Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

strzaly powoduje sekcja zasilajaca...sam glosnik sam z siebie nie strzeli, jakby jakies przebicie/zwarcie z drugiej strony piszesz ze jak sie rozgrzeja to zanika, napewno to normalne nie jest, i mozesz uszkodzic glosnik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo? Im wiecej glosnikow tym lepiej?

Nie.

Chodziło mi bardziej o głośnik niskotonowy. Jeśli by był to wydaje mi sie ze bas był by bardziej wyrazisty no i napewno po podkreceniu go w prawo mocniejszy. Oczywiście nie będę polemizował bo dopiero zacząłem interesować się sprzętem audio.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

...gdy włączę głośniki przez pierwsze ok 5 minut w odstępach po około 30sek - 1 min membrany "strzelają". Nie wiem jak to bardziej sprecyzować.Słychać lekki szum aż nagle membrana strzela(!) i dźwięk znów jest czyściutki jak łza, następnie po upływie ok 30 sek zaczyna się krótki szum, membrana strzela(!) i dźwięk znów czysty. WTF!? To jest powiązane z ciśnieniem powietrza w środku, czy z rozgrzewaniem głośników a może jeszcze z czymś innym ??Po tym czasie około 5 minut membrany się uspokają i mogę cieszyć ucho dźwiękiem soczystym , czystym dźwiękiem. smilies/wink.gif

strzelanie membrany - membrana pod czas tego strzału bardziej się uwypukla, coś jakby usadawiała się wygodnie na swoim miejscu. Nie wiem jak to opisać.

więc... o co chodzi?? smilies/scratchhead.gif

ktoś dopomoże??kupiłem głośniki 2 dni temu.

PS:mowa oczywiście o SOLO7C

EDIT: strzały wychodzą tylko z lewego głośnika, czyli tego z wzmacniaczem właśnie...

czy to normalne że wzmacniacz po paru minutach robi się tak gorący że można się poparzyć..??

thx za każdą pomoc

hmm a czy może to być spowodowane padnięciem końcówki mocy ??

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie.

Chodziło mi bardziej o głośnik niskotonowy. Jeśli by był to wydaje mi sie ze bas był by bardziej wyrazisty no i napewno po podkreceniu go w prawo mocniejszy. Oczywiście nie będę polemizował bo dopiero zacząłem interesować się sprzętem audio.

Nie wiem po co wiecej basu w Solo7c, chyba inzynierowie wiedzieli co robia montujac to tak a nie innaczej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wracając do kwestii modyfikacji Solówek.

Może kupić coś takiego --> http://allegro.pl/item390032302_wygluszaja..._50x60_4cm.html

Wykręcić głośniki i na dwustronną taśmę samoprzylepną powklejać do środka?

Co poza tym można by zrobić? Jakoś nie mam odwagi rozbierać całych Solo.

Zastanawiam się też, czy najpierw nie wykleić by matą bitumiczną, a dopiero na to tę matę akustyczną.

Nie znam się :( Nie chciałby czegoś uszkodzić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://diyaudio.pl/portal.php?show=10

Wytlumienie to napewno dobry pomysl, no i uszczelnienie glosnika pod frezem (pod pierscieniem) mozna jeszcze wysokiego rozkrecic wlozyc kulke waty/owczej wełny, a potem sluchac i porownywac :wink: mozna duzo...jesli nic nie pourywasz to nic nie zepsujesz:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

http://diyaudio.pl/portal.php?show=10

Wytlumienie to napewno dobry pomysl, no i uszczelnienie glosnika pod frezem (pod pierscieniem) mozna jeszcze wysokiego rozkrecic wlozyc kulke waty/owczej wełny, a potem sluchac i porownywac :wink: mozna duzo...jesli nic nie pourywasz to nic nie zepsujesz:P

Dziękuję, bardzo przydatny link :)

Tylko jedna sprawa mnie martwi. Cytuję:

"bass-reflex - na wszystkie ścianki gąbka 1...2cm z zachowaniem odległości 1cm od płyty. Nie należy wytłumiać w pobliżu wlotu otworu, objętość można wyłożyć wełną lub watą, jednak bardzo rzadką. Ogólnie obudowy bass-reflex wytłumiamy słabo."

1cm od ścianki, nie bardzo moge sobie wyobrazić jak to przyczepić. Myślałem, że trzeba przylepić do ścian, a tymczasem trzeba zostawić luzu troszkę.

A potem paczka waty i trochę jej tam upchnąć :) To akurat proste, kwestia eksperymentowania z ilością :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dziękuję, bardzo przydatny link :)

Tylko jedna sprawa mnie martwi. Cytuję:

"bass-reflex - na wszystkie ścianki gąbka 1...2cm z zachowaniem odległości 1cm od płyty. Nie należy wytłumiać w pobliżu wlotu otworu, objętość można wyłożyć wełną lub watą, jednak bardzo rzadką. Ogólnie obudowy bass-reflex wytłumiamy słabo."

1cm od ścianki, nie bardzo moge sobie wyobrazić jak to przyczepić. Myślałem, że trzeba przylepić do ścian, a tymczasem trzeba zostawić luzu troszkę.

A potem paczka waty i trochę jej tam upchnąć :) To akurat proste, kwestia eksperymentowania z ilością :)

Gabka powinna lezec stosunkowo luzem przy scianie, ale jak ją przykleisz do niej nic sie nie stanie to juz roznica czysto kosmetyczna (no chyba ze walniesz 100 gwozdzi tapicerskich:D) co do waty nie polecam, lepsza watolina. Ale pokombinowac mozesz (np wkladasz i okrywasz gaza przy sciankach zeby nie latala), ale wkladajac gabke,wate ZWIEKSZA sie objetosc czynna (wiem ze to raczej objetosc sie zmniejsza a zwieksza powierzchnia na pierwszy rzut oka, jednak jest tak jak napisalem)a w druga strone mozna wsadzic jakas ksiazke telefoniczna do srodka (zmniejszy sie objetosc, przy tej samej dlugosci BR zmieni sie strojenie na wyzsze, moze bedzie lepsza odpowiedz impulsowa to jesli komus cos tam muli...ogolnie obchodz sie z glosnikiem jak z jajkiem, dobrze wyczysc potem bude (kurz, paprochy itd wszystko co mogloby miedzy cewke a magnes sie dostac) i napewno nic nie uszkodzisz.

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mi też bas w solo7c wystarcza, ale mam kilku znajomych, którzy narzekają że jest go trochę za mało :P.

Pewnie to Ci posiadacze zestawów z subem gdzie jest niekontrolowany łomot a nie bas z przesadzoną głośnością o kilkadziesiąt dB (tam czy wybuch czy bęben słychać to samo :lol: ).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem ze to OT bedzie , ale ten topic bardziej zywy jest;) no i tu paru userow hd2 widzialem

Zakupielm hd2, wlasnie odpalilem pod vista 64x i qsound nie dziala (czytalem w topicu ze to normalne), ale pytanie czy udalo sie komus to odpalic? na jakis sterach?

Czy osikac to i zostac przy defaultach sterach? (i tak wszystko na wzmaku kontroluje)

ps. co ludzie maja za glosniki ze zmieniaja oampy...:D ja na moich sie rozplywam, narazie, mam nadzieje ze kiedys ped za doskonaloscia (w zakresie moich mozliwosciach cenowych)mi minie...

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no do mnie w końcu dotarła razer barracuda (oxygen hd audio i świetne DAC). Piszę w końcu, bo czekałem od 15.06...i tak jakoś wydaje mi sie ze kolo wysłał mi ją nie 15 a 30.06 dopiero i walił ściemy ze wysłał wcześniej(odcisk datownika mocno niewyraźny, na szczęście siostra pracuje w kontrolingu PP to mi sprawdzi date nadania)

Karta gra świetnie moim zdaniem, gdyby nie losówka z cenami(przedział na allegro od 240-mo zakup do blisko 700zł) to były zarąbisty wybór dla każdego prawie(a zwłaszcza dla gracza) kogo nie stać/nie może dostać asusa xonar wersja dowolna.

Na słuchaweczkach koss ur-40 miodzio

Na solo poezja :)

Tylko teraz naprawdę muszę porządnie przemielić moją biblioteke mp3 i pozamieniać kawałki na minimum 320/flac bo tera to już kłuje...Przewody (jack-rcax2) też zmieniłem na prolinka

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no do mnie w końcu dotarła razer barracuda (oxygen hd audio i świetne DAC). Piszę w końcu, bo czekałem od 15.06...i tak jakoś wydaje mi sie ze kolo wysłał mi ją nie 15 a 30.06 dopiero i walił ściemy ze wysłał wcześniej(odcisk datownika mocno niewyraźny, na szczęście siostra pracuje w kontrolingu PP to mi sprawdzi date nadania)

Karta gra świetnie moim zdaniem, gdyby nie losówka z cenami(przedział na allegro od 240-mo zakup do blisko 700zł) to były zarąbisty wybór dla każdego prawie(a zwłaszcza dla gracza) kogo nie stać/nie może dostać asusa xonar wersja dowolna.

Na słuchaweczkach koss ur-40 miodzio

Na solo poezja :)

Tylko teraz naprawdę muszę porządnie przemielić moją biblioteke mp3 i pozamieniać kawałki na minimum 320/flac bo tera to już kłuje...Przewody (jack-rcax2) też zmieniłem na prolinka

Gratuluje zakupu. Nigdy nie słyszałem nic o kartach od Razera, a tymczasem się okazuje, że to dobra rzecz :)

Do tego kompa, przy którym na codzień słucham muzyki kupiłem Beresforda (czekam na paczkę, ale ja na DHL, a nie PP więc może nie będę musiał czekac prawie miesiąc :P )

Ale do drugiego trzeba będzie coś kupić. Miał być Xonar, ale widzę, że nad Razerem trzeba się będzie zastanowić, coś o nich poszukać itd. :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z racji iż emeryt CRT 19" odszedł na finalną emeryturę :E Siedzę sobie aktualnie na HP nc8230 a więc Microlaby Solo 7C są podpięte dołączanym kable RCA-> jack do integry na lapku...

I... Nie jest źle - owszem - to nie ta dynamika co na HD2, to nie ta szczegółowość, nie ma ładnego prowadzenia niskich tonów...

Ale - jak ktoś się wysuszy po zakupie Solo to przeczekać na integrze można.

Podbijamy niskie tony i wciąż można co nieco z tego pasma 45-200Hz wykrzesać...

Aczkolwiek w porównaniu do Realteka na moim P31 ta integra w lapku gra... o wiele lepiej jak dla mnie....

Choć po HD2 inwestuje w siakieś E-MU na USB... będzie jednak wygodniejsze... i bardziej uniwersalne.

EDIT:

Ekhm - akurat leci mi pewien kawałek... w którym tło głównej melodii jest bogatsze w porównaniu do odtworzenia tego przez HD2 i kabel Klotza...

No ale coś za coś...

Edytowane przez serwal4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dalszych odsłuchach Solo na integrze:

- muzyka elektroniczna - tak

- coś spokojnego - tak

- coś z gatunku rock/metal - zdecydowanie nie... kiepska dynamika, ospałość, dźwięk "raniący" uszy...

Ogólnie im bardziej skomplikowany utwór/gatunek muzyczny tym gorzej...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy w ogole wypisujecie :D Proponuje posluchac elektroniki czy tej "spokojnej muzyki" (cokolwiek by to znaczylo) na porzadnym sprzecie i pozniej przesluchac te same kawalki na jakims wybrakowanym audio i zobaczycie ile jest prawdy w tym co piszecie. Slaby sprzet znieksztalca "elektroniczne dzwieki" tak samo jak instumenty (gitary, perkusje itd). Tyle ze przy ocenianiu muzyki rockowej mamy punkt odniesienia w postaci brzmienia instrumentow w rzeczywistosci, natomiast "elektronike" mozna kreowac w dowolny spospob ;) I wydaje wam sie ze brzmi dokladnie tak jak widzial to artysta tworzac kawalek.

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Beresfordzie jest chyba dobry wzmak sluchawkowy... zastanawiales sie nad shp8900 zamiast tych Aurvan?

Słuchawek będę używał tylko w godzinach nocnych, więc za bardzo nie przywiązywałem wagi które zakupić. Czytałem sporo opini że Beresford lubi się z CAL. To zaważyło o moim wyborze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dalszych odsłuchach Solo na integrze:

- muzyka elektroniczna - tak

- coś spokojnego - tak

- coś z gatunku rock/metal - zdecydowanie nie... kiepska dynamika, ospałość, dźwięk "raniący" uszy...

Ogólnie im bardziej skomplikowany utwór/gatunek muzyczny tym gorzej...

Dziwne, ja jak na viste przeszedlem i mosialem z integry korzystać pare dni, to wogole kompa nie sluchalem...nie dalo sie...i to glupia przesiadka SBlive 5.1->integre!

A ty hd2->integra i stwierdzasz ze jako tako da rade......

KTO MA SOLO I JEST Z OKOLIC KATOWIC!:)?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Z Katowic do Łodzi masz bezpośredni pospieszny i wysiadasz na stacji Łódź-Żabieniec. Ja mieszkam 5 minut od tej stacji. Zapraszam na odsłuch ;) :D :D :D

13 i 14 będę w Sosnowcu i Kato, ale Solo nie zamierzam zabierać ze sobą ;)

A teraz obiecana opinia o tym jak Solo radzi sobie z magnetofonem kasetowym Onkyo Integra TA-2570. hmm... wzmacniacz wbudowany w Solo 7C nie radzi sobie najlepiej. O ile w przypadku kompa wystarczy 20/60 żeby było głośno (poza sytuacjami gdy słucham radia z przeglądarki) to w przypadku magnetofonu potrzebne jest 35/60 żeby mieć podobny efekt.

Jakość dźwięku jest dobra, grają czysto, a sterując treblami i bassem można skorygować nieco niedoskonałości kaset.

Wniosek: Solo tymczasowo posiedzą z magnetofonem, celem jest przyzwoity wzmak. Na razie szukam jakiegoś Denona, Yamahy lub Onkyo Integry. I musi mieć przedwzmacniacz gramofonowy :)

Natomiast co ciekawe CAL! radzą sobie wyśmienicie z tym magnetofonem. Potencjometr Onkyo wystarcza żeby było nawet baaaardzo głośno. I dźwięk jest bardzo miły dla ucha. Prawde powiedziawszy CAL! z Onkyo grają znacznie lepiej niż z X-Fi :)

I dlatego juz nie mogę się doczekać Beresforda :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co wy w ogole wypisujecie :D Proponuje posluchac elektroniki czy tej "spokojnej muzyki" (cokolwiek by to znaczylo) na porzadnym sprzecie i pozniej przesluchac te same kawalki na jakims wybrakowanym audio i zobaczycie ile jest prawdy w tym co piszecie. Slaby sprzet znieksztalca "elektroniczne dzwieki" tak samo jak instumenty (gitary, perkusje itd). Tyle ze przy ocenianiu muzyki rockowej mamy punkt odniesienia w postaci brzmienia instrumentow w rzeczywistosci, natomiast "elektronike" mozna kreowac w dowolny spospob ;) I wydaje wam sie ze brzmi dokladnie tak jak widzial to artysta tworzac kawalek.

Ok, trochę źle to określiłem :P, chodzi mi ogólnie o to, że nawet jeżeli mamy jakieś zniekształcenia, to jednak spokojniejszych utworów oraz elektroniki wciąż da się słuchać, podczas gdy przy rocku i metalu wszystko zlewa się w jedną papkę i nieraz w ogóle nie wiadomo co tam grają :P. Edytowane przez zergadis0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A jak to jest w muzyce metalowej? Może ktoś to obiektywnie ocenić? Czy te głośniki są wystarczająco szybkie? Czy dźwięk w bardziej rozbudowanych utworach się nie zlewa?

Interesuje mnie Behemoth, Vader, Chimaira, Septic Flesh, ale informacjami dot. brzmienia utworów innych zespołów też nie pogardzę ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jestem z Jaworzna :D

A jak to jest w muzyce metalowej? Może ktoś to obiektywnie ocenić? Czy te głośniki są wystarczająco szybkie? Czy dźwięk w bardziej rozbudowanych utworach się nie zlewa?

Interesuje mnie Behemoth, Vader, Chimaira, Septic Flesh, ale informacjami dot. brzmienia utworów innych zespołów też nie pogardzę ;)

Ja słucham metalu, ale nie takich zespołów, powiem jednak że bas nie dudni, nie zlewa się jak w przypadku, 2.1, jest kiedy trzeba twardy a innym razem miękki. Gitary mają moc i są gitarami a nie jakimiś mandolinami. Perkusja to miód, cud i orzeszki, nawet szybka perka jak w przypadku Behemotha ich nie zamuli, a wokal jest jakby zawsze na pierwszym planie co mnie bardzo cieszy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi