KamilSWAT Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Witam! Otóż borykam się z problemem takim, iż mój procesor strasznie się grzeje (wg. programów odczytujących temp.) Jest on aktualnie podkręcony z 2,1Ghz do 2,9Ghz przy VStock, z tyłu obudowy mam wentylator Revoltec, który wydmuciach!e gorące powietrze, na procesorze chłodzenie box ze zmienioną pastą na Ceramique (jakieś 5 stopni mniejsze temp. niż na tej oryginalnej paście). Otóż w programie CoreTemp w idle mam na rdzeniach 25-30 stopni, podczas gdy w Evereście/SpeedFanie/FoxOne pokazuje mi temperaturę procesora jako 55 stopni (może sumuje temp dwóch rdzeni?) Po pół godziny Orthos już mam 80 stopni, a na rdzeniach średnio 50 stopni (jak włącze FoxOne to mi restartuje kompa/głośniczek systemowy zaczyna się drzeć). Co ważne, to gdy dotknę ręką radiatora, wcale nie jest gorący, tzn napewno nie ma 80 stopni, max 50 Myślę zmienić chłodzenie boxowe na AC Freezer 64 PRO oraz zdjąć IHS z procesora, toteż takie pytanie do Was, czy mogę zdjąć tego Headspreadera bez problemu? Czy nie jest on "przylutowany" do rdzenia tak jak w Phenom (o np tutaj ktoś chciał zdjąć z Phenoma i proszę co mu zostało: http://img401.imageshack.us/my.php?image=dsci0145bk3.jpg). Czy zdjęcie IHS da mi jakieś odczuwalne efekty i czy warto to zdejmować, szczerze, to szukałem w google i jakoś nie znalazłem, aby ktoś zdjął i się pochwalił wynikami tej modyfikacji. Oczywiście jestem świadomy, że stracę gwarancje, ale procesor chyba sam od siebie nie padnie :rolleyes: Proszę o pomoc, z góry dziękuję za odpowiedzi PS. Jeżeli temat umieściłem w złym dziale - to proszę przenieść Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hary Opublikowano 4 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 4 Maja 2008 Cały temat na ten temat, miłego czytania: http://forum.purepc.pl/temat/Socket-754-93...o-Dalej/161592/ Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jawor121 Opublikowano 5 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 5 Maja 2008 Ja myślę że sama zmiana chłodzenia powinna wystarczyć.Bawiąc się w zdejmowanie można rdzeń ukruszyć. Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
neomagnet Opublikowano 9 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 9 Maja 2008 Rdzeń to juz prędzej można ukruszyć przy zakładaniu chłodzenia, bo wiadomo, w A64 nie ma takich gumek czy co to tam było jak w procach na s.A Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Arni Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 bezpiecznym wydaje sie nałożenie wokół rdzenia kilka warstw taśmy izolacyjnej wtedy jest mniejsze ryzyko jego ukruszenia. Co do ściągania czapki to zabieg sam w sobie może by ryzykowny [mi udało się bez problemu]. Ściągałem ihsa nałożyłem clp między czapką a rdzeniami 3* w dół Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ram1rez Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 3* w dół To imho wg mnie lepiej kupić lepsze chłodzenie :wink: Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Szawel Opublikowano 24 Maja 2008 Zgłoś Opublikowano 24 Maja 2008 (edytowane) hary jednym postem wyczerpał temat. proponuje zamknąć ten i nie robić zbędnych dubli. P.S. Aby nie robić absolutnego ot. Tak, zdjęcie IHS i umiejętne założenie chłodzenia daje efekty. Mozna też zdjąć IHS by zmienić pod nim pastę na jakąś dobrej jakości i założyć IHS na nowo. To również daje spadek temperatury. Sam mam zastosowaną opcję 2. Co, jak, gdzie i czym, masz w temacie podanym przez harego. Edytowane 24 Maja 2008 przez Szawel Cytuj Udostępnij tę odpowiedź Odnośnik do odpowiedzi Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...