak po przesiadce z malucha do porsche. O ile na moich glosnikach 2.1 roznica jest niewielka, ale jest to na sluchawkach BOOOMBA. Dodam ze wyczytalem ze wersja pod XP ma jakies starsze biblioteki, ktore przysparzaja troche klopotow. Biblioteki 4.1. Wersja Vista ma 4.2. Obie wersje zarowno Vista jak i XP dzialaja na Windows XP. Dlatego zainstalowalem na moim XP wersje pod Viste z bibliotekami 4.2. Czytalem tez ze niektorzy maja bsody i trzeba wgrac patcha ktory je usuwa, ale rowniez Crystalizera i CMMS 3D. U mnie poki co zadnych Bsodow i full opcje. Mam Xtreme :rolleyes:

PS wersja 0079.

Edytowane przez Krydor

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znów nowości dla P17

PAXy - 1.15 oraz SP 2.6

Pozdro!

Edit>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

PAXy dalej nie rozpoznają poprawnie mojej karty ale się instalują i jest nawet dźwięk ale nie wszystko działa np. konsola.

Za to support pack 2.6 od Daniela-k działa rewelacyjnie, nawet crystalizer działa tylko trzeba go odblokować w trybie awaryjnym - wystarczy w trybie awaryjnym odpalić plik crystalizerunlocker. Wszystkie efekty,crystalizer, mikser i eax działają poprawnie. Dźwięk jest czysty i nie występują żadne trzaski ani zakłócenia.

Link do tematu o sp2.6:

http://forums.creative.com/t5/Sound-Blaste...-LS/td-p/550639

Testy przeprowadzone na Win7 x64!

Pozdro!

Edytowane przez karol-s

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wczoraj dokłądnie postanowiłem sobie "przerobić" ową kartę na X-Fi ale po dobrze przeprowadzonej instalacji i uruchomieniu komputera ponownie nie dość, że działają mi tylko 2 głośniki to na dodatek nie mogę w opcjach nic ustawiać a raczej mogę ale bez żadnego efektu :/

Ściągnąłem P17XFXA_PCDRV_1_04_0080 i niby wszystko mam ale bezefektów :/ Sprawdzałem test głośników to wszystkie "szumią" ale jak chodzi o muzykę to tylko 2

Jakieś propozycje? Zainstalować ten suppor pack? A i jeszcze jedno w opcji ENTERTAIMENT MODE mam tylko 6 opcji wyboru a nie jak na zdjęciu z 1 strony gdzie jest 9 :/

Dołączona grafika

Dodam jeszcze, że mam Win 7 64bit ale to chyba nie jest jakaś większa przeszkoda

Edytowane przez BeeV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz to już wogóle jest nagrzebane :/ Te sterowniki na czysto trzeba instalować czy na tą wersje P17XFXA_PCDRV_1_04_0080 ?

ED

Ok zaczynam zabawe może coś w ustawieniach mam nie tak jak się wcześneij bawiłem

ED2

Ok doszedłem do tgo, poprawka jednak pomogła dzięki. Co prawda chciałem najpierw dojść do tego jak zrobić żeby wszystko działało bez poprawki bo byłem przekonany, że ja gdzieś błąd popełniłem a temat czytałem i w ostateczności chciałem ją zainstalować.

Teraz tylko jeszcze CrystalizerUnlocker który trzeba odpalić w trybie awaryjnym tak?

ED3

A tak w zasadzie warto bawić się w tego Crystalizera?

Edytowane przez BeeV

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

BeeV

Na czystym systemie instalujesz support pack 2.6, później(jeżeli chcesz bo to nie jest konieczne) w trybie awaryjnym odpalasz crystalizerunlocker i wszystko działa jak należy. Jeżeli masz już jakieś sterowniki do audigy zainstalowane to musisz je odinstalować i usunąć pozostałości jakimś programem np. driver swepper czy jakoś tak.

Powiedzcie mi, bo sie już gubię... czy to jest tak, że:

Audigy + zmodowane stery = X-fi Audio na oryginalnych sterach?

Przeczyatłem trochę informacji o x-fi audio oraz audigy se/live 24-bit i wynika z nich, że są to bliźniacze karty zbudowane na tym samym chipsecie ale różniące się nieznacznie płytkami.

Niektóre sterowniki zmieniają nazwę karty w windowsie an x-fi ale najnowszy support pack 2.6 tego nie robi ale udostępnia panel creativa taki jak w x-fi audio oraz pozwala na korzystanie z crystalizera, cmss 3d i eax takiego jak w x-fi audio.

Pozdro!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi