Skocz do zawartości
Muzyk84

Jakie Najniższe Bezpieczne Napięcie Dla Athlon Barton'a?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, chciałem spowolnić wiatrak na procesorze, a co za tym idzie chciałem też obniżyć temperaturę procesora

Zmniejszyłem więc mnożnik z 11 na 8 - przez to procek jest już chłodniejszy nawet na niższych obrotach wentylatora

Pomyślałem, że można by też zmniejszyć napięcie rdzenia procka (obecnie mam 1,65 V), to będzie wydzielał jeszcze mniej ciepła.

Moje pytanie brzmi: do jakiego poziomu mogę obniżyć napięcie rdzenia procesora, tak aby pracował stabilnie i aby go nie uszkodzić?

Mój procesor to Athlon Barton

Magistrala: 200mHz

Mnożnik: 8

V Core: 1,65 V

Płyta główna ABIT NF7-S

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W biosie właśnie patrzyłem, że minimalna wartość, jaką mogę ustawić, to 1,1 V.

Czytałem gdzieś, że przy podwyższaniu napięcia, skok robi się co 0.05 V.

Co ile mam robić skok przy obniżaniu?

Po czym poznam, że przestaje być stabilny? Po zawieszaniu się? Po resetowaniu się?

Czy są jakieś inne symptomy niestabilności?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytałem gdzieś, że przy podwyższaniu napięcia, skok robi się co 0.05 V.

Co ile mam robić skok przy obniżaniu?

Tylko nie zapomnij zapalic swieczek, ubrac szlafrok i zapuscic plyty Barry'ego White'a Dołączona grafika. W tym przypadku nie ma sie co delektowac - daj najnizsze napiecie i podbijaj tak dlugo az bedzie calkowicie stabilny Dołączona grafika.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam, chciałem sie pochwalić tym, co uzyskałem metodą prób i błędów (czasem nawet zawieszania BIOS'a)

Otóż najbardziej chłodny i wydajny a jednocześnie stabilny stan jaki udało mi sie uzyskać dla mojego Bartona, to:

magistrala: 200 mHz

mnożnik: 9,5

napięcie rdzenia: 1,35V

temperatura przy systemowym 5-15% obciążeniu procesora waha się około 38-40 stopni C

chłodzenie to Pentagram 100 mm Al-Cu, wentylator chodzi na 1670 rpm

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

• Dodaj nową pozycję...