wookie85 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 28 Kwietnia 2008 (edytowane) Konkretnie chodzi o ten : http://www.allegro.pl/item353353852_canon_28_90_uzywany.html Czy jest mniej wiecej tej samej klasy co kit z 350d ? Chcialem nieco rozszerzyc zakres ogniskowej z 55 do okolo 100 , jakosc kita mi odpowiada , ale nie wiem czy ten sie sprawdz i daj rade. Do tego drugi planuje kupic tele : http://www.allegro.pl/item347851201_canon_...fvat_gwar_.html ewentulanie : http://www.allegro.pl/item347953542_sigma_..._jak_nowy_.html opinie oba maja dobre , akurat tutaj lodz wiec w tej same cenie co canon ( a mam 500 na jakies tele do wydania , wiec nowka to juz przekracza budzet ) Wszelkie sugestie mile widziane ;] Edytowane 28 Kwietnia 2008 przez wookie85 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KWS89 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Używałem przez długi czas 28-90 jako substytut portretu-semitele. I odradzam- strasznie ciemny, i jakością to to nie bije... Lepiej Sigmę 70-300 APO, te serie są naprawde dobre, i nie mają sigmowskich przypadłości w postaci ff-bf. No i masz większy zakres... Pozdrawiam ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wookie85 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 No to sigma 70-300 bedzie na bank to wiem. Ale te tani za 100 , masz jakies porownanie do kita ? wiadomo cudu nie ma ale to mi sporo ulatwi jesli chodzi o zakres ogniskowych , a jesli jakos jak kita to dla mnie , poki co ;] , ujdzie. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 Odświeżę nieco temat. Z góry uprzedzam, że na systemach dslr i szkłach kompletnie się nie znam :oops: Ale do rzeczy, mój teściu kupił sobie Canona 400d i jak się okazało kitowy obiektyw robi bardzo brzydkie zdjęcia. Zdjęcia są rozmazane (może to coś z fotografem, a nie z obiektywem :D ) :wink: No i teraz przyszła pora na obiektyw. Używanie aparatu to chyba takie "all around" czyli pewnie przyroda, może jakieś wnętrza itd. itp. czyli wszystko :) Podesłał mi dwa obiektywy jakie go interesują: http://www.jessops.com/Store/s3208/0/Lense...alse&comp=n http://www.jessops.com/Store/s35293/0/Lens...alse&comp=n Jak już pisałem kompletnie się na tym nie znam, aczkolwiek widzę dość sporą różnice w cenie :D I pytanie czy te szkła są warte tych pieniędzy? Czy może są jakieś tańsze substytuty? I na koniec, czy warto dokładać do tego droższego? Dodam, że teściu to taki foto-amator za czasów studiów siedział dość głęboko w fotografii, a teraz chciałby odświeżyć nieco hobby :) Pozdrawiam i dzięki za pomoc :D Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grzesiu Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 Jeżeli zdjęcia są rozmazane to nie jest to wina obiektywu tylko zbyt długiego czasu naświetlania i robienia zdjęć z ręki... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chemiczny_ali Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 Może źle się wyraziłem zdjęcia są nieostre (robione w dzień przy doskonałym oświetleniu), lepszą ostrość ma na ixusie :D pzdr Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KrisJR Opublikowano 7 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 7 Czerwca 2008 (edytowane) Z 17-40L korzystałem zanim przesiadłem się na 16-35L, bardzo dobre szkło optycznie jaki i podwzględem wykonania (w końcu to elka), 17-55 ma stałe światło 2,8 co jest jego niewątpiwą zaletą, ma również nieco większy zakres ogniskowych.17-40L jest szkłem pełnoklatkowym, co w wypadku gdyby zachcialo Ci sie kiedyś pełnej klatki będzie dodatkowym plusem. Tańszym odpowiednikiem może być tamron 17-50 2.8 jest on nawet nieźle wykonany optycznie, jednak jego obudowa i AF nie jest już taka porządna jak w elkach czy w/w 17-55 2,8 Edytowane 7 Czerwca 2008 przez KrisJR Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zigi Opublikowano 8 Czerwca 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Czerwca 2008 (edytowane) Może źle się wyraziłem zdjęcia są nieostre (robione w dzień przy doskonałym oświetleniu), lepszą ostrość ma na ixusie :D pzdr A parametr ostrości jak ustawiony? Lustra mają ten parametr ustawiony domyślnie dość neutralnie natomiast twój ixus domyślnie mocno podostrza i wyciaga kontrast programowo. Jeśli do tego oglądasz 100% powiększenia i dodatkowo twój ixus ma mniejsza matrycę (w Mpx) to nic dziwnego iż wydaje Ci się iz otrzymujesz mniej ostry obraz. W praktyce jest on po prostu w mniejszym stopniu tknięty softem. Nie od dziś wiadomo że zdjęcia z lustrzanek wychodz ładniejsze dlatego, iż ten materiał wyjściowy daje większe możliwości obróbki poza aparatem. Skoro kiedy się bawił analogiem to zkladam iz teść wie co to glębia ostrości a ty nie porównujesz fragmentu zdjęcia na którym obiekty sie w niej nie znalzły. Jeśłi nie macie ochoty bawić sie na kompie na początek radzę podbić sobie ostrość i kontrast w ustawieniach samego body. Potem jeśli odbitki nadal nie sa na takim poziomie jak chcemy rozglądać sie za szkłem. Canon EF-S 17-55mm f/2.8 IS USM jest świetnym szkłem. Jasne w dodatku z IS-em. Bezsprzecznie ostrzejsze od kita (trzeba tylko wiedzieć kiedy is-a wyłaczyć :)). Mam w robocie i dość często podpinam do swojej puszki. Wady ma dwie, waży swoje i nie nadaje sie do pełnej klatki. Jeśli to ostatnie nie ma znaczenia to brałbym właśnie to i nie kombinował z 17-40Lf4. Edytowane 8 Czerwca 2008 przez Zigi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...