Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

szkoda, ze 5C podrozaly, moim zdaniem teraz sa za drogie i nie warto ich w ogole brac... (lepiej doplacic do 6C, nawet jak ma sie mniej miejsca) - to samo moze byc z 6C i 7C jak bedzie wiele chetnych jeszcze :D

Niekoniecznie. Dopóki nie będziemy mieć bezpośredniego porównania (najlepiej ślepego testu) wszystkich trzech zestawów nie da się wyrokować jaka będzie różnica między 5 a 6. Imho będzie minimalna, albo całkowicie niezauważalna w ślepym teście. Z drugiej strony to co już pisałem: między 6 a 7 jest tak niewielka przestrzeń cenowa, że brak miejsca to tylko wymówka niezdecydowanych. Póki co, trzeba czekać. Na bezpośrednie porównanie gienków 1250 i 2000 też trzeba było sporo czekać i tak na prawdę nie ma jednoznacznego werdyktu.

Z innej beczki. Wywalenie Asio i przejście na "kernel" poprawiło troszkę niektóre nagrania, które wcześniej nie miały takiego brzmienia jakie mieć powinny, na przykład Lateralus Toola. To była pierwsza płyta którą odpaliłem na piątkach i byłem bardzo rozczarowany (gdyby nie to, ze zaraz po niej poszła Metropolis Dream Theater i szczęka poleciała w dół z wrażenia, byłbym załamany). Wywalenie asio z resamplerem dodało troszkę uroku tej jednej płycie i nie da się tego pomylić - do obronienia w ślepym teście. Warto więc poeksperymentować z foobarem i posprawdzać jaka konfiguracja najlepiej sie sprawdza.

Jeżeli chcecie "oczarować" znajomych dźwiękiem - koncert "Farat" pani Jopek z udziałem samych najlepszych muzyków - można zakochać się w jazzie; Operation Mindcrime Queensryche dla wielbicieli mocniejszej muzyki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież było bezpośrednie porównanie SOLO 4/5/6/7 na rosyjskim serwisie, ze wszystkimi możliwymi charakterystykami itd. Gdyby SOLO 5 grało na poziomie 6/7 to też otrzymywałoby liczne nagrody i wyróżnienia a tak nie jest. Ja rozumiem że każdy chwali swoje ale fakty mówią same za siebie.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez logiczne, ze 5C nie bedzie gralo na poziomie 6C bo sa mniejsze i maja mniejszy glosnik niskotonowy...

i tez logiczne, ze nagrody dostaly 6C/7C jak sa niewiele drozsze a jednak lepsze :) jednak nie mozna zapominac, ze w 7C duzym problemem jest ich rozmiar, jak ktos nie bedzie mial jak ich rozstawic to kupa

ja potrzebowalem glosniki do wszystkiego, ktore da sie postawic kolo monitora - wiec wybor only 5C/6C

no i na tej stronie o ktorej byla mowa nagrody dostaly tylko SOLO-6C: http://www.microlab.com/presscenter/awards/

wiec co mam myslec, ze 7C to crap? bzdura, te nagrody mozna o kant d..y rozbic :)

a ze zlymi opiniami na temat 4C/5C spotkalem sie tylko z jedna w sumie, ze sa za male

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz czemu to SOLO 6 a nie 7 dostało nagrodę?? Bo za wschodnią granicą różnica w cenie między obydwoma modelami jest spora i nie opłaca się kupować SOLO 7. Tylko u nas jest jakaś dziwna mała różnica.

Wracając do 5-tek. Różnica w dźwięku pomiędzy Solo 5 a 6 jest napewno większa niż między Solo 6 i 7. Przecież gdyby 5-tki grały tak dobrze jak 6-stki, to każdy by je kupował z uwagi na mniejszą cenę. Nagrody i zachwyty byłyby na każdym rosyjskim serwisie. Serwis Ixbt opiera się wyłącznie na ślepych testach i to właśnie SOLO 6/7 oceniane jest tam najwyżej.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz czemu to SOLO 6 a nie 7 dostało nagrodę?? Bo za wschodnią granicą różnica w cenie między obydwoma modelami jest sporo i nie opłaca się kupować SOLO 7. Tylko u nas jest jakaś dziwna mała różnica.

Wracając do 5-tek. Różnica w dźwięku pomiędzy Solo 5 a 6 jest napewno większa niż między Solo 6 i 7. Przecież gdyby 5-tki grały tak dobrze jak 6-stki, to każdy by je kupywał z uwagi na mniejszą cenę. Nagrody i zachwyty były by na każdym rosyjskim serwisie.

i tu wlasnie jest pies pogrzebany, bo roznica na zachodzie miedzy 5C a 6C jest niska a miedzy 6C a 7C nie... dlatego 6C dostaly nagrode Best Buy - i tu nie mozesz tego zaprzeczyc

jeszcze tydzien tymu u nas 5C byly okreslane jako Best Buy bo sa lepsze od Geniusow 2000x, a niewiele drozsze no i jest to sredni model z rodziny SOLO - teraz za ta cene bym ich nie wzial

i czemu 3 raz mowisz o tym dobry graniu 5C jak 6C, czy ja gdzies pisze, ze graja tak samo lub lepiej? graja dobrze w swojej klasie cenowej i napewno niskie czestotliwosci sa slabiej grane przez 5C, ale nie mozna mowic, ze to lipa bo nie maja nagrod lub ich nie kupuja na zachodzie (jak tam sa inne ceny, co sam powiedziales)

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i tu wlasnie jest pies pogrzebany, bo roznica na zachodzie miedzy 5C a 6C jest niska a miedzy 6C a 7C nie... dlatego 6C dostaly nagrode Best Buy - i tu nie mozesz tego zaprzeczyc

jeszcze tydzien tymu u nas 5C byly okreslane jako Best Buy bo sa lepsze od Geniusow 2000x, a niewiele drozsze no i jest to sredni model z rodziny SOLO - teraz za ta cene bym ich nie wzial

Nawet nie śmię zaprzeczyć :). Na wschodzie najlepszy "Best Buy" to SOLO 6 a w Polsce SOLO 7.

PS.Mam nadzieję że właściciel pewnego sklepu, tego nie przeczyta, bo jeszcze cena SOLO 7 w Polsce skoczy sporo do góry :wink:

Nie Ty napisałeś że SOLO 5 grają jak SOLO 6, tylko kolega KHOT, więc do niego się zwracam.

Niekoniecznie. Dopóki nie będziemy mieć bezpośredniego porównania (najlepiej ślepego testu) wszystkich trzech zestawów nie da się wyrokować jaka będzie różnica między 5 a 6. Imho będzie minimalna, albo całkowicie niezauważalna w ślepym teście

Tym samym kolega KHOT sugeruje nam że modele SOLO 6 i 7 są zupełnie nieopłacalne, ponieważ w ślepym teście zagrają tak samo jak SOLO 5, które kosztuje sporo taniej.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS.Mam nadzieję że właściciel pewnego sklepu, tego nie przeczyta, bo jeszcze cena SOLO 7 w Polsce skoczy sporo do góry :wink:

Ja mam nadzieję, że sprzedaż Solówek ruszy w jak największej liczbie sklepów i na allegro, będzie konkurencja i nie będzie mógł tego zrobić:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no i oto mi wlasnie chodzi, ze pies jest pogrzebany w cenie tych glosnikow na zachodzie...

u nas malo kto w sumie kupi 6C bo jak juz ma kase na nie to napewno dolozy te 30 dychy aby miec lepsze glosniki (zreszta to widac, po tym topicu) - no chyba, ze naprawde ich nie pomiesci, chociaz z tego co widze wiekszosc ladnie kombinuje i jakos daje rade ;]

no a teraz patrzac na wzrost ceny 5C u nas to one staja sie coraz mniej atrakcyjnym wyborem, bo juz sa znacznie drozsze do Genius'ow 2000x i niewiele tansze od 6C - gdyby ich cena spadla do 200 zl to by byl to idealny wybor

a wracajac jeszcze do jakosci dzwieku 5C/6C to tez tego jednoznacznie nie mozna okreslic, mozna to chociaz zauwazyc po tescie Genius'ow 1250x i 2000x

2000x okazaly sie mocniejsze z lepszym basem, ktory troche przykrywal reszte - ale da to sie dostroic

zas 1250x maja lepsza srednice i troche lepsza gore, jednak kuleje u nich dol w porownaniu z 2000x, no i tam gdzie 1250x juz nie dawalu rady to 2000x spisuje sie dobrze (glownie chodzi o bas)

ja jedynie moge powiedziec, ze 5C napewno nie zejda tak nisko z basem jak 6C, a jak jest z wysokimi tonami i srednica to nie mam pojecia, bo w testach tez dokladnie o tym nie pisza

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Serwis Ixbt opiera się wyłącznie na ślepych testach i to właśnie SOLO 6/7 oceniane jest tam najwyżej.

W dziale «Кристальный звук» (Kryształowy dźwięk) dokładnie są opisane procedury w jaki sposób przeprowadzają odsłuchy porównawcze :

http://www.ixbt.com/ds/crystal/ (rozwijana zakładka )

I tłumaczenie na angielski :

http://www.digit-life.com/articles2/multim...-procedure.html

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ceny ML w pierwszym lepszym zachodnio-wchodnim sklepie.

SOLO 5c-38 czegoś tam

SOLO 6c-45

SOLO 7c-59

18% różnicy w cenie pomiędzy SOLO 5 i 6 oraz 31% pomiędzy SOLO 6 a 7.

Pomiędzy SOLO 5 i 7 jest 55% różnicy.

Skoro w Polsce SOLO 5 kosztują obecnie 245zł, to SOLO 6 powinny kosztować 289zł a SOLO 7 379zł. Czyli wszystko w Polsce się zgadza oprócz zaniżonej ceny SOLO 7 względem sklepów zachodnio-wschodnich.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nom ale tydzien temu 5C byly za 225 zl :)

no i nadal widac, ze roznica cena miedzy 5C a 6C jest mniejsza niz miedzy 6C a 7C dlatego tez 6C dostaly tyle nagrod i sa tak chetnie kupowane

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzieki, wlasnie podlaczylem sluchawki i napotkalem ten problem, a tu patrz! - rozwiazanie :D

Proste i za darmo:) Zestaw 2.0 do wyjścia "front" karty, a słuchafony do "rear". Najwyżej jakiś przedłużacz od słuchawek jeszcze można dodać.

Dobre też dla tych, którzy chcą słuchać muzy na zestawach głośnikowych 4.1/5.1 również z tylnych satelit, na których będzie leciało to samo co na przednich. (Słuchanie stereo zamienionego na 5.1 to już bez sensu imo:))

Dołączona grafika

Dołączona grafika

PS. Raz na jakiś miesiąc z niewiadomych przyczyn automatycznie mi się przestawia na tryb 2.0/2.1 i na CMSS, od razu to słychać, więc zaglądam tam i przestawiam tak jak było. CMSS to porażka:) Jak coś to "Stereo Surround" only.

PS2. Oczywiście wiem, że to nie zastąpi dedykowanego wyjścia słuchawkowego w dobrych kartach.

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozwalił mnie post gościa w dyskusji na pclabie cytuje :

"jak mialem z-2300 to bylem oczarowany i oszołomiony ogromna moca jaka dysponuja te glosniki. Bas w Logach jest nieslychanie miekki i niedudniacy i wyprzedza o lata swietlne suba kotrego mam obecnie w gigaworksach. Do tego mozna ostro podkrecic bez obawy znieksztalcenia dzwieku.

Jak mialem z-2300 to balem sie podkrecic mocniej basy bo czytalem ze jak sie ma kota albo chomika to od z-2300 moga wyciagnac kopyta (przypadek autentyczny). Tak nisko zchodzi bas w z-2300. I cos w tym jest, grajac nie mialem podkreconych mocno glosnikow ale kazdy stawiany krok powodowal mile uczycie drzenia i dygotanie nogawki od zasysanego powietrza do suba. I nie bylo to meczace, dudniace łupanie tylko baardzo niska czysta czestotliwosc.

Te glosniki to potega. Nic nie wiem o zalewaniu pasma. Kwestia poprawn3ego ustawienia glosnikow. Satelity w z-2300 wyrozniaja sie BARDZO dobdym wykonaniem jak na zestaw komputerowy za ~400zl."

Potwierdza to moją regułę, w jaki sposób Logitech basem wyżera ludziom mózgi, że nie potrafią niczego usłyszeć po za "łup łup łup" ... no comments ...

Edytowane przez Picek_LBN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tym samym kolega KHOT sugeruje nam że modele SOLO 6 i 7 są zupełnie nieopłacalne, ponieważ w ślepym teście zagrają tak samo jak SOLO 5, które kosztuje sporo taniej.

Bzdura: hipokryzja, albo czytanie ze zrozumieniem w szkole nie nauczyli. O siódemkach pisałem, ze są bardzo opłacalne i gdybym spieszył się z zakupem bo chęć sparawdzenia "już, w tej chwili" była tak silna, dozbierałbym tą stówę do siódemek. Co do szóstek, to jak najbardziej potwierdzam: cena nie zachęca. Dołożyć trzy dychy to nie jest fortuna, a jeżeli ktoś nie ma miejsca żeby rozstawić dobrze siódemki, to i nawet piątki będą stłoczone blisko siebie. 6c jeszcze nikt nie odebrał (a tym bardziej nie porównywał, a tylko wtedy można pisać z całkowitą pewnością, a nie dorabiać opinie do rzeczy której się nie sprawdziło - zauważ, że napisałem o porównaniu, a nie zakładaniu od razu na podstawie wróżb jak Ty robisz) i nie wiadomo jak będą grać, więc twierdzenie, że na pewno będzie milowa przepaść jest *** warta. Co do polecania swojego, masz całkowitą rację. Zachowuję się jak dwunastolatek, bo ubodło moją dumę domyślne traktowanie głośników jak [gluteus maximus] nie warte dotykania kijem i dorabianie im etykietki przez osobę, która ich na oczy nie widziała, a tym bardziej **** może powiedzieć o tym, jak grają. Co do wojny na Labie, to o ile wcześniejsze zachowanie strażnika teksasu było żenujące, tak jego ostatnie dwie wypowiedzi są ostrożniejsze i bardziej stonowane, a mimo to odpowiedź na nie jest ostra i wychodzi na to, że fanatyzm odezwał się po drugiej stronie. Żenada panowie, nabierzcie dystansu do sprawy, a nie walczycie o słuszną sprawę radiomaryjnym fanatyzmem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Oto i obiecane fotki ;)

1

2

3

4

4 fotka przedstawia część kabla wraz z wtykami bananowymi jakie zastosowałem, dla własnej wygody podłączania.

Kabel 2x4mm.

Mam takie pytanie. Ciagle mam je podłączone do lapa tym kablem który był w zestawie. Ciekawi mnie czy jest sens zmiany na coś lepszego, czy będzie dużo lepsza jakość ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem ładnie rozstawione. Ile masz odstępu od ściany za nimi?

Zauważyłem ciekawą rzecz. W lewej kolumnie śrubki dolnego głośnika są umieszczone pod kątem. Nie wiecie dlaczego tak jest? Mnie to zastanawia :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomimo, że są pod katem ustawione to tak gdzieś 30cm od ściany, ale zawsze mogę je przesunąć do przodu, wkońu blat ma 60cm szerokości, to wtedy spokojnie będzie jakieś 70cm od ściany albo i więcej ;)

Edytowane przez Picek_LBN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kabel 2x4mm.

:blink:

Mam takie pytanie. Ciagle mam je podłączone do lapa tym kablem który był w zestawie. Ciekawi mnie czy jest sens zmiany na coś lepszego, czy będzie dużo lepsza jakość ?

Zartujecie?

Mam wrazenie ze niektorzy popadli w jakas audiofobie, kable zmieniac PO CO?

Lepiej obudowe wytlum i uszczelnij glosniki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Picek ---> A jak sie głośniki sprawuja w grach z X'a? Bo oprocz sluchania muzyki czasem tez lubie sobie w cos zagrac no i jakis film ogladnac; )

Edytowane przez got3n

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bzdura: hipokryzja, albo czytanie ze zrozumieniem w szkole nie nauczyli. O siódemkach pisałem, ze są bardzo opłacalne i gdybym spieszył się z zakupem bo chęć sparawdzenia "już, w tej chwili" była tak silna, dozbierałbym tą stówę do siódemek. Co do szóstek, to jak najbardziej potwierdzam: cena nie zachęca. Dołożyć trzy dychy to nie jest fortuna, a jeżeli ktoś nie ma miejsca żeby rozstawić dobrze siódemki, to i nawet piątki będą stłoczone blisko siebie. 6c jeszcze nikt nie odebrał (a tym bardziej nie porównywał, a tylko wtedy można pisać z całkowitą pewnością, a nie dorabiać opinie do rzeczy której się nie sprawdziło - zauważ, że napisałem o porównaniu, a nie zakładaniu od razu na podstawie wróżb jak Ty robisz) i nie wiadomo jak będą grać, więc twierdzenie, że na pewno będzie milowa przepaść jest *** warta. Co do polecania swojego, masz całkowitą rację. Zachowuję się jak dwunastolatek, bo ubodło moją dumę domyślne traktowanie głośników jak [gluteus maximus] nie warte dotykania kijem i dorabianie im etykietki przez osobę, która ich na oczy nie widziała, a tym bardziej **** może powiedzieć o tym, jak grają. Co do wojny na Labie, to o ile wcześniejsze zachowanie strażnika teksasu było żenujące, tak jego ostatnie dwie wypowiedzi są ostrożniejsze i bardziej stonowane, a mimo to odpowiedź na nie jest ostra i wychodzi na to, że fanatyzm odezwał się po drugiej stronie. Żenada panowie, nabierzcie dystansu do sprawy, a nie walczycie o słuszną sprawę radiomaryjnym fanatyzmem.

Jeżeli dla Ciebie recenzję i porównania na rosyjskich serwisach SOLO 4/5/6/7 z dokładnymi charakterystykami, opisem brzmienia itd NIC nie znaczą, tak samo jak wyróżnienia przyznane SOLO 6 przez renomowane serwisy a nie SOLO 5 to Twój problem. Do tego 63 strony opini i porównań na forum Ixbt. Dalej wierz w to że SOLO 5 gra w ślepych testach identycznie jak SOLO 6, chociaż opinie na rosyjskich serwisach i forach mówią zupełnie co innego.

Dopóki nie będziemy mieć bezpośredniego porównania (najlepiej ślepego testu) wszystkich trzech zestawów nie da się wyrokować jaka będzie różnica między 5 a 6. Imho będzie minimalna, albo całkowicie niezauważalna w ślepym teście

Przecież jasno tutaj sugerujesz że w ślepym teście nie ma różnicy między SOLO 5 i 6. Skoro grają identycznie i kosztują 18% mniej niż SOLO 6, to czemu SOLO 5 nie otrzymało wyróżnienia "Best Buy" i innych??. Pewnie zmowa służb radzieckich....

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po przeczytaniu Twoich wypowiedzi odnośnie 5C vs 6C wnioskuję, że również uległeś radiomaryjnemu fanatyzmowi:) Oba modele to jedna rodzina, różnica w cenie jest, każdy może sobie wybrać co chce, ja wybrałbym szóstki z tych dwóch modeli.

Odn. laba: często tak jest, że nowe, lepsze idee rodzą się niestety w bólach i wojnach, szczególnie jak nie leży to w czyimś interesie.

Po tym jak mnie tam potraktowano nie zadawalam się "ostrożniejszymi" wypowiedziami rangera, które są nadal tendencyjne, oskarżające i pogardliwe wobec mnie i innych ludzi. Zwłaszcza, że nie mogę mu odpowiedzieć.

Pzdr

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KHOT napisal, ze "nie da sie wyrokowac jaka bedzie roznica" a nie, ze nie ma roznicy miedzy 5C a 6C...

skonczmy juz o tym pisac, 6C sa chwalone bo sa dobre (zreszta jak cala rodzina SOLO) i najbardziej oplacalne na zachodzie... ktos teraz by kupil Genius'y 1250x jak za 20 zl wiecej ma 2000x? odp. jest prosta nikt! wiec tak samo jest z SOLO, tylko ze u nas w PL najbardziej oplacalne sa 7C a nie 6C jak u sasiadow :)

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

KHOT napisal, ze "nie da sie wyrokowac jaka bedzie roznica" a nie, ze nie ma roznicy miedzy 5C a 6C...

I to jest najważniejsza część mojej wypowiedzi i jeżeli już ktoś się czepia najmniej ważnego zdania wypowiedzi, to niech się czepi całości, a dokładnie zastosowanego imHo. Co do autorytetów, to fajnie jest przeczytać opinie, sugerować się nimi przy wyborze, natomiast ślepa wiara w autorytety bez odrobiny dystansu i kalkowanie potem opinii na zasadzie: "oni tak napisali, więc to jest święte" jest chore. In My Arogant Opinion wartościowanie, etykietowanie bez bezpośredniego własnego doświadczenia jest złe. Stosując takie metody, po ostatnim poście RBEJ'a na labie nie znając go osobiście uznałbym go za forumowego trolla.

elektryk - wiem, że Vega powinien paść teraz na kolana i wybiczować się za swoje poprzednie posty i oskarżenia, ale odrobina dystansu po drugiej stronie barykady też by się przydała. Jeżeli jedna strona dyskusji robi choćby mały krok w kierunku neutralności, to uznawanie tego za słabość i uderzanie "póki leży" jest infantylne...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi