Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Fakt - dziś sobie testowałem drgania wywoływane przez SOLO-7C w bardzo prosty sposób - plastikowa butelka w ręke i chodzenie po pokoju :E Stąd już wiem gdzie naprawdę można poczuć niższe tony (mimo, że w innym miejscu może być głucho).

Np. 0.5m od kolumny na wprost niej - nic, wystarczy 'odbić ręką 0.5m w bok i już zaczyna się :) Nie wspominając o rogach pokoju naprzeciw SOLO-7C :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te cztery głośniki 6,5" muszą robić swoje... śmieszne subiki wysiadają:)

Zgadza się. Subik przy moich Mantach zaczyna dudnić zanim się rozkręci. A jak dalem max głośność na 7C i 50% na karcie to drżała podłoga... ale w pokoju obok ^^

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rozumiem, że w słuchaniu muzyki nie jest najważniejsze wprawianie wszystkiego w drgania (jak np. ciężki drewniany komplet meblowy) przy wysokiej głośności.

Ale po przesiadce z Gienków gdy wreszcie mam solidne niższe tony to czasem również nie mogę się powstrzymać... ;)

Tak jeszcze z innych spostrzeżeń:

Myślałem, że radiator z tyłu na kolumnie bardziej dla picu i lansu...

Jednak dziś po przyjściu znajomego (25min odsłuch na vol od 45 do 60/60) ciężko go było potem doknąć...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rozumiem, że w słuchaniu muzyki nie jest najważniejsze wprawianie wszystkiego w drgania (jak np. ciężki drewniany komplet meblowy) przy wysokiej głośności.

Ale po przesiadce z Gienków gdy wreszcie mam solidne niższe tony to czasem również nie mogę się powstrzymać... ;)

Tak jeszcze z innych spostrzeżeń:

Myślałem, że radiator z tyłu na kolumnie bardziej dla picu i lansu...

Jednak dziś po przyjściu znajomego (25min odsłuch na vol od 45 do 60/60) ciężko go było potem doknąć...

Z tym drganiem to taki szpanik, bo dobrze wiem, że lepiej żeby nie drgało. Ale to co teraz jest to chwilowe rozwiązanie. W nowym pokoju pomyślę nad lepszym rozwiązaniem.

A co do radiatora to już się o niego poparzyłem jak sięgałem do wyłącznika :angry: 20 min słuchania 60/60 na głośnikach 50/100 na karcie... Zdecydowanie trzeba dać mu luzu, bo grzeje się ten wzmacniacz niemiłosiernie. Przy moim ustawieniu nie ma żadnego przewiewu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sam radiator może sobie się grzać ostro, bo od tego jest. Oby się nie grzało za bardzo w środku to, co nie powinno.

Ale rzeczywiście, miejsce z tyłu powinno być do oddawania ciepła.

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jakiego typu baterie siedzą w pilocie??

Tak pomyślałem, że trzeba dbać o ten pilot, bo bez niego może być nieciekawie:) - brak regulacji tonów, brak przełączania wejść, no i regulacja głośności zostałaby tylko z tyłu...

Co do wyłącznika, to ja mam wpięte głośniki creativa do listwy na której siedzi cały komp i włączam i wyłączam wszystko przez listwę.

Nie korzystam z wyłącznika głośników, bo mi się ciągle od tego rozlatywał ten przewodowy pilocik:)

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

eee, wysłałem dzisiaj zapytanie kiedy będą mieli w końcu te Solo 6C a w odpowiedzi dostałem:

Tak,

Czekamy na ich dostawe.

:D

Dostałem wypłate i muszę w końcu nabyć te głoóśniki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ogólnie dobre siedzę sobie nic nierobie, nagle dzwonek patrze w okno stoi wóz kuriera to biorę kasę i zbiegam, płace, sprint na 2 piętro po drodze biorę nóż, w końcu zmachany nareszcie w pokoju z napisów orientuje się że pudełko soi do góry nogami, rozrzynam taśmę i zdziwko następne pudełko :], odwracam i wysuwam z małymi problemami, wyjmuje styropian ostrożnie wyciągam i podziwiam, podłączyłem.... i usłyszałem pewne rzeczy których na starych głośnikach nie dało się usłyszeć i na razie bardzo fajnie grają.

Co do zabezpieczenia to głośniki są w 2 kartonach wiec na upartego ma się 2 podstawki pod nie ;]

Pilot jest trochę dziwny jest na nim 6 przycisków do zmiany głośności, być może producentowi chodziło zdublować najczęściej psującą i używana rzecz więc mamy 3 przyciski do pogłaśniania i 3 do ściszania :]

Kabel do połączeń kolumn faktycznie krotki może komuś się wydawać iż 2m to dużo ale przeważnie kolumny stoją wokół monitora, biurka ,TV i kabel musi iść po półokręgu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja mam pytanie z innej beki ;)

Czy ktoś wymyślił jak szybko i bezboleśnie ściągać maskownice?

:P

Od góry wyciągasz, reszta pójdzie sama :) Próbowałem na obu głośnikach i nie ma problemu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja dziś po szkole odebrałem z PP interkonekt polecony na forum (KLOTZ GY107 + wtyki Neutrik)... Niestety dopiero teraz do domu wróciłem, rodzina za ścianami... to nie mam jak porównać do standardowego kabla dołączonego do HD2. (przynajmniej się wygrzeje)

Aczkolwiek jest grubszy, lepiej ekranowany no i wtyki o wiele lepszej jakości.

Akurat 1m wystarczył.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Od góry wyciągasz, reszta pójdzie sama :) Próbowałem na obu głośnikach i nie ma problemu.

Dzięki... Udało się :D

Nie jest tak źle jak myślałem z tym ściąganiem, a same głośniki piękne ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Super, czyli będą pierwsze szóstki:) Oby tylko te dostawy się powtarzały, ceny nie wzrastały i będzie git

:razz:

już dawno miały być :D chodzi o to, że dostałem odpowiedź ale nie na moje pytanie :D bo wysłałem maila z zapytaniem" witam, chciałbym się dowiedzieć kiedy będą dostępne solo 6c" a dostałem w odpowiedzi to co widać wyżej :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po włączeniu zasilania i wyłączeniu też macie takie pyknięcie i membrana chyba wykonuje pełne wychylenie :?

A możesz mi powiedzieć czy głośność i tony niskie/wysokie resetują się po wyłączeniu głośników czy tylko kiedy wyjmie sie wtyczke z gniazdka?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A możesz mi powiedzieć czy głośność i tony niskie/wysokie resetują się po wyłączeniu głośników czy tylko kiedy wyjmie sie wtyczke z gniazdka?

Przełącznik zasilania jest mechaniczny, więc po wyłączeniu wszelkie zasilanie jest odcięte = reset. Dlatego jeżeli ktoś koniecznie musi equalizować brzmienie (imho niepotrzebne, słucham na "flat"), to lepiej to zrobić z poziomu odtwarzacza/karty dźwiękowej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przełącznik zasilania jest mechaniczny, więc po wyłączeniu wszelkie zasilanie jest odcięte = reset. Dlatego jeżeli ktoś koniecznie musi equalizować brzmienie (imho niepotrzebne, słucham na "flat"), to lepiej to zrobić z poziomu odtwarzacza/karty dźwiękowej.

Mnie nigdy nie zadowala słuchanie na tzw "flat" ;) Flat mam w equalizerze foobara, ale niskie i wysokie tony na karcie na max, tak samo na geniusach pokrętła prawie na maxie. Bardzo niewygodne musi to być w microlabach, duży minus jak dla mnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mnie nigdy nie zadowala słuchanie na tzw "flat" ;) Flat mam w equalizerze foobara, ale niskie i wysokie tony na karcie na max, tak samo na geniusach pokrętła prawie na maxie. Bardzo niewygodne musi to być w microlabach, duży minus jak dla mnie...

To chyba nie są głośniki dobre dla Ciebie:)

Po włączeniu zasilania i wyłączeniu też macie takie pyknięcie i membrana chyba wykonuje pełne wychylenie icon_confused2.gif

Intensywność tego zjawiska jest różna dla różnych głośności?? Wypada mieć ustawioną dosyć małą głośność a następnie włączać/wyłączać. Tak mi się wydaje. Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To chyba nie są głośniki dobre dla Ciebie:)

ja wychodze z założenia, że wrażenia słuchowe są jednak najważniejsze i te drobne niedogoności zostaną wynagrodzone dobrym brzmieniem ML :D poza tym po to jest regulacja tonów żeby można z niej korzystać ;) skoro microlab postanowił dać taką funkcję to mógł ją bardziej dopracować. Edytowane przez czokapik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja wychodze z założenia, że wrażenia słuchowe są jednak ważniejsze i te drobne niedogoności zostaną wynagrodzone dobrym brzmieniem ML :D

Wg mnie dobre brzmienie każdego głośnika stracisz podkręcając nieprzyzwoicie basy i soprany:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wg mnie dobre brzmienie każdego głośnika stracisz podkręcając nieprzyzwoicie basy i soprany:)

Możliwe, że masz racje. Nie słuchałem jeszcze microlabów więc trudno mi powiedzieć, możliwe że nic nie będę musiał regulować ;) Napisałem jak to wygląda na gienkach - zarówno niskie jak i wysokie tony prawie na max, jeśli dam mniej to dźwięk mi się nie podoba, ma po prostu za mało barwy, jest taki "suchy" i ubogi ;)

Poza tym wszystko jest kwestią gustu :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie, robisz klasyczne V, bardzo "rozrywkowe" w brzmieniu, ale zabijające muzykę. "Dobrego brzmienia" z "V-ki" nie będzie. Edytowane przez KHOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi