Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

hm... czyli naprawde nie ma sie co pakowac w 4c? Problem w tym ze z kasą to u mnie cienko :sad:, a czwórki są sporo tańsze od 5. Czy ewentualnie do 200zł jakies inne głośniki wchodzą w grę? Czy zbierać do 5c i liczyc na to ze nie będą drożeć?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hm... czyli naprawde nie ma sie co pakowac w 4c? Problem w tym ze z kasą to u mnie cienko :sad:, a czwórki są sporo tańsze od 5. Czy ewentualnie do 200zł jakies inne głośniki wchodzą w grę? Czy zbierać do 5c i liczyc na to ze nie będą drożeć?

Polecam Geniusy 2000x , będziesz w 100% zadowolny , mówią że to niższa półka od 6c i wogóle ale mówmy szczerze.... nie odczujesz żadnej różnicy. Nie dość że ładnie wyglądają to jeszcze zaoszczędzisz sporo ;p

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Polecam Geniusy 2000x , będziesz w 100% zadowolny , mówią że to niższa półka od 6c i wogóle ale mówmy szczerze.... nie odczujesz żadnej różnicy. Nie dość że ładnie wyglądają to jeszcze zaoszczędzisz sporo ;p

Odczuje i to bardzo duza

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odczuje i to bardzo duza

Dokładnie......miałem do czynienia z oboma zestawami. Kumpel który ma Geniusy chciał kupić 6c, ale nie mógł już dłużej czekać :razz: i kupił Gienki, bo akurat były dostępne (z nimi też były problemy w dostawie). Ale teraz żałuje............i mu się nie dziwię :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie......miałem do czynienia z oboma zestawami. Kumpel który ma Geniusy chciał kupić 6c, ale nie mógł już dłużej czekać :razz: i kupił Gienki, bo akurat były dostępne (z nimi też były problemy w dostawie). Ale teraz żałuje............i mu się nie dziwię :rolleyes:

no tak, ja sobie zdaje sprawę z różnicy między 6c a Geniusami, ale Geniusy kosztują 160zł, a 6c - 340. to jednak troche różnica... Chodzi mi bardziej o to czy Solo 4c, które są mimo wszystko zbudowane podobnie do pozostałych głośników z tej serii są najlepszym wyborem w cenie do 200zł, czy jedynym słusznym wyborem jest zaczekac kilka miesięcy (pod warunkiem ze Microlaby dalej nie podrozeją), dołożyć te 100zl i kupić 5c. Problem pewnie w tym, ze nikt raczej nie mial okazji porównac 4c z Geniusami... :sad:. Tylko prosze nie piszcie zebym doskładała jeszcze 2 stówy i kupiła 6c :wink:. Chcę teraz kupic coś do 200zł, bo za jakies półtora roku - dwa lata zainwestuję w coś droższego.

Edytowane przez fuxik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem już dawno napisać swoją opinię na temat solo 6c. wbrew wielu opiniom userow, solo6 mają mało basu!. a gdy za pomocą pilocika podkręcimy bas to... tragedia... lepiej dodać w eq kompa lub mikserze. myślę nad zakupem subbofera, lecz w miare dobry basik trochę kosztuje... co prawda dźwięk jest lepszej jakości od tych niektówych plastikowych pudełek 5.1 2.1. Kuzyn ma creativy THX i nie słychać dużej różnicy, ale jednak solówki nie tłumią i nie zawalają wszystkiego basem jak to robią creaszity. nie słyszę różnicy co do 128 a 320 kbps mp3, tak samo jak nie słyszę róźnicy między mp3 a moim gramofonem (stary stanton str8-30) na whitelabelu...

krótko: solówkom brakuje tylko... basu :) i niech nikt nie pisze że tak nie jest, bo to zależy od usera i muzyki jaką preferuje.

dziękuje :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Miałem już dawno napisać swoją opinię na temat solo 6c. wbrew wielu opiniom userow, solo6 mają mało basu!. a gdy za pomocą pilocika podkręcimy bas to... tragedia... lepiej dodać w eq kompa lub mikserze. myślę nad zakupem subbofera, lecz w miare dobry basik trochę kosztuje... co prawda dźwięk jest lepszej jakości od tych niektówych plastikowych pudełek 5.1 2.1. Kuzyn ma creativy THX i nie słychać dużej różnicy, ale jednak solówki nie tłumią i nie zawalają wszystkiego basem jak to robią creaszity. nie słyszę różnicy co do 128 a 320 kbps mp3, tak samo jak nie słyszę róźnicy między mp3 a moim gramofonem (stary stanton str8-30) na whitelabelu...

krótko: solówkom brakuje tylko... basu :) i niech nikt nie pisze że tak nie jest, bo to zależy od usera i muzyki jaką preferuje.

To ja jestem dziwny bo pomiedzy mp3 128 a 320 slysze roznice na moich obecnych glosnikach za 30zł + plastikowy subwoofer creashit

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem ile mi daje druga para midbasów w SOLO-7C... ale będe stanowczo, głośno, a jak będzie trzeba to i obraźliwie pisał/mówił:

Głośnikom serii SOLO stanowczo NIE brakuje niższego pasma... Chyba, że ktoś się fascynuje Z-2300 czy czymś podobnym...

Nie wiem na jakiej dźwiękówce testowałeś, na jakich plikach, na jakich ustawieniach....

U mnie na gołym i stockowym HD2, na gołym foobarze, HD2 na 75%, ML na 50/60, bas +8 po odpaleniu kawałka z dobrym basem (nie mówię o tandecie lecącej obecnie w TV czy radiu) ciężko jest mi wytrzymać... i bynajmniej nie z powodu charczenia itp. zjawisk.

A odpalenie nawet miernej mp3 128kbps z setem drum n' bass powoduje stanowczy ból głowy i drżenie ciała...

A i na 'flacie' jak trzeba to Solo 'zagrzmi' w odpowiednich kawałkach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja muszę z przykrością poinformować, że moje Microlaby zaczęły "pierdzieć". Jest to słyszalne przy kawałkach z mocniejszym basem. Z tego co mi wiadomo, takie rzeczy dzieją się od zbyt głośnego słuchania muzyki i membrany nie "wyrabiają", z tym, że ja rzadko kiedy słucham naprawdę głośno, przeważnie mam ustawione na 30-40, a skala jak wiadomo jest do 60. Teraz przy mocniejszych kawałkach muszę pilotem nieco obniżać niskie tony.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

popracuj nad rozmieszczeniem kolumn w pokoju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem czy lepsze od mojego HD2.

Ale u mnie nic nie pierdzi przy 40/60, nie muszę zmniejszać basów, choć zazwyczaj robię to z własnej woli - bo mam go za dużo.

Głośniki charczą dopiero jak dam powyżej 50/60 na głośnikach i nie obniżę basów. Uogólniając.

Teraz lecą kawałki z perkusją i spokojnie przy 35/60 (HD2 75%) przy basach 0 na ML, bez eq 'wpadam' w drgania, czuję bas i słyszę go...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam serdecznie, jest to mój pierwszy post na forum.

Na początku chciałbym zaznaczyc, ze jestem audio-newbie i mala tolerancja mile widziana :) Od trzech lat posiadam Logitechy x-530, o ktorych myslalem ze sa w miare dobre, gdy je kupowalem. Muzyki slucham czesto, duzo gram i ogladam od groma filmow. Po pewnym czasie jednak dźwiek wydawany

przez te "pierdziawki" ( jak to milo okreslane sa glosniki loga i creatiiva) nawet mi, przypominam, audiio-newbie przestal odpowiadac. W sumie od zawsze chcialem miec dobry dźwiek z kompa, ale nie mialem jakos ochoty zaglebiac sie i poznawac wszystko od podstaw. W koncu jednak miarka sie przebrala i zaczalem wchodzic na rozne fora w poszukiwaniu czegos lepszego, a w logi jakies nie chcialem sie juz ladowac. Dlatego przeczytalem caly ten topic, co troche mi zajelo, i jestem zdecydowany na microlab solo 6c. W zwiazku z tym mialbym pytanie, co taki audio leszczyk jak ja moze zrobic zeby maxymalnie wykorzystac potencjal tych glosnikow? Moja karta to niestety tylko audigy se na ktora zainstalowalem polecanego moda. Mozna cos z tym jeszcze zrobic czy tylko spalic ?:)

Jeszcze jest sprawa ktora mnie dosc ciekawi. Mianowicie, czy w świecie audio, pośród hi-endowych zestawow, czy jest jakis o ktorym marzy kazdy meloman /audiofil ? Taki ktory jest marzeniem dla wiekszosci...

Z gory dzieki za odp jak i wyrozumialosc :) staram sie chlonac nowe info ale od czegos musze zaczac :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przy audigy najczęściej trzeba resamplować do 48K aby zminimalizować do niemal zera zniekształcenia IMD wprowadzane przez prymitywne resamplowanie wewn. karty.

Co do "zestawów marzeń" ... jest trochę tego ... z podłogówek to np. B&W Nautilus (4xamp na aktywnej zwrotnicy) ... z podstawkowych to np. KRK Expose (też aktywna zwrotnica, tutaj już konstrukcja "kompaktowa").

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dowiedziałem się że w infosofcie kolejna partia microlabów jest zaplanowana na Grudzień ;)

Partia listopadowa jest już całkowicie wykupiona, i prawdopodobnie głośników nawet zabraknie dla tych którzy już kupili owe przed datą dostawy

( Około 70 osób zakupiło 7C )

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odczuje i to bardzo duza

Masz te głośniki ?? Osobiście posiadam i jedne i drugie. IMHO nie warto obecnie dopłacać ponad dwa razy więcej do Solo 6C . I tymi i tymi nie zrobisz dyskoteki ,a przy odsłuchu nie wyłapiesz znaczących różnic. Co? Nieco więcej niskich tonów w 6C ? Każdy ma inne preferencje co do słuchanej muzyki , jedni lubią jak "głośniki wychodzą z siebie" inni wolą spokojniejszego brzmienia.... Jak miałbym obecnie kupować i miał ograniczony budżet to od razu brałbym Geniusy , jak już to dozbierał do 7C niż kupował 6c za cenę której nie są warte.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hłe hłe ... jestem ciekaw jak to gra. ... kto jest producentem ?

A co do Microlab ... widzę że podrożały przesadnie wręcz. Nie można zapominać że pewne wady mają (inna "wolna" kubatura lewej i prawej kolumny ... ja niestety słyszę wpływ). Przydała by się konkurencja ... może ze zintegrowanym DAC i wejściem SPDIF + coś na wzór wzmacniacza i dwóch identycznych kolumn jak w serii PRO.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja muszę z przykrością poinformować, że moje Microlaby zaczęły "pierdzieć". Jest to słyszalne przy kawałkach z mocniejszym basem. Z tego co mi wiadomo, takie rzeczy dzieją się od zbyt głośnego słuchania muzyki i membrany nie "wyrabiają", z tym, że ja rzadko kiedy słucham naprawdę głośno, przeważnie mam ustawione na 30-40, a skala jak wiadomo jest do 60. Teraz przy mocniejszych kawałkach muszę pilotem nieco obniżać niskie tony.

Nie dales sie wygrzac, teraz cewka uderza o karkas (nie żadne membrany!)... z czasem poglebi sie to :) i tyle...niestety glosniki przez miesiac powinno sie naprawde oszczedzac... Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Producentem jest słynna firma audio o nazwie "Biedronka" :lol:

Od dzisiaj w sprzedaży :)

A mówiąc poważnie to wymiary ma porządne (62cm wysokości!!) i dużo bardzo pożytecznych rzeczy. Do komputera jak znalazł. Pytanie tylko jak gra.

Jeszcze się okaże że to jest pogromca ML :lol:

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi