Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Podłącz sobie przez SPDIF do zewnętrznego DAC, np. Realtek'a 883 i porównaj z X-Fi Elite (czy jak tam wolisz Audigy 2 ZS) też podłączonemu do zewn. DAC przez SPDIF ;]

ps. Realtek 883 przy 44,1k bez upsamplowania zagra o niebo lepiej od Audigy 2 ZS (przez cały czas mowa o tym co wychodzi interface'em cyfrowym ... bo to że DAC na płytach głównych są kiepskie wie każdy)

Właśnie zamówiłem DAC-a Beresford 7510. Niedługo zobaczę co naprawdę są warte SOLO 7c.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. Realtek 883 przy 44,1k bez upsamplowania zagra o niebo lepiej od Audigy 2 ZS (przez cały czas mowa o tym co wychodzi interface'em cyfrowym ... bo to że DAC na płytach głównych są kiepskie wie każdy)

Ja myślałem, że porównujemy tylko analogowy sposób połączenia, w którym rzeczywiście integry są bardzo kiepskie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja myślałem, że porównujemy tylko analogowy sposób połączenia, w którym rzeczywiście integry są bardzo kiepskie.

dokładnie, tak jak elektrykk podkreślił chodzi o sygnał analogowy, nie cyfrowy

A to po analogu to TAK

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos cos wspominal o cisnieniu akustycznym...cholernie mały mam pokój

a te głosniki to potwory

na 55% drzwi wejsciowe, w odleglosci 7metrów, drgają w rytm basów w songu urge overkill - girl you'll be a woman soon

masakra

ledwo sie da ich słuchać na 30%, w odległości 1.5 metra a juz na 45% to mi sie w brzuchu ruskie sklejają spowrotem

:D

ale prócz wymiatającego basu, mają soczyste soprany

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Masz na myśli 55% czy 55/60 ? :)

Bo sam myślałem, że SOLO mają 0-100% skalę... więc pytam z ciekawości.

A fakt - jak ktoś faktycznie jest maniakiem basu to 45/60, bas +8 i odpowiednia kawałki... długo nie da rady.

Raz po 15-tnasto minutowej sesji takiej głowa bolała mnie okrutnie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, czy ten temat był poruszany apropo analogu-szczególnie w Creativach, jak ktoś jeszcze nie wie o tym to wejdźcie w Regulację głośności, podkręćcie tam volume na maks i na głośnikach na maks (oczywiście "na sucho"; bez sygnału, żeby się nie zabić:)) i porównajcie szum/zniekształcenia występujące przy takim ustawieniu:

Dołączona grafika

np. z takim ustawieniem:

Dołączona grafika

Robiłem porównania i mam ustawione mniej więcej tak jak w tym drugim. U mnie na A2ZS najbardziej "brudzi": Auxliary, CD_Audio, LINE_IN, TAD_IN, MICROPHONE.

Na Live! Value, Live! 5.1 i na ALC850 było podobnie.

Oczywiście, rozumiem, że niektórzy muszą niektórych wejść używać:) Ja np. potrzebuję CD_IN do tunera Winfast Expert, ale na szczęście program WinfastPVR2 samoczynnie włącza wejście CD_IN przy włączeniu TV i wyłącza je przy wyłączeniu TV.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Audigy 1 też tak miałem (analogowe wejścia szumią).

ps. co do tunera TV ... na szczęście w tunerach cyfrowych niepotrzebne jest wej. analogowe (np. DVB-T)

Jeśli chodzi o regulację głośności w SOLO to rozumiem że jest w pełni cyfrowa i balans jest zachowany od początku skali?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

aa

dopiero zauważyłem

oczywiscie 55/60

masakratory, do 60/60 to nie mam tak długiej reki by zgłośnić(za dużo załamań, scian, pilot nie sięgnie...)

no chyba ze kupie stopery, to wezme wtedy w stoperach na max, wycofam sie na balkon(10 metrów dalej) i można słuchać...przy ściszaniu stopery z powrotem....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos cos wspominal o cisnieniu akustycznym...cholernie mały mam pokój

a te głosniki to potwory

na 55% drzwi wejsciowe, w odleglosci 7metrów, drgają w rytm basów w songu urge overkill - girl you'll be a woman soon

masakra

ledwo sie da ich słuchać na 30%, w odległości 1.5 metra a juz na 45% to mi sie w brzuchu ruskie sklejają spowrotem

ale prócz wymiatającego basu, mają soczyste soprany

UUU to szkoda myslalem ze jeszcze maja jakieś średnie:P a tu tylko bass i soprany... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

niech mu sie wygrzeja, to srednica napewno sie znajdzie :)

a co z ta glosnoscia to troche przesadzacie :P wystarcyz popracowac pare dni w mega halasie (wiertarki, mloty pneumatyczne itp.) i SOLO na 60/60 nie straszne :]

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja ostatnie ~1.5 roku spędziłem przy ciągłych remontach w bloku (i to szczęśliwie mieszkania wprost nad i wprost pod moim)...

Więc faktycznie - idzie się przyzwyczaić :E

Jeżeli oczywiście jeżeli plik jest sensowny/słuchamy z cd...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie bo jak utwor lipnej jakosci to kupa :)

najgorzej jak sie slucha muzyki tak na 50-60, ktora ma duzo bassu i gdy jeszcze, np. podbilismy bass na 8 - wtedy bol glowy murowany po kilku minutach :D

dla mnie do spania SOLO ustawione na 10/60 graja za glosno, musze miec je ustawione na 5-7 wtedy spokojnie zasnac sluchajac ulubionej muzyki :)

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie bo jak utwor lipnej jakosci to kupa :)

najgorzej jak sie slucha muzyki tak na 50-60, ktora ma duzo bassu i gdy jeszcze, np. podbilismy bass na 8 - wtedy bol glowy murowany po kilku minutach :D

dla mnie do spania SOLO ustawione na 10/60 graja za glosno, musze miec je ustawione na 5-7 wtedy spokojnie zasnac sluchajac ulubionej muzyki :)

Albo przesaddzacie z tą głośnością albo ja mam jakis zj**** egzemplarz :P

Siedząc przy komputerze tak normalnie, słucham ich na 23-25 i jest to tak spoko i w miare, głośniej robi sie dop. przy 35-40 ale tez tak w miare. Ale nie przezywam orgazmu :P A trząść się, trzęsie ale dop, przy 55-60 :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przeciez napisalem, wyraznie, ze na mnie wrazenia 60/60 nie robi... jedynie sluchanie utworu w ktorym jest pelno bassu, ktory doprowadza do bolu glowy, po jakims czasie (np. sluchasz 1h ten samo utwor - tylko i wylacznie)

no a do spania to nie wiem czy przesadzam, w nocy SOLO na 20 juz graja dosyc glosno (wszysto sie niesie po domu)

np. normalnie w godzinach popoludniowych SOLO'wek slucham na 30/40 a w wieczornych 10-20

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo przesaddzacie z tą głośnością albo ja mam jakis zj**** egzemplarz :P

Siedząc przy komputerze tak normalnie, słucham ich na 23-25 i jest to tak spoko i w miare, głośniej robi sie dop. przy 35-40 ale tez tak w miare. Ale nie przezywam orgazmu :P A trząść się, trzęsie ale dop, przy 55-60 :P

pytanie jak wysoko masz ustawione suwaki w sofcie, to znacząco wpływa na efekt końcowy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

suwaki w sofcie i sterach mam zawsze na zero

albo neutral

w kazdym razie po 6h sesji z roznymi typami utworow przy srednio 35 leb mi pęka, chyba najbardziej po techno

i sabotage

i sonne

\wspomniałem już ze JSB genialnym kompozytorem był?\

eh

a o srodkowych nie zapomniałem, zapomniałem je wymienić :) właściwie to jest to co mi brakowało w poprzednich pierdziawkach logi, średnie tony

utwory gitarowe roXXX

prócz łba mnie bolą też łapy, tachałem te kolosy przez 4 pietra...i parking...odzwyczaiłem się od wysiłku fizycznego chol...cza na siłownie wrócić

btw nie jestem przyzwyczajony do takiego dźwięku, zwłaszcza basu...póki co najlepiej mi pasuje ustawienie -3 na basie...to jeszcze znoszę, zwłaszcza przy 40-50/60

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mam tak, że patrzę na OST niektórych gier i szukam potem kawałków do posłuchania (w formie legalnej oczywiście - wszelkie tuby itp).

Z GTA IV:

http://pl.youtube.com/watch?v=SgQuh7DT5_I coprawda słaba jakość... ale tak 45/60 i +8 na SOLO :E głównie sam początek...

http://pl.youtube.com/watch?v=K916xQn1gS8 - jw. 45/60 i +8...

Po tego typu kawałkach miałem dosyć :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mówiłem już że Was nie lubie?

NIE LUBIE WAS

miałem se kupić kierownicę(DFP logitecha), wyjeździć mistrza w TDU, czasem dziecku użyczyć

a tak kupiłem głośniki których wcale nie zamierzałem kupować, kasy nie ma, przyjaciel mnie z ich powodu jak je usłyszy znienawidzi, sąsiedzi naślą policję...wszystko przez Was i to forum, z ciekawości zajrzałem, zobaczyłem rozmiary, zwątpiłem,... uwierzyłem w w Wasze recenzje i ... kupiłem

a co mi tam

powiem tak - z ŻADNEGO zakupu do tej pory nie byłem tak zadowolony jak z tych głośników.

gf8800gt? po 2h euforia opadła..no ale grafe się zmienia co 1-1.5 roku. Obudowa?ot kupiłem mam w miare cicho i chłodno, w dodatku kozacko wygląda, a komp wygląda jak lux mebel, a nie jak ścierwo. Nawet zakup swego czasu nowości, jaką był x-f fatality, w cenie z du bo 750zł nie wspominam tak dobrze...może przez cenę

ehh

BTW- znacie jakieś dobre źródło z audio w flac? Mp3 mnie nie interesują. Swoją drogą w Polsce ceny są na mp3 z d...taniej byłoby kupić coś ze stanów..gdyby tylko było można, bo jak dotąd nic nie znalazłem

Edytowane przez Gregu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Krótkie pytanie: czy można podłączyć Solówki do amplitunera? One są aktywne, więc tu może być problem... a spalić to ja niczego nie chcę....

A jeśli tak to w jaki sposób najlepiej sterować głośnością? Stała niska wartość na ampli i sterowanie z pilota, czy na odwrót?

Ponawiam pytanie

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

odpowiedź była chyba wcześniej - ze nie warto(przecież to ma własny wzmacniacz). i nikt chyba nie próbował, w koncu po co?jak to są mimo wszystko głośniki DO komputera

z innej beczki

czy link styknie?

czy raczej ?

w sumie za długiego nie potrzebuje(ewentualna przyszłośći większa odległość od kompa to temat roku czy 2 lat...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zerknij w panel sterowania>audio>reg głośności> wave, czy jest na max

mnie denerwuje ze po wyłączeniu kompa a wcześniej bawiłem się winampem to mi właśnie wave zjeżdża...

btw - na ile szacujecie "populację" posiadaczy solo 5-7C w naszym kraju?na forum znajdzie sie z 10-15 myślę...co stanowi znikomą ilość...

nic dziwnego że vega nie uważa naszego zdania za ważne...w końcu tabuny posiadaczy logitechów i creatifóf nie mogą sie mylić

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

btw - na ile szacujecie "populację" posiadaczy solo 5-7C w naszym kraju?na forum znajdzie sie z 10-15 myślę...co stanowi znikomą ilość...

nic dziwnego że vega nie uważa naszego zdania za ważne...w końcu tabuny posiadaczy logitechów i creatifóf nie mogą sie mylić

ten temat narobił mi takiego smaka że przy najbliższej wypłacie kupno solo to priorytet ;] szczególnie te silne siódemki Edytowane przez Gość

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spodziewam się, że w najbliższych miesiącach ta populacja nieźle się powiększy, o mnie również:)

Napisałem do ich szefa maila o odbanowanie, ale wątpię...

@Picek_LBN, jaki masz player? Popróbuj na różnych. Dziwne, że wave nic nie zmienia, dobrze podłączyłeś karta-głośniki?:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi