rafamaja Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 .zostałem strasznie sponiewierany ;) ;)..2 razy miałem awarię dysków przez wadliwą elektronikę, tracąc praktycznie wszystko. Postanowiłem zakupić dysk tylko i wyłącznie na system, w miarę cichy niezawodny i o jak najmniejszej pojemności.. na drugim będę przechowywał dane.. RAID mnie nie interesuje... Proszę podpowiedzcie co kupić..jaki dysk wybrać??????????? Myślałem o WD Raptor WD360ADFD ?? R. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ZIBI_PL Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 moze jakis mini dysk SD ? 20 gb ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafamaja Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 moze jakis mini dysk SD ? 20 gb ?...co proponujesz???????? R. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafamaja Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Jeśli z 320 GB dysku ustawię partycję na 20 GB... a reszta dysku będzie pusta, czy to wpłynie na jakość pracy dysku tj. szybkość, sprawność ???? To ma być dysk pod system.. R. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zgf1 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Nie sadze aby wplynelo... Ale zartujesz z zostawieniem 300GB wolnego nie? :icon_exclaim: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafamaja Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Nie sadze aby wplynelo... Ale zartujesz z zostawieniem 300GB wolnego nie? :icon_exclaim: ..kupuję jakąś 80-tkę... tylko jeszcze nie wiem co... Myślałem o Raptorze...ale podobno nie zwiększy to wydajności.. R. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
yotomeczek Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) Jeśli z 320 GB dysku ustawię partycję na 20 GB... a reszta dysku będzie pusta, czy to wpłynie na jakość pracy dysku tj. szybkość, sprawność ???? To ma być dysk pod system.. R. Oczywiście że wpłynie to na wydajność tego dysku :D Jeżeli wykorzystasz kilka procent pojemności HDD - głowica(ce) będą miały minimalny zakres wychylenia w czasie pracy - a co za tym idzie średni czas dostępu będzie dużo mniejszy niż dla całego HDD. Podobnie transfer. Z np 12ms i średniego odczytu 90MB/s będzie np 8ms i 105MB/s. Wynika to z fizycznej budowy HDD. P.S. Ja bym dysia 80MB nie kupował pod system - bo są to starsze już konstrukcje o słabych na dzień dzisiejszy osiągach. Na system dobrym pomysłem jest raptor 36GB ADFD (o ile nie chrobotanie Ci nie przeszkadza). Przy dzisiejszej cenie dysków - wziąłbym 250 seagate 7200.10 za ok 140PLN (jednotalerzową) i zrobił z niej partycję na system (np 25GB). Edytowane 4 Maja 2008 przez yotomeczek Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafamaja Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 ....myślałem o Seagate 80 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły).... Raptor rzeczywiście jest taki głośny ??? przy okrojeniu dysku i zrobieniu małej partycji... ma znaczenie ile dysk ma talerzy...?? Mam do dyspozycji WD Caviar SE-16 320 GB WD3200AAKS16MB cache SATA-II...może z tego zrobić partycję na system...?? R. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) Jeśli masz tak przykre doświadczenia to może drugi dysk 320GB (cena poniżej 200pln) i raid 1 (mirroring). Edytowane 4 Maja 2008 przez Klaus Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 albo kontrolery ide dla kart cf - http://allegro.pl/search.php?string=cf+ide...;personal_rec=0 + karta np 8GB http://allegro.pl/item356178621_salon_lexa...ybsza_wawa.html albo 4GB http://allegro.pl/item351757694_najszybszy...00_45_mb_s.html musisz kupić to dwa razy i zrobić raid koszt wersji 2x4GB (8GB pod xp wystarczy z softem,, ja się mieszczę spokojnie i z plikiem wymiany i jeszcze jest wolne miejsce..) = 450-500zł, koszt wersji 2x8GB już trochę wyższy ew. ssd - http://allegro.pl/item358149586__superszyb...tate_disk_.html na kartach zmontujesz coś szybszego - 90MB/s,, ssd jest 'gotowe',, karty o odczycie 30MBps będą sporo tańsze oba rozwiązania powinny być bardziej niezawodne niż zwykły hdd ale bekapu nic ci nie zastąpi. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafamaja Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 ...Dzięki Panowie.. ale nie Raid odpada... zdecydowałem się na drugi dysk..tylko nie wiem jaki doradźcie... chcę taki najlepszy na system.. R. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
carek Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 W kółko to samo dali ci dobre propozycje, a tobie nic nie pasuję. Jeśli jesteś przekonany do"....myślałem o Seagate 80 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)...." to bierz... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rafamaja Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 W kółko to samo dali ci dobre propozycje, a tobie nic nie pasuję. Jeśli jesteś przekonany do"....myślałem o Seagate 80 GB Barracuda 7200.10 (8MB, Serial ATA II, zapis prostopadły)...." to bierz.....dzięki za radęęę... R. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Możesz powiedzieć dlaczego raid 1 NIE? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...