Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

A ja ma takie pytania. Czy solo5c wystarczą na nagłośnienie naprawdę sporej sali na zabawie? I jeszcze jedno, takie laickie. Czy jak postawie nowo kupione głośniki na tejże zabawie i ustawie naprawdę głośno bez wcześniejszego wygrzewania to nie będą trzeszczeć czy coś (ew. czy nic im się nie stanie, chociaż nie powinno)?

Do takiego przeznaczenia to se kup altusy 140 albo byle g.... co ma duzo bassu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To ma być tylko jednorazowo, tak wypadło, że i tak miałem kupować, a na sam początek od razu są potrzebne na imprezę. Z tego względu muszę chyba zrezygnować z zamówionych 6c na rzecz właśnie 5c, żeby szybciej mieć :/ Potem już tylko do normalnego użytku w domu. Poza tym altusy są troszkę droższe, nie na moją kieszeń ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na szczescie nie opiera sie to na wierze tylko na obliczeniach.

Producent deklaruje

regulowany w pionie (góra, dół) 7° i w poziomie (lewo, prawo) 180

max. udźwig 25kg

Wiec mozesz spac spokojnie

Mimo tego i tak mam wątpliwości co do stabilności takiego montażu. I nie chodzi mi wcale o ciężar, bo zwykłe kołki w ścianie wytrzymają spory udźwig. Takie uchwyty się sprawdzą do normalnych monitorów, ale kolosy jak 7C bałbym się stawiać na tym, zważywszy na ich wysokość i fakt, że będą tylko trzymane od dołu. Już pomijam fakt, że takie duże kolumny nieco komicznie muszą wyglądać zamontowane na ścianie ;) Edytowane przez czokapik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dawno nic nie pisałem... mam pytanie.... mam obecnie x-fi extreme audio ale zauważyłem ze jest xonar DX za ok 210zł czy będzie dużo lepszy od WW karty mojej obecnej.. czuje jakby niedosyt dzwięku w niektórych.. a w dodatku ludzie tutaj pisali ze 7c które posiadam ciągneli do 60 vol a u mnie na 52 to jest max puzniej to juz lipa... <_< <_< <_< <_<

pozdro

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mimo tego i tak mam wątpliwości co do stabilności takiego montażu. I nie chodzi mi wcale o ciężar, bo zwykłe kołki w ścianie wytrzymają spory udźwig. Takie uchwyty się sprawdzą do normalnych monitorów, ale kolosy jak 7C bałbym się stawiać na tym, zważywszy na ich wysokość i fakt, że będą tylko trzymane od dołu. Już pomijam fakt, że takie duże kolumny nieco komicznie muszą wyglądać zamontowane na ścianie ;)

Ewentualnie zawsze można użyć wkrętów i przytwierdzić obudowę do półki i wtedy obawy znikną, ale to tylko w razie konieczności. Ja osobiście nie mam innego wyjścia i chyba będę musiał kupić uchwyty.

Pozdrawiam

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja ma takie pytania. Czy solo5c wystarczą na nagłośnienie naprawdę sporej sali na zabawie?

NIE - tylko możesz je uszkodzić ... na imprezę minimum 7C (ale skoro piszesz o sporej sali to też wątpię) ... ale one się nie nadają do bliskiego odsłuchu. Lepiej pożycz od kogoś na tę jedną imprezę odpowiedni sprzęt a do bliskiego odsłuchu kup sobie SOLO 5C - SOLO 6C Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

NIE - tylko możesz je uszkodzić ... na imprezę minimum 7C (ale skoro piszesz o sporej sali to też wątpię) ... ale one się nie nadają do bliskiego odsłuchu. Lepiej pożycz od kogoś na tę jedną imprezę odpowiedni sprzęt a do bliskiego odsłuchu kup sobie SOLO 5C - SOLO 6C

No właśnie ja mam takie pytanie... Otóż sprzedając Vigoole zacząłem się zastanawiać czy jest sens kupować 7c jeśl one stoją 1,5 metra od siebie i 0,5 metra od ucha. Chyba lepiej będzie kupić 6c, prawda? Z drugiej strony 7 mają 3 membrany wiec jakosc dzwieku powinna byc lepsza...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie ja mam takie pytanie... Otóż sprzedając Vigoole zacząłem się zastanawiać czy jest sens kupować 7c jeśl one stoją 1,5 metra od siebie i 0,5 metra od ucha. Chyba lepiej będzie kupić 6c, prawda? Z drugiej strony 7 mają 3 membrany wiec jakosc dzwieku powinna byc lepsza...

Rozciągnięcie w dół tak, na 7C będzie nieco lepsze ale nie stereofonia - przy tak małym dystansie jak 0,5m 7C są bardzo niepunktowym źródłem. Dodatkowo przy 7C jeśli je postawisz na biurku to nie wiem czy oś akustyczna nie będzie za wysoko. Dla Ciebie 6C powinny być najbardziej optymalne (nawet jeśli musiałbyś podkładać pod nie podstawki).

ps. 1,5m od siebie i 0,5m od ucha ? - fizycznie niemożliwe ... zmierz jeszcze raz odległość między gwizdkami kolumn i między lewym gwizdkiem/lewym uchem ... prawym gwizdkiem/prawym uchem

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rozciągnięcie w dół tak, na 7C będzie nieco lepsze ale nie stereofonia - przy tak małym dystansie jak 0,5m 7C są bardzo niepunktowym źródłem. Dodatkowo przy 7C jeśli je postawisz na biurku to nie wiem czy oś akustyczna nie będzie za wysoko. Dla Ciebie 6C powinny być najbardziej optymalne (nawet jeśli musiałbyś podkładać pod nie podstawki).

ps. 1,5m od siebie i 0,5m od ucha ? - fizycznie niemożliwe ... zmierz jeszcze raz odległość między gwizdkami kolumn i między lewym gwizdkiem/lewym uchem ... prawym gwizdkiem/prawym uchem

Tak +/- podałem te odległości :) Generalnie to mam je na szerokiej ławie 1,5 metra a ława ma wysokość 40 cm i siedze przy niej jak przy biorku. Chce kupić standy o wysokosci 50 cm i na nich postawic kolumny. Ale generalnie pokoj maly wiec mam duzy dylemat na rzecz pazernosci na dzwiek :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a słyszał kotś cos o tych głośnikach?:http://www.infosoft.pl/shop.php?a=opis_prod&id=112471&categorie=297

SVEN ROYAL 2

Małe podsumowanie testu:

"Nagroda przyznawana jest liderem klasy modeli SVEN Royal2 i Microlab SOLO6 najbardziej wysokiej jakości dźwięk do modeli. Nie mogliśmy określić lidera wśród tych jasnych kolumn. Sound Royal2 i SOLO6 ma swoje własne właściwości, zapewniając zalety modelu, w zależności od priorytetów słuchacza."

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SVEN ROYAL 2

Małe podsumowanie testu:

"Nagroda przyznawana jest liderem klasy modeli SVEN Royal2 i Microlab SOLO6 najbardziej wysokiej jakości dźwięk do modeli. Nie mogliśmy określić lidera wśród tych jasnych kolumn. Sound Royal2 i SOLO6 ma swoje własne właściwości, zapewniając zalety modelu, w zależności od priorytetów słuchacza."

Możesz podać linka do testu? Chciałbym poznać te odpowiednie właściwości każdego z tych dwóch modeli...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No te SVEN Royal 2 niewątpliwie ładnie się prezentują... Cena stosunkowo wysoka i też pewnie nie ma ich dostępnych.... :( Wogóle to jest sens kupować takie kolumny za ponad 500 zł podłączając je wprost do dźwiękówki bez ampla czy innego wzmac. ???

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Znaczy bedzie widział sens w plastiksonach przez pierwsze kilka dni :P

Wracając do Microlab Solo5c. Brakuje w nich trybu Stand by :P Troche głupio to jest rozwiązane, że wyłączać głośniki można tylko przełącznikiem z tyłu.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja tu widze smutne aluzje i odnoszę wrazenie, ze panowie pozjadali wszystkie rozumy :>

eee tam aluzje, raczej luźne przemyślenia;)

Wracając do Microlab Solo5c. Brakuje w nich trybu Stand by :P Troche głupio to jest rozwiązane, że wyłączać głośniki można tylko przełącznikiem z tyłu.

Takim pośrednim Standby może być Mute. W każdym razie nie korzystam z wyłącznika z tyłu głośnika w ogóle. Jak komp włączony to i głośniki włączone, a wyłączam cały bajzel jednym przyciskiem na listwie.

BTW Solo5c w sklepie stoi teraz 265zł. Na allegro 290.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No właśnie, a trzeci kupi plastikson za dwa razy tyle i też będzie widzieć sens.

Sens sensowi nierówny:]

Zawsze mnie intrygowało co kieruje ludźmi kupującymi plastikowe głośniczki za kilkaset złotych czy też (o zgrozo) za okrągły tysiąc (Logitech Z-5500).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zawsze mnie intrygowało co kieruje ludźmi kupującymi plastikowe głośniczki za kilkaset złotych czy też (o zgrozo) za okrągły tysiąc (Logitech Z-5500).

kino domowe z dekoderem DD za 900zł (z5500) pokaz mi cos lepszego?!

Odrazu ci powiem ze gieniusy 5000 wysiadaja, a inne tanie zestawy 5.1 na allegro w drewnie za 400zł do tego jakis amplituner taniutki używany do kompa zbytnio sie nie nadaja a i jakosc dzwieku moze byc niewystarczajaca.

Narazie mam stereo, jak zakupie odtwarzacz br, na pewno dorwe z5500, bo oferuja przyzwoita jakosc dzwieku ( w filmach!) przy kompaktowych rozmiarach.

5.1 nie podlega dyskusji, dla mnie prawa bytu nie maja zestawy 2.1 plastikowe .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam pytanie do Was mędrcy, chyba poruszałem ten tematu już ale nie było odzewu. W których wschodnich krajach są ML i Vig. ? Dostanie się to na ukrainie? Kto tam zna te języki, mógłby poszperać?

Na Łotwie i w Rosji. A co chcesz kupić?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

kino domowe z dekoderem DD za 900zł (z5500) pokaz mi cos lepszego?!

Odrazu ci powiem ze gieniusy 5000 wysiadaja, a inne tanie zestawy 5.1 na allegro w drewnie za 400zł do tego jakis amplituner taniutki używany do kompa zbytnio sie nie nadaja a i jakosc dzwieku moze byc niewystarczajaca.

Narazie mam stereo, jak zakupie odtwarzacz br, na pewno dorwe z5500, bo oferuja przyzwoita jakosc dzwieku ( w filmach!) przy kompaktowych rozmiarach.

5.1 nie podlega dyskusji, dla mnie prawa bytu nie maja zestawy 2.1 plastikowe .

Sven ma fajny model głośników 5.1 z dekoderem dd a nawet mają wbudowane radio. Pamiętam tylko że to model coś z liczbą 500.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi