Skocz do zawartości
rzoras

Źle Sflashowany Bios Karty!

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Wczoraj chciałem upgradowac bios mojej karty (gigabyte x1600pro GV-RX16P256DE-RH) Ściągnąłem pliki ze strony producenta. Aktualizuje przez program @vga, nagle gaśnie ekran, po czym sie uruchamia, a na ekranie wyświetla sie błąd zwiazany ze złym plikiem, który został wykorzystany do aktualizacji. Patrze, a tu program @vga wyświetla mi informację ze karta nie ma biosu :blink: Dzisiaj chce go uruchomić, a zamiast tego słyszę jeden długi pisk przy uruchamianiu komputera. Oczywiście monitor jest w stanie czuwania. Gdybym mógł go chociaż uruchomić i sprobować coś pokombinować w biosie albo przywrócić stary bios. POMÓŻCIE

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam, że będziesz musiał od kogoś skombinować jakąś starusieńką kartę na PCI (nie PCI-E) i z niej odpalić kompa, a nastepnie ponownie sflashować kartę. Mnie też to niestety ze 2 miesiące temu spotkało, bo miałem walniętą dyskietkę na której był BIOS i po nieudanym updejcie komp nie chciał wstać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam, że będziesz musiał od kogoś skombinować jakąś starusieńką kartę na PCI (nie PCI-E) i z niej odpalić kompa, a nastepnie ponownie sflashować kartę. Mnie też to niestety ze 2 miesiące temu spotkało, bo miałem walniętą dyskietkę na której był BIOS i po nieudanym updejcie komp nie chciał wstać.

Tylko jak mam to zrobic. Mam podpiac moja karte i kolegi? Nic sie nie stanie przez to? W sumie sie zastanawiam nad reklamacja jeżeli ma ona sens.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest inna możliwość -jeżeli sprzęt dochodzi do momentu odczytu danych z nośnika na którym jest BIOS do zmiany to jest szansa.Musisz mieć niestety dwie rzeczy.Pewny plik BIOS(całość do flashu np.gotową dyskietkę z BIOSem i resztą czyli Nvflash najnowszym dla NV) i ...opis flashowania DOKŁADNY.Czyli co i kiedy wcisnąć, ile razy i co wpisać...Ktoś musi Ci to przygotować lub poszukaj w sieci.Stąd czasem przy flashowaniach miganie dziwne klawiszy -jako ułatwienie wywołującego biegunkę flashowania "na ciemnym ekranie".Kiedyś(i to dwu krotnie co najmniej) robiłem takie akcje.Wyszły....Karta była ok ale miała zły BIOS wgrany i nie startowała.Więcej niestety Ci nie pomogę -nie pamiętam szczegółów.Inaczej musisz faktycznie skorzystać z karty PCI....Tak akurat nie robiłem.Sam przed flashem na jednobiosowej(a więc niemla każdej, bo miałem 2xBIOS tylko na 7600GS Galaxy) karcie dokładnie zapisywałem procedurę -kiedy co napisać, ile razy enter i co słychać jak się wgrywa.W razie W miałem instrukcję...

Ups -wybacz ten wtręt o NV -z przyzwyczajenia....Oczywiście metoda ta sama ale musisz program do Ati mieć.

Edytowane przez miron72

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tylko jak mam to zrobic. Mam podpiac moja karte i kolegi? Nic sie nie stanie przez to? W sumie sie zastanawiam nad reklamacja jeżeli ma ona sens.

Nic się nie stanie, sam to niedawno robiłem.

Swoją kartę zostawiasz w kompie, wkładasz pożyczoną kartę PCI, odpalasz komp, wchodzisz w BIOS, szukasz opcji Init Display First lub coś w tym stylu, wybierasz opcję PCI, zapisujesz zmiany, restartujesz.

Komp się odpali z karty PCI, nie instaluj do niej żadnych sterowników, poszukaj w necie dobrego BIOS-u do karty, jak już znajdziesz to odpalasz ATIWinFlash i robisz update BIOS-a karty. Jeśli program nie chce zaktualizować BIOS-u z poziomu Windowsa (u mnie nie chciał, być może dlatego że mam nową kartę a ATIWinFlash ma już swoje lata) to użyj Atiflash z poziomu DOS-a, czyli najpierw musisz odpalić komp z dyskietki startowej. Jak wszystko pójdzie pomyślnie możesz wyjąć kartę PCI i przywrócić opcję Init Display First.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie nad jednym. Czy nie moge napisać do gigabyte'a. Przecież sciagnałem pliki z ich (autoryzowanej) strony. Nie powinien taki błąd wyskoczyć. Upewniłem sie i okazało sie, ze moja karta z moze byc "upgradowana" z tego pliku. Sądze ze wina nie lezy po mojej stronie, chyba ze sie myle.

Edytowane przez rzoras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zastanawiam sie nad jednym. Czy nie moge napisać do gigabyte'a. Przecież sciagnałem pliki z ich (autoryzowanej) strony. Nie powinien taki błąd wyskoczyć. Upewniłem sie i okazało sie, ze moja karta z moze byc "upgradowana" z tego pliku. Sądze ze wina nie lezy po mojej stronie, chyba ze sie myle.

nie udowodnisz im ze ty zrobiles wszystko poprawnie wiec to by byla tylka strata czasu.

rob flesha na pamiec, raz tak zrobilem i sie udalo :rolleyes: :rolleyes: albo lec po karte PCI do kogos :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamietam wersji biosu, wiem ze miała koncówke F20. Na stronie jest napisane ze plik jest przeznaczony dla Wersji F2 / F10 / F20 / F30. A gdy sciagnałem to w nazwie mam napisane RX16P8DE.F2 :blink: Po drugie po otrzwarciu pliku readme jest napisane ze te pliki sa przeznaczone dla kart RX16P256D-RH, a ja mam RX16P256DE-RH. Na stronie te pliki były pod numerami mojej karty. Szkoda gadać.

Postarałbym sie sflashowac z pamieci gdybym widział cała procedure, a jak narazie nie mam gdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie pamietam wersji biosu, wiem ze miała koncówke F20. Na stronie jest napisane ze plik jest przeznaczony dla Wersji F2 / F10 / F20 / F30. A gdy sciagnałem to w nazwie mam napisane RX16P8DE.F2 :blink: Po drugie po otrzwarciu pliku readme jest napisane ze te pliki sa przeznaczone dla kart RX16P256D-RH, a ja mam RX16P256DE-RH. Na stronie te pliki były pod numerami mojej karty. Szkoda gadać.

Postarałbym sie sflashowac z pamieci gdybym widział cała procedure, a jak narazie nie mam gdzie.

Ja po uwaleniu flashowania biosu na starszy w asusie dostalem nowa plyte glowna - jezeli tylko uzywales oryginalnego biosu przeznaczonego do danej karty oraz w instrukcji nie pisalo ze nie wolno tego robic to ja nie widze przeszkod zeby odac na gwarancje. Natomiast dla oszczednosci czasu sam bym sprobowal to odratowac na poczatek z karta pci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zrobie sam ten flash z pomoca kumpla. Mam pytanie. Czy na dyskietke musze wrzucic wszytkie pliki z tego archiwum które dostałem (oto jakie mam: GVF1A.exe, GVFLASH.CFG oraz RX16P8DE.F2). Przy okazji daje link do strony http://gigabyte.pl/products/vga/bios/gv-rx16p256de-rh.html Sprawdzcie czy aby bios jest ok. Wole sie upewnic.

AHA. Jeszcze jedno. Potrzebny chyba jest program AWDFLASH lub cos w tym stylu.

Edytowane przez rzoras

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam podobny problem mam takie pytanie czy jak będe robił to pod dosem za pomocą karty pci to nie sflasciach!e mi przypadkiem karty pod pci.Ma moze ktoś bios do gecube radeon 1900xt 256mb ram?? bo szukałem na stronie producenta i techpowerup.com ale tam niestety nie ma.Z góry dzięki za pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z windowsowym flaszowaniem radze sie nie bawic bo dwa razy miałem później zabawe na czarnym ekranie spod dosa. Jak nie ma oryginalnego biosu, to kombinuj z innych producentów, czasem działa. Po kiego grzyna karta na PCI, potrzebna tylko dobra zwykła pci-e zeby ustawic bootowanie z dyskietki lub spreparowanego pena wrzucic tam atiflasha i plik z biosem, gasisz kompa, wkładasz stara grafike wklepujesz formułkę i jazda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi