Skocz do zawartości
HeretyK

Parownik Ag-1-aluminium

Rekomendowane odpowiedzi

Założyłem ten temat ponieważ przymierzam sie do nowej revizji mojego WC i musze zminic mój grzejnik ponieważ mam z nim problem (nieudane piaskowanie) , co myślicie na temat tego parownika, czy ktoś widział wiekszą odmiane konstrukcji tego typu i jak sie sprawdza jeżeli macie go w swoich WC.

tutaj zamieszczam link do aukcji z tym parownikiem

http://allegro.pl/show_item.php?item=35274...82+wys%C5%82any.

Co do korozji to sie jej nie boje mam wszystkie bloki niklowane i leje Borygo Eko:P

Co do małej średnicy rurek to zamierzam urzyć czterech takich "chłodnic" i połączyć tak aby woda płyneła przez dwie równolegle --> wpływała to 2 kolejnych i spływała spowrotem w jeden wąż

Interesuje mnie jak przedstawia sie wydajność tego parownika w porównaniu do chłodnicy 1x12, 2x12 z wentylatorem na 5V. Oczywiście ma ona pracować bez nawiewu. Jeden parownik to około 5m aluminiowej rurki razy 4 daje nam 20m + oczywiście finy.Mile widziane linki do waszych WC oraz zdjęcia

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wiesz co

minimalny ruch powietrza da sporego kopa tym rurencjom

jako passive i tak będą ciepławe, układ bez wentyli osiągnie swoją temp. i tyle, fakt będzie to miało sporą pojemność cieplną

w swoim WC poeksperymentowałem ze skraplaczykiem i bez wentyli przez około 30 min. jest OK a przy OC i większym vcore nawiew choć by maleńki robi swoje

bierz się do roboty i napisz jak wypadło :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie kupiłeś i jakie ma wymiary oraz grubość rurki

Ja kiedyś handlowałem oboma typami.Większe są już w zasadzie nieosiągalne.Robiłem do nich mocowania porządne i lekkie z aluminium na których mogła być poziomo i ponowo umieszczana.Zostało mi ich nieco ,bo ostatnią partię chłodniczek dosłownie mi na chacie kumple rozszarpali :wink: .U mnie 3 bloczki na sprzęcie z sigu i 1x12 1000rpm na większej chłodnicy i jest ok.Poziomo na budzie ustawiona.Króćce trzeba im obrabiać -moje łatwo poznać ,bo mają mały kołnierzyk około 1cm od krawędzi wytłoczony od wewnątrz rurki.Nieco spowalniają przepływ te parowniki ale....nie dbam o to ,bo działa jak należy ,a o to chodzi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi