Skocz do zawartości
master-

A-data 2x2048 || Warto Kupić ?

Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar kupić 4 gb pamieci ram i zastanawiam sie czy wybrac te:

A-Data 2x2048MB Extreme Edition DDR2 800+MHz CL5 (5-5-5-18 2T) Overclocking DIMM

czy moze lepszy jest zestaw 4x1gb

Corsair 2x1024MB 800MHZ DDR2 non-ECC, CL4 DIMM (szt.2)

A moze nie oplaca sie kupowac az 4gb pamieci ?

Czekam na wasze opinie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli podkręcasz, to drugi zestaw - moduły 2GB nie są tak poddatne na OC jak ich 1GB odpowiedniki. A jeśli nie kręcisz, to pierwszy zestaw (w przyszłości możesz rozbudować do 8GB).

Choć zamiast Corsair'a polecałbym Kingston'a lub GoodRam'y - mam z nimi dobre doświadczenia ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jescze takie pytanko...

Planuje instalacje 2 systemow > Xp oraz Vista

Xp wykrywa tylko 3gb ram, wiec jezeli bede mial w dwoch kosciach po 2gb to xp wykryje 3gb czy tylko jedna kosc tj. 2gb ?

Edytowane przez master-

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

XP wykryje 3,25 Gb ramu czyli z obu kości ale troche utnie

Ja niedawno sobie kupiłem te A-datki i mnie bardzo mile zaskoczyły. Spokojnie chodzą na 1070 na 2,10V

Później juz nie reagują na napięcie, ale może jakiś nawiew by to poprawił. Stabilne 1100MHz CL5 mam dopiero na 2,35V, ale dałem za lnie 230zł wiec za tą cene naprawde świetne.

Aha, i na naklejce mają gwaranowane 4-4-4-12 na 1,9 - 2,1V

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://proline.pl/shop.php?prodid=KINGMAX+DDR2+1GB+106

Na dzien dobry 1100Mhz 5-5-5-18 2,05V w 4x1GB, prawie sie nie grzeja, bo kosci zrobione w 70nm. Spokojnie ida 1150Mhz, a jak sie pokombinuje to moze i 1200Mhz peknie. Na NForce sie spisuja jeszcze lepiej, bo 1100Mhz 5-5-5-15 robia na 1,9V :)

Edytowane przez DziubekR1

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

taa tylko czasem te kingmaxy nie chcą na 2,1V zrobić 1000Mhz

lepiej dołożyć 20 zeta do a-daty i mieć z głowy

U laczkow, ktorzy krecic nie potrafia, to sie zdarza. Tez mi nie chcialy na MSI zrobic wiecej jak 900Mhz 5-5-5-15 na dowolnym napieciu, podczas gdy na Nforce lecialy 1150Mhz 5-5-5-15. I co ? I sobie poradzilem zmieniajac dwie wartosci timingow w biosie. Teraz 1100Mhz 5-5-5-18 2,05V. Trzeba umiec, a nie pozniej plakac, ze sie krecic nie chca.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

U laczkow, ktorzy krecic nie potrafia, to sie zdarza. Tez mi nie chcialy na MSI zrobic wiecej jak 900Mhz 5-5-5-15 na dowolnym napieciu, podczas gdy na Nforce lecialy 1150Mhz 5-5-5-15. I co ? I sobie poradzilem zmieniajac dwie wartosci timingow w biosie. Teraz 1100Mhz 5-5-5-18 2,05V. Trzeba umiec, a nie pozniej plakac, ze sie krecic nie chca.

Na tym nForce z opisu? Jeśli tak to oriętujesz się może czy na p5n-e sli te pamiątki zachowują sie podobnie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi