zlewek Opublikowano 1 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 1 Maja 2008 Witam! Mój sprzęt to płyta K7S6A, DDR (512mb + 1GB), procek Duron 1,2, Radeon 9550. Plyta glowna: Obsługiwane procesory: AMD-K7 Athlon Socket A 200/266MHz FSB AMD-K7 Duron Socket A 200/266MHz FSB Szyna danych: 100/133 MHz frontside bus (FSB) Chipset: SiS 745 Pamięci DDR 200/266/333Mhz trzy sloty DIMM dla pamięci DDR PC1600/2100/2700 Maksymalnie 1GB PC2700 lub 1,5GB PC2100 Bios Phoenix Plug and Play BIOS z ACPI, APM i DMI Pewnie zaraz napiszecie żeby postawić wszystko na nowym sprzęcie itd. Chce zapytać czy można np: kupić jakaś lepsza płytę główna do tego sprzętu aby poszerzyć jego możliwości, można by dokupić do tego lepszy procek i może jest coś co obsłuży jednoczenie DDR2 i DDR. Nie wiem czy moja płyta da rade pociągnąć 2GB ramu z opisu wynika ze nie. Patrzyłem powierzchownie ale nie znalazłem nic lepszego z modelu ECS'a typu K****. Płyta zobaczy maksymalnie procka 2600+. Licze na niskie koszty, wszelkie większe zakupy odpadają, taki sprzęt jak posiadam teraz mógłby w ostateczności zostać, ale może da rade go jakoś tanio dopieścić :) pozdrawiam Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 No, niestety, ale moim zdaniem nie warto inwestować pieniędzy w ten sprzęt. Można sprzedać, poki jeszcze cos warte, choc i tak niewiele. Co do RAMu, to na co Ci 2 GB w takim sprzecie? IMHO nie ma sensu... Jeśli chcesz tanim kosztem przeskoczyc na cos lepszego, to kup zestaw na 754 albo 939. Doplata nie bedzie duza a skok wydajnosci zauwazalny. Jak cos wal na PW, pomogę wybrać. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 O ile dobrze pamiętam, to na sis745 powinien chodzić barton. A na bartona - moim zdaniem - warto by było wymienić. Niech mi tylko teraz który napisze, że nie ma odczuwalnej różnicy w wydajności między bartonem a duronem 1200 :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Tylko na dzień dobry ceny pamięci są dwa razy wyższe. Zestaw na 939/775 można złożyć za 300PLN (płyta + procek + 1GB) + od 130 za sensowną grafikę. Teraz popatrz na ceny używanego sprzętu na sA + AGP i policz, czy się opłaca po uwzględnieniu wydajności. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Chyba zlewek wyraźnie napisał, że nie chce robić rewolucji w budzie a jedynie najniższym kosztem podnieść wydajność kompa? Pamięci dokładać nie musi a bartona wyrwie z licytacji za niecałą stówkę. O giercowaniu nie było mowy, więc grafika zostaje - chyba? - taka jaka jest. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ULLISSES Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 W sumie zostaje KT400A. Wyżej pchać się nie ma sensu, bo o ile się orientuję, to na 512+1024 nie uruchomisz duala. To wydatek poniżej 100. Do tego Bartek od 120-150 PLN. Co daje coś w granicach 200 PLN. Wzrost będzie dobrze widoczny, ale poza mocniejszą kartą już nic z tego nie wyciśniesz. Poza tym karty na AGP nadal są w cenie, a te z najwyższej półki łapią oddech dopiero na AGPx8, chociaż i wtedy wykorzystanie w pełni ich mocy jest wątpliwe. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zlewek Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 po poradach waszych i innych doszedlem do wniosku zeby moze go sprzedac, wyliczylem ze za: pamiec ddr256 + ddr 512 +ddr1gg, procek 1.2, plyte K7s6A, radeona 9550 256mb, dysk 40gb oraz zasilacz tracer 350W powinienem dostac te 450zł, co o tym sadzicie? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 jeżeli chcesz to wszystko sprzedać za 4 i pół stówy, to musisz szukać jednego jelenia, który to wszystko razem łyknie bo 8-miu takich jeleni na bank nie znajdziesz ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bombay Opublikowano 2 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 2 Maja 2008 Jak dla mnie to to jest warte max 250-300 zł ;) ale jak masz kogos, kto to kupi za 450, to nawet sie nie zastanawiaj! P.S. Mam fajny sprzet na sell - na 754 i AM2 (taka kryptoreklama ;)) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gavik Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 450zl? Faktycznie musiałbyś mega jelenia szukać. 300zł jak dostaniesz za to to już będzie dobrze. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tompior Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 (edytowane) To ja moze skorzystam z okazji i zapytam sie tutaj, ile moge za stare czesci dostac (a szczegolnie chodzi mi o plyte, ktorej nigdzie nie moge znalezc na aukcjach). Proc: pentium 4 3ghz - cos kolo 80zl? Ram: 2x 512mb ddr 400 kingston - 2x 40zl? Plyta: Gigabyte GA-8I915P-G - ??zl? Grafa: radeon x600/x550 - 20zl? :D @down: no to sie ciesze :) Dzieki za opinie :P Edytowane 3 Maja 2008 przez Tompior Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rosolini Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Płyta wygląda bardzo przyzwoicie - imo. za jakieś 8 dyszek powinien się znaleźć kupiec. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Lepiej kup coś na AM2, 939 juz imho nie warto. używane 2 rdzenie na 939 są droższe od lepszych i nowych na AM2. Na początek proponuję: sempron AM2 3000+ 50zł Możesz zapolować na allegro na abita KN9, świetne mobo, jak nie to np jakiegoś foxconna na 690g, chyba 150 kosztuje do tego 1gb ddr2 - 50zł I tym sposobem masz za 250zł dużo lepszego kompa. Nie wiem ile teraz masz dokładnie kasy i ile dostaniesz, ale pewnie da radę wcisnąc jakiś hdd 120/160gb No i w przyszłości grafe, albo od razu jakiegoś hd3450. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 8 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 8 Maja 2008 Może któryś z was mi poradzi... Potrzebuje dla młodszego brata kompa do 400 zł... i musi sie w tym zawrzeć praktycznie wszystko: mobo, procek, ramy, grafika, zasiłka, dysk. Jedynie buda w domu mi sie ostała. Co bardziej sie opłaca? kupować wszystkie podzespoły osobno, czy moze znaleźć jakis zestawik w tej cenie? Co mogę dostać za taką kasę? Komp jest dla młodszego, do pogrania w coś mniej wymagającego - raczej nie Crysis :P Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 Jak szykasz nówki to ciekawego nic nei znajdziesz. Ja bym szukał używki: X2 100zł mobo też koło 100zł dysk 80GB 60-80zł delta/fortron 350W 40-50zł 1GB DDR2 40-50zł 6600/GT 50-60zł Razem wyjdzie koło 400zł Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 ... Co bardziej sie opłaca? kupować wszystkie podzespoły osobno, czy moze znaleźć jakis zestawik w tej cenie? ... Tylko jako działającą całość bo przy składaniu wyjdzie drożej i mogą być problemy z kompatybilnością oraz sprawnością używanych podzespołów. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Shakell Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 (edytowane) no proste że w gre wchodzi tylko używka... Może coś w ten deseń?: http://www.allegro.pl/item354712134_amd_at...te_geforce.html tylko ze to cuś nie ma dysku i CD... a dokupienie to dodatkowe koszty http://www.allegro.pl/item354506789__extra..._core_bcm_.html vhttp://www.allegro.pl/item357738888_komputer_amd_sempron_1gb_ram_geforce_6600_256mb_.html Edytowane 9 Maja 2008 przez Shakell Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
forest kila zbila Opublikowano 10 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 10 Maja 2008 heh ja bym jednak zmienił pamięć procek ram, płyta z jakąś integrą i tak szybszą od tego co masz,, któryś PDC, 2x1GB tanich memek i płytę http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/Gig...pelny,id,49673/ http://www.komputronik.pl/Plyty_glowne/EVG...pelny,id,48836/ nie wiem co warte te grafiki ale na pewno nie mniej niż 9550 pdc 2160 190zł 2x1GB 120zł płyta 180 = <500zł, wiele nie dołożysz, szybsze 10 razy ;) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 panowie taka sprawa - moja druga polowka ma starego kompa zbudowanego na bazie K7S6A ma w nim 256 ramu i win 98 procek to Athlon 1700+ chce dolozyc ramu do niego i walnac xp tylko tutaj pojawia sie problem - czy jezeli ona ma tam pamiec drr200 to moge dokupic ddr 266 ? albo jezeli ma tam drr 266 moge dokupic ddr 333 ? Czy to razem bedzie dzialalo czy musza byc takie same pamieci ? Koszt 512 ramu to 50 zl i tyle chcialem tylko kupic ale fajnei gdybym mogl zostawic stara kosc. Czy taka kosc powinna pasowac do tej plyty ? http://www.allegro.pl/item360827154_goodra...we_wroclaw.html czy taki procek pociagnie offica i strony internetowe ? nei mialem stycznosci nigdy z tym procesorem wiec nei wiem na co go stac. jak sadzicie czy gf2mx pociagnie monitor 22 calowy LCD w natywnej ? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dzikidaniel Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 piotrek wszystko będzie grało chociaż nie wiem czy stery w GF2 obsłyży panorame. Shakell poszukaj uzywek P31-DS3L i jakiegoś E2140-2160 razem poniżej 300zł, do tego RAM i najzwyklejsza grafika na PCI-E np X300 czy GF6600. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piotrek Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 mala poprawka chodzi mi bardziej o taka pamiec bo w lodzi mam : http://www.allegro.pl/item362083643_ddr_ap..._pc400_cl3.html moze taka pamiec wejdzie - oczywiscie z odpowiednio niskimi taktami moze najnowsze stery cos pomoga co do panoramy Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość dwaIP Opublikowano 20 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 20 Maja 2008 ... ma w nim 256 ramu i win 98 procek to Athlon 1700+ chce dolozyc ramu do niego i walnac xp ... Można zainstalować XP przy 256 MB RAM bezproblemowo (jak XP wchodziło na rynek to był standard pojemności RAM). Nawet przy 128 MB RAM można zainstalować ale wtedy to lepszy jest win2000 bo rzadziej zabraknie fizycznej i mniej odwołań do pliku stronicowania. Nawet Win2003 może działać bezproblemowo przy 160 MB. Używałem kiedyś komputera z win2000 i 64MB RAM i było to zdecydowanie za mało ale działało. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...