Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

hmm... a wiecie coś o zestawach 5.1 Microlab? Bo nie wiem czemu, ale jakoś nie mam ochoty na zestaw od Geniusa, a Teufele sa dla mnie za drogie :(

A tymczasem zestawy Microlab X15 5.1 lub Microlab FC-861 FM 5.1 wyglądają fajniutko. Tyle że wygląd to jedno, a granie to drugie. I nie wiadomo jak z dostępnością, bo Inermax ma w ofercie, ale to nic nie znaczy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie - przygód ciąg dalszy :E

Tym razym pewien user pewnego forum (nie, nie tego) na podstawie porównaniu specyfikacji Z-2300 vs SOLO-7C:

"Śmiem twierdzić że Microlaby grają gorzej i są słabsze, to takie pseudo głośniki studyjno-nasłuchowe do kompa."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

"Śmiem twierdzić..."

Chyba jest zbyt śmiały ;)

A poza tym zaślepiony super sprzedajną u nas marką :/

Może również czerpie profity ze sprzedaży tego czegoś :P

Tragedia.

Pomijając fakt, że porównywanie sprzętu audio na podstawie specyfikacji to jak wróżenie z kart :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jedyne logiczne wyjaśnienie dla mnie to, że gość zajmuje się sprzewdarzą Logów/Kretów i innego komputerowego pseudo-muzycznego sprzętu.

Wiem jak grają Logi 2.1, może nie ten konkretny model, ale mówię o większości tańszych modeli, bo przez prawie pół roku szukałem czegoś dla siebie zanim wreszcie trafiłem na Solo 7. I nie powiem, bo ja lubie sposób grania przyzwoitych zestawów 2.1, ale to na prawdę czuć, że coś jest nie tak jak włączy się utwór w dobrej jakości i najlepiej dość głośno. Fajnie gra, ale tylko fajnie, szybko takie granie się nudzi.

I jak można porównywać suba z dwoma plastiowymi pudełeczkami z wielkimi Solo? Na podstawie specyfikacji? Tym sposobem to nigdy w Polsce nie doczekamy się dobrych zestawów 2.0 i 5.1 :/ Ciągle te krety, logi, ew. geniusy, czasem jakiś wariat poleci modecomy i inne niewiadomo co... I nie czepiać się moich Mant 2.1, bo to jest co innego. Kupione 4 lata temu za 99zł, do kompa, nie o muzyki :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem odpowiedź, że 6c powinny być w środę, ale w zeszlym tygodniu byłem 2x informowany, najpierw że będą w środe potem w piątek. Już mnie zdenerwowało to czekanie i anulowałem zamówienie i wziąłem 7c bo mają je na magazynie i pewnie jutro już je wyślą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

warto wymienic Geniusy 1250x na Microlaby 5C/6C? 7C nie wchodzi w gre bo sa za duze, baa moge miec nawet problem z 6 :)

zainteresowalem sie Microlabami, bo wszyscy je tutaj zachwalaja no i maja pilot, a to mnie juz wkurza w Geniusach, ze musze wstawac z wyrka i zmieniac glosnosc :]

design tez maja ladnie no i "ponoc" ladnie graja ;)

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podejrzewam że nawet SOLO 1 gra lepiej niż Genius, nie wspominając o 5/6/7, które pod każdym względem biją na głowę 1250x.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny obrońca Geniusów się znalazł.....Ale jak to mówią, każdy chwali swoje choćby było najgorsze.

Genius 1250x to słabiutkie głośniki, które po dwóch dniach odłączyłem od kompa bo nie mogłem słuchać ich beznadziejnego dźwięku. Obecnie leżą w jedynym słusznym miejscu. Jako nagłośnienie DVD Manty. Geniusy nie mają nawet startu do SOLO 5/6/7. To zupełnie inna liga, do której Genius NIGDY nie wejdzie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Więc tak:

Między 7C a Gienkami 1250X (obie na HD2 podpięte 2x rca -> 2x rca dołączonym do HD2) jest ogromna różnica w dźwięku - żadnego podbijania tonów na głośnikach jak to miało miejsce w Gienkach; lepsza dynamika; większa szczegółowość; o wiele więcej niższych tonów w jeszcze lepszej jakości; większa szczegółowość (nawet w formacie mp3 można to dosłyszeć);

W momencie gdy Gienki zaczęły już psuć pasmo (brak niskich tonów, krzykliwe wysokie tony, gubienie średnicy) to Microlaby co najwyżej zaczynają się zastanawiać, czemu im nie podkręcimy głośności.

Solo-5C wydają się najoptymalniejsze pod względem cenowym - aczkolwiek myślałbym mocno nad SOLO-6C.

Nie twierdzę, że 5 będą kiepskie (bo również nie są) aczkolwiek inna konstrukcja mid-bass'u, trochę większa (teoretyczna) moc i zapewne głębszy bass przemawiają za 6C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no nad 6C glownie mysle, ale jak jest z dostepnoscia to kazdy wie :)

moze Gienki na tle Microlabow nie wygladaja zachwycajaco lecz jednak sa tansze, lepsze od Logitech/Creative no i jak je kupowalem 3 lata temu to nie bylo nic lepszego :)

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kolejny obrońca Geniusów się znalazł.....Ale jak to mówią, każdy chwali swoje choćby było najgorsze.

Genius 1250x to słabiutkie głośniki, które po dwóch dniach odłączyłem od kompa bo nie mogłem słuchać ich beznadziejnego dźwięku. Obecnie leżą w jedynym słusznym miejscu. Jako nagłośnienie DVD Manty. Geniusy nie mają nawet startu do SOLO 5/6/7. To zupełnie inna liga, do której Genius NIGDY nie wejdzie.

A czy ja bronie geniusow i porownuje do microlabow 6c? albo 7c? nie i nigdy bym tego nie zrobil moge je porownac do micrlolabow 5c bo to ten sam wymiar... i nie badz taki do przodu bo insynuacje tutaj wporwadzasz nieslusznie :) a co do tematu te 7c to sa fajne glosniki toroid koncowki toshiby 60W nice

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Był czas jedynych tego typu w Polsce 2.0 - Geniusy, teraz przyszedł czas na po prostu lepsze od nich Solo i na inne nowości :)

Recenzja 5C.

a co do tematu te 7c to sa fajne glosniki toroid koncowki toshiby 60W nice

Gdzie to wyczytałeś? Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Osobiście mam już dosyć czekania na 6c :/ Jestem od jakieśgoś czasu bez głośników, bo znalazłem kupca na moje Geniusy no i teraz jestem skazany na słuchawki, a to mało komfortowe dla mnie chociażby z tego względu że są przewodowe i muszę siedzieć przy kompie żeby słuchać muzyki.

Pytanie do posiadaczy ML: czy wyświetlacz na tych głośnikach jest non stop włączony, czy tylko pojawiają sie na nim cyfry podczas regulacji głośności/tonów? Światełko na geniusach można było sobie spokojnie zakleić taśmą, ale tutaj zaklejenie wyświetlacza pewnie jest jednoznaczne z zaklejeniem czujnika od pilota.

Edytowane przez czokapik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to się pospieszyłeś... Może drugi sklep będzie je miał po 26 maja...

Ten wyświetlacz nie wydaje się być tak oczoje.ny jak dioda w Gienkach, ale niech userzy się wypowiedzą.

A tak ogólnie to dawać SOLO dystrybutorzy!!!:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mają, ale nie muszą...

@Ste3an, o to Ci chodzi? :huh:

"Wszystkie elektroniki Microlab Podróżujący-7 z dość dużą spożywa toroidalnego transformator"

"Wzmocnienie części zbudowane z wykorzystaniem 4 - x dyskretne elementy Toshiba C5198. Dane produktów jest bardzo niska i może pochwalić się bardzo wysoką moc."

--------

Czy ktoś wie kiedy powstały rewizje "C"?

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to jak mowicie, ze za tydzien maja sie pojawic SOLO 6C wiec poczekam, duzo drozsze nie sa od 5C, a pewnie beda lepsze :)

Póki co, piątki dostały etykietkę "dalszy (gorszy) kuzyn", imho bardzo niesłusznie. O niedobór mocy nie ma się co martwić, spokojnie napędzą duże pomieszczenie, w odsłuchu "bliskiego pola" nie ma co myśleć o rozkręcaniu ich powyżej ~45 (75%), przy dłuższym niż 2 min słuchaniu muzyki nie wykroczysz daleko ponad 50% wzmocnienia. Jeżeli jesteś w stanie dołożyć do szóstek, to nie ma nad czym się zastanawiać i dorzucić jeszcze te dwa piwa i brać siódemki, różnica w cenie między nimi jest minimalna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

7C napewno odpadaja bo nie mam miejsca na nie... teraz tylko nie wiem czy wziac 6C czy 5C, muzyki glosno i tak nie slucham (nieraz tylko glosniej poslucham)

no ale Gienki bym wymienil, swoje juz sie nagraly :]

btw. jak z niskimi tonami w tych 5? bo z tgo co sie orientuje to KHOT masz te 5?

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A tak ogólnie to dawać SOLO dystrybutorzy!!!:)

miałem dziś trochę wolnego czasu, więc postanowiłem skontaktować się poprzez gg ze sklepem oferującym Solo6c (złożyłem w "inf...." zamówienie na ten sprzęt) oto przebieg rozmowy:

mors... 11:26:48

Witam złożyłem zamówienie na głośniki Solo6C Microlab, czy są już w sklepie? (numer zamówienia ...)

I... 11:27:48

sprawdzam

mors..12:47:45

Witam złożyłem zamówienie na głośniki Solo6C Microlab, czy są już w sklepie? (numer zamówienia ...) - ponawiam pytanko ...

I... 12:48:58

jeszcze momencik bo nie mam odpowiedzi

mors... 12:49:05

ok

mors... 15:17:41

"..." - ponawiam pytanko ... sorry że po raz trzeci ale jakoś nie mogę doczekać się odpowiedzi....:)

I... 15:19:00

na stanie nie mamy

I... 15:19:05

czekamy na dostawe

mors...15:19:35

ok kiedy będzie dostawa?

mors... 15:40:40

rozumiem że brak odpowiedzi oznacza, że termin jest nieznany...:-(

I... 16:00:05

momencik

I... 16:00:07

patrze

mors...17:45:49

niestety, nie mam tyle czasu by czekać na odpowiedź... uprzejmie proszę o maila w sprawie mojego zamówienia(zostało złożone dnia 05.05.2008 r) zgodnie z informacją na stronie sklepu czas realizacji wynosi 14 dni... a na dzień dzisiejszy nie ma tego towaru w sklepie a termin dostawy jest nieznany.... pozdrawiam

pragnę zwrócić uwagę na czas, pół dnia klikania nie przyniosło żadnego efektu :sad: - totalna olewka klienta... (przypominają się czasy komuny i kartek, gdzie najważniejszą osobą był pompiarz na stacji benzynowej :lol: )

szanowni panowie z Inf... robimy na tym forum darmową reklamę produktów oferowanych przez wasz sklep i w ramach współpracy oczekujemy odpowiedzi na tak ważne dla nas pytania!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

btw. jak z niskimi tonami w tych 5?

Szybkie, precyzyjne jak werble pod Waterloo. Bardzo naturalne, bez typowego dla suba z Calibry "upania". Dół jest fajnie kontrolowany, nie rozlazły: uderza tam gdzie powinen, nie zostawiając buczenia. Bas pojawia się w takiej formie, w jakiej jest w muzyce: stopka puka w membranę (ale nie "upie"), bas mruczy głęboko (ale nie głębiej niż grałby rzeczywisty obok).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no to fajnie, przestudiowalem wymiary Solo 5C/6C i do mojego pomieszczenia i biurka najlepiej by pasowaly 5C (podobne wymiary do Genius'ow)

i chyba je zamowie, lecz nie wiem czy w tym tygodniu ma to sens - dlugi weekend od czwartku, wiec watpie, ze przesylka dojdzie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi