Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

to znowu ja :rolleyes: . Dalej czekam na fundusze na zakup ML SOLO 7 (+karta). I teraz kolejne pytanie: słyszałem o takim urządeniu jak minimikser, czy ktoś mógłby polecić mi takowy do ML? Z tym że chciałbym by posiadał wyjście słuchawkowe dobrej jakości, oczywiście pokrętło głosności, tremble i bassu (w sumie to wystarczyłaby tylko opcja regulacji głosu i wyjście na słuchawki tak aby po ich podłączeniu ściszało głośniki). Te 4 opcje by mi w zupełności starczyły i nie potrzebne mi są inne bajery. No i oczywiście coś za rozsądną cenę. Chciałbym mieć takie cacko między właśnie ML a Xonarem, ułatwiłoby mi to kontrole głosników (pilotów nie lubię- takie zboczenie). Prosze o poradę ponieważ jak dla mnie ten brak wyjścia na słuchawki w ML jest barierą która w sumie mnie dzieli od ich zakupu. i gdzie można takie coś kupic? Bo jak na razie natrafiałem na same miksery raczej za spore sumy i z bajerami które mi są kompletnie niepotrzebne.

Edytowane przez Suchy666

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś takiego? http://www.jaytec.pl/produkt.php?ID=260. około 200zł, sporo w stosunku do głośników:) Jak chcesz taniej to przeszukaj allegro. Nie wiem też czy i w jakim stopniu wstawienie takiego cuda "psuje" sygnał...

Widziałem jeszcze gdzieś na forum link do polecanego do monitorów najprostszego minimiksera za trochę ponad 100zł, ale on miał chyba tylko pokrętło od głośności i nie wiem jakie wejścia, nie pamiętam.

--

Kontaktował się ktoś z tym sklepem?? To chyba jakiś krzak...

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

SOLO 3 prawie jak SOLO 7c

http://www.mojkomputer.com.pl/sklep/produc...1348b7172c79ff0

Podobno jest 5 sztuk na stanie i cena 243zł.

PS.Zrobiłem mały teścik

Esi@Juli vs ALC890 (najlepszy kodek audio Realteka).

W teście wzieły udział również głośniki Microlab SOLO 7c, Altec FX6021 i Genius 1250x.

Na Altecach i Geniusach różnica w dźwięku nie była jakaś wielka. Esi@Juli grała lepiej niż ALC890 ale nie była to różnica warta wydania 500zł na kartę Esi.

Natomiast Microlab SOLO 7c, pokazał jak słabo gra integra Realteka. Płasko i bez wyrazu. Wielka lipa. Różnica do Juli była już bardzo duża. Zupełnie inna klasa dźwięku.

Ten test potwierdził mnie tylko w przekonaniu jak dobrymi głośnikami jest SOLO 7c.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to się pospieszyłeś... Może drugi sklep będzie je miał po 26 maja...

Ten wyświetlacz nie wydaje się być tak oczoje.ny jak dioda w Gienkach, ale niech userzy się wypowiedzą.

A tak ogólnie to dawać SOLO dystrybutorzy!!!:)

Póki co żaden user mi nie odpowiedział :) Nie chodzi mi czy jest ten wyświtlacz oczoje**y tylko o sam fakt że jest ;) Głośniki postawię na biurku obok monitora i każde światełko mi przeszkadza.

Wielu osobom wygląd microlabów bardzo odpowiada, ja jednak jestem dość sceptycznie nastawiony. Ciemno-brązowe drewno kojarzy mi się z czasami PRL-u sam nie wiem czemu ;) Plus do tego prosty wyświetlacz z czerwonymi literkami - kojarzy mi sie tanim ruskim sprzętem. Pilot też podobno tandetny. Wiem, wiem wybredny jestem ;) Tak czy inaczej jakoś będę musiał się chyba przywyczaić do drobnych wg. mnie wad - jeśli w ogóle będę miał te głośniki :D

Wg mnie głośniki nie są do końca dopracowane i ich konstruktorzy nie pomyśleli o wszystkim. Taki pilot łatwo może się zepsuć i jak wtedy będziemy regulować głośność czy ew. tony? Albo wspomniane już wcześniej resetowanie ustawień po wyłączeniu głośników... Dalej będę się upierać, że pokrętła są lepszym wyjściem ;)

Takie PRO3 wydają się być lepiej zaprojektowane i do tego mają nowocześniejszy, ładniejszy design (chociaż to oczywiście indywidualna sprawa) no ale ponoć gorzej grają od solo - widać nie można mieć wszystkiego ;)

Edytowane przez czokapik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

........... do tego prosty wyświetlacz z czerwonymi literkami - kojarzy mi sie tanim ruskim sprzętem.

LOOOOOOOOL ! takie podobne czerwone wyświetlacze stosuje HIGH-END-owy Duński Thule, Amerykański Krell i Jeff Rowland i inni ,jeżeli byłyby synonimem tandety to by go nie stosowali :lol:

http://www.minhembio.com/swampus/8396

http://www.minhembio.com/DODGE.RJ/975

http://www.minhembio.com/bogren/78626

http://www.flickr.com/photos/shinnygogo/98654720/sizes/o/

http://www.h3.dion.ne.jp/~yamaden7/c_JEFF_Concentra.html

http://homepage.mac.com/lgarofalo/newsetup.jpg

:wink:

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

LOOOOOOOOL ! takie podobne czerwone wyświetlacze stosuje HIGH-END-owy Duński Thule, Amerykański Krell i Jeff Rowland i inni :lol:

no właśnie, tak sie już przyjęło w towarzystwie "vodooaudio" :wink: że wszystko co brzydkie, proste, najlepiej zrobione z elementów z przed kilku dekad to gra lepiej niż sprzęt o nowoczesnym wyglądzie! a jak już ma kilka gadżetów to na pewno jest do bani... wg mnie producent mógł sobie podarować ten wyświetlacz i nie byłoby tej dyskusji, jest paskudny i tak naprawdę to o niczym nas nie informuje (chyba że ktoś nie słyszy - ale wtedy nie kupuje się takiego sprzętu ),

Taki pilot łatwo może się zepsuć

uwierz mi 3 letnie dziecko rozwali każdego pilota niezależnie od jego budowy :razz:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Podobny pilocik mają topowe Edifiery 5.1 za grubo ponad tysiąc, więc to chyba jakaś wschodnia moda:) Odnośnie wyświetlacza to wg mnie może sobie być. Podejrzewam, że jego luminancja nie jest duża i można o nim zapomnieć nawet w nocy.

Z doświadczenia wiem, że pokrętła w tego typu sprzęcie bardzo szybko zaczynają sobie pierdzieć...:)

SOLO 3 prawie jak SOLO 7c

http://www.mojkomputer.com.pl/sklep/produc...1348b7172c79ff0

Podobno jest 5 sztuk na stanie i cena 243zł.

Zaglądam tam co jakiś czas, nic się nie zmienia, może to jakiś już martwy sklep.:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam i czytam o tych głośnikach. Coraz więcej opinii, coraz większy apetyt. Jeśli/kiedy sprzedam swoje Geniuski przymierzam sie do SOLO. I właśnie kwestia do jakich. Co prawda mam chrapkę na SOLO 7C, ale może nierozsądnie, nie wiem czy dobrze uda sie mi je rozstawić. Poniżej zamieszczam szkic mojej nory, w której będą stały. Może ktoś sie wypowie, doradzi coś. Głośniki stałyby na wysokości 80 cm od podłogi. Może SOLO 6C będą lepsze.... ale ja chce siódemki. Są wielkie, są niebezpiecznie i nierozsądnie duże ;) Może to mnie kręci. I wiem, że będą grały dobrze... o ile się u mnie nie poduszą. Wypowiedzcie się panowie :)

szkic pokoju

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja juz nie moge sie doczekac na moje Solo mam nadzieje, ze sie nie zawiode, ale juz nie chce mi sie czytac tych rosyjskich stron tylko chce je przetestowac w realu

Na rosyjskich serwisach i forach chwalą SOLO 6 i 7. Jak Twoje 5-tki nie będą Ci się podobały, to niebędzie niczyja wina.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak to niczyja :P sam napisales, ze Solo 1 mykna moje Genius'y :P

joke :)

no a na serio to na 7C nie mam miejsca w ogole, na 6C tez z miejscem tez troche problem (szczegolnie jakbym chcial wymienic monitor pozniej), no i ile mozna na nie czekac :)

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spoko :). Chodziło mi bardziej o to że naczytałeś się super recenzji Solo 6 i 7 na rosyjskich stronach i teraz możesz tego samego oczekiwać od 5-tek. Ale Geniusami napewno pozamiatają o podłogę :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie no przeciez ja wiem, ze 7C to masakra :) zreszta sam rozmiar mowi za siebie :]

a co do dobrych opini o 6C i 7C to sa one pewnie dlatego, ze 6C sa najbardziej oplacalne jesli chodzi o cena/jakosc a 7C po prostu sa niewiele drozsze i poprostu jeszcze lepsze od 6C

co do zlych opini o Solo 1, 2, 3, 4C, 5C to nawet sie z nimi nie spotkalem na tych rosyjskich stronach :] - no a jedno jest pewne, ze sa slabsze od 6/7, no ale cena tez mniejsza

przeczytalem jeszcze recenzje KHOT'a i pogadalem z nim na PW, wiec dlatego wybor padl na 5C :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czytam i czytam o tych głośnikach...

biorąc pod uwagę wymiary twojego gniazdka to możesz spokojnie brać Solo7 - pod warunkiem że nie będziesz siedział zbyt blisko :wink:

pokój masz trudny do poprawnego ustawienia jakichkolwiek głośników, ale zawsze możesz eksperymentować z ustawieniami mebli i sprzętu - osobiście czekam na 6C chociażby ze względu na ich mniejsze rozmiary ... a sąsiadów nie zamierzam straszyć...

przydałaby się bezpośrednia konfrontacją pomiędzy 6c a 7c ... lecz niestety 6c nie ma i nie wiadomo kiedy będą:

Problem w tym że towar miał się pojawić 14/15 u dystrybutora, następnie

została zmieniona data na 19, podobno mają się pojawić za chwilę, a jednak

ciągle ich nie ma. Tak wygląda cała sprawa

to odpowiedź z białegostoku :-( czyli poczekamy sobie jeszcze...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Solo 4 i 5 są bardzo wysoko oceniane w swojej klasie cenowej.

Prawdopodobnie jedynie co najbardziej różni wszystkie modele ML od 4 do 7, to bas.

przydałaby się bezpośrednia konfrontacją pomiędzy 6c a 7c

Według rosyjskich stron to najbardziej różni je właśnie bas i minimalnie lepsza góra i środek w SOLO 7. Można powiedzieć że gdyby nie bas, to oba modele grają jednakowo.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Według rosyjskich stron to najbardziej różni je właśnie bas i minimalnie lepsza góra i środek w SOLO 7. Można powiedzieć że gdyby nie bas, to oba modele grają jednakowo.

rosyjskich , rosyjskich ... chodziło mi raczej o porównanie tego sprzętu u nas w naszym kochanym kraju... może jakiś :-) sklep czy też dostawca będzie tym zainteresowany i udostępni te zestawy do testów...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Dlatego wolę rosyjskie testy, bo są bardziej wiarygodne. W Rosji mają ogromny wybór głośników najwyższej klasy. Nie to co u nas. Tam nikt nie podnieca się Geniusami, Cretami i Logami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Najlepsze jest branie w ciemno ;)

W sumie testami ML nie interesowałem się (jak i testami HD2) więc na swój sposób nie mam auto-sugestii... że w recce super to i naprawdę jest super...

Choć nie powiem - impulsem był post RBEJ'a po odebraniu swojego kompletu 7C.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Solo 4 i 5 są bardzo wysoko oceniane w swojej klasie cenowej.

Prawdopodobnie jedynie co najbardziej różni wszystkie modele ML od 4 do 7, to bas.

Ciekawi mnie jak wypadną Solo 5C w konfrontacji z Geniusami 2000x, szczególnie pod względem niskich tonów... I czy wogóle ktoś się odważy na taką przesiadkę:) Oba mają przecież 5.25" low-mid z tego co wyczytałem. Z tym, że Genius pisze, że jego woofer to "long-throw"...

Wymiary:

2000x: (DxWxH): 215 x 176 x 361 mm

Solo 5C: (DxWxH): 257 x 174 x 309 mm

Genius 2000x około 60zł tańsze od piątek.

-----------

Prośby nt. ML doszły na benchmark.pl, ale wątpię czy coś zrobią (z wiadomych względów):).

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

mysle, ze jednak, ze ten woofer w 2000x bedzie slabszy, co prawda chyba ten sam jest tez w 1250x co w 2000x no a jednak w 2000x bas jest lepszy ale wydaje mi sie, ze to glownie zasluga wiekszej mocy glosnikow (40W vs 60W) no i jakiegos poprawienia ich (no ale tez sie slyszy, ze w 2000x ten bas jest az przesadzony, czyt. dominuje nad reszta)

ogolnie zobaczymy, jak jutro dostane glosniki (w co watpie) to porownam do 1250x :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szczególnie pod względem niskich tonów

Ilość i jakość niskich tonów w piątkach bezwzględnie zależy od jakości nagrania. Niektóre piosenki dołu nie posiadają, bo ktoś już się o to postarał na etapie miksowania i tutaj cudów nie będzie, piątki go nie dopiszą sobie, z drugiej strony płytki Jarre'a: Equinoxe, czy Zoolook - specyficzna perkusja dosłownie eksploduje w twarz, Dream Theater: Systemactic Chaos - głębia obejmuje, otacza ciepłem dołu, bas mruczy jak kot zasypiający po obfitej kolacji...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Microlaby są wprost stworzone do muzyki Jarropodobnej. A co do porównań to mnie najbardziej interesowałby pojedynek SOLO 6/7 vs PURE 10/100.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pure 10 - kilkanaście fotek. Nie widać jeszcze testów/porównań.

sliczne, widac ze wysokotonowka pierścieniowo-kopółkowa (albo taka przypomina:P bo pierscien raczej skromny) wyglada w miare porzadnie, a nie jak inne przypominajace glosniczki piezoelektryczne, no i to wylumienie. Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi