Skocz do zawartości
Majes86

Linksys Am200 + Linksys Wrt54gl.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Kupilem sobie modem AM200 i router WRT54GL i mam kilka pytan:

Jak lepiej zrobic:

1) Modem w trybie ppeo z adresem 172.16.1.1 i router w trybie dhcp z adresem 172.16.10.1

czy

2) Modem w trypie bridge only z adresem 172.16.1.1 i router w trybie ppoe z adresem 172.16.1.1 (a moze 172.16.1.2?)

Czym rozni sie tryb bridge only od trybu rfc bridged w modemie?

No i ostatnie pytanie, jezeli ustawie sposobem nr 2, to gdzie w Tomato jest takie cos jak status, a w nim: line autention, snr i loss of signal?

Edytowane przez Majes86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja też mam taki problem....

po przesiadce z radiówki został mi WRT54GL i AP Edimax - teraz mam Freedom (NEO) i pytanie czy szukać nowego routera czy jakoś wykorzystać ten od Linksysa....

Tak najbardziej to przydałby się jeszcze port USB (printserwer/HDD) i coś z telefonią VOIP...

nasuwa się Draytek 2700VG ew. 2800VG

jeszcze jakiś Siemens SX541 albo Asus WL600g... ale każdemu coś brakuje, albo portów albo... renomy...

poradźcie!!!

sorki za podpięcie ale ten zestaw też chyba by mógł być...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys znalazlem strone, z ktorej wynikalo ze polaczenie am200 i wrtka bedzie najszybsze jesli am200 bedzie ustawiony na pppoe, a router na WANie powinien miec static ip dhcp ma byc powylaczane

i choc jestem uzytkownikiem ww zestawu to mam "wygodne ustawienia", czyli am200 jako modem, pppoe na routerze dhcp wlaczone i nie narzekam

informacje o tlumieniu i marginesach uzyskasz jedynie logujac sie na am200, z routera tego nie zobaczysz (mam na mysli oprogramowanie tomato, bo takiego uzywam)

Edytowane przez Krzynek1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kiedys znalazlem strone, z ktorej wynikalo ze polaczenie am200 i wrtka bedzie najszybsze jesli am200 bedzie ustawiony na pppoe, a router na WANie powinien miec static ip dhcp ma byc powylaczane

i choc jestem uzytkownikiem ww zestawu to mam "wygodne ustawienia", czyli am200 jako modem, pppoe na routerze dhcp wlaczone i nie narzekam

informacje o tlumieniu i marginesach uzyskasz jedynie logujac sie na am200, z routera tego nie zobaczysz (mam na mysli oprogramowanie tomato, bo takiego uzywam)

Tak wlasnie by mi najbardziej pasowalo ze modem na ppoe, bo moglbym wchodzic na modem i na router. Wtedy IP musialo by byc tak:

modem 192.168.10.1

router 192.168.11.1

i komputery powinny miec 192.168.10.10 - 14 czy 192.168.11.10 -14?

I jak powinien byc router ustawiony? Jest opcja static, ale wtedy musialbyc podac ip netu, a te mam zmienne. Czyli jak to ustawic?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinieneś w ten sposób łączyć modemu z routerem, bo będziesz miał podwójny NAT. Będziesz musiał sobie przekierowywać porty na obydwu urządzeniach (w przypadku korzystania z emule, DC, torrentów czy innych aplikacji sieciowych). Chcesz codziennie patrzeć na parametry linii?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie powinieneś w ten sposób łączyć modemu z routerem, bo będziesz miał podwójny NAT. Będziesz musiał sobie przekierowywać porty na obydwu urządzeniach (w przypadku korzystania z emule, DC, torrentów czy innych aplikacji sieciowych). Chcesz codziennie patrzeć na parametry linii?

To o czym pisal krzynek? Chyba o tym co ja. Czyli jak najlepiej zrobic?

Edytowane przez Majes86

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co myślicie nad połączeniem do WRT54GL innego Linksysa tj. AG241??? - czy nie warto dorzucać do starszej "ekipy"???

Tak szczerze to mam WRT54GL i przeszedłem z radiówki na Freedom (NEO) i szukam stabilnego rozwiązania....

Nie ukrywam też, że szukam czegoś z USB, printserwerem i bramlami VoIP (FXO i 2xFXS)- jest kilka tańszych urządzeń ale nikt nie poleca ich ze względu na ??? nie wiem właśnie czemu...?

Czy jest może modem ADSL (NEO) aby miał port USB lub VoIP???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukalem go jak pisalem powyzsze posty ale juz nie moge go odnalezc bo pierwotnie go czytalem jakis rok temu, ale w skrocie :

na am200 dziala klient pppoe, wylaczamy dhcp i dodajemy wrtka do dmz

na wrtku wan konfigurujemy jako static ip, wpisujemy adres jaki zostanie mu przyznany z am200, dhcp wylaczamy

to jest wszystko

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szukalem go jak pisalem powyzsze posty ale juz nie moge go odnalezc bo pierwotnie go czytalem jakis rok temu, ale w skrocie :

na am200 dziala klient pppoe, wylaczamy dhcp i dodajemy wrtka do dmz

na wrtku wan konfigurujemy jako static ip, wpisujemy adres jaki zostanie mu przyznany z am200, dhcp wylaczamy

to jest wszystko

Ale jak static ip? Przy tej opcji nie trzeba miec stalego ip? Ja mam zmienne

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moze komus sie przyda. Modem w trybie bridge only. Router w trybie PPPoE. Adresy, np.:

Adres modemu 192.168.10.1

Adres routera 192.168.1.1

Adresy PC 192.168.1.10-20

Maska podsieci 255.255.255.0

W zakładce administration -> scripts -> init wpisujemy:

- Init

sleep 5

ip addr add 192.168.10.10/24 dev vlan1 brd +

W zakladce administration -> script -> firewal wpisujemy:l

/usr/sbin/iptables -I POSTROUTING -t nat -o vlan1 -d 192.168.10.0/24 -j MASQUERADE

Na koniec restart routera i modemu.

Mozna sie logowac i na modem i na router.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Interesuje się właśnie tym modemem LINKSYS AM200

Planuje go kupić i wykorzystać do Net24 Netti.

Mam pytanie do użytkowników tego urządzenia.

Jak sprawuje się ten sprzęt, czy się wiesza, jak wygląda sprawa z konfiguracją w dostępie do Internetu (adsl)

Do modemu planuje podłączyć linksys WRTP54G który wykorzystam jako bramka wifi i punkt do voip.

Muszę powiedzieć że obecnie jestem z niego zadowolony, łatwa konfiguracja (dużo informacji w necie), pewnie działa voip (mam chello 2mb).

Jak będzie sie sprawował z linksys AM200, jak odpowiednio to ustawić pod Net24?

Jak napisałem wcześniej w związku z przeprowadzką będę zmuszony przejść na łącze tpsa i korzystać z adls. Myślę aby jest kupić cały kombajn czy może radzicie najprostszy modem LINKSYS AM200 i podpiąć do obecnego routera. (Ceny ok. 80 zł, więc nie mało + dodatkowe urządzenie)

Proszę o radę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam

Interesuje się właśnie tym modemem LINKSYS AM200

Planuje go kupić i wykorzystać do Net24 Netti.

Mam pytanie do użytkowników tego urządzenia.

Jak sprawuje się ten sprzęt, czy się wiesza, jak wygląda sprawa z konfiguracją w dostępie do Internetu (adsl)

Do modemu planuje podłączyć linksys WRTP54G który wykorzystam jako bramka wifi i punkt do voip.

Muszę powiedzieć że obecnie jestem z niego zadowolony, łatwa konfiguracja (dużo informacji w necie), pewnie działa voip (mam chello 2mb).

Jak będzie sie sprawował z linksys AM200, jak odpowiednio to ustawić pod Net24?

Jak napisałem wcześniej w związku z przeprowadzką będę zmuszony przejść na łącze tpsa i korzystać z adls. Myślę aby jest kupić cały kombajn czy może radzicie najprostszy modem LINKSYS AM200 i podpiąć do obecnego routera. (Ceny ok. 80 zł, więc nie mało + dodatkowe urządzenie)

Proszę o radę.

w trybie mostka nie wiesza się, obsługuje każde łącze ADSL AnnexA czyli net24, Neostrade

nie ma szczególnych ustawień wszystko zgodnie z tym co np: można się dowiedzieć dzwoniąc do obsługi klienta

cena 80zł za to naprawdę mało za dobry modem, podłączasz modem do WRTP54G w trybie mostka i możesz zapomnieć o modemie będzie nie widoczny w sieci

Edytowane przez Zawadaki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi