Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

mam coltrane'a black pearls i nic z tego co mowicie nie zaobserwowalem. posluchajcie sobie keiko matsumi, claire matin, paula browna, diany krall, tsuyoshi yamamoto itd. nie wiem co was tam kluje w uszy, sam miod. co do klasyki, mam porownanie do zestawu kef+ca840 za 20k... i biorac pod uwage pieniadze to na solo klasyka brzmi lepiej niz znosnie, wrecz dobrze.

Edytowane przez Neon69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Reklamacja , ale w sumie wal niezgodnosc towaru z umowa bo dajac na gware poczekasz sobie.

a co może być niezgodne z umową? chłopie rozwaliłeś mnie, klient zamawia 5c, dostał 5c. Zwyczajna reklamacja, uszkodzenie, a nie jakieś wymyślasz niezgodności z umową i potem ludzie bzdury piszą, bo wyczytali na forum, że jak mu słabo gra to niezgodność z umową. Tak to by wszystko można było reklamować. Gumkę do ścierania, bo za miękka guma, za szybko się ściera.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a co może być niezgodne z umową? chłopie rozwaliłeś mnie, klient zamawia 5c, dostał 5c. Zwyczajna reklamacja, uszkodzenie, a nie jakieś wymyślasz niezgodności z umową i potem ludzie bzdury piszą, bo wyczytali na forum, że jak mu słabo gra to niezgodność z umową. Tak to by wszystko można było reklamować. Gumkę do ścierania, bo za miękka guma, za szybko się ściera.

Prowadzicie sklep i taki kwas....

Niezgodnosc towaru z umowa zachodzi nie dlatego , ze mu slabo graja w omawianym przypadku , ale dlatego ze jeden glosnik ZLE GRA. To jest wadliwy towar , zle wykonany , ma usterke i mi jako klientowi jest dane prawo o tym czy wysylac chce to na gwarancje , czy jako niezgodnosc towaru z umowa.

http://www.google.pl/search?hl=pl&q=ni...+Google&lr=

http://www.federacja-konsumentow.org.pl/story.php?story=390

Trzeci link to pismo od

Powiatowy Rzecznik Konsumentów

Marianna Derela

Szosty link to:

NIEZGODNOŚĆ TOWARU Z UMOWĄ

Pojęcie niezgodności towaru z umową wprowadziła od dnia 01.01.2003r. ustawa o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie kodeksu cywilnego z dnia 27 lipca 2002r. i zastąpiło ono rękojmię.

Co moze byc niezgodnoscia , niezgodne z umowa? To oczywiste , wadliwie dzialajace glosniki , klient w ogole nie musi powolywac sie na gwarancje , w ogole.

http://porady.kolo.com.pl/prawa-klienta-zakupy.html

Jeżeli towar jest niezgodny z umową, kupujący może żądać doprowadzenia go do stanu zgodnego z umową poprzez naprawę albo wymianę na nowy. Naprawa lub wymiana są nieodpłatne, a ponadto sprzedawca ma obowiązek zwrotu kosztów poniesionych przez kupującego takich, jak koszty demontażu, dostarczenia, robocizny oraz ponownego zamontowania i uruchomienia.

Tak ja to widze , tak pisza osoby , ktore prowadza sklepy i udzielaja sie na PCL...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mamy coś nowego od Geniusa

http://www.in4.pl/komentarze_Genius_-_dźw...e_...,17295.htm

"Firma Genius zaprezentowała kolejne dwu-drożne zestawy głośnikowe. Modele SP-HF1200A (30W RMS) oraz SP-HF1250A (40W RMS) idealnie nadają się do wykorzystania z domowym komputerem, wszelkimi odtwarzaczami CD/DVD, MP3, a nawet telewizorami. Oba produkty charakteryzują się klarownym i czystym dźwiękiem połączonym z głębokim, wyrazistym basem. Genius SP-HF1200A to 30-watowy zestaw, którego sercem są 1,5-calowe wysokotonówki i podwójne, 3-calowe głośniki, po parze na kolumnę o wymiarach 112x300x149 mm każda. Model SP-HF1200A dostępny jest tylko w kolorze surowego drewna. Całość waży równe 5.4 kg. (Dalej) ...

Genius SP-HF1250A dysponuje realną mocą 40W RMS. Wykorzystano tutaj te same, 1,5-calowe głośniki wysokotonowe, natomiast zwiększono średnicę głośników głównych, która równa jest 4 calom. Produkt ten dostępny jest w kolorze czarnym. Obudowa pojedynczej kolumny charakteryzuje się wymiarami 160x277x178 mm, natomiast cały komplet waży 6.23 kg.

Obydwa modele, poza standardową regulacją głośności, zapewniają możliwość korekty natężenia tonów wysokich oraz niskich. Ponadto, wyposażone są w gniazdo słuchawkowe (mini-jack 3,5 mm), umiejscowione na tylnej ściance.

Produkty objęte są 24-miesięczną gwarancją producenta. Przybliżone ceny zestawów to 178 PLN brutto dla modelu SP-HF1200A oraz 208 PLN brutto dla modelu SP-HF1250A"

post-141388-1224828766_thumb.jpg

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niezgodnosc towaru z umowa zachodzi nie dlatego , ze mu slabo graja w omawianym przypadku , ale dlatego ze jeden glosnik ZLE GRA. To jest wadliwy towar , zle wykonany , ma usterke i mi jako klientowi jest dane prawo o tym czy wysylac chce to na gwarancje , czy jako niezgodnosc towaru z umowa.

Trzeci link to pismo od

Szosty link to:

Co moze byc niezgodnoscia , niezgodne z umowa? To oczywiste , wadliwie dzialajace glosniki , klient w ogole nie musi powolywac sie na gwarancje , w ogole.

Tak ja to widze , tak pisza osoby , ktore prowadza sklepy i udzielaja sie na PCL...

Firekage ma 100%. Instytucja gwarancji od instytucji niezgodności towaru z umową są różne pod wieloma względami i obie w całym swym zakresie przysługują kupującemu i to od kupującego zależy, na które przepisy się powoła. Co więcej, ustawa z 27 lipca 2002 jest dla konsumenta bardzo korzystna, ponieważ nakazuje sprzedającemu zwrot kosztów dostarczenia przez kupuącego towaru niezgodnego z umową. Więc tak jak mówi Firekage - powołaj się na ustawę z 27 lipca 2002 o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej oraz o zmianie Kodeksu Cywilnego.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Trzeci link to pismo od

Szosty link to:

ha sprawdziałem, Towar niezgodny z umową to taki jakbym dał 4c zamiast 5c, co prawda nie jest to dokładnie określone, ale jeżeli głośnik źle gra to to już podchodzi pod gwarancję a nie towar niezgodny z umową(towar niezgodny z umową ma szersze pojęcie,ale mniej sprecyzowane), tak zwana wada fabryczna i tyle na ten temat Edytowane przez infosoft

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje mi tylko napisanie "tak se tlumacz" , to nie temat na dywagacje. FK... Wiem , ze WAS jako sklepy boli takie cos bo musicie jeszcze koszty zwracac za przesylki...tylko , ze o tym malo osob wie , wiec i daja sie nabijac.

Edytowane przez Firekage

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pozostaje mi tylko napisanie "tak se tlumacz" , to nie temat na dywagacje. FK... Wiem , ze WAS jako sklepy boli takie cos bo musicie jeszcze koszty zwracac za przesylki...tylko , ze o tym malo osob wie , wiec i daja sie nabijac.

mnie akurat to nie boli, boli mnie że przepisy są takie ogólne... i każdy czyta jak chce, ale jak to kiedyś powiedział: "bo to Polska, nie elegancja Francja"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mnie akurat to nie boli, boli mnie że przepisy są takie ogólne... i każdy czyta jak chce, ale jak to kiedyś powiedział: "bo to Polska, nie elegancja Francja"

Nie jes tak, że każdy czyta jak chce. Nie można dokonywać wykładni przepisów prawa dowolnie. Proponuję w tej sprawie zapoznać się z orzecznictwem SN. Kwestią nie podlegającą dyskusji jest, że towar wadliwy jest towarem niezgodnym z umową a wykładnia przepisów infosoftu jest błędną. Pozatym, szanowny infosofcie, posiadacie w regulaminie swojego sklepu przepisy sprzeczne z ustawą więc są one nieważne ex lege. Krótko mówiąc, w pewnej części wasz regulamin nie jest prawnie wiążący dla konsumenta.

Edytowane przez michal_banszel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh... mów do słupa a słup...

To nie jest MOJE zdanie tylko to jest stanowisko SN, takie są przepisy i ich wykładnia. Koniec kropka. Tak samo jak nie będziesz dyskutował, że minimalna dolna granica kary pozbawiania wolności to 3 lata w przypadku zbrodni, a poniżej 3 lat to już tylko występek. Tak stanowi ustawa i może Wam się to podobać albo nie. Sprzedawca ponosi odpowiedzialność za wadliwy towar i oczywiście przysługuje mu roszczenie odszkodowawcze od producenta ale to już jest inna bajka.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Sorki za OT, ale muszę się wtrącić.

Przepisy nie są ogólne:

Art. 4

....

3. W przypadkach nieobjętych ust. 2 domniemywa się, że towar konsumpcyjny jest zgodny z umową, jeżeli nadaje się do celu, do jakiego tego rodzaju towar jest zwykle używany, oraz gdy jego właściwości odpowiadają właściwościom ceciach!ącym towar tego rodzaju (...)

Czyli: głośnik źle gra = nie nadaje się do słuchania muzyki -> jest niezgodny z umową.

EOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Eh... mów do słupa a słup...

Obelgi sobie daruj.

Kwestią nie podlegającą dyskusji jest, że towar wadliwy jest towarem niezgodnym z umową a wykładnia przepisów infosoftu jest błędna

To ciekawe, bo z linku, który podałeś wcześniej wynika, że towar wadliwy a towar niezgodny z umową to dwie różne rzeczy.

Sprzedawca ponosi odpowiedzialność za wadliwy towar

Oczywiście, że tak, nie twierdze że jest inaczej.

Czyli: głośnik źle gra = nie nadaje się do słuchania muzyki -> jest niezgodny z umową.

To już jest raczej nadinterpretacja przepisów, na takiej zasadzie mógłbym praktycznie każdy towar zwrócić twierdząc, że jest niezgodny z umową.

Nie stoje po niczyjej stronie, po prostu oceniam sytuację obiektywnie.

Edytowane przez czokapik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

przepisy przepisami a jak jest w praktyce każdy (prawie) wie

ile trzeba sie nastac nagadac nakłócic żeby zwrócic ewidentnie wadliwy towar w sklepie obok,a co dopiero kupionyw sieci i to sprzęt audio-który bezwzglęnie można uznac za wadliwy kiedy zupełnie nie gra albo gra tak że boli głowa.

A co do moich Solo to ta prawa kolumna nie gra źle, tylko -po dokładnym przesłuchaniu pojedynczo lewej i prawej, prawa gra tak samo tylko ze słabszym basem, bardziej nieczysto i płytko - co po zajrzeniu do środka mnie nie dziwi bo wzmacniacz zajmuje 1/3 miejsca, nie jest jakoś odgrodzony czy zabudowany, pozatym totalne made in china -jakieś kawałki płyt, wykrojone chyba czymś tępym czy może wygryzione są poprzyklejane do bocznych ścianek, kabel na drodze głośnik->tuba oraz już bez wpływu na brzmienie-jakaś podarta siatka i wszystko pochlapane klejem. Tylko że mało na forach jest konkretów za to masa pierdół i 90% wypowiadających się nie miało stycznosci ze sprzętem o którym mowa.więc nie znalazłem nic na temat różnicy w brzmieniu lewej i prawej kolumny, bez odsłuchu drugiej pary i to też Solo 5c nie będe ich reklamował bo skończy się tym, że pokrążą gdzieś lub postoją przez miesiąc czasu a potem wrócą takie same - chyba, że z czasem zaczną grac jeszcze gorzej -to wtedy tak.

A może to taka polityka firmy, że wypuszczają raz lepszą a raz taniej wyprodukowaną gorszą partie-która i tak schodzi pod wplywem rekomendacji użytkowników poprzedniej.

Bo całosc gra dobrze, bez zarzutu gdy siedzi sie w miejscu odsłuchowym.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem - jeżeli potrafisz wychwycić różnicę to coś jest nie tak...

Ja aż tak kiepskiego słuchu nie mam... ale mi tam obie kolumny grają tak samo. Nie odczuwam/nie słyszę, żeby kolumna ze wzmacniaczem grała inaczej niż pasywna.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm co do różnicy miedzy dwoma kolumnami to z tej co jest bez wzmacniacza, wyraźnie słyszę ze ma lepsze basy tzn są bardziej miękkie :) A pamiętacie co kiedyś pisałem ze sobie wolo 7c wgniotłem kopułkę od wysokich tonów ? Wczoraj zaglądam pod maskownice a tam nie ma śladu po tym :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm co do różnicy miedzy dwoma kolumnami to z tej co jest bez wzmacniacza, wyraźnie słyszę ze ma lepsze basy tzn są bardziej miękkie :) A pamiętacie co kiedyś pisałem ze sobie wolo 7c wgniotłem kopułkę od wysokich tonów ? Wczoraj zaglądam pod maskownice a tam nie ma śladu po tym :)

no właśnie, z lewej bas jest lepszy własnie bardziej wyraźny i miękki. Pewnie w 7c różnica jest mała bo są większe a wzmacniacz jest podobnych rozmiarów. Pewnie piątki po prostu tak grają i tyle :?

Edytowane przez 11jugu

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie, z lewej bas jest lepszy własnie bardziej wyraźny i miękki. Pewnie w 7c różnica jest mała bo są większe a wzmacniacz jest podobnych rozmiarów. Pewnie piątki po prostu tak grają i tyle :?

Nyet, powinny grać równo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nyet, powinny grać równo...

Jeszcze nie słyszałem kolumn gdzie wzmacniacz jest w jednej z satelit i grają na prawdę równo ... w solo brzmienie może być zbliżone ale nie do tego stopnia co w modelach z identycznymi pod wzgl. budowy satelitami. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A co do moich Solo to ta prawa kolumna nie gra źle, tylko -po dokładnym przesłuchaniu pojedynczo lewej i prawej, prawa gra tak samo tylko ze słabszym basem, bardziej nieczysto i płytko - co po zajrzeniu do środka mnie nie dziwi bo wzmacniacz zajmuje 1/3 miejsca, nie jest jakoś odgrodzony czy zabudowany, pozatym totalne made in china -jakieś kawałki płyt, wykrojone chyba czymś tępym czy może wygryzione są poprzyklejane do bocznych ścianek, kabel na drodze głośnik->tuba oraz już bez wpływu na brzmienie-jakaś podarta siatka i wszystko pochlapane klejem. Tylko że mało na forach jest konkretów za to masa pierdół i 90% wypowiadających się nie miało stycznosci ze sprzętem o którym mowa.więc nie znalazłem nic na temat różnicy w brzmieniu lewej i prawej kolumny, bez odsłuchu drugiej pary i to też Solo 5c nie będe ich reklamował bo skończy się tym, że pokrążą gdzieś lub postoją przez miesiąc czasu a potem wrócą takie same - chyba, że z czasem zaczną grac jeszcze gorzej -to wtedy tak.

A może to taka polityka firmy, że wypuszczają raz lepszą a raz taniej wyprodukowaną gorszą partie-która i tak schodzi pod wplywem rekomendacji użytkowników poprzedniej.

Bo całosc gra dobrze, bez zarzutu gdy siedzi sie w miejscu odsłuchowym.

Ja kupując Solówy widziałem wcześniej zdjęcia bebechów i wiedziałem na co się piszę. Kierowałem się raczej opiniami/reckami z odsłuchu. Dziwi mnie, jak ktoś za 300 zł oczekuje pięknego wnętrza kolumn.

http://images.people.overclockers.ru/146433.jpg

http://images.people.overclockers.ru/146425.jpg

http://images.people.overclockers.ru/148162.jpg

http://images.people.overclockers.ru/148161.jpg

A tu dla porównania Focal Chorus 806V: http://people.overclockers.ru/zauropod/record12

Jakieś znaczące różnice?:)

No i jakoś wątpię w politykę wypuszczania całej słabszej partii.

Myślę, że możesz mieć po prostu zwalony zestaw.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat jakiś ostrych kontroli jakości nie ma co się spodziewać w produktach za taką kwotę... Nie wiem ile wyniósłby koszt samych materiałów do wykonania kolumn... ale producent też chce coś zarobić... A gdzieś koszta trzeba obciąć.

Jak znajdzie się następca 7C to może moje sobie rozkręcę - a tu wytłumić, tam uszczelnić...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Akurat jakiś ostrych kontroli jakości nie ma co się spodziewać w produktach za taką kwotę... Nie wiem ile wyniósłby koszt samych materiałów do wykonania kolumn... ale producent też chce coś zarobić... A gdzieś koszta trzeba obciąć.

Jak znajdzie się następca 7C to może moje sobie rozkręcę - a tu wytłumić, tam uszczelnić...

2 takie kolumny o takim wykonczeniu ale lepsze (bo z grubszej płyty, i z wzmocnieniami) wykonasz za:

-50zł plyty z cieciem i podfrezowaniem

-50zł fornir

-50zł kleje+lakier

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeszcze nie słyszałem kolumn gdzie wzmacniacz jest w jednej z satelit i grają na prawdę równo ... w solo brzmienie może być zbliżone ale nie do tego stopnia co w modelach z identycznymi pod wzgl. budowy satelitami.

I jest bardzo zbliżone, na pewno nie ma drastycznej różnicy o której niektore osoby pisały. Jeżeli u części osób brzmienie jest równe, a u niektórych zdecydowanie nie, to może kwestia innej partii produkcyjnej, etc.?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi