Prussario Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Witam, Pierwszy raz na tym forum - zmobilizował mnie do tego zbliżający się niedługo wydatek. Proszę o pomoc/ocenę, co sądzicie o poniższym sprzęcie. Nie chcę (nie mogę) wydać więcej niż ~4700zł...a są to mianowicie: -Intel Core 2 Duo E8400 3,00 GHz 6MB cache s. 775 Box -Asus P5E s.775 X38 -Geil 4GB DDR2 800 Dual Chanel Kit Ultra 4 -ASUS HD3870X2 1GB 256bit PCI-E GDDR3 -Seagate ST3500320NS 500GB sATA II 32MB Raid Edition -Chieftec CFT-650-14C ATX 650 Watt -LG DVD Recorder GH-20LS10 LightScribe Sata Black Oem - monitor Samsung 22 SM 223BW Czarny Do tego oczywiście buda i inne drobiazgi ktorych nie opisalem... /juz powoli dostaje lekkiej paranoi bo mam oczywiscie milion innych pomyslow...prosze o porade i z gory dziekuję Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Płyte brałbym na P35 np Asus P5K-E CPU ok Ram 4GB OCZ Grafike zmieniłbym na Geforce 9800gx2 Zasiłka Corsair 550W / alob jakiś BQ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prussario Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Płyte brałbym na P35 np Asus P5K-E CPU ok Ram 4GB OCZ Grafike zmieniłbym na Geforce 9800gx2 Zasiłka Corsair 550W / alob jakiś BQ no tak...tylko że do tego 9800gx2 to juz musialbym sporo dopłacic... aha, płyta w perspektywie czasu ma śmigać na crossFire dzięki Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Ale Ty chcesz niby wrzucić na to Mobo 2 sztuki Radka 3870x2?? Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prussario Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Ale Ty chcesz niby wrzucić na to Mobo 2 sztuki Radka 3870x2?? heh, juz samo pytanie sugeruje, że jest to czyn karkołomny tudzież...niemożliwy/wynikający z mojego nikłego pojęcia na ww. tematy...ale tak, myslalem, ze po pewnym czasie, gdy komp ten nie bedzie dawał już rady, dołącze drugiego radka 3870x2 lub "tylko zwykłego" 3870 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 CrossFire Obsluguje 2GPU a jeżeli wstawisz 2 takie karty to będzie w sumie 4.Jeżeli chcesz taki manewr zrobić to Mobo na P45/X38 Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ainaruth Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 jak komp nie będzie dawał rady to lepiej wymienić grafikę na coś aktualnego a nie dokładać kolejne takie monstrum. I wtedy nie potrzebne Ci aż 650W. Za chipset X38 sporo zapłacisz w porównaniu do P35, a niewiele zyskasz. Tu też można oszczędzic.. W konsekwencji może starczy Ci na 9800GX2, dzięki któremu dłużej poszalejesz na tym kompie i będziesz miał wyższą wydajność niż na radku. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
D3NV3R Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 (edytowane) CrossFire Obsluguje 2GPU a jeżeli wstawisz 2 takie karty to będzie w sumie 4.Jeżeli chcesz taki manewr zrobić to Mobo na P45/X38W rzeczy samej, chipset X38 obsługuje CrossFireX. Obsługa CrossFireX oznacza obsługę 4GPU. To, ile slotów PCI-E jest na płycie, to zależy już od producenta. Z resztą sam napisałeś, że potrzebuje mobo X38, a on już takową wybrał w pierwszym poście, więc nie widzę sensu tego zdania. Moim zdaniem solidny zestaw. GX2 posiada niestabilne sterowniki (wydajność waha się 1-2 gpu a czasami nawet mniej). 3870x2 jest już dopracowane w tej kwestii i co więcej, ma dość ciekawą przyszłość, bo top-end następnej generacji od ATI będzie także bazował na karcie x2, więc sterowniki wciąż będą ulepszane... Edytowane 5 Maja 2008 przez D3NV3R Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Prussario Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 W rzeczy samej, chipset X38 obsługuje CrossFireX. Obsługa CrossFireX oznacza obsługę 4GPU. To, ile slotów PCI-E jest na płycie, to zależy już od producenta. Z resztą sam napisałeś, że potrzebuje mobo X38, a on już takową wybrał w pierwszym poście, więc nie widzę sensu tego zdania. Moim zdaniem solidny zestaw. GX2 posiada niestabilne sterowniki (wydajność waha się 1-2 gpu a czasami nawet mniej). 3870x2 jest już dopracowane w tej kwestii i co więcej, ma dość ciekawą przyszłość, bo top-end następnej generacji od ATI będzie także bazował na karcie x2, więc sterowniki wciąż będą ulepszane... dzięki za rzetelny komentarz. przy okazji pytanie pomocnicze :D jak wygląda sprawa podłączenia zasilania do tego radka? większość zasilaczy obsługuje wejscia 6-pin a z tego co wiem, aby bawic sie w kręcenie owego radosława, potrzeba podłączyć zasilanie przez 8-pin...czy łatwo jest dostać gdzieś przjeściówkę z 6 na 8 pin? albo może już są zasilacze z wyjściem 8-pin? szukałem na allegro i paru sklepach i raczej pusto... Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mattis Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 No no tak tu sie walnołem x38 wspiera crossfireX Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...