Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Hmm nad tym jeszcze popracuje ale faktycznie lepiej jak są pod pewnym kątem tworząc trójkąt tak jak wspominał RBEJ. Jestem bardzo wyczulony na bass i myślałem że jak mam Z-2300 to jest świetnie a tu wystarczy oddalić się nieco i usiąść spokojnie aby delektować się prawdziwym basem a nie dudnieniem które czasem irytowało mnie już bo słyszałem tylko łupanie. Solo są naprawde świetnie nie mówiąc o tym ile można poznać szczegółów w piosenkach :)

Edytowane przez Fredek

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

co do buczenia - wydaje mi sie, ze zaczelo buczec dopiero teraz (czytaj po niecalym tygodniu) ... no chyba, ze wczesniej tego nie zauwazylem :>

update - ok zauwazylem, ze poziom buczenia zalezy miedzy innymi od ustawien karty dzwiekowej - podbicie mikrofonu, czy monitoring (!) bardzo podnosi poziom buczenia ... tak wiec da sie ustawic tak karte, aby buczenie bylo slyszalne tylko po przylozeniu ucha do membrany (nawet na max ustawieniach glosnosci)

pzdr

Edytowane przez d-d

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

RBEJ, na obu rysunkach jest trójkąt równoramienny icon_wink2.gif I ta zasada tyczy się odległości kolumn od siebie i od słuchacza a nie kierunku ustawienia membran.

Czyli chodzi oto aby kolumny były od siebie równo ustawione a słuchacz był w centrum tworząc jakby wierzchołek (równy punkt trójkąta) a ustawienie membran w stosunku do ucha niema takiego znaczenia?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ma znaczenie w zależności od tego, jak daleko jest ten wierzchołek wysunięty. Jeśli siedzisz daleko od kolumn to membrany skierowane na wprost, ale jeśli siedzisz jakby blisko ściany a kolumny masz powiedzmy 5 metrów lewa od prawej a wysokość naszego trójkąta jest niska to lepiej membrany skierować w stronę uszu. Narysowałbym to ale nie mam zdolności plastycznych :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a tam, trójkąt równoboczny, żeby ustawiać ten wasz trójkąt równoboczny musiałyby też spełnione inne warunki jak odstęp kolumn od sciany, rozmiar i wytłumienie pokoju, odstep słuchacza od sciany.

Nie ma co ustawiac solo jakby nie wiadomo co to było

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak warto kombinować z ich ustawieniem... skoro jednym basu mniej niż w tanich pierdziawkach za 70zł czy sytuację gdzie jedni przy 40/60 (max dźwiękówka) mają wg. nich za cicho, a innym przy tej głośności (i 75% na dźwiękówce) jest lekko za głośno do codziennego słuchania...

To co? Najlepiej pierdzielnąć je raz na opak i będzie dobrze? :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chciałbym porównac bezpośrednio 4c i 7c czy te 7c grają dobrze za te pieniążki?Bo jak grają jak 4c to zaoszczędziłem 300 zela,haha!

Chyba oczywiste że 7c zagrają lepiej, tuż to całkiem inna konstrukcja czytaj. wielkość , głośniki , potencjał <_<

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba oczywiste że 7c zagrają lepiej, tuż to całkiem inna konstrukcja czytaj. wielkość , głośniki , potencjał <_<

Przepraszam dżentelmenie,zapytałem o jakośc a nie o moc!Większy power potrzebuje większej budy,prawda?Dane tech....są takie same.Jesli ktoś słuchał te 2 modele to niech napisze :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przepraszam dżentelmenie,zapytałem o jakośc a nie o moc!Większy power potrzebuje większej budy,prawda?Dane tech....są takie same.Jesli ktoś słuchał te 2 modele to niech napisze :wink:

To się też przekłada na jakość . Może od razy porównać 4C do jakiegoś modelu Pianocraft ?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Chyba jednak warto kombinować z ich ustawieniem... skoro jednym basu mniej niż w tanich pierdziawkach za 70zł czy sytuację gdzie jedni przy 40/60 (max dźwiękówka) mają wg. nich za cicho, a innym przy tej głośności (i 75% na dźwiękówce) jest lekko za głośno do codziennego słuchania...

To co? Najlepiej pierdzielnąć je raz na opak i będzie dobrze? :E

-odsunąć kolumny od scian

-nie słuchac kolumn z bliska

zadne kurde trojkąty równoboczne jak jest za mało bassu albo źle grają

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

To się też przekłada na jakość . Może od razy porównać 4C do jakiegoś modelu Pianocraft ?

Nie sądze ale ok.Chciałem wiedziec z czystej ciekawości,spoko! :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Muszę powiedzieć że po 4 dniach ( co daje nam to jakies 50-60h -bo tyle chodziły) grania słychać ogromną poprawę w basach, głośności i jakości dzwięku ;) Jestem bardzo zadowolony, bo nie myślałem że to wygrzewanie da aż taką poprawę :D

Mowa oczywiście o solo 6.

Edytowane przez diks16

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki mały OT: czy ktoś zna jakieś inne narzędzie oprócz translatora google? Otóż nie potrafi on przetłumaczyć wątków na http://forum.ixbt.com/?id=12 a bardzo chciałbym przeczytać dość obszerną dyskusję tam na temat Sven Royal 2 i Microlabów.

Edytowane przez michal_banszel

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki mały OT: czy ktoś zna jakieś inne narzędzie oprócz translatora google? Otóż nie potrafi on przetłumaczyć wątków na http://forum.ixbt.com/?id=12 a bardzo chciałbym przeczytać dość obszerną dyskusję tam na temat Sven Royal 2 i Microlabów.

możesz to zrobić w sposób bardziej manualny zaznaczysz posty i wklejasz do googla "Przetłumacz tekst"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm...to użyłbym czegoś na PCta, translatora jakiegoś. Albo jeszcze translate.pl ale to tekst nie strona.

Wam też głośniki "wybuchają" przy ON/OFF? Rypie mi tak jakby głośnik miał wylecieć zaraz ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak, też jest spory ruch membraną i dziwny dźwiek, jakby uderzenie. Mam tak od początku, czyli jakieś 4 miesiące

Hmmm ... czyli nie zastosowano odpowiedniego zabezpieczenia - oszczędności. Takie uderzenia na części mechaniczne najlepiej nie robią ... elektryczne właściwie też. Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Microlaby troszkę się już wygrzały i słychać poprawę względem takich ,,świeżych,, zaraz po zakupie. Ale nie w tym rzecz bo powszechnie wiadomo że brzmią poprostu świetnie. Teraz wiem co to znaczy pierdziawki komputerowe a co porządne głośniki. Głównie jednak chodzi mi oto że...niech mi nikt nie mówi że na Solo nie da się słuchać techno/housu/trance a nawet hardstylu :P Pewnie że się da i to z dużym powodzeniem...ba, nawet słyszę nowe szczegóły w co po niektórych piosenkach hardstylu/techno względem Z-2300 :lol: :rolleyes: I bass jest lepszej jakości. Polecam do wszystkiego te Microlaby :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najciekawszy numer to zrobił mi ojciec. Jak mnie nie ma w domu - to sobie słucha. Ma jakieś Altusy poprzerabiane - dwa razy większe od tych Solo i mówi: "Kurcze tutaj niskie tony są zupełnie inne niż u mnie" (przeniósł swoją muzykę i zapuszcza foobara). Dla mnie przy sopranach na 8 - jeszcze brakuje "tego czegoś", aha i głośność daje teraz max.30 i jest dobrze. Czeka mnie oczywista wymiana 'opampów' w HD2.

P.S.

Czy ktoś podłączał zamiast do PC na AUX? Wkurza mnie trochę wciskanie guzika po włączeniu głośników.

Edytowane przez niko2003

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi