Skocz do zawartości
Jabolewski

Bluescrenny Pół Zawieszenia?

Rekomendowane odpowiedzi

Otóż miałem i nadal mam problem z dziwnymi resetami komputera, czemu dziwne? Otóż staje myszka i klawiatura(w tym numlock) a np pasek loadinku dalej leci wcismak guzik power i komputer sie zamyka wyskakują Bluescrenny. Myślałem że to wina windowsa po formacie dalej zwisy. I przed zawieszeniem albo niebieskim ekranem pojawia się chmurka nad ikonką w trayu od dźwięku, że kabel czy coś tam zostało odłączone. Może to być wina źle położonej płyty głównej, jest trochę wygięta(około 2mm) bo mam skopane plecy obudowy i albo jest za wysoko i nierówno albo za nisko. Czy może w ogóle się zepsuła przed tym zresetował mi się Bios i już nei moge ustawić fsb powyżej 1099FSB. Reklamować płytę czy próbować rozwiązać na własną rękę, raz już byłą w naprawie 3 dni po dostawie :lol2: . Może to wina klawiatury myszki lub czegoś. Nie mam jak spr bo jak nie korzystam z kompa to się nie zawiesza, chyba na złość.

PS. Przed formatem pulpit zrobił mi się w 4 bity 800x600(tylko) nic co zajmowało by dużo pamięci nie mogłem włączyć i dyska często przestawiał się na PIO

Edytowane przez Jabolewski

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Temperaatury proca w miare chipsetu nei wiem jak spr.

Przedchwila miałem te zawieszenie wyszedłem na chwile wracam patrze gg mi mryga ale nei działają urządzenia na usb, to myśle podłącze sobie na ps2 i bum komp się wyłączył, płyta robiła zwarcie z plecami w prawym dolnym rogu to podłożyłem kartke papieru i niby już zwarcia nie było, ale to nie pomogło

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nei mam zwaracia bo by prąd nie dochodził i by się dioda nei swięciła, do obudoway przykrecam od tylu czyli na dwrot mam plecy bo inaczej nie wchodzi plyta i wtedy lezy za nisko i grafa nei dochodzi to misu byc troche wyżej.

Intryguje mnie dymej wychodzący od managera Realtek HD audio, ze gniazdo zostało odłaczone i nagle te pół zawieszenie występuje

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podstawowa lekcja diagnostyki w takich wypadkach:

Wyciągnij z budy, odłącz zbędne zabawki, reset bios (+ewentualna aktualizacja), ustaw bios bez OC i postaw czysty system bez sterów. Odpalanie śrubokrętem. Sprawdź inny zasilacz/grafikę/pamięci. Jak się sypie, to płyta do reklamacji, bo raczej nie procesor.

Jak się nie sypie, dokłada po kolei sterowniki za każdym razem sprawdzając przez dłuższą chwilę (testy SPI, potem 3DMark jak są stery grafiki). Potem podłączaj zabawki (tuner TV, kolejne napędy, modemy itd). Na koniec przełóż do budy.

Wiem, że czasochłonne, ale idzie to zrobić w jeden dzień. Jak odeślesz na reklamację całego kompa, to zajmie im to 2 tygodnie, a potem kolejne 2 gdy znajdą przyczynę i wyślą płytę do dystrybutora.

A tak to mówisz, że płyta się sypie, nie pracuje stabilnie i tyle. 2 tygodnie jesteś do przodu.

Koniec lekcji, jesteście wolni.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jutro puszcze orthosa poza buda na pare h

-grafa nie miałęm to jeszcze na starej

-postawiłem nowy system i przed sterami sie zwieśił

-ramy, nie , czemu bo miałem na poczatku problemy z ramami bo miałęm auto ustawienia w biosie i mi się wieszał komp i błedy wyskakiwały jak grałem i tylko wtedy pod winda było dobrze

-zasilacz trzyma już długo(markowy), wydaje mi się ze coś mogło się spalić na płycie jak mi się spięcie zobiło.

Jutro około 15 dam znać jak leci.

Przydało by się wgrać nowego biosa ale jak będe wgrywał spod windy i się komp zawiesi.(nie ma dyskietek ani flashów)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi