tila11 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Witam. Jestem tutaj nowy, ale to nie istotne. Po wielu latach postanowiłem zmienić PC. Tak się złożyło że mialem ograniczony fundusz i płyta ktorą kupiłem to właśnie Gigabyte N650SLI-DS4L. Nie mam z nią żadnych problemów tylko że mam pare niewiadomych i siedzę i grzebę w necie w instrukcji i tutaj na forum i nadal nic. Mam 2 zasadnicze probemy: 1. Jak w biosie zmienić timingi pamięci? Mają pracować jako 4-4-4-12 a pracują na 5-5-5-18. Wiem dlaczego bo wyczytałem że chodzi o fabryczne ustawienia producenta. Jednak ja chce ustawić CL4. Wiem że muszę podnieść napięcie na 2,4V co nie stanowi problemu ponieważ wiem jak to zrobić. Tyle że nie widzę w Biosie opcji timingów, zablokowane czy jak?? 2. Mam dysk SATA II Seagate 500GB ustawiony na 3Gb - a jednak po uruchomieniu windowsa dysk jest wykryty jako masowe urządzenie i w przyborniku pojawia mi się zielona strzałeczka z opcją "bezpieczne usuwanie sprzętu" trochę to nie normalne ale jednak występuje. Proszę was abyście mi pomogli to ustawić. Pozdrawiam Tila11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Cavea Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 29 Kwietnia 2008 1. Jak w biosie zmienić timingi pamięci? W płytach Gigabyte dodatkowe opcje są zwykle dostępne po naciśnięciu Ctrl+F1 w BIOS. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mostasz Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 2.4 to za dużo na ddr2 - max 2.1 do codziennej pracy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tila11 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 (edytowane) Dobra, znalazłem timingi. Ale nadal nie wiem co z tym dyskiem, spróbuję zmienić port SATA może wtedy ruszy normalnie :) Edytowane 30 Kwietnia 2008 przez tila11 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...