mic64 Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Zgłoś Opublikowano 30 Kwietnia 2008 Witam, zafundowałem sobie dekoder HD do cyfry+ i teraz szukam na czym by tu oglądać owo HD. No i mam problem, bo najmniejsze tv full hd są 32" i sie u mnie nie zmieszczą. Tak sobie patrzę, że jest sporo monitorów 26" 1920x1200 wspierających formaty tv hd do 1080p włacznie. Np. taki Acer 2623WS, w którym zwłaszcza podoba mi się cena. Czy ktoś próbował używać monitora podłączonego - zamiast telewizora - do dekodera cyfry+ ? Na co zwrócić uwagę wybierając monitor do tego celu ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 i tak oglądając telewizje na 26" nie dostrzeżesz różnicy pomiędzy full HD a troche miejszą rozdzielczością... (no chyba że zamierzasz nosem siedzieć w monitorze), równie dobrze możesz wziąć 26" HD ready pamiętaj że warto omyśleć nad lepszą matrycą niż TN bo wiadomo że TV to jesdnak nie monitor i ogląda się nie zawsze na wprost... co przy TN może dawać nieciekawą jakość :) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 i tak oglądając telewizje na 26" nie dostrzeżesz różnicy pomiędzy full HD a troche miejszą rozdzielczością... (no chyba że zamierzasz nosem siedzieć w monitorze), równie dobrze możesz wziąć 26" HD readyJa widziałem wyraźną różnicę na 20" 16:10 1680x1050 pomiędzy HD 1280x720 a HD 1920x1080 - odległość obserwacji standardowa jak dla pracy przy komputerze czyli ~70 cm (i należy pamiętać że 1920x1080 widziałem już przeskalowane w dół do 1680x945 a mimo to różnica była wyraźna). Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kkNd! Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Ja widziałem wyraźną różnicę na 20" 16:10 1680x1050 pomiędzy HD 1280x720 a HD 1920x1080 - odległość obserwacji standardowa jak dla pracy przy komputerze czyli ~70 cm (i należy pamiętać że 1920x1080 widziałem już przeskalowane w dół do 1680x945 a mimo to różnica była wyraźna).ja na 24 calach full hd tez nie widze zbytniej roznicy miedzy 720p a 1080 ;) moze to wina jakiegos marnego skalowania u Ciebie :wink: szczerze mowiac to idealnym ekranem do hd redi jest dopiero cos okolo 40 cali, pelny urok 1080p imho mozna zobaczyc od 46 cali wzwyz ;] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kyle Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 (edytowane) ja na 24 calach full hd tez nie widze zbytniej roznicy miedzy 720p a 1080 ;) moze to wina jakiegos marnego skalowania u Ciebie :wink: szczerze mowiac to idealnym ekranem do hd redi jest dopiero cos okolo 40 cali, pelny urok 1080p imho mozna zobaczyc od 46 cali wzwyz ;]No to chyba jeśli Ty nie widzisz różnicy u siebie to Ty masz "coś ze skalowaniem" :lol: Akurat skalowanie jest u mnie b. wysokiej jakości (co najmniej bikubiczne). Wiele też zależy z jakiej odległości oglądasz - z 10 metrów nie będzie różnicy i na 50" (tym samym stwierdzenie :"pelny urok 1080p imho mozna zobaczyc od 46 cali wzwyz" bez podania odległości z jakiej patrzysz jest totalnie bezsensowne ). Dodatkowo jeśli używasz Visty i WMP, i nie masz monitora zgodnego z HDCP to wszystko i tak może być skalowane do 720x576 a następnie do rozdzielczości zadanej. Tak jak napisałem - jak ktoś nie jest ślepy i ma dobry, poprawnie skonfigurowany sprzęt ... i stosunek dystansu do przekątnej jest odpowiedni to bez problemu zobaczy różnicę między 1080p a 720p Edytowane 1 Maja 2008 przez Kyle Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Nerevar Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 tylko że kolega chce poprostu podłączyć monitor zamiast telewizora... a kto ogląda telewizje z 70cm ? poza tym trzeba pamiętać że cyfra nie nadaje w 1080p a w 1080i/720p lub progresywnym palu więc z rozdzielczością nie ma co przesadzać bo potem na programach SD mały zonk będzie a co do visty i braku HDCP wystarczy monitor podłączyć analogowo ( z resztą w każdym urządzeniu tak można ominąć HDCP) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...