Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Jeżeli CD, magnetofon, gramofon, cokolwiek nie posiada wyjścia cyfrowego lub optycznego, to nie podłączysz go do DAC-a. Przewód 2xRCA>1xRCA o którym piszesz daje sygnał analogowy a nie cyfrowy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli CD, magnetofon, gramofon, cokolwiek nie posiada wyjścia cyfrowego lub optycznego, to nie podłączysz go do DAC-a. Przewód 2xRCA>1xRCA o którym piszesz daje sygnał analogowy a nie cyfrowy.

A widzisz, tego nie wiedziałem :)

Dziekuję za odpowiedź.

A jak tam sobie Twóje Solo z Beresfordem radzą? :)

Edytowane przez Asturas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Całkiem, całkiem ale Beresford pragnie czegoś lepszego :wink:

Pure 10 :D :D

Ja się tylko zastanawiam co powinienem kupić do pokoju 27,5m kw. i do drugiego 37m kw. Podstawkowe czy podłogowe. A może to nie ma znaczenia?

Już nie mogę się doczekać jak ustawię Solo 7C w tym pokoju, który ma 27,5m kw. Nie mogę się tylko zdecydować czy na razie kupic Beresforda, czy wzmacniacz Denona. Jestem tuż przed zakupem kasetowca Onkyo. Jeśli kupie Beresforda, to kasetowiec zajmie drugie wyjście w Solo 7C. Jeśli Denona, to wszystko pójdzie pod niego. Tyle, że w Beresfordzie kusi mnie wzmacniacz słuchawkowy, który ponoć jest rewelacyjny :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pure 10 :D :D

Ja się tylko zastanawiam co powinienem kupić do pokoju 27,5m kw. i do drugiego 37m kw. Podstawkowe czy podłogowe. A może to nie ma znaczenia?

To nie ma znaczenia

Podlogowki maja komory balastowe, a sama objetosc kolumny pozostaje ta sama, wiec to tylko wzgledy estetyczne

ps. co do twoich rozwazan stawialbym na lepsze glosniki niz Beresforda

ps.2 jakiego denona rozwazasz?

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ps. co do twoich rozwazan stawialbym na lepsze glosniki niz Beresforda

ps.2 jakiego denona rozwazasz?

1. Lepsze głośniki to cel mój, oczywiście, ale nie dam rady finansowo wszystko na raz. Jak kupie wzmacniacz to to nie kupię głośników, to samo z Beresfordem. A samych głośnikow nie kupię, bo tym razem nie chcę aktywnych, zdecydowanie mam ochotę na zestaw z wzmacniaczem zewnętrznym.

2. Denon PMA-1080R albo PMA-860/860R. 860 dość łatwo kupić, 1080R są sporo droższe, ale obecnie jest licytacja na allegro.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do wklęśniętej kopułki, możesz spróbować takiego zabiegu ze jak ją odegniesz (słomką igłą itp... czym tam odginasz) psiknij na nią lakierem do włosów, i przytrzymaj w dobrym położeniu (niech lakier dobrze zaschnie). Lakier powinien ją minimalnie usztywnić i się nie powinna wgniatać. Po czasie się odkształci i to będzie jej normalne położenie.

Edytowane przez pci

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z dupiastej firmy kurierskiej korzystaja w tym infosofcie. Piatkowa proba dostarczenia paczki sie nie powiodla - ok, mialem zajecia. Dzis pan mnie rozdraznil, bo mimo mojej wczesniejszej inf, iz w poniedzialek bede od 18tej, ten probowal dostarczyc mi ja wczesniej (zmiana osoby rozwozacej paczki), gdy jeszcze bylem w pracy. Ja wiem, ze szkoda im czasu na prace..., ale poczta polska (czy ktorakolwiek z innych firm kurierskich, z ktorych korzystalem) dostarczala paczki o normalnych godzinach, czyli takich w ktorych ludzie pracujacy w wiekszosci sa juz w domach. Wkurzylem sie, bo dzis mam urodziny i spokoj w domu..odpowiedni dzien i nastroj na testowanie nowego sprzetu. :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Firmę to mogliby zmienić - to fakt.

Do mnie Microlaby dotarły z uszkodzonym kartonem, a po bliższym przyjrzeniu się głośnikom okazało się, że ta ze wzmacniaczem ma u góry drobny ubytek...

Nie wspominając o fakcie, że wcięło rachunek...

Ale nie chciałem wypisywać protokołu... czekać nie wiadomo ile... robić problemy.

Głośniki grają, nie wpływa to na jakość.

A poniszczony karton i tak leży na szafie to tam...

btw. Choć wyraźnie naklejone są naklejki "Ostrożnie/Fragile - szkło"...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jestem tu niejako laikiem, ale kiedyś ktoś wspomniał o zastosowaniu mat wygłuszających(czy czegoś podobnego) w srodku solo, by polepszyć jakość dźwięku...

jak to wygląda, czy warto grzebać(utrata ewentualna gwarancji jak sie porysują śrubki, tudzież coś się spierd...) i ewentualnie - co użyć?

jak dla mnie grają bardzo dobrze, w nocy pięknie i dokładnie na poziomie 15 oddają spokojną muzykę i na moje ucho(pełne kurzu i miodu...) to grają super, po prostu słyszę wszystkie szczegóły danego kawałka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja też chętnie dowiedziałbym się co zrobić, żeby ewentualnie coś polepszyć, ale tak żeby czegoś nie spieprniczyć :)

Z tego co pamiętam to zanim przenieśliśmy się do tego tematu, to w topicu o zestawach 2.1/5.1 ktoś podawał linki do modyfikacji Solo 7C robionych przez Rosjan i nie tylko. Przede wszystkim polegało to na wytłumianiu Solówek. Kusi mnie żeby też tak zrobić. Tylko najpierw trzeba znaleźć te linki ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W tym temacie byly linki. Raczej na pewno w pierwszej 10tce stron.

Rzeczywiście. Są na 2 i 3 stronie.

Przy okazji pochwalę się, ze zakupiłem na allegro za 218zł z wysyłką ONKYO INTEGRA TA-2570, czyli jeden z lepszych kasetowców. Wreszcie moja kolekcja kaset przestanie się kurzyć, a Solo pokażą jak radza sobie z tego typu sprzętem. Recenzyjka już w tym tygodniu :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No ja raczej nie dam szybko odejsc kurierowi jesli cos bedzie nie tak.

Ze zadam takie pytanie ;) ... Sprawdzenie zawartosci nastepuje przed samy podpisaniem odbioru?

Najpierw odbierasz paczkę czyli płacisz, podpisujesz później sprawdzasz paczkę i jeśli coś jest nie tak spisujesz protokół na którym podpisujesz się Ty i kurier. Jeśli najpierw nie zapłacisz to zapomnij o otwarciu paczki no chyba, ze kurier to Twój dobry kupel ;) Sorry za OT ;]

Edytowane przez KAX_

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie było przypadkiem pisane że jest tam zwrotnica 2,5 drożna? Czyli jest niskotonowy,nisko/średniotonowy i wysokotonowy.

zgadza sie;] 2,5 way w tym momencie sa 2 xnisko/srednio przy czym jeden jest wyzej cienty a drugi nizej:P ale to ten sam glosnik tylko inny podzial pasma.

Neon69 dobrze napisal

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...gdy włączę głośniki przez pierwsze ok 5 minut w odstępach po około 30sek - 1 min membrany "strzelają". Nie wiem jak to bardziej sprecyzować.Słychać lekki szum aż nagle membrana strzela(!) i dźwięk znów jest czyściutki jak łza, następnie po upływie ok 30 sek zaczyna się krótki szum, membrana strzela(!) i dźwięk znów czysty. WTF!? To jest powiązane z ciśnieniem powietrza w środku, czy z rozgrzewaniem głośników a może jeszcze z czymś innym ??Po tym czasie około 5 minut membrany się uspokają i mogę cieszyć ucho dźwiękiem soczystym , czystym dźwiękiem. smilies/wink.gif

strzelanie membrany - membrana pod czas tego strzału bardziej się uwypukla, coś jakby usadawiała się wygodnie na swoim miejscu. Nie wiem jak to opisać.

więc... o co chodzi?? smilies/scratchhead.gif

ktoś dopomoże??kupiłem głośniki 2 dni temu.

PS:mowa oczywiście o SOLO7C

EDIT: strzały wychodzą tylko z lewego głośnika, czyli tego z wzmacniaczem właśnie...

czy to normalne że wzmacniacz po paru minutach robi się tak gorący że można się poparzyć..??

thx za każdą pomoc

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi