Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Miał ktos doczynienia z modelem Pro 3? , kosztuje tak pomiedzy solo 6 a solo 7, moze byc ciekawy nawet...

Nie mogę znaleźć, ale w którymś temacie ktoś wspominał, ze z ciekawości je zamówił. Więc prędzej czy później bedzie recenzyjka :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyślałem jednak że zamiast głośników 5.1 kupie 2.0 i wpadłem na temat o tych głośnikach, mam aktualnie mam Logitech X-540 i integre< Realtek ALC888 > , chcę kupić solo 7c, i przeczekać i kupić potem Audigy 2 ZS GOLD w połowie sierpnia, czy na integrze te głośniki będą cienko grać ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pomyślałem jednak że zamiast głośników 5.1 kupie 2.0 i wpadłem na temat o tych głośnikach, mam aktualnie mam Logitech X-540 i integre< Realtek ALC888 > , chcę kupić solo 7c, i przeczekać i kupić potem Audigy 2 ZS GOLD w połowie sierpnia, czy na integrze te głośniki będą cienko grać ?

Lepiej niż X-540. A ponieważ nie masz porównania to wątpię byś uznał, że Solo grają źle. Potem dokupisz 2 ZS Gold i bedzie malinowo :)

Tyle, że na 7c i tak poczekasz do sierpnia, więc akurat kupisz razem z kartą.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh chyba ich nie kupię, bo przeczytałem, że trzeba mieć pokój min. 20m2, mój pokój ma 10m2, i teraz nie wiem co kupić :( Czy dużo stracę na jakości dźwięku w takim pokoju ?.

Edytowane przez rmvbhd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ehh chyba ich nie kupię, bo przeczytałem, że trzeba mieć pokój min. 20m2, mój pokój ma 10m2, i teraz nie wiem co kupić :( Czy dużo stracę na jakości dźwięku w takim pokoju ?.

Na jakosci nie stracisz ale nie docenisz w pelni mozliwosci 7c. Rozwiazanie = Solo6c

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego jak podaje sie zalecany metraz pomieszczenia w ktorym kolumny maja byc uzytkowanie to podaje sie go w m kwadratowych a nie szesciennych? Przeciez pomieszczenia maja rozne wysokosci, od ponad 2m do kilku m (w starym budownictwie). No chyba ze nie pojemnosc pomieszczenia ma wplyw na jakos dzwieku a jego powierzchnia. Wiec jak to jest?

Edytowane przez CarsonPoland

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na jakosci nie stracisz ale nie docenisz w pelni mozliwosci 7c. Rozwiazanie = Solo6c

Ok, to wezmę te 6c, ale czy będą dużo gorszę od 7c ?. Jak z basem ? będą lepsze od X-540, czy np. Genius 2000x ?

Edytowane przez rmvbhd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Było o tym już pisane wielokrotnie od bardzo dawna ! Marcin Ci już napisał. Creashit'y Audigy, Live! resamplują zawsze do 48 K przy użyciu najprostrzego i najgorszego algorytmu jaki można sobie tylko wyobrazić ... dzięki temu przy odtwarzaniu 44,1K masz kilku-kilkunasto procentowe zniekształcenia IMD

Ok, dzieki, a jak mam Vortexa? To tez taki numer robi uzytkownikowi karta?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok, to wezmę te 6c, ale czy będą dużo gorszę od 7c ?. Jak z basem ? będą lepsze od X-540, czy np. Genius 2000x ?

Zalezy o jaki bas ci chodzi. bo na pewno nie bedzie to bas z x-540 (dudniacy i lejacy sie) A czy go bedzie brakowalo > NIE.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie ma lepszych głośników do komputera niż X-540. Wystarczy spojrzeć na ich fotki, żeby zobaczyć że zjadają na śniadanie Solo 6/7. Piękny głęboki bas, cudne średnie tony oraz ostre jak żyleta wysokie barwy. Żadne drewno nie da Ci tego co dobry plastik.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak samo mi się nudzi co kolesiowi, który nie raczy poświęcić 15 minut swojego czasu na przeczytaniu pobieżnie tego topicu i zadaje pytania, na które padła już odpowiedź więcej niż 20 razy.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacytuje posta z pclaba

znowu rozroba smilies/bigsmile.gif

Powiem tak nie ma co glosnikow tych porownywac bo kazdy ma inne preferencje sluchowe i muzyczne.

ja slyszalem x2000(obecnie mam) i solo6c(ma moj kumpel)

oba graja dobrze.

Obaj z kolesiem nie zauwazylismy zeby jakos miroclaby gorowaly nad tymi gienkami.fakt dziek jest torche inny i kazdy to zauwazy ale nie na tyle zeby byl o duzo lepszy.

Powiem wiecej zanieslismy oba zestawy do wujasa mojego kumpla ktory jest muzykiem.byl puszczany utwor bestratny flac. oba na tym samym kompie tn sam poziom volume na kompie na dziekowce audigy 2 zs gold.

I wieceie co stwierdzil smilies/bigsmile.gif ze na obu jest strasszny syf smilies/bigsmile.gif

ze za zadne z tych nie dal by tyle kasy bo to wyrzucanie w bloto!!!

I drozsze i niby lepsze solo 6c sa tak samo zmieszane z blotem co i gienki!!!:D

Druga sprawa, nie slcyhac zbytniej przewagi w dzieku na strone solo6c to dla tych co maja malo kasy nie warto doplaca tak bylo w mom przypadku.

Kumpel mial wiecej kasy i kupil,owszem obaj jestesmy zadowloeni,ale kumepl sam stwierdzilze jesli mialby teraz wybierac a mialby malo kasy nigdy by nie wybral tych swoich z jakiego powodu??.....

a z takiego ze obaj stierdzilismy ze roznica jest tyci tyci, minimalna

A nie powiem zebysmy byli zawsze zgodni bo od awna toczymy boj miedzy intel(ja) i amd(on) smilies/bigsmile.gif

Nastepny fakt jaki to sie nasuwa dlaczego porownujecie wogole te glosniki ze soba???

Inny przedzial cenowy

A porownujac 1250 do solo7c to trzeba byc durniem.o ile wyzsza cena

mozna porownac x2000 z solo6c ale nie inaczej ale i tu jest male ale tez nie ten sam przedzial cenowy.

Przeciez to tak jakby porownac solo7c z jakimis jamo za 600-700zl albo jblami uzywanymi.przedzial cenowy troche wyzszy ale jaka roznica:D

wiec jak sie ma dolozyc to czmu na taki shit jak solo7c jak mozna cos drozszego kupic:P

to wasze wlasnie takie tlumaczenie.

Czemu na sile sie wciska ludziom wyzszosc solo7c nad innymi ???

przeciez jak ktos ma 150zl to i tak nie kupi ich bo nie ma na tyle kasy a roznica w dzwieku nie jest na tyle wielka zeby doplacac kase.

Coraz czesiej widze tematy zeby znalesc glosniki do 200zl

to koles wyskakuje doloz kasy i kup solo7c albo 6c bo jest wielka roznica smilies/lol2.gif

Koles na pisal do 200zl a tu mu kaza dokladac.

podaje sie najlepsze glosniki w danym przedziale cenowym.!!!!

Druga sprawa jak koles ma alc655 i zmieni glosniki z x2000 na solo6c to zadnej roznicy nie zauazy:D

sam wiem bo u kumpla sprawdzalismy na starej dziekowce smilies/tongue.gif

wiec nie wciskajcie ciemnoty!!!!!!!!!!

Czyli nie warto dopłacać do solo6c bo to pic na wodę, tyle tylko powiem, biorę Gienki.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A moze mi ktos wytlumaczyc dlaczego jak podaje sie zalecany metraz pomieszczenia w ktorym kolumny maja byc uzytkowanie to podaje sie go w m kwadratowych a nie szesciennych? Przeciez pomieszczenia maja rozne wysokosci, od ponad 2m do kilku m (w starym budownictwie). No chyba ze nie pojemnosc pomieszczenia ma wplyw na jakos dzwieku a jego powierzchnia. Wiec jak to jest?

Bardzo sluszna uwaga, wszak fala dzwiekowa jest fala przestrzenna i powinno sie patrzyc na objetosc, tylko ta powierzchnia to takie uproszczenie...niektorzy nie potrafia powierzchni policzyc;] a jakby to trzeba pomnozyc przez wysokosc to hohoh...

Imho solo7c w 10m nie zadusza sie, wszyscy patrza na metraz....a wolalbym 10m skromnie umeblowane (lozko+biurko+komp+male okno) na poddaszu i dobre rozmieszczenie, niz 20m hale gdzie nawalono reaglów, gruby dywan zaslony firanki wielki tv itd itd. i jeden stoi przy glowie a drugi 4m dalej.

Raczej przy tej klasie glosnikow i podejsciu nie patrz na metraz...no bo tak jak mowie patrzycie na metraz a o akustyce pomieszczenia nie wspominacie wiec to mija sie z celem.

Jesli masz miejsce na solo7 to bierz i tyle;)

Ps. solo zadnych nie slyszalem, gienki 2000 owszem, wiec nie wiem w czym tkwi problem, moze to fakt iz cytat z pclab, ale gienki 2000 graly dla mnie bardzo bardzo przecietnie (owszem plastiki siadaja), tu pada nieraz stwierdzenie ze solo6 od solo 7 nie roznia sie zbytnio (troche bassu mniej), wiec jesli gienki 2000 wypadaja tak jak solo6...to nie wiem z czego te wszystkie zachwyty, imho raczej ten post to podpucha, bo tu jest masa userow ktorzy raczej drewnianych uszu nie maja i twierdza ze gienki graja gorzej.

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bardzo sluszna uwaga, wszak fala dzwiekowa jest fala przestrzenna i powinno sie patrzyc na objetosc, tylko ta powierzchnia to takie uproszczenie...niektorzy nie potrafia powierzchni policzyc;] a jakby to trzeba pomnozyc przez wysokosc to hohoh...

Imho solo7c w 10m nie zadusza sie, wszyscy patrza na metraz....a wolalbym 10m skromnie umeblowane (lozko+biurko+komp+male okno) na poddaszu i dobre rozmieszczenie, niz 20m hale gdzie nawalono reaglów, gruby dywan zaslony firanki wielki tv itd itd. i jeden stoi przy glowie a drugi 4m dalej.

Raczej przy tej klasie glosnikow i podejsciu nie patrz na metraz...no bo tak jak mowie patrzycie na metraz a o akustyce pomieszczenia nie wspominacie wiec to mija sie z celem.

Jesli masz miejsce na solo7 to bierz i tyle;)

hmm.. w pokoju komputerowym mam tylko komputer i biurko, okno, i panele podłogowe. Czy w tym przypadku mogę brać SOLO7C ? wysokość od podłogi do sufitu mam 2,75m.

Edytowane przez rmvbhd

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spokojnie :) ja mam pokój niecałe 10m2, w pokoju panele, regał, półka, blat na cała szerokość pokoju, łóżko i zasłony z firankami. Głośniki mają odstęp między sobą jakies 150-160cm. Pięknie wypełniają dźwiękiem cały pokoik :) I nie ma mowy o jakimkolwiek duszeniu się głośników. Może jakby były w klitce 1x1m to tak :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A wiecie może jak jest z akustyką w domu drewnianym(dokładnie dom z drewna świeżej konstrukcji), a do tego mam pokój zrobiony z płyty OSB na poddaszu, gdzie jest tylko biurko i łóżko.

Jeszcze powiedz ze masz sufit pod kątem.

Wtedy idealnie;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacytuje posta z pclaba

znowu rozroba smilies/bigsmile.gif

Powiem tak nie ma co glosnikow tych porownywac bo kazdy ma inne preferencje sluchowe i muzyczne.

ja slyszalem x2000(obecnie mam) i solo6c(ma moj kumpel)

oba graja dobrze.

Obaj z kolesiem nie zauwazylismy zeby jakos miroclaby gorowaly nad tymi gienkami.fakt dziek jest torche inny i kazdy to zauwazy ale nie na tyle zeby byl o duzo lepszy.

Powiem wiecej zanieslismy oba zestawy do wujasa mojego kumpla ktory jest muzykiem.byl puszczany utwor bestratny flac. oba na tym samym kompie tn sam poziom volume na kompie na dziekowce audigy 2 zs gold.

I wieceie co stwierdzil smilies/bigsmile.gif ze na obu jest strasszny syf smilies/bigsmile.gif

ze za zadne z tych nie dal by tyle kasy bo to wyrzucanie w bloto!!!

I drozsze i niby lepsze solo 6c sa tak samo zmieszane z blotem co i gienki!!!:D

Druga sprawa, nie slcyhac zbytniej przewagi w dzieku na strone solo6c to dla tych co maja malo kasy nie warto doplaca tak bylo w mom przypadku.

Kumpel mial wiecej kasy i kupil,owszem obaj jestesmy zadowloeni,ale kumepl sam stwierdzilze jesli mialby teraz wybierac a mialby malo kasy nigdy by nie wybral tych swoich z jakiego powodu??.....

a z takiego ze obaj stierdzilismy ze roznica jest tyci tyci, minimalna

A nie powiem zebysmy byli zawsze zgodni bo od awna toczymy boj miedzy intel(ja) i amd(on) smilies/bigsmile.gif

Nastepny fakt jaki to sie nasuwa dlaczego porownujecie wogole te glosniki ze soba???

Inny przedzial cenowy

A porownujac 1250 do solo7c to trzeba byc durniem.o ile wyzsza cena

mozna porownac x2000 z solo6c ale nie inaczej ale i tu jest male ale tez nie ten sam przedzial cenowy.

Przeciez to tak jakby porownac solo7c z jakimis jamo za 600-700zl albo jblami uzywanymi.przedzial cenowy troche wyzszy ale jaka roznica:D

wiec jak sie ma dolozyc to czmu na taki shit jak solo7c jak mozna cos drozszego kupic:P

to wasze wlasnie takie tlumaczenie.

Czemu na sile sie wciska ludziom wyzszosc solo7c nad innymi ???

przeciez jak ktos ma 150zl to i tak nie kupi ich bo nie ma na tyle kasy a roznica w dzwieku nie jest na tyle wielka zeby doplacac kase.

Coraz czesiej widze tematy zeby znalesc glosniki do 200zl

to koles wyskakuje doloz kasy i kup solo7c albo 6c bo jest wielka roznica smilies/lol2.gif

Koles na pisal do 200zl a tu mu kaza dokladac.

podaje sie najlepsze glosniki w danym przedziale cenowym.!!!!

Druga sprawa jak koles ma alc655 i zmieni glosniki z x2000 na solo6c to zadnej roznicy nie zauazy:D

sam wiem bo u kumpla sprawdzalismy na starej dziekowce smilies/tongue.gif

wiec nie wciskajcie ciemnoty!!!!!!!!!!

Czyli nie warto dopłacać do solo6c bo to pic na wodę, tyle tylko powiem, biorę Gienki.

Po pierwsze: to, że wujek kumpla powiedział, że oba zestawy to syf, to raczej nic dziwnego - jak ma się na co dzień kontakt z zestawami za kilka/kilkanaście razy tyle to wiadomo...

Po drugie: zależy na jakiej muzyce testowali - jeżeli sprawdzali zestawy głównie przy hip-hopie, nieskomplikowanej muzyce elektronicznej i ogólnie pod kątem robienia dyskoteki w chacie - tutaj być może nawet Geniusy były lepsze, ale jeżeli ktoś bardziej ceni sobie precyzyjność i realizm niż efekciarstwo, a dodatkowo słucha klasyki, jazzu, rocka lub metalu to raczej będzie zdecydowanie wolał Solo6c (zresztą nie od dziś wiadomo, że nawet zestawy audiofilskie na pierwszy rzut ucha grają tak jakoś... normalnie).

Po trzecie: to w końcu pclab, więc nie można mieć gwarancji, czy przypadkiem na starcie nie wmówili sobie że różnicy albo nie będzie, albo będzie ona niewielka :P.

PS. Ale co do jednego się zgodzę - nie wiem jaki jest sens polecania Solo6c/Solo7c ludziom, którzy chcą głośniki za 150 zł (IMO żadna alternatywa dla Geniusów, w końcu to 100 zł drożej).

Edytowane przez zergadis0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zacytuje posta z pclaba

Na Twoim miejscu w ogóle bym się nie kierował tą opinią, widać na pierwszy rzut oka, że pisana przez jakiegoś dzieciaka. Jeśli ktoś nie słyszy różnicy pomiędzy Geniusami a Microlabami to:

a) albo ma coś nie tak ze słuchem

b) albo w ogóle nie słuchał Solo i po prostu trolluje, żeby zachwalać swoje głośniki.

Bardziej obstawiam tę drugą opcję.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i jeszcze powiedz ze bedziesz sluchal muzyki w miejscu gdzie sufit jest najnizej ;) to ci zgniecie glowe od basu...wiem bo sam tak mam

Mi nie chodzilo o nienaturalne podbicie basu, a o to ze przy powierzchniach pod katem nie ma fal stojących:) ktore moga naprawde irytowac

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taaa, widziałem na Labie tego posta, w którym to wujek "profesjonalista" muzyk na karcie A2 ZS (karta dla prawdziwych muzyków) na utworze (więc jak mniemam, aż na jednym kawałku, faktycznie głęboki test :)) przeprowadził głębokie testy. Sorry, ale tam nie chciało mi się tego komentować. Ok, obydwa głośniki mogą być [ciach!]o warte przy sprzęcie za grube tysiące, ale szczerze wątpię, żeby wujek był MUZYKIEM. To, że ja chodzę na siłownie nie czyni ze mnie KULTURYSTY ;)

Panowie, proszę o jedno, nie wklejajcie śmiesznych postów pochodzących ze śmiesznego forum :) Tutaj można zaczerpnąć poważnych opinii, tam jedynie stracić nerwy.

Nie uważam, że mam jakiś w miarę słuch. Jeszcze niedawno nie wiedziałem, jakie tony średnie, niskie, wysokie, scena itp. Dziś też definicji wam na ten temat nie podam. Ale ja słyszę, że SOLO7C grają inaczej od Geniusów x1250. A dla mnie to inaczej=lepiej. :) Np taki Behemoth zaczął grać inaczej. W wielu kawałkach metalowych słyszę inaczej np perkusję, zaczynam słuchać innej muzyki niż do tej pory po to, żeby "zobaczyć" jak gra na SOLO.

Pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ok doszły Pro3. Na już mogę powiedzieć "O matko jakie wielkie". Karton waży z 25Kg... No i przy pierwszym załączeniu ujawniła się wada fabryczna - zbyt silny sygnał z kompa (tak łopatologicznie nazwane) rzędu 6V/Pp powoduje przesterowanie przedwzmacniacza w module "wzmacniacza" - trzeba zawsze ściszyć komputerek. Mój model posiada zamiast Loudness opcję 3D - świadczy to o zastosowaniu kostki R2S15900SP w roli przedwzmacniacza zamiast PT2315 (zdaje się na różne kraje była naprzemiennie inna opcja). Jeżeli chodzi o dźwięk.. bez wygrzewania kompletny brak średnicy (zresztą liczyłem się z tym przy 8 calowej niskotonówce). Wysokie wycofane ale dość czytelne. Oczywiście nie przerażajcie się pierwszym wpisem. Z czasem się pozmienia ;)

Jako źródełko sygnału - http://www.elektroda.pl/rtvforum/topic1065760.html. Wszystko tam opisałem.

Edytowane przez ALTON

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi