Skocz do zawartości
L3X-T3R

Jaki Pendrive 8gb

Rekomendowane odpowiedzi

Jak możesz wydać trochę więcej niż za no-name, to warto zainwestować w Corsair Voyager 8GB http://allegro.pl/item354005524_corsair_vo...p_warszawa.html za ~110zł

Sam posiadam takiego, ale w wersji 32GB, bo przymierzam się do zakupu eeePC (który nie grzeszy przestrzenią dyskową).

Za 35zł mniej masz Kingston DataTraveler http://allegro.pl/item352476900_kingston_p...bki_20mb_s.html jest jednak znacznie wolniejszy od Corsaira.

Do 50zł jesteś w stanie kupić jakiś no-name, ale nie polecam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak możesz wydać trochę więcej niż za no-name, to warto zainwestować w Corsair Voyager 8GB http://allegro.pl/item354005524_corsair_vo...p_warszawa.html za ~110zł

Sam posiadam takiego, ale w wersji 32GB, bo przymierzam się do zakupu eeePC (który nie grzeszy przestrzenią dyskową).

Jak Ci się spisuje ten pendrive ? Mysle o zakupie dokladnie tego samego modelu lub OCZ rally i nie moge sie zdecydowac.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak Ci się spisuje ten pendrive ? Mysle o zakupie dokladnie tego samego modelu lub OCZ rally i nie moge sie zdecydowac.

W tej chwili (a dokładnie wczoraj) zostałem zszokowany wnętrznościami tego pendrive'a.

Kompletowałem wczoraj sprzęt pod mój domowy serwer (CSS oraz udostępnianie filmów).

Jako że potem i tak mam zamiar wsadzić pendrive'a do eeePC, to już teraz go rozebrałem, aby wsadzić do ów serwera.

Przyglądam się konstrukcji i po chwili - WTF - pendrive ma dwa przetworniki USB, z czego jeden jest podłączony do wtyczki USB a drugi ma skrócone nóżki i nie jest podpięty nigdzie. Odlutowałem USB i zrobiłem dwa "pajączki" (podłączanie bezpośrednio do mobo) - jeden z każdego chip'u. Zauważyłem dość sporą poprawę wydajności kopiowania plików, gdy oba chipy są połączone z mobo. Dodam, że serwer stoi na Linuxie a Flash Corsair to jedyny nośnik danych w nim.

Nie wiem jak jest z niższymi modelami, ale w tym ewidentnie można zamontować drugi port USB i cieszyć się trochę wyższą wydajnością. Nie mogę teraz dać zdjęć, bo nie mam w tej chwili żadnego aparatu ani telefonu z aparatem (znaczy się mam, ale nie mam kabla, i nie jestem w stanie wysłać tych zdjęć)...

W linuxie jest widziany jako jedno urządzenie, a przy dwóch portach pokazuje że jeden służy do przesyłu danych a drugi wspomaga pamięć dodatkowym prądem...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi