Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

przerzucilem sie z z2300 (sprzedalem za 200zl :P) na 7c. na logitech'ach dzwiek meczyl mnie - tony wysokie draznily + zalewanie pasma basem...

7c posiadam od wczoraj, problemy ustapily. dzwiek wydaje sie lepszy, slysze wiecej szczegolow :) aczkolwiek sila autosugestii jest wielka, nie nalezy jej lekcewazyc ;p zobaczymy jak glosniki beda gadac po dluzszym uzytkowaniu.

a teraz maly 'offtop' (nie bijcie), ale powiazany z 7c:

chce zainwestowac w lepsza karte muzyczna (obecnie jade na sb live 5.1, sb0100). interesuje mnie jakosc odsluchu muzy tylko. oczywiscie pod 7c.

zastanawiam sie nad xonarem dx oraz prodigy hd2 (sklaniam sie ku tej drugiej, aczkolwiek ciezko teraz ja dostac w jakimkolwiek sklepie...)

mysle ze takze hd2 byscie mi doradzili :)

w zwiazku ze slaba dostapnoscia hd2 bylby ktos zainteresowany zamowic na ebayu hd2 advance z korei? bym juz to sam zrobil, ale troche mi szkoda ~90zl na przesylke. mysle o zamowieniu wiecej niz jednego egzemplarza wtedy koszt przesylki by sie zmniejszyl.

pozdrawiam.

edit: teraz juz wiem dlaczego ostatnio na allegro hd2 z wymienionymi op-ampami poszla az za 490zl... :o

To kup sobie prodigy hifi 7.1 tam też są wymienne op-ampy i po kłopocie :unsure:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pierwsze wrażenie głośność 40/60 - za cicho. Ludzie za cicho ustawienia na HD2 i Foobar na max. Treble i Bass = 4. Głośniki mam za sobą - 2m, rozstaw 2m, a "syki" na równi z uszami :) Dajemy oczywiście czas na wygrzanie.

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

zmartwie cie ale oampy to nie wszystko, do stereo tylko HD2, hifi 7.1 wypada w stereo gorzej!

Nie zmartwisz mnie bo dla mnie to i tak ta karta jest super,jak wy słyszycie różnice tych kart na swoich głośnikach?Zależy jakiej muzy słuchamy i w jakim formacie,nie wyobrażam sobie jak można usłyszec wielką róznice tych kart czytając specyfikacje ich obu.W cenie jest różnica 4 zł.obie są idealne do stereo i gdy brałem swoją to obie były w sklepie.

Poczytac nie zaszkodzi .http://www.cdmods.prv.pl/index.php?show=recenzja_audiotrakprodigy71hifi :damage_wall:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytając posty po tej ostatniej dostawie Solówek, na którą tylu ludzi czekało; mam wrażenie, że ta seria została zrobiona na wybitny odpier***

W którym miejscu ktoś ci narzekał ?

Bo oceniał głosniki odrazu po wyjęciu z pudełka niewygrzane ?

czekam na konkretne cytaty

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie zmartwisz mnie bo dla mnie to i tak ta karta jest super,jak wy słyszycie różnice tych kart na swoich głośnikach?Zależy jakiej muzy słuchamy i w jakim formacie,nie wyobrażam sobie jak można usłyszec wielką róznice tych kart czytając specyfikacje ich obu.W cenie jest różnica 4 zł.obie są idealne do stereo i gdy brałem swoją to obie były w sklepie.

skoro prawie żadna róznica w cenie, to dlaczego ludzie kupuja HD2 ? skoro moga miec 7.1 HiFi + możliwość podłaczenia 7.1 na zapas.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Audiostereo tam opinie sa jednoznaczne slychac roznice.

I tak jak sesq napisal, jakby nie bylo w nich roznicy to byla by tylko i wylacznie karta hifi...ale ze to karta do 7.1 mi nie skzodzi stereo tez na niej dziala, jednak lepiej wypada ono na karcie do tego stworzonej hd2

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko!Posłuchajcie dwie na tym samym sprzęcie jednego utworu i napiszcie,jak hd2 jest wiele lepsza do stereo od hi-fi to czego nie jest droższa o .....?Siła sugesti żądzi widocznie ale jak kto woli,kupilem i jestem zadowolony,kupił bym hd2 też pewnie bym sie cieszył!pozdro :rolleyes:

skoro prawie żadna róznica w cenie, to dlaczego ludzie kupuja HD2 ? skoro moga miec 7.1 HiFi + możliwość podłaczenia 7.1 na zapas.

Trzeba ich zapytac skoro to audiofile i mają sprzęt za 1000 zela+karte hd2 i słuchają pewnie radia z winampa!? :blink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dwoch dniach sluchania jest lepiej(mimo braku pilota)Fakt ze slucham mp3(tak wiem ze to profanacja) ale nie mam utworow we flacu:/ ale przy bitrate 192 i wyzej graja naprawde ladnie i czysto.Juz nie wroce do zestawow 2+1!Odkrywam muzyke na nowo,serio:).Czekam tylko na pilot bo brak regulacji basu troche mnie wkurza:)

Edytowane przez Myku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Basu regulować nie trzeba, jest idealnie :P

A mp3 się nie martw. Już tuziny poległy w ślepych testach, Flac to niesamowity power...sugestii. I tyle. Wiadomo że od każdej mp3 jest to lepsza jakość, pytanie tylko czy zauważalna. Już nie raz się przekonałem, że nie. No dobra, w porównaniu do mp3 128 no i może 256 jeszcze tak, ale czy z 320kbps będzie tak samo? Wątpie ;)

» Naciśnij aby pokazać/ukryć tekst oznaczony jako spoiler « - "Może jeszcze jeden ślepy test na nie wpełni rozgrzanych Solo? Kto z nowych nabywców się pisze?"
Ale z ciekawości sam siebie zaraz sprawdzę, Pearl Jam - Alive się skonwertuje, ciekawe czy zobaczę różnicę w takim utworze ;] Jeśli coś będzie tu obcięte powinno być zauważalnie słyszalne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po dwoch dniach sluchania jest lepiej(mimo braku pilota)Fakt ze slucham mp3(tak wiem ze to profanacja) ale nie mam utworow we flacu:/ ale przy bitrate 192 i wyzej graja naprawde ladnie i czysto.Juz nie wroce do zestawow 2+1!Odkrywam muzyke na nowo,serio:).Czekam tylko na pilot bo brak regulacji basu troche mnie wkurza:)

odnoszę takie same wrażenie - głośniki po prostu trzeba dobrze wygrzać , ustawić , skonfigurować i wtedy zaczną dobrze grać

Ja mam 75% na HD2, 100% foobar i 40/60 jest wręcz troszku za głośne do słuchania muzyki cały czas...

słucham podobnie do Ciebie foobar na 100% + w sterach 100% i na ML mam 30/60 - i jest to za głośno ..

a teraz pytanie jak je macie rozmieszczone w pokoju ?

Dołączona grafika

jakies propozycje ?

słuchając muzy 80 % czasu spędzam przed kompem

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Albo całe biurko pod lewą ścianę :) Na pewno nie jest dobrze, że lewy głośnik jest przy ścianie. Pozatym podobno nie można siedzieć tyłem do wejścia bo to działa jakoś stresująco w naszej podświadomości :D

Edytowane przez michal_banszel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

biurko razem z glosnikami bardziej na srodek sciany, srodkowy 'prostokat w miejsce biurka ;]

no tak , ale głośniki nadal będę mieć 70 cm przed sobą :/

możne dać je z tyłu za mną ? na przeciwna ścianę i słuchać "tyłem" ?

dodam ze pokój 5,5 m X 4

Edytowane przez ciemak666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no tak , ale głośniki nadal będę mieć 70 cm przed sobą :/

możne dać je z tyłu za mną ? na przeciwna ścianę i słuchać "tyłem" ?

dodam ze pokój 5,5 m X 4

niee.... chodzi o to ze glosniki nie beda stac w rogu (masz nierowne podbicia niskich tonow, bo ten co stoi w rogu ma jakies +6db na basie). wazniejsza jest przestrzen na boki niz do przodu. ja tez siedze na codzien 1m od glosnikow ale one stoja na srodku pokoju i maja po 2m przestrzeni na boki. a jak chce sobie tylko posluchac muzyki to po prostu odsuwam krzeslo tworzac trojkat rownoboczny 2x2x2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Kurde dla mnie 30/60 to jest bardzo cicho:/ Głośniej mam dopiero od 45 wzwyż... Może mam uszkodzona regulacje czy cos?

może masz coś ściszone w windowsie ?

ja jeszcze nie słuchałem powyżej 40 - po prostu narazie je oszczędzam , ale i tak jest głośno (przy basach mam takie dziwne uczucie w brzuchu)

@Neon69

dobra czyli jutro robię małe przemeblowanie :P

Edytowane przez ciemak666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

lol to napewno co nie tak z moimi :/ mam gienki 2000x i graja zdecydowanie glosniej na 1/4 pokretla niz 35/60 w microlabach....

Mi tez na 30 sie wydaje cicho jak na polowe glośnosci 100Wattowych glosnikow ale duzo zalezy od jakosci utworow.jedna sa ciszej nagrane inne glosniej( nie odczuwalem tego tak na modecomach 9600) Edytowane przez Myku

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bawiłeś się potencjometrem z tyłu Microlabów?

Tym od głosności? Tak bo myślałem że uzyskam wieksza głośnośc ;)

W windowsie mam wszystko na max. Pozostaje mi wierzyć że to wina integry, naszczescie jutro kumpel wpada z x-fi gamerem, bo ja czekam na audiotraka HD2 :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A bawiłeś się potencjometrem z tyłu Microlabów?

Może się bawić nim do rana a i tak nie ustawi głośności większej niż 60/60. Jakby jeszcze ktoś nie zauważył to jest potencjometr cyfrowy, który nie ma minimalnego i maksymalnego wychylenia, tylko obraca się dookoła własnej osi.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Może się bawić nim do rana a i tak nie ustawi głośności większej niż 60/60. Jakby jeszcze ktoś nie zauważył to jest potencjometr cyfrowy, który nie ma minimalnego i maksymalnego wychylenia, tylko obraca się dookoła własnej osi.

Dokładnie!

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi