Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Zostań przy Audigy1 i dozbieraj do Solo6C. Głośników do kompa raz na miesiąc się nie kupuje, a ta bańka więcej zapewne "zwróci" Ci się przy słuchaniu muzyki... ;-)

-----------------

Tamta aukcja poszła, ale znowu wstawili dwie sztuki:) http://www.allegro.pl/item376329172_hit_mi...brzmienie_.html najlepsza cena z dotychczasowych i gwara jest 12 mies., jasno napisane

Aha, najważniejszego nie napisałem :) Biurko tylko 120x70cm stojące przed oknem... Do tego monitor CRT 19''. Głośniki do słuchania muzyki niezbyt głośno albo wręcz cicho, podczas pracy.

Nie oczekuję podjęcia za mnie decyzji, ale przy tak trudnym wyborze fajnie jest wesprzeć się opinią innych :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Aha, najważniejszego nie napisałem :) Biurko tylko 120x70cm stojące przed oknem... Do tego monitor CRT 19''. Głośniki do słuchania muzyki niezbyt głośno albo wręcz cicho, podczas pracy.

To trochę zmienia postać rzeczy:) Może np. bardzo kompaktowe i przyzwoite Creative T20?

a jaki creativ 5.1 masz teraz?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To trochę zmienia postać rzeczy:) Może np. bardzo kompaktowe i przyzwoite Creative T20?

a jaki creativ 5.1 masz teraz?

Inspire 5100 - czyli chyba najsłabsze co może być, kiedy je kupowałem (4 lata temu) komputer służył mi do oglądania filmów i do gierek a do słuchania muzyki miałem wieżę Sony z lat 80-tych, która uległa uszkodzeniu - dzisiaj komputer służy wyłącznie do pracy a owe "plastiki" wyłącznie do słuchania muzyki :) Tak więc jestem w stanie poświęcić miejsce na biurku dla większych głośników jeśli to ma sens (oczywiście nie dla SOLO7C ale Geniusa już oczami wyobraźni widzę na miejscu drukarki :D).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak takie potwory jak Solo czy nawet Genius będą stać b. blisko CRT, to może być nieciekawie...

-------------------------------------------------------

BTW. Miałem Inspire 5300 a teraz T6060. Tamte starsze lepiej wykonane, wtedy Creativ się jeszcze trochę starał:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jak takie potwory jak Solo czy nawet Genius będą stać b. blisko CRT, to może być nieciekawie...

-------------------------------------------------------

BTW. Miałem Inspire 5300 a teraz T6060. Tamte starsze lepiej wykonane, wtedy Creativ się jeszcze trochę starał:)

a) Nie spotkałem się z informacją o tym, że są z tym jakieś problemy? Kolumny Sony nie były zdaje się ekranowane i w odległości 30cm od monitora powodowały masakryczne odkształcenie i odbarwienie obrazu, ale SOLO i Geniusy to są chyba głośniki komputerowe a nie wieża z 1985 roku?

b) Kupując 5100 wiedziałem, że jest to sprzęt dużo gorszej klasy niż starsze zestawy (5.1) tej firmy sygnowane przez Cambridge Soundworks, za to kosztujący tyle samo. Bez komentarza.

Wracając do tematu wątku to wypowiedź kol. CzArNy`ego chociaż wyjątkowo mało entuzjastyczna w stosunku do Geniusów to raczej pomoże mi podjąć decyzję o zakupie 1250x :)

Edycja:

Można i tak - http://img.donanimhaber.com/upfiles/383242...59E9BD92FCD.jpg :)

Edytowane przez alleycat

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a) Nie spotkałem się z informacją o tym, że są z tym jakieś problemy? Kolumny Sony nie były zdaje się ekranowane i w odległości 30cm od monitora powodowały masakryczne odkształcenie i odbarwienie obrazu, ale SOLO i Geniusy to są chyba głośniki komputerowe a nie wieża z 1985 roku?

Wiem, że np. Geniusy postawione b.blisko CRT (1-5 cm) potrafią oddziaływać...

b) Kupując 5100 wiedziałem, że jest to sprzęt dużo gorszej klasy niż starsze zestawy (5.1) tej firmy sygnowane przez Cambridge Soundworks, za to kosztujący tyle samo. Bez komentarza.

Mi chodziło raczej o różnicę pomiędzy obecną Serią Inspire (T6100, T6060) a starszą (5100, 5300, 5700). Starsza trzymała jeszcze jakiś poziom...

Wracając do tematu wątku to wypowiedź kol. CzArNy`ego chociaż wyjątkowo mało entuzjastyczna w stosunku do Geniusów to raczej pomoże mi podjąć decyzję o zakupie 1250x :)

Może być.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanko mam, znajomy wyskoczył, że chce kupić zestaw audio i spodobało mu się coś takiego stx i do tego jakiś wzmak używany harmana lub denona. Całość pewnie zamknie się w okolicy 700zł. Sprzęcioch będzie podłączony pod PC i tutaj mnie zastanawia, czy nie lepiej namówic go na Solo 7c :D Wyjdzie taniej duuużo, ciekawi mnie tylko czy taki zestaw STX zagra lepiej od naszych solówek :huh:

Edytowane przez Picek_LBN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No i w końcu się kusiłem na "solówki" ale w wersji 6c, na 7c nie mam miejsca i obawiam się, ze z 6c też może być mały problem ponieważ będą stały na biurku w odległości ok 120cm. Na dniach powinny dojść to napiszę coś więcej ;]

P.S Jakby ktoś chciał to mam do sprzedania Genki 1250x :D

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Takie pytanko mam, znajomy wyskoczył, że chce kupić zestaw audio i spodobało mu się coś takiego stx i do tego jakiś wzmak używany harmana lub denona. Całość pewnie zamknie się w okolicy 700zł. Sprzęcioch będzie podłączony pod PC i tutaj mnie zastanawia, czy nie lepiej namówic go na Solo 7c :D Wyjdzie taniej duuużo, ciekawi mnie tylko czy taki zestaw STX zagra lepiej od naszych solówek :huh:

Zagra lepiej albo gorzej w zaleznosci od wzmacniacza jaki kupi;)

Poza tym spojz tutaj na kopolke, jesli to nie jest seria PJ to calkiem przyzwoite, w solo kopulka wyglada conajmniej smiesznie

Masz 3 drogi, duza efektywnosc i zagra to przyjemnie. Poza tym jakis denon za 350zl w dobrym stanie to nabytek na lata;) potem tylko zmiana glosnikow:) a apetyt rosnie w miare jedzenia

ps. stx gra znosnie jak na tanie budzetowe polskie zestawy, nie sadze aby microlab zagral lepiej/gorzej:)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy ktoś zamawiał już głośniki Solo7C w sklepie infosoft.pl ? - http://www.infosoft.pl/product.php?id=2000...mp;categorie=32

Głośniki nie były uszkodzone/porysowane ? Ile średnio czekaliście na dostawę przez kuriera, po złożeniu zamówienia?

Z góry THX:)

Jakbyś raczył poświęcić 10 minut swojego bardzo cennego czasu, to znalazłbyś odpowiedź w tym topicu.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. stx gra znosnie jak na tanie budzetowe polskie zestawy, nie sadze aby microlab zagral lepiej

Przecież były testy Solo vs hi-fi.

Wg mnie wszystko jest możliwe, a odpowiedź można byłoby poznać po ślepym teście Solo7C vs. ten STX.

Mówiąc o STX F-130 schodzimy na tematy altusopodobne:) > http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1007616.html

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przecież były testy Solo vs hi-fi.

Wg mnie wszystko jest możliwe, a odpowiedź można byłoby poznać po ślepym teście Solo7C vs. ten STX.

Mówiąc o STX F-130 schodzimy na tematy altusopodobne:) > http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1007616.html

No czyli jeszcze wiekszy bass i nadaje sie do łupaniny:| wszystko co altus=> be:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najdoskonalsza technicznie z kart w przystępnej cenie jest E-mu 1212M PCI v2 ale nie ma wejścia słuchawkowego ,a jak masz kasę to kup Audiotrak Dr Dac2 a jak nie to ,HD2 , E-MU 0202/O404USB z kart stereo te mogę doradzić ,no chyba że będziesz też chciał grać to bardziej dokładne pozycjonowanie dźwięku w grach ma Auzen X-FI ,a z kolei Asus ma jakby bardziej emocjonalnie brzmienie w grach :wink: .

skłaniam się ku HD2 - ale decyzja jeszcze przede mną, przede wszystkim muszę trochę poczytać...:-)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchajcie ludki..czegoś mi brakuje mimo wszystko...może to kwestia odtwarzacza(winamp) jak i póki co braku vortexa w kompie...

ale - widziałem że duża część z Was używa foobara - właśnie ściągnąłem, plus asio4all, plugin do fb...coś jeszcze potrzeba?

pytam bo większość mp3 mam (póki co) jeszcze w 128k...a one jakoś tak mdło czasami brzmią...lepiej ciut po włączeniu krystalizera, ale wiadomo że nie o to chodzi. zaś z flac to udało mi sie tylko dorwać oryginały paru orkiestr symfonicznych, przeniesionych z winyli :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

słuchajcie ludki..czegoś mi brakuje mimo wszystko...może to kwestia odtwarzacza(winamp) jak i póki co braku vortexa w kompie...

ale - widziałem że duża część z Was używa foobara - właśnie ściągnąłem, plus asio4all, plugin do fb...coś jeszcze potrzeba?

pytam bo większość mp3 mam (póki co) jeszcze w 128k...a one jakoś tak mdło czasami brzmią...lepiej ciut po włączeniu krystalizera, ale wiadomo że nie o to chodzi. zaś z flac to udało mi sie tylko dorwać oryginały paru orkiestr symfonicznych, przeniesionych z winyli :)

Jak masz mp3 w 128k to nic nie idzie zrobić. Im lepszą kartę muzyczną i głośniki będziesz posiadał, tym mp3 będą brzmieć gorzej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Byłem w sklepie. Solo 7C zarezerwowane :-D Odbiór jutro, 325zł i rok gwarancji.

Trochę pogadałem ze sprzedawcą.

Miły Pan powiedział, że już wcześniej sprowadzali Solo dla jakiejś firmy z Warszawy (z branży bardziej audio, a nie komputerowej). Firma ta sprzedała w Polsce 30 sztuk Solówek, za sztukę brali wtedy około 500zł... Dowiedziałem się, że Solo nie jest

produkowane przez ML w jakichś strasznie wielkich ilościach, więc w Polsce przez jakiś czas było trzeba na nie czekać,

teraz Solówki sprzedają się całkiem dobrze w tym sklepie, coraz lepiej.

Dla zainteresowanych serią PURE: mieli jedną sztukę Pure 100, kupił ktoś z Niemiec polskiego pochodzenia. Dowiedziałem się, że seria PURE to raczej produkt limitowany, Microlab mało tego produkuje i trudno to ściągnąć. No i ta cena... w Polsce zabójcza:) Niemniej jednak pod koniec miesiąca ma być ściągnięte po sztuce Pure 100 i Pure 1 :) O Pure 10 cisza. Pure 100 za około 950 zł...

Pure 1 z tego co zapamiętałem 1500zł, ale nie jestem pewien... pytanie jaki wzmak do tego?

Wiem, że to plastikowe itd., ale podobno dobrze schodzi też b. tani model 5.1 - http://microlab.cn/product/speakers/2.1%20...es/M500-5.1.htm kto wie, czy nie gra to lepiej od Creative Inspire... Zwróciłem też uwagę na pudło z tym modelem: http://microlab.cn/product/speakers/FINECone/728.htm. To na razie nowość w ich ofercie - drogo - 380zł, nie ma tego w sklepie internetowym jeszcze. Jakiś klient przyszedł posłuchać i porównać sobie z Creativem. Po odsłuchaniu X23, stwierdził, że już nie trzeba rozpakowywać Creativa...

Podobno też, jak klienci przychodzą do tego sklepu i mówi im się o Microlabie, to Ci pytają: "A może coś grać jeszcze lepiej od Creativa?" :lol2: Żółte membrany w T20/40 silnie działają... Podobnie jak design.

No i info dla tych, co im Solo7C bzyczy. Pan stwierdził, że jak się siedzi bardzo blisko przy kolumnie z wbudowanym wzmacniaczem 2x60W(dane producenta) to nie ma się co dziwić, że leciutko bzyczy:) Można rozkręcać, ekranować itp., ale gwara oczywiście poleci.

To tyle co zapamiętałem z tej wycieczki.

Jak dobrze pójdzie to jutro Solo :-D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odbiegając od tematu, zarzuciłem spostrzeżeniami na innym forum tj in4.pl in4, podejrzewam, że inni forumowicze stamtąd zaraz będą, mówić jakie nasze ML są do kitu itd :D Trzeba walczyć i uświadamiać naród nasz :D

Napisałeś tam "Kiedyś widziałem na jakiejś stronce, koleś porównywał Solo 7c do zestawu Tannoy F1 (700zł) + wzmak NAD (za jakieś 1500zł) i stwierdził, że przeciętny użytkownik nie usłyszy różnicy". Gdzie to konkretnie widziałeś?

Osobiście nie brałbym na poważnie takich porównań. Ktoś tu kiedyś pisał, że nie usłyszy się różnicy między gienkami 2000x a tannoyami m2 :)

@elektryk

mówisz o sklepie info... ? mógłbyś przy okazji zapytać dlaczego nie wysyłają żadnego dowodu zakupów dla osób kupujących przez internet? ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czokapik właśnie nie pamiętam gdzie to widziałem, ale coś takiego obiło się o mój wzrok i dlatego to zapamiętalem.

elektrykk co do Pure 100 hmm no fakt 950zł, ale jeśli to zagra na poziomie KEF Q1 to jestem chętny do wzięcia po wakacjach :D bo ogólnie choruję na Q1 tylko przeraża mnie sprawa zakupu wzmaka za podobną kwotę jak same głośniki :D, a tak przynajmniej nie trzeba będzie wzmaka do napędzenia ;) Jak możesz weź się dowiedz czy na zamówienie, niewiem np z zaliczką są w stanie sprowadzić Pure 100 dobrze?

Edytowane przez Picek_LBN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Napisałem, że pod koniec czerwca przyjdzie Pure 100 i Pure 1. Zapytałem o dostępność Pure i powiedziano mi, że jak znajdą się chętne osoby to mogą ściągnąć. Na razie nie ma takich, głównie z powodu ceny i tego, że mało kto zna ten sprzęcik.

Odsyłam tutaj.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pure 1 z tego co zapamiętałem 1500zł, ale nie jestem pewien...

Szczerze mówiąc spodziewałem się buuuuuużo wyższej ceny. Jeżeli było by to realne, to była by to bardzo kusząca rzecz... :blurp:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi