manian Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Witam opowiem moze cala historie xD :) kiedys krecilem procki amd ale starsze ale postanowilem sie ustabilizowac lol2 :) kupilem maszyne - AMD 64 X2 4200+ winsdor plyte GA- M57sli-S4 ram geila pc 6400 (800) zasilacz qulteka 420W grafa 7800GT dysk sata i przez rok nic sie z tym nie bawilem az do wczoraj pomyslalem ma lezec i sie marnowac ? nie e odpalilem everesta zeby sie rozponac i tempami itp i patrze moj ram chodzi na 368 efektywna 740 co jest ? mysle lekko go skrece i bedzie 800 wchodze do biosa robie ht x4 fsb 218 mnoznik 11 auto :) lekko voltem pojechalem ddr800 ustawilem i nie wstaje mysle ok kombinuje dalej i nic ni chu nie idzie na ddr800 i krecic go troche wyzej puscilem go na ddr667 fsb 230 htx4 volt troche bardziej i chodzil ale chce wycisnac to pc 6400 pls pomocy mzoe ktos tak mial moim zdaniem no to powinien bez niczego na pc 6400 a nie on na 368 / 740 co to jest ? ! :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość spec-kom Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 może akurat trafiłes na takie co sie nie krecą,ja na AMD to tylko sie bawiłem na sempronie 2500+ i 400mhz blitz pokreciłem na na 433mhz i chodziło cały czas a tymi nowymi AMD to podobno porażka dlatego dobrze ,że kupiłem Intela 2160(a tez sie przymierzalem do AMD ale mi odradzano,chciałem kupic tego 4400+) jest dużo opinii dobrych na temat tych procków i ja tez nie nażekam,sprzedak to i kup se intela :P no ale może sie nieznam i cos może masz z płyta , może bios jakiś lepszy pomoże,jaki masz zasilacz ?? bo ja swoim zasilaczu to tylko 240 fsb wyciagam,dalej komp sie restartuje no ale ja mam zasilacz za 60zł hehe Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manian Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 ale to nawet nie chodzi o to ze sie nie kreca bo wsumie powinny sie krecic ladnie ale nie chodza na tej predkosci co powinny powinny 400/800 pc 6400 a jest 368/740 zal :) zasilacz Qultek 420W kocham amd :) wiec nic z tego Intela :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
-=YoGi=- Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 ciezko stwierdzic, dlaczego tak smigaja. sprobuj puscic je u kogos w kompie. jesli beda chodzic normalnie na 800 to prawdopodobnie masz cos z plyta... szkoda ze nie zobaczyles tego jak go skladales, bo wtedy moglbys spokojnie od razu reklamowac. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manian Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 http://www.gigabyte.com.tw/FileList/Memory...y_m57sli-s4.pdf ej a to ma cos do tego ? tam w obsludze nie ma w rubryce 800 geili a w 667 sa to robi lookni jak mozesz Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rcicho Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Ciężko powiedziec w czym tkwi problem. Geil to raczej kiepska firma jesli chodzi o podkręcanie. Miałem ostatnio Geile Ultra 800 CL4 i miałem szczeście bo chodziły na 852 przy cl 4 4 4 13. Miałem je również ustawione na 900 cl 4 4 4 12 ale gdy nastepnego dnia wlaczyłem komputer to wszystko na defaulcie. Wielu narzeka na Geile ze nawet tych 800 nie chcą robić przy cl4. One lubią dostać równe 2.1 V ale mozesz spróbować dać im 2.15 lub 2.2V. Mozesz też poluzować timingi pamięci. Zasilacz Qultek miałem taki kiedyś kiedy mi burza spaliła część kompa w tym zasilacz. Nic rewelacyjnego i szybko tzn po kilku tygodniach go zmieniłem na Chieftecka. Tak więc albo pamięci masz słabiutkie albo zasilacz do d... Zrób tak jak ci ktos tu radzi - wyciagnij te pamieci i włóż do innego komputera którego plyta obsługuje PC6400 i sprawdz jak tam się spisują. Jesli będa chodzić stabilnie to włóż jakiś porzadny zasilacz do swojego komputera i przetestuj. Pamiętaj porzadna zasiłka musi swoje kosztować (kiedys to było minimum 150 zł nie wiem jak teraz. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manian Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 (edytowane) a ta lista co ja dalem to tylko te ramy beda chodzi czy to jest jakis pic na wode ? a te ramy w standardzie maja 1,8 JESZCZE JEDEN BARDZO WAZNY FAKT ZASILACZ MZOE ROBIC TO ZE CZYTA JE JAKO 368 ? CZY DLATEGO ZE ICH NIE MA NA STRONIE JAKO OBSLUGIWANE ? PROBOWALEM ZROBIC NAPIECIE 2,1 CZYLI 1,8 + 0,300 I MI SIE WYLACZA WIEC CHYBA ZASILKA JEST SLABA :) Edytowane 30 Kwietnia 2008 przez manian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
manian Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 (edytowane) a wiec kumpel ma identyczna plyte tyle ze bez sli ga-m55-s3 i identyczny ram i ma tak samo 377 OK NOWE WIADOMOSI ZAUWAZYLEM ZE JAK KRECE COKOLWIEK TO komp w srodku poprostu promieniuje nie mialem przelotu w obudowie dzis zamontowalem przelot 2700rpm i jest lepiej dozo czy temp moze miec jakies znaczenie ze one nie chca chodzic ? czy tak jak u mojego kumpla ze ta plyta ich nie smiga ? bardzo mi zalezy na dobrej radzie , a co do tego qulteca to za niego sie wykosztowalem troche wiec az taki syf to to chyba nie jest Edytowane 1 Maja 2008 przez manian Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...