disaster3 Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Siemka, Śledzę na bieżąco wszystkie topiki odnośnie sprzętu i ogólnie się nimi interesuje ale od jakiegos czasu walcze wewn. ze soba odnosnie zakupu procesora i nie moge sie zdecydowac jaki kupic, jesli wogle. Generalnie biore pod uwage tylko 3 tytulowe modele bo sa mniej wiecej juz w tej samej cenie. Najwieksza roznica miedzy nimi to jest max jakies 50 PLN i wszystkie obecnie oscyluja w ok. 500 PLN (oczywiscie nowe BOX'y) i tak.: E8200 + najnizsza cena + 6mb cache'u + spokojnie podchodza do 4.0Ghz (zalezy od sztuki ale wiekszosc tyle robi) - 45nm i z tego co czytalem sa bardzo delikatne (mozna jest "popsuc" duzo latwiej niz 65nm) - problem z czujkami dla mnie to wazna rzecz wole wiedziec jaka jest temp i zeby nie bylo roznicy miedzy rdzeniami ponad 10*C a zdarza sie E6850 + dobra cena jak na 3.0Ghz def + 65nm bardziej wytrzymaly niz 45nm + tez sie chyba dobrze kreca mimo ze duzo o nich nie znalazlem tutaj na forum chyba ze wzgledu na swoja wyjsciowa cene (kazdy bral wtedy e6750) - 4 mb cache'u - juz starsza technologia Q6600 + bardzo dobra cena jak na quada + 8mb cache'u + tez sie niezle kreca duzo lepiej od nowych quadow. Wall jest mniej wiecej w tym samym miejscu za to 65nm ma mnoznik x9 + 4-y rdzenie - niezła z niego grzałka No i wlasnie mam dylemat. Generalnie uzywam kompa do www, ogladania filmow, sluchania muzyki i grania (jak mam czas) czyli tzw. normalne uzytkowanie. Ten moja obecny tez nie jest zly ostatnio tak dla sportu 3.5Ghz przy 1.5V przeliczyl probke 32M. Z kolei 3.2Ghz przy 1.39V z biosu Orthos stable. Ale jakos nie lubie kastratow i lubie w kompie cos zmieniac. Juz prawie wszystko co chciales zrobilem jesl chodzi o sprzet i chlodzenie i wlasnie zostal jeszcze proc. Z racjonalnego pkt widzenia wogle nie powinienem nic robic. Ale z drugiej strony jak sobie pomysle ze lekka reka wydalem na same wiatraki do kompa prawie 500 PLN to tak troche mozna pomyslec ze pierd**** :) ale coz tak bywa, wiec rowniez i cepa bym zmienil. Ale nie wiem na jakiego :mur: :sad: :unsure: Pls o jakies konstruktywne odpowiedzi bo znac sie na tym to sie znam ale nie wiem na co sie zdecydowac Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
stolara Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Jak dla mnie to kupuj E8200, najlepiej selekta. Ustawisz sobie niskie napięcie i nic się samo nie powinno uwalić :rolleyes: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mansonfan Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 Ja jestem za E6850 na te sama cene masz stosunkowo wysokie taktowanie domyslnie =] Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszDW Opublikowano 3 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 3 Maja 2008 E8200 - pacnij sobie 400x8 i uznaj to za taktowanie domyślne Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Scyzor 663 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 dziwne porownanie.... a do czego chcesz procka do gier E8200 (nie wiem czym go chcesz popsuc) a do pracy Q6600 (ale ja i tak bym bral E8200) Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 dziwne porownanie.... a do czego chcesz procka do gier E8200 (nie wiem czym go chcesz popsuc) a do pracy Q6600 (ale ja i tak bym bral E8200) dlaczego dziwne, sa w tej samej cenie wiec mozna wybrac cos dla siebie wsrod wlasnie roznych prockow. jak go popsuc? to poczytaj topic o e8xxx i popatrz jak ludziom padaly. Wiem ze moze sie zdarzyc ale podaj mi normalny przyklad z padem 65nm ja takiego nie znam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Może i padały bo to stosunkowo nowe procesory ale od czego jest gwarancja.Ja bym brał albo Q6600 albo E8200 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
disaster3 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 zgadza sie ale 2 tygodnie bez kompa jak padnie troche z dup*. I w sumie sie zastanowie czy przypadkiem nie zostawic sobie tego e2180 bo pieniedzy jakis super za niego nie wezme a zly nie jest i bedzie jako backup. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
meeron Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) ja na twoim miejscu bral bym E82! jak nie chcesz ubic 45nm to tego nie zrobisz, proste Edytowane 4 Maja 2008 przez meeron Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rikki Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) Jeżeli wiesz, że wykorzystasz 4 rdzenie to Quad. W innym przypadku E8200. /Dopatrzyłem się braku jednej literki... Edytowane 4 Maja 2008 przez Venom Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...