Dr@GuN Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 (edytowane) hej mam pytanko , nie chciał bym zabezpieczać specjalnie sieci wifi w domciu a widzę ze mam kolegę na plecach , klucze wep i takie wynalazki nie wchodzą w grę (niepotrzebnie obciążają siec poza tym jedno urządzenie mi nie obsługuje ZADNYCH szyfrowań <lol>) pomyślałem ze dam nietypowe adresy ip routera i pozostałych urządzeń dhcp mam wyłączone teraz pytanie bo z tego co sam zauważyłem to nie problem poznać adres mac AP do którego sie podczepiamy , czy istnieje możliwość złapania po nim adresu ip routera/ap ? jeśli tak to czym tak już z ciekawości narazie dorwałem angryipscan i the dude ale przy założeniu ze dam adresy z puli 192.168.173.191 czy coś takiego znalezienie routera potrwa wieki Edytowane 28 Kwietnia 2008 przez Dr@GuN Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Nie jest to takie trudne. U mnie przeszukanie 255 IP w poszukiwaniu MACów zajmuje jakieś ~2min, więc dojście do zakresu 192.168.173 zajmie jakieś ~6h - jak nie będzie miał co robić, to znajdzie ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shiz Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Sprawdzasz sobie producenta AP i początek adresu mac. Lista adresów MAC przypisanych producentom. Następnie prostym progamem np. WsPING skanujesz sobie zakres np. 192.168.56.1 - 192.168.56.254, jak przeskanujesz to Start -> uruchom -> cmd -> arp -a i szukasz trzech pierwszych znaków adresu mac odpowiadającym twojemu AP i masz ip. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Jedyne dosc skuteczne rozwiazanie to WPA/WPA2.... inne sa do rozbrojenia w krotkim czasie. Nie mowie o radius itp... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Jedyne dosc skuteczne rozwiazanie to WPA/WPA2.... inne sa do rozbrojenia w krotkim czasie.Do WPA powoli też zaczynają się ludzie dobierać za pomocą tęczowych tablic. Na całe szczęście trzeba poświęcić "trochę" czasu żeby wygenerować dobrą tablicę. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piterus90 Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Podlaczy Ci sie do AP, popatrzy co tam lata a tam bedzie juz widzial wszystkie IP i MAC, wiec nie problem Nie mozesz wlaczyc autoryzacji po MAC chociaz? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Camis Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 Do WPA powoli też zaczynają się ludzie dobierać za pomocą tęczowych tablic. Na całe szczęście trzeba poświęcić "trochę" czasu żeby wygenerować dobrą tablicę. Rainbowtables pomaga szybciej zalamac metoda BF, ale jak ma sie nie standardowy SSID, oraz dobre haslo to nie ma szans. Mozna zassac rainbowtables (33gb, 1000 najpopularniejszych SSID) z netu bez problemu, do testow ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kfgz Opublikowano 11 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 11 Maja 2008 /OT Mozna zassac rainbowtables (33gb, 1000 najpopularniejszych SSID) z netu bez problemu, do testow Można też wygenerować własną tablicę dla pojedynczego SSID, no ale to trochę czasu zajmuje. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...