Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Pure 100 w Polsce tylko na zamówienie, nawet nie wiadomo za ile...

Rozsądnym wyjściem i dobrą (lub nie :wink:) reklamą dla dystrybutora Microlabów na Polskę byłoby ''promocyjne'' sprzedanie modelu Pure 100 po kosztach ,pierwszej chętnej osobie z tym że musiałaby ona mieć znajomego który posiada solo 6c lub 7c i pod warunkiem że porównaliby wtedy te oba zestawy i opisali swoje wrażenia tutaj na forum B-) .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie w czym te Pure są lepsze od Solo ?

PS. Czy te Pure są gdzieś dostępne w naszym kraju?

Bo graja lepiej?

A czemu graja lepiej? Bo maja lepsze przetworniki, a czemu przetworniki lepsze ? Bo juz na oko widac ze zalatuje tu Visatonem, porownaj sobie te 2 niskotonowce (z solo i z pure). Kosze w solo masz tloczone, co automatycznie przeklada sie na sztywnosc (osiowosc cewki, nagrzewanie karkasa ble ble odsylam do google jak kogos to interesuje), kosze w tych z pure sa odlewane itd itd.

Nie mowie juz o wysokotonowkach. Ale zeby powiedziec wiecej trzebaby pomierzyc glosniki

ps. na poczatku wszyscy pisali TANIE glosniki do komputera, bija pierdziawki itd itd, ale 900zł to imho juz tak malo nie jest i raczej szedlbym w kierunku DIY, bo za ta cene (NO DOBRA BEZ WZMAKA:P, ale tu i tak masa osob wspomina o innych wzmakach) mozna zlozyc naprawde dobry zestaw.

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bo graja lepiej?

A czemu graja lepiej? Bo maja lepsze przetworniki, a czemu przetworniki lepsze ? Bo juz na oko widac ze zalatuje tu Visatonem, porownaj sobie te 2 niskotonowce (z solo i z pure). Kosze w solo masz tloczone, co automatycznie przeklada sie na sztywnosc, kosze w tych z pure sa odlewane itd itd.

Nie mowie juz o wysokotonowkach. Ale zeby powiedziec wiecej trzebaby pomierzyc glosniki

ps. na poczatku wszyscy pisali TANIE glosniki do komputera, bija pierdziawki itd itd, ale 900zł to imho juz tak malo nie jest i raczej szedlbym w kierunku DIY, bo za ta cene (NO DOBRA BEZ WZMAKA:P, ale tu i tak masa osob wspomina o innych wzmakach) mozna zlozyc naprawde dobry zestaw.

Teraz pytanie czy DIY za 900zł plus wzmacniacz zagrałby lepiej niż Pure 100. I np ja nie mam zielonego pojęcia na temat tego jak złożyć sobie zestaw :/ Nie znam sie na głośnikach i elektronice.

Rozsądnym wyjściem i dobrą (lub nie :wink:) reklamą dla dystrybutora Microlabów na Polskę byłoby ''promocyjne'' sprzedanie modelu Pure 100 po kosztach ,pierwszej chętnej osobie z tym że musiałaby ona mieć znajomego który posiada solo 6c lub 7c i pod warunkiem że porównaliby wtedy te oba zestawy i opisali swoje wrażenia tutaj na forum B-) .

Mógłbym się nawet zgłosić na ochotnika :) 7C mam, więc jest z czym porównywać :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Teraz pytanie czy DIY za 900zł plus wzmacniacz zagrałby lepiej niż Pure 100. I np ja nie mam zielonego pojęcia na temat tego jak złożyć sobie zestaw :/ Nie znam sie na głośnikach i elektronice.

Jestem w stanie odpowiedziec tylko tak:

Ktos Ci DAJE do wyboru zestaw kolumn za (firmowe) 6500zł lub pure 100, nie ODSLUciach!AC (malo kto ma taka mozliwosc) ktore bierzesz?

Jestem pewien ze te za 6500, to teraz pomysl ze jestes w stanie zlozyc je za 1000zł.....w tych zestawach za kilka tys nie siedza jakies kosmiczne rzeczy, zaleja zwrotnice zywica, dadza kolce zlote, naklejke i placisz 5500 gratis;]

Nie wiem jak graja Pure, a niektorzy juz porownywali do paradigmów czy tez wafli SOLO7!(odslucham w sobote :rolleyes: ) , moze te wszystkie microlaby to wlasnie takie chinskie DIY:)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ktos Ci DAJE do wyboru zestaw kolumn za (firmowe) 6500zł lub pure 100, nie ODSLUciach!AC (malo kto ma taka mozliwosc) ktore bierzesz?

Jestem pewien ze te za 6500, to teraz pomysl ze jestes w stanie zlozyc je za 1000zł.....

Nie wiem jak graja Pure, niektorzy juz porownywali do paradigmów czy tez wafli SOLO7!(odslucham w sobote :rolleyes: ) , moze te wszystkie microlaby to wlasnie takie chinskie DIY:)

Heathen nie zapominaj ze do tego trzeba tez sporo umiejetnosci manualnych, czasu i odpowiedniego zaplecza sprzetowego. Jak ktos nie majsterkuje i nie ma narzedzi i doswiadczenia w obrobce roznych materialow to nie bardzo mu sie kalkuluje DIY ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jestem pewien ze te za 6500, to teraz pomysl ze jestes w stanie zlozyc je za 1000zł.....w tych zestawach za kilka tys nie siedza jakies kosmiczne rzeczy, zaleja zwrotnice zywica, dadza kolce zlote, naklejke i placisz 5500 gratis;]

Nie wiem jak graja Pure, a niektorzy juz porownywali do paradigmów czy tez wafli SOLO7!(odslucham w sobote :rolleyes: ) , moze te wszystkie microlaby to wlasnie takie chinskie DIY:)

Jeśli jest tak jak piszesz to szkoda, że DIY mnie przerasta.

Z drugiej strony moze być tak, że Pure 100 to takie DIY za 5000-6000zł ;) Może zadać pytanie producentowi z jakie głośniki i inne elementy zastosowano w Pure 100? Tylko nawet nie wiem o co pytać. Jak bym wiedział to mógłbym wysłać maila do Microlab i zapytać :)

Edytowane przez Asturas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heathen nie zapominaj ze do tego trzeba tez sporo umiejetnosci manualnych, czasu i odpowiedniego zaplecza sprzetowego. Jak ktos nie majsterkuje i nie ma narzedzi i doswiadczenia w obrobce roznych materialow to nie bardzo mu sie kalkuluje DIY ;)

Ano owszem:) planowalem 700zł na glosniki wyszlo prawie 1000 (a to srubki a to kleje, a to wkrety, a to porty itd itd)

Ale od tego sa takie strony:

http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX18.html

A na forach DIY mozna zlecic komus projekt, czy tez odkupic itd itd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ano owszem:) planowalem 700zł na glosniki wyszlo prawie 1000 (a to srubki a to kleje, a to wkrety, a to porty itd itd)

Ale od tego sa takie strony:

http://www.akustyk.com.pl/projekty/HX18.html

A na forach DIY mozna zlecic komus projekt, czy tez odkupic itd itd

Na Akustyk.com.pl można kupić projekt, czy też sprzedają gotowe zestawy?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy wiecie ale Manta ma w swoich kolumnach dołączanych do zestawów lampowych głośniki firmy Vifa oraz kable głośnikowe i interkonekt firmy Alphard.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy wiecie ale Manta ma w swoich kolumnach dołączanych do zestawów lampowych głośniki firmy Vifa oraz kable głośnikowe i interkonekt firmy Alphard.

I to wszystko za 600zł ?? hmm... Szkoda, ze wzmacniacz ma tylko jedno wyjscie.

Edytowane przez Asturas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Za 700zł można kupić w Realu wersję V5 a jak się dobrze trafi to nawet za 450zł. Zależy od miasta. Tylko że z tego co czytałem wersja V5 jest najbardziej awaryjna. W firmowym sklepie Manty jest nieosiągalna. Podejrzewam że dlatego zalega Reala, bo Manta chce pozbyć się jej resztek. Wersja V7 też potrafi się zepsuć. Natomiast jeszcze nie czytałem żeby V3 uległy uszkodzeniu. Może dlatego że wzmacniacz jest lampowo-tranzystorowy a nie całkowicie lampowy jak wersje 5 i 7. Czytałem również że ktoś słuchał wszystkich trzech wersji i jak na jego ucho, wszystkie grały tak samo :).

EDIT: wersja V3 też jest niedostępna. Info od firmowego sklepu M. Dostępna jest tylko najdroższa wersja. Czyli bardzo możliwe że wszystkie wersje grały jednakowo, dlatego te najtańsze zostały wycofane ze sprzedaży. Oby tylko chwilowo a nie na stałe.

A wracając do Pure 100, to jest jedna wielka niewiadoma. Zwłaszcza że nigdzie nie ma żadnych testów w cywilizowanych językach. Obawiam się że nikt nie zaryzykuje kupna w ciemno głośników za 900zł.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Akustyk.com.pl można kupić projekt, czy też sprzedają gotowe zestawy?

Mozna, ale troszke trzeba doplacic oczywiscie

na innych stronach tez sa zestawy DO MONTAZU, gdzie wystarczy poskrecac

3043572[/snapback]

Czy te glosniki sygnuje firma Vifa?

Bo wiesz w Biedronce mozna kupic serki ktore produkuje Danone (Dla Biedronki), Wiec moze to Vifa dla Manty;P

http://img242.imageshack.us/my.php?image=img4453large7se.jpg :) <-Vifka jedna z najtanszych 150zl... dwie takie to 300zł...

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mozna, ale troszke trzeba doplacic oczywiscie

na innych stronach tez sa zestawy DO MONTAZU, gdzie wystarczy poskrecac

http://www.akkus.com.pl/index.php?styl=kat...ng=pl&dh=dt

Ojej, wszystko pięknie, ale tu jest drogo :) Minimum 1000zł za zestaw do montarzu (już ze zwrotnicami?), bez obudów i do tego ponad drugie tyle za obudowy!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie sprzedałem Solo 7c :)

Czas na coś lepszego. Jakbym tak dostał V5 w Realu za 450zł byłoby pięknie. Jak nie będzie w tej cenie, to chyba zaryzykuję z Pure 100. Raz się żyje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy tylko jak ja widze MADE IN CHINA mam dreszcze <_< ?

hehe, a kupiłeś Denona PMA-525R, który jest MADE IN CHINA :D :D

Właśnie sprzedałem Solo 7c :)

Czas na coś lepszego. Jakbym tak dostał V5 w Realu za 450zł byłoby pięknie. Jak nie będzie w tej cenie, to chyba zaryzykuję z Pure 100. Raz się żyje :)

hahaha, jesteś niesamowity. Ja coś czuję, że jak juz kupisz Pure 100 to pójdę w Twoje ślady ;) Tyle, że Solo nie sprzedam. Będą grały z DVD :D

Edytowane przez Asturas

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hehe, a kupiłeś Denona PMA-525R, który jest MADE IN CHINA :D :D

Trafna uwaga:) jednak kupilem sprawdzony stary model i mialem mozliwosc zwrotu jesli cos bedzie nie tak:) a kupywalem TOTALNIE w ciemno (no dobra audiostereo przejzalem:P)

Sama lampa moze grac dobrze, ale same przetworniki w zestawieniu z vifka nie chinska :wink: moga okazac sie gorsze;]

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy solo 6c będą dobre do gier i muzyki z neta/mp3 i czy da sie je zawiesić na ścianie ? jeżeli tak to jaka musi być odległość od ściany i jaka odległość miedzy nimi a słuchającym/grającym?

Do gier będą tak samo dobre jak każdy zestaw 2.1 a nawet dużo lepsze (jeśli leci jakaś muza w tle :-) ); będziesz miał czyściutki dźwięk, a i z przestrzennością w grach nie jest źle testowałem na NfS, Vietcong, CoD, MoH itp... na pewno zestaw 5.1 będzie lepszy jeśli chodzi o gry i efekty lecz do muzy (nawet z net_a) nie znajdziesz nic lepszego (w tej cenie oczywiście);

a powiesić na ścianie możesz, za pomocą np . czegoś takiego: 3043795[/snapback]

Czy tylko jak ja widze MADE IN CHINA mam dreszcze <_< ?

pamiętacie szał na flagi przyczepiane do samochodów przed meczem polaków z niemcami na euro - otóż na flagach polski kupowanych w supermarketach było MADE IN CHINA!!!, dla zapobiegliwych i przezornych proponuję rozejrzeć się za kursem język chińskiego, lub za kliniką chirurgii plastycznej - co by sobie zafundować skośne oczka ;-) - jak tak dalej pójdzie to wszystko będzie chińskie...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Właśnie to Made in China w połączeniu z mało znaną marką/ew. kojarzoną z budżetowym stuffem powoduje, że takie ML czy Manty Vx są tak tanie ;)

Mnie tam mało obchodzi co gdzie jest robione... Jak jest sensownej jakości jak na swoją cenę...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dostałem dwa dni temu solo 6c.

Głośniki pykają przy włączaniu/wyłączaniu.

Są lepsze od Creative T20.

Kiepsko że są takie tanie bo chyba nie uwierzę w ich jakość.

Na czym oni zarabiają ? Same głośniki muszą być bardzo tanie, więc czy mogą być takie super ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To jest chinski wyrob, z ich podzespołow, wiec nie wiadomo ile na tym naprawde zarabiaja, ale na pewno im sie to jakos oplaca. To ze w polsce produkcja takich glosnikow bylaby duzo drozsza, nie znaczy, ze chinczykom sie nie oplaca... Nie ma co wnikac. ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pewnie są składane w jakiejś najbiedniejszej częsci chin przez chińskie dzieci pracujące w fabryce po 12h dziennie.

a moze po prostu wszystkie inne są:

a. przereklamowane

b. za wysoko wycenione

c. maja duże narzuty cło/vat/marża

i to co napisałem w tych 3 pkt dać jeszcze x2 i masz cenę ostateczną...może w przypadku ML to nie obowiązuje...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi