leg0 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Witam. Mam (mialem...) zasilacz z przelacznikiem napiec (taki czerwony przelacznik z tylu zasilacza, mozna zmienic z 230W na 130W), ostatnio podlaczylem starego kompa i akurat tak mnie cos naszlo zeby zabawic sie w doktorka i sprawdzic co sie stanie kiedy wrzuce mu 130W. Oczywiscie zrobilem to przy wylaczonym komputerze (ale nadal podlaczonym do pradu) no i stalo sie... uslyszalem glosny huk... spojrzalem sie na plyte glowna i widze ze dioda ktora zawsze swieci teraz jest zgaszona. Wlaczylem kompa - nic, przelaczylem z powrotem na 230W - tez nic. Stad pytanie co oprocz zasilacza moglo sie spalic? Czy poszla z dymem rowniez plyta glowna? A jesli tak to czy zjarala sie karta graficzna, pamiec RAM, twardy dysk? Pozdro. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robowsky Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 (edytowane) Witam. Mam (mialem...) zasilacz z przelacznikiem napiec (taki czerwony przelacznik z tylu zasilacza, mozna zmienic z 230W na 130W), ostatnio podlaczylem starego kompa i akurat tak mnie cos naszlo zeby zabawic sie w doktorka i sprawdzic co sie stanie kiedy wrzuce mu 130W. Oczywiscie zrobilem to przy wylaczonym komputerze (ale nadal podlaczonym do pradu) no i stalo sie... uslyszalem glosny huk... spojrzalem sie na plyte glowna i widze ze dioda ktora zawsze swieci teraz jest zgaszona. Wlaczylem kompa - nic, przelaczylem z powrotem na 230W - tez nic. Stad pytanie co oprocz zasilacza moglo sie spalic? Czy poszla z dymem rowniez plyta glowna? A jesli tak to czy zjarala sie karta graficzna, pamiec RAM, twardy dysk? Pozdro. Nie 230W/130W<watt>, tylko 230V/130V<volt> ;) płyta na pewno się zjarała, i przez zasilacz mogło zabrać ze sobą resztę podzespołów, mi przez zasilacz w dawnych dziejach zabrało tylko płytę główną, a resztę sprawdziłem u kolegi, i wszystko było ok. Jak masz możliwość to sprawdź u kogoś czy reszta rzeczy działa. Edytowane 4 Maja 2008 przez robowsky Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Klaus Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 płyta na pewno się zjarałaPewne jak szóstka w totka. leg0 Sprawdź na innym zasilaczu i będziesz wiedział. Na przyszłość stosuj zasadę: nie znam się, nie ruszam. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
greg505 Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 z zasilka sie pozegnaj ;] co do reszty to nie wiadomo Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...