Elos Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Witam, Poważnie rozważam zakup nowego komputera. Z tego powodu zacząłem się zastanawiać w jakim okresie ceny są najniższe. Aktualnie mamy MAJ czyli okres pierwszej komunii. A wiadomo, że komputer to dobry prezent z takiej okazji. Zastanawiam się czy w takim wypadku sprzedawcy sztucznie nie zawyżają cen sprzętu i ceny nagle spadają w lipcu? Jaki jest najlepszy okres (panują najniższe ceny) do zakupu nowego komputera? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Jak na razie ceny ciągle spadają i nie widziałem żadnych podwyżek. Zresztą raczej w ostatnim czasie obserwuje się ciągłe obniżki. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shark19 Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Jaki jest najlepszy okres (panują najniższe ceny) do zakupu nowego komputera? Obserwuje rynek blisko 10 lat, i zauważyłem następujące fakty 1) Najgorszy okres na kupno kompa to sierpień-grudzień. 2) Pamięci zawsze drożeją w lecie, tanieją w zimie 3) Ceny w okresie komunijnym przeważnie są zawyżone, ale nie tak bardzo jak w okresie z pkt 1. Generalnie wyróżniłem dwa dobre okresy na zakup komputera, to jest luty-marzec, a jeszcze lepszy okres to czerwiec-lipiec. Można wyróżnić także czynniki nieokresowe, związanie z zastojem w branży bądź jej rozwojem. Jako przykład podam kumpla który w 2004 roku (ale nie pamiętam w którym miesiącu) kupił sprzęt za 2500zł (Athlon XP Barton 2600+, 512MB Ram, HDD 120GB, GF 5200 FX). Za rok ten komputer był wart mniej 1000zł. Gdyby wówczas wstrzymał się kilka miesięcy z zakupem to za te samie pieniądze miały Athlona 64 3000+, 1GB ramu, HDD 160GB, GF 6600GT). Taki duży przeskok miał miejsce po wejściu Athlona 64, GF 6600/6800 i procków dwurdzeniowych, i ostatnio w ubiegłym roku po pojawieniu się Core 2 Duo, MS Visty i GeForce 8800, kiedy ceny procków pamięci i kart graf spadły kolosalnie w dół. Następy taki okres przeskoku cenowego będzie w 2010 roku ( Pojawienie się kolejnej generacji CPU Intela, tanich wersji Nehalema, Nowych procków AMD K11, procków ze zintegrowaną grafą, Windows 7 oraz umasowienie DDR3 ( 4-8GB standard, 16GB performance) ). Generalnie takie okresy skoku powtarzają się co 2-3 lata systematycznie, po czym na rynku jest rok-dwa cenowego spokoju, kiedy sprzęt z dnia na dzień nie traci 50% wartości. Aktualnie mamy zastój i komputer kupiony teraz przez najbliższe 12-18 miesięcy nie będzie tracił dużo na wartości. Aczkolwiek zaczekał bym z zakupem na przełom lipca i sierpnia, żeby kupić PC przed nadchodzącymi podwyżkami cen, ale już po pojawieniu się na rynku nowych sprzętów (RV770, GT200, GeForce 9500/9400, chipsety Intel P45/G45, Nvidia GeForce 9200/9300 IGP). Myślę że moja analiza i sugestie w czymś pomogą. Pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość majkel84 Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 kolega powyżej znakomicie kojarzy fakty i także dołączam się że najlepszy okres na zakup to czerwiec- sierpień, ale należy do tego dodać ryzyko walutowe w tym roku sądzę że najlepszy okres właśnie już mija- bo dolar był rekordowo tani a teraz wszyscy trąbią, że właśnie sie odbija i będzie rósł- jak wiadomo wszystkie ceny są bezposrednio zależne od kursu dolara! Już widać mały wzrost związany z delikatnym osłabieniem złotego... także myślę, że jak kupować to teraz ostatni dzwonek rynek jest już tak przesycony - panuje wojna cenowa, że nikt nie pozwoli sobie na sztuczne zawyżanie cen... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
komisarz Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Shark, świetna analiza, potwierdzam Twoje obserwacje, z tym, że majkel tez ma racje - nie sadze, ze dolar jeszcze spadnie (zwlaszcza, ze dane makroekonomiczne z USA so duzo powyzej oczekiwan), wiec jak kupowac, to teraz. Sam przyspieszylem decyzje o zakupach i wlasnie jestem na polmetku oprozniania portfela... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) Jako przykład podam kumpla który w 2004 roku (ale nie pamiętam w którym miesiącu) kupił sprzęt za 2500zł (Athlon XP Barton 2600+, 512MB Ram, HDD 120GB, GF 5200 FX). Za rok ten komputer był wart mniej 1000zł. Gdyby wówczas wstrzymał się kilka miesięcy z zakupem to za te samie pieniądze miały Athlona 64 3000+, 1GB ramu, HDD 160GB, GF 6600GT). hmm sprzet tanieje caly czas gdybysmy sie wszyscy wstrzymywali to nikt by nic nie mial.... Edytowane 4 Maja 2008 przez Scyzor 663 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shark19 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 hmm sprzet tanieje caly czas gdybysmy sie wszyscy wstrzymywali to nikt by nic nie mial....Ale sa takie momenty kiedy ceny sprzętu z dnia na dzień lecą dość znacznie w dół. Wówczas jest sens się wstrzymać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 tylko trzeba wiedziec kiedy to nastapi..... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Elos Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Dzięki wielkie za odpowiedzi. Nie będę się wstrzymywał z kupnem komputera. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Ja trochę z innej beczki... Jak wiadomo mamy majowy weekend ktory dobiega konca, jutro sie skonczy i bedzie aktualizacja cen tylko na jakie? Wieksze czy mniejsze? Zastanawiam sie po prostu czy zamowic czesci do kompa z apollo dzis , czy poczekac na jutrzejsze zmiany jak spowrotem zaczna prace? Ktos pomoze w tej trudnej "rozkminie"? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 raczej spadna... bo juz bedzie po szale komunijnym... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Witam panowie. Ja w srode mojego obecnego kompa bede oddawal, takze w czwartek - piatek ide zamawiac nowego. Tak jak sporo osob mowilo, w maju jest szal na komunie, ale mysle ze juz sie konczy powoli, takze nie kupie po kosmicznych cenach. A poza tym wezmy przyklad np. takiej karty 8800GT od Galaxy. Ostatnio przez spory czas kosztowala 599, a w czwartek spadla do 589, takze mysle ze wszystko idzie w dobrym kierunku. Pozdro :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lazYb0N Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 8800GT od Galaxy. Ostatnio przez spory czas kosztowala 599, a w czwartek spadla do 589, takze mysle ze wszystko idzie w dobrym kierunku. Pozdro :wink:Ta karta mozna kupic za 490plnow. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Ta karta mozna kupic za 490plnow.Moglbys podac linka ? :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Myślicie, że może być taniej niż teraz? E2160 w apollo za 168,80 - niższej ceny nie widziałem nigdzie... Foxconn P35A-S - 276 Corsair 520w 285 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lazYb0N Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 http://www.profnet24.pl/index.php?products...mp;prod_id=3438 ,widze ze podniesli do 499.- Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
$kubi Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 lazYb0N ale jemu chodzi zapewne o wersję z HeatPipe, a tej za 500zł nie dostaniesz... z tego co widziałem to 571 na kdo.pl Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arczi Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) O kurde, ale to i tak rewelka cena w porownaniu do i tak taniego proline gdzie ta karta jest po 589 :lol2: a w esc.pl jest po 630 z kawalkiem :rolleyes: A no fakt, nie zauwazylem ze to jest wersja bez HP ;) P.S. Ogolnie to teraz w czwartek - piatek ide zamawiac nowego kompa. Oplaca sie teraz, czy akurat trafilem na szał komunijny ? Edytowane 4 Maja 2008 przez Arczi Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
serwal4 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Wg. mnie od ostatniego czasu i tak ceny aż zachęcają do zakupu... Jak tak patrzę na ceny części... W listopadzie było wg. mnie tanio - 2x 1GB Kingmaxów - 160zł... dziś w tej cenie prawie że mieści się 4GB Procek brałem 2140 za 220zł, dziś 2160 za 170zł A 8800GT to największy wstyd... całe 1k zł, gdzie teraz można za to mieć 9800GTX :E Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Karoopl Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Ja trochę z innej beczki... Jak wiadomo mamy majowy weekend ktory dobiega konca, jutro sie skonczy i bedzie aktualizacja cen tylko na jakie? Wieksze czy mniejsze? Zastanawiam sie po prostu czy zamowic czesci do kompa z apollo dzis , czy poczekac na jutrzejsze zmiany jak spowrotem zaczna prace? Ktos pomoze w tej trudnej "rozkminie"? Apollo.pl: Ostatnia aktualizacja cen i dostępności towarów: 2008-05-05 00:01:31 Ja zamówiłem dzisiaj rano dysk, o 23:20 dostałem mail'a, że został odłożony i czekaja na przelew, ciekawe jak to robia... A co do spadku cen to nie sądzę, że nastąpi jutro, skoro cennik jest aktualizowany nawet w długi weekend, pozdrawiam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
naxt Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 W góre mogą isc ale niekoniecznie ceny pamieci,reszta bedzie sukcesywnie spadac az do wycofania z produkcji. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
maxymili Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Witam, Poważnie rozważam zakup nowego komputera. Z tego powodu zacząłem się zastanawiać w jakim okresie ceny są najniższe. Aktualnie mamy MAJ czyli okres pierwszej komunii. A wiadomo, że komputer to dobry prezent z takiej okazji. Zastanawiam się czy w takim wypadku sprzedawcy sztucznie nie zawyżają cen sprzętu i ceny nagle spadają w lipcu? Jaki jest najlepszy okres (panują najniższe ceny) do zakupu nowego komputera? Nie zauważyłem drożyzny w sklepach internetowych, ale może w tradycyjnych taka falowa podwyżka jeszcze ma sens? Za duża jest konkurencja by takką sobie ktoś odwalił hucpę, stracił by zamiast zyskać gdyby w okresie najmocniejszych zakupów zmniejszyły mu się radykalnie obroty. A co do komputera, w maju wyjdzie nowa karta ati na rv770xt :D to jedyny powód aby poczekać ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...