ZipQ Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Witam Po zmianie płyty głównej (ASUS P5VD2-MX > MSI Neo2-FIR > GIGABYTE GA-P31-DS3L), zasilacza (FORTRON 400W na Modecom MC-350 2.0) pojawił się problem z grafiką i ram (1gb 800mhz OCZ Special OPS - które jeszcze jest w serwisie > na 512mb ddr2 667mhz GOODRAM - pożyczone) ciągle jest problem z 3D, ponieważ na żadnej z tych kart nie działa. Wyczytałem ostatnio że karty 8xxx przy niskiej rozdzielczości (1024x768 - takiej używam i wyższe odpada) i słabym procesorze (E2140 - bez OC) może występować problem że karta będzie za szybka dla procesora, czego następstwem może być zawieszenie systemu (lub automatyczny reset). Nie jestem w sumie tego pewien, ale to jest pierwsze przypuszczenie. Drugie to brak pamięci. Podobno GF 7300 wymaga minimum 1gb ram (i przy takiej ilości na ASUSie działał), 8500GT i 8600GT wymagają już minimum 2gb ram (niestety nie mam jak tego sprawdzić). Mam pytanie, na który problem stawiacie. Co do podkręcenia - mam płytę z defektem (nie resetuje się) i za tydzień idzie do serwisu; BIOS F8 i po podkręceniu nic się nie dzieje (w bios pisze że jest już podkręcony, ale w Windows jest dalej na 1.6Ghz) Ram - jeśli to problem z ramem, jak wróci moja kostka z serwisu to wymienię ją z dopłatą na 2gb. Proszę o pomoc i jeśli ktoś może, to proszę o sprawdzenie GF8600gt przy 512 ram na czymś z 3D. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bociczek Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 ram i proc nie mają nic do grafiki (mogą ją tylko spowalniać, ale nie ma mowy o zwiechach systemu). Więc stawiałbym na więcej niż jedną wadę Mobasa ;). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZipQ Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Cóż, wspomniałem o procesorze i ramie dlatego że 7300 działał na ASUS P5VD2-MX (bez problemów) i na MSI Neo2-FIR (bez 3d i z resetami), 8500GT na MSI Neo2-FIR (piszczał i bez 3D) i na GIGABYTE GA-P31-DS3L (także piszczał i bez 3D) i teraz jest GF8600GT (wersja SILENT od ASUS-a, 256mb ddr3 - zamontowałem do tego 80mm wiatrak i temp - w spoczynku 36 stopni, w stresie nie mam jak sprawdzić - 3D nie działa). Jedyne części które przy tych zmianach zostawały to procesor i ram (ram pożyczyłem od kolegi gdy miałem Neo2-FIR, bo wtedy zaczęły się z nim problemy), a problem z niedziałającym 3D zaczął się od płyty Neo2-FIR. Co do aktualnego GF8600GT, to działa on w 100% (sprawdzane w sklepie podczas zakupu). Ale jeśli to tylko płyta (chciałbym aby tak było) ... to będzie dobrze ^^ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...