Skocz do zawartości
mostasz

Zaniżona Przepustowość Pamięci Ddr2 Dual Chanell

Rekomendowane odpowiedzi

witam, kilka dni temu przesiadłem się z amd x2 3600 brisbane am2/dfi infinity nf 4 ultra II na pentium dual core e2160/gigabyte p35C-ds3R i oczom własnym nie moge uwierzyć - w cache and memory benchmark w evereście 4.20 mam połowe tej przepustowości pamięci co miałem. Tzn. na pamięciach micron D9DCL ECC 667 CL5 przestawionych w biosie na 4-4-4-12 mam odczyt 5421, zapis 3635, kopiowanie 4093. Dla porównania w amd przy tych pamięciach miałem odczyt 6300, zapis 5800, kopiowanie też coś ponad 6000. Na obu płytach pamięci pracują na tym samym napięciu - alfy na amd nie były zmieniane, tutaj też nie - czy wszyscy mają takie odczyty pamięci na intelu ?

tryb pamięci dual 128 bit - sprawdzane w evereście - banki też obsadziłem tak jak instrukcja każe

Edytowane przez mostasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

witam, kilka dni temu przesiadłem się z amd x2 3600 brisbane am2/dfi infinity nf 4 ultra II na pentium dual core e2160/gigabyte p35C-ds3R i oczom własnym nie moge uwierzyć - w cache and memory benchmark w evereście 4.20 mam połowe tej przepustowości pamięci co miałem. Tzn. na pamięciach micron D9DCL ECC 667 CL5 przestawionych w biosie na 4-4-4-12 mam odczyt 5421, zapis 3635, kopiowanie 4093. Dla porównania w amd przy tych pamięciach miałem odczyt 6300, zapis 5800, kopiowanie też coś ponad 6000. Na obu płytach pamięci pracują na tym samym napięciu - alfy na amd nie były zmieniane, tutaj też nie - czy wszyscy mają takie odczyty pamięci na intelu ?

tryb pamięci dual 128 bit - sprawdzane w evereście - banki też obsadziłem tak jak instrukcja każe

Bo po pierwsze to: dlaczego, bo takie slabe pamieci, po drugie musisz wiedziec ze AMD ma kontroler pamieci w procesorze a nie tak jak intel w NB i przy porownywalnych ustawieniach AMD robi to lepiej. Wyjcie? kupic pamiec conajmniej PC6400 4-4-4-12 i bedzie znacznie lepiej. Narazie jest tak ze procesor chodzi na 800MHz a pamieci 667MHz i oczekujesz cudow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie działa znacząco wolniej ale różnica jest duża to prawie drugie tyle przy zapisie na amd, a przy kopiowaniu 50 % więcej

+ jeszcze jedna fajna obserwacja - w ati tool przy 7300 gs 32 bit miałem na AMD na tym kwadracie z sierścią average FPS na poziomie 38 klatek a teraz mam 28 - 29, co ciekawe w grach różnicy na niekorzyść nie widać

Edytowane przez mostasz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, może pokombinuj z obsadzaniem banków.

Może spróbuj w singlu jak pójdą...

Podobno dual core woli wyższą częstotliwość od niskich timingów. Możesz spróbować pamięci na 5-5-5-15 i z heracmi w górę.

Edytowane przez hugo.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobno dual core woli wyższą częstotliwość od niskich timingów. Możesz spróbować pamięci na 5-5-5-15 i z heracmi w górę.

potwierdzam

ps. amd ma praktycznie zawsze wyższe odczyty/zapisy w markach od intela (przy takich samych ustawieniach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gość spec-kom

przecież to normalne ,że przepustowości bedą niższe od AMD, ale to i tak o niczym nie świadczy,ale świadczy fakt ,że intel i tak jest lepszy w grach i tak, zawsze są plusy i minusy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi