Skocz do zawartości
smp

Przejściówka Do Hdd 2,5 3,5... Za Dużo Bolców?

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

kupiłem przejściówkę, aby dysk od laptopa podłączyć do komputera stacjonarnego. W komplecie była szyna do której przykręciłem dysk, następnie zamontowałem do PCta i już podłączałem tą taśmę i patrzę - co jest? Coś jakby nie pasuje :blink:

Otóż w tej przejściówce jest pin w tym miejscu, gdzie normalnie nie powinno go być i złącze przy taśmie nie ma otworka. Przejściówka na zdjęciu poniżej:

Dołączona grafika

Z drugiej strony przejściówki dokładnie na wprost tego pinu, którego nie powinno być jest oznaczenie "Key" Widać to poniżej:

Dołączona grafika

Przez chwile nawet myślałem, że ten key należy delikatnie usunąć obcęgami, ale siedzi mocno :blink:

A może to jakieś inne złącze? Ale na opakowaniu jest nalepka Adapter do dysków HDD IDE 2.5" / 3.5"... jest też jakieś oznaczenie KTM 6044 którego nie kojarzę. Nie ma żadnej instrukcji.

Moje pytanie brzmi - czy ktoś wie co to za przejściówka i dlaczego ma jeden pin za dużo. Czy ten pin należy brutalnie wyłamać? Nie chcę zniszczyć dysku wolałbym, aby wszystko od razu pasowało.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli dobrze Cię zrozumiałem to chodzi o to, że przeszkadza Ci pin na środku złącza ?

a to oznacza, że potrzebujesz stary typ taśmy ATA, który ma wszystkie dziurki otwarte!

związane było to z ewolucją tego standardu i występowało standardowo w komputerach z lat 90

widocznie ten typ tak ma

prawdopodobnie będzie działało, ale proponuję nie wyłamywać bo zaprojektował to ktoś mądrzejszy a taką starą taśmę dostaniesz w każdej szmelcowni komputerowej za 2zł, albo browara ;)

albo bezpieczniej,będzie w taśmie wytopić tą zatkaną dziurkę rozgrzanym spinaczem - jak zadziała to jesteś w domu, a jak nie to czeka Cię spacer ;)

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki za odpowiedź. No właśnie ten pin przeszkadza.

Z lat 90? :blink:

Ale ja kupiłem tą przejściówkę wczeraj w sklepie komputerowym.... byłem w pięciu różnych sklepach zanim ją dostałem, bo nigdzie nie mieli. Jakiś szmelc musieli mi w takim razie wcisnąć i to za 15 zł... podczas gdy na allegro mógłbym mieć za 5 :/ ale nie chciałem czekać kilku dni na przesyłkę....

===============

BTW chciałbym zauważyć, że wytopienie dziurki to dokładnie to samo co wyłamanie dodatkowego pinu. Problem raczej w tym, czy te piny sa wykorzystywane w taki sam sposób, bo może jakoś inaczej i coś by się popsuło.

Edytowane przez smp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie mam teraz czasu czytać i szukać o tych standardach, ale może te laptopowe odpowiadają właśnie tym ze starszych komputerów!

tak czy siak jak rozbierasz takiego 486/P1/P2 to tam są właśnie takie taśmy - 40żyłowe dodam - chociaż te 40żyłowe też występują z dziurką i bez

BTW...

tylko prościej i taniej zniszczyć taśmę i później ją wymienić niż dosztukować sobie wyłamany pin

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powiem tak - wielkie dzięki za pomoc! Przypomniałem sobie, że mam na strychu szczątki mojego starego komputera i znalazłem w nich własnie taśmę ze wszystkimi dziurkami :)

Dysk który był tą taśmą kiedyś dawno temu podłączony ciągle miałem w komputere jako dysk zapasowy i właśnie w jego miejsce chcę wstawić ten od laptopa i ten stary dysk - tak jak nowszy nie ma tego pinu! A był kiedyś podłączony taśmą ze wszystkimi dziurkami! I działał więc powinno być OK!

Dzięki!

==================

Hmmmm tylko którą stroną go podłączyć? Bo widzę, że teraz są dwie możliwości :blink:

...

Chyba już wiem taśma ma z jednej strony brzeg pomalowany na czerwono, a na przejściówce z jednej strony na brzegu jest strzałka.

Edytowane przez smp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wcisneli Ci chyba jednak jakiś zabytk, bo te wszystkie na allegro są już bez tego pinu

http://www.allegro.pl/item354428173_z3_prz..._pc_laptop.html

jeżeli na tasmie sa tylko dwie końcowki to nie ma znaczenia która do płyty a która do dysku.

natomiast ma znaczenie kolejność - czerwona żyła taśmy od strony zasilania dysku - bo te stare taśmy nie mają tego cycka i pasują w dwie strony

jak nie wiesz jak wsadzić w płytę to przyłóż tą nową i zobacz czy biały/czerwony pasek jest w dół czy do góry i wtedy tak samo zamontuj tą ze strychu - nie pomyl się bo stracisz dane

Edytowane przez Burns

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to teraz jestem trochę zdezorientowany.

Taśma ma takie cycki na obu końcach i tylko w jeden sposób mozna ją podłączyć do płyty głównej.

Do dysku będzie zatem siłą rzeczy czerwona żyła z prawej strony, tak samo jak przy nowszej taśmie.

Jedynie prtzejściówkę można włożyć na dwa sposoby. Jak się kilknie na to zdjęcie które dałem to widać, że przejściówka ma strzałkę z jednej strony brzegu. W pierwszej chwili byłem pewien, że ta strzałka ma wskazywać czerwoną żyłę.... ale jesli tak to zasilanie wychodzące z przejściówki, bo to przejściówka jest zasilana ląduje z lewej strony czerwonej żyły. Za to oznaczenie Key jest wtedy tam gdzie w dysku nie ma pinu.

Jeśli jednak by podłączyć odwrotnie to zasilanie ląduje z prawej strony czerwonej żyły, Key jest tam, gzie taśma ma wystającego cycka, a strzała z brzegu.... po co by wtedy była? No i dodam, że taśma ma też na jednym brzegu strzałkę i ona wskazuje czerwoną żyłę. Zatem wszystko przemawia za pierwszym sposobem podłączenia z zasilaniem z lewej strony.

================================

Podłączyłem zgodnie z opcją pierwszą czyli strzałka do czerwonej żyły I JEST OK! Wielkie dzięki za pomoc!

Edytowane przez smp

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi