Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety wygląda na to, że usterka wcześniej przeze mnie wymieniona będzie pojawiać się notorycznie, a ja nie mam czasu i cierpliwości żeby coraz to rozkręcać głośniki. W związku z tym mam taki o to plan: odizoluję wbudowany przedwzmacniacz i podłączę bezpośrednio na wejście wzmacniacza mocy zewnętrzny przedwzmacniacz. Wiem, że w ten sposób stracę gwarancję ale się tym wcale nie przejmuję. Zewnętrzny przedwzmacniacz rozwiąże dwa problemy naraz tj. nie będę musiał używać pilota, który i tak nie działa oraz głośniki po włączeniu nie będą wyciszone. W zasadzie to rozwiąże też trzeci problem - brak zapamiętania poziomu głośności, basów i wysokich tonów.

Mam już nawet jeden upatrzony przedwzmacniacz. Cena trochę wysoka (~ 250) ale trudno się mówi. Może znajdę coś tańszego w komisie. Myślałem też nad jakimś ubogim przedwzmacniaczem np takim http://sklep.avt.pl/go/_info/?id=27199&amp...68a7dea87fb96b6 Jeszcze pomyślę bo wolałbym mieć jednak te 200 zł w kieszeni.

Edytowane przez Dj_AnT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Te gosniki to ja na smietnik wywalilbym...Ile to kosztuje teraz? 500 zl? No teraz jeszcze dasz 250...reklamuj to.

Oddam do reklamacji, naprawią i tak nie będę zadowolony. Wolę więc samemu je "naprawić". BTW, dałem za nie 450 zł.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz moze z innej beczki... wie ktoś w końcu jak tam pure 100 sie sprawują... mnie powoli moje siódemki nudzią ::D a moze wiadomo po świętach przypływ kasy i wgl nie mówie ze odrazu znajde 1200zł ale troche pozbierać i nigdy nic nie wiadomo:D .... albo moze jakieś inne propozycje :D ... pozdro...

do bassu są najlepsze klubowe remixy znanych piosenek z radia :D

W tej cenie to już bym wolał KRK RP5 (może nieco mniej basu ale bardziej transparentne i fizycznie obie satelity są identyczne więc nie będzie takiego odstrojenia jak w pure 100 ... a miałem już aktywne kolumny 2.0 za ponad 1K i słyszałem różnicę między lewą a prawą w modelach o różnych satelitach czyli typu Pure 100).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czemu mówisz ze pure 100 bedą miały rózne dzięki z 2 kolumn... przeciesz mają 2 wzmacniacze na kazdą kolumne jeden ... :blink: :blink: albo coś zle zrozumiałem...

"Różne dźwięki z dwóch kolumn" to są nawet w kolumnach pokroju B&W 705 :] ... gdzie mamy fizycznie identyczną praktycznie budowę ... tyle że tutaj różnica już jest praktycznie do pominięcia.

W pure 100 w jednej kolumnie są inne bebechy i różnica w brzmieniu jest większa ... to już można usłyszeć ... i może to lekko wkurzać (dopiero pure 10 są identyczne).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a to jezeli wchodzimy juz w takie szczegóły no to niech bedzie... dobrze ze nie słyszałeś solówek ; ]]

ale i tak jestem bardzo ciekawy jak one grają ... napewno są lepsze od solo ale ciekawe w jakim stopniu.. dziwi mnie ze zaden sprzedawca nie zrobił testu na własną rekę.. fakt jak by wyszłe ze są złe to by nie schodziły.. ale nawet jako anonim ktoś powinien zrobić taki test :D:D :lol2:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myślę, że nie ma co tak domniemywać jak grają Pure 100, póki są to jeszcze głośniki kompletnie niepoznane, tak samo mogą zjeść np. KRK, jak i wypaść na ich tle blado.

Zgoda. Jednak są rzeczy bardziej prawdopodobne i mniej prawdopodobne. KRK maja aktywną zwrotnicę (+ oczywiście bi-amp), identyczną budowę, zbalansowane wejścia, ... i jeszcze trochę by się znalazło. Jest mało prawdopodobne by Pure 100 grały na poziomie KRK RP5 (może pomijając bas z powodu mniejszego woofera choć wszystko jest możliwe).

Dopiero Pure 10 są interesujące (bi-amp, identyczna budowa, wej. symetryczne). Tylko że ... po ile to ? Jeśli ponad 2K ... to zaczynamy się zbliżać do VXT i innych w profesjonalnych monitorów.

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A ja myślę, że nie ma co tak domniemywać jak grają Pure 100, póki są to jeszcze głośniki kompletnie niepoznane, tak samo mogą zjeść np. KRK, jak i wypaść na ich tle blado.

W kilku japońskich testach zajmowały około 3 miejsca, więc rewelacji napewno nie ma. Co innego Pure 1. Dostały wyróżnienie na prestiżowych targach audio i mogą być naprawdę dobre.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ziwi mnie ze zaden sprzedawca nie zrobił testu na własną rekę.. fakt jak by wyszłe ze są złe to by nie schodziły.. ale nawet jako anonim ktoś powinien zrobić taki test :D:D :lol2:

No właśnie myślę sobie, co by tu napisać do nich, żeby zachęcić do zrobienia jakiegokolwiek testu, wewnętrznego czy jakiegoś zleconego. Tutaj 3175842[/snapback]

W kilku japońskich testach zajmowały około 3 miejsca, więc rewelacji napewno nie ma.

To gdzieś tutaj było tak dla przypomnienia:

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3093801

http://forum.purepc.pl/index.php?s=&sh...t&p=3097730

Nic nie idzie zrozumieć, a akurat może wygląd Swansów T200B zaważył o tym, że są one na wyższym miejscu:)

Tzn. są opisane jakieś minusy pure 100, ale nie jestem w stanie ich zrozumieć.

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i to trzeba zmienić

mam nadzieję, że uda mi się załatwić do testów ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Heh kupilem Solo 7c.

Szczerze mowiac slucham juz 2 dzien i zastanawiam sie skad do licha wziely sie te pochwaly i peany na czesc microlab. Jedyne co moge dobre powiedziec o solo to to ze nie bucza. Po za tym. hmmm szczegolowosc jest marna, barwa nie istnieje gornego pasma wlasciwie nie ma, hmmm ich dzwiek jest mdlawy, Sa ciche nawet przy ustawieniach na max. Porownujac np do logitecha to sa gorsze mimo ze drewniane duze itd. Sluchalem tez miniwiezy Pianocrafta i tam przy wlaczonym pure dzwiek byl o niebo lepszy. Mysle ze zaszla tu jakas lekka pomylka bo solo 7c nawet nie zbliza sie do zestawow Hi Fi. Sa to zwykle komputerowe glosniki tylko duze gabarytowo. W zadnym wypadku nie warto ich kupowac za ponad 400zl. co najwyzej 200.

Mysle ze lepszym wyjsciem jest kupno monitorow mission, JBL czy podobnych i kupno wzmacniacza. Ale hmm uczymy sie na bledach

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Raczej prowokacja ;) Pozatym wonderwall nie raczył zaszczycić nas dalszą specyfikacją. Jeśli głośniki są podpięte do najprostszego zintegrowanego układu (czyt. nie jest to nawet Realtek HD) to wrażenia słuchowe mogą być różne. No i nie wiadomo ile się wygrzewały. Zresztą o tym było pisane już setki razy.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Przynajmniej już drugi dzień....

Jedna osoba odesłała Geniusy 2000X bo grały wg. niej kiepsko - a słuchała ich 3h (świeżo po odebraniu paczki)...

To może:

- podasz źródło dźwięku

- jaka muzyka/jakie formaty/jaki player

- jaki pokój

- jakie rozmieszczenie?

Ciche? Hmm - zaiste ciekawe... mi wystarczy fakt, że mając 45/60 (75% karta) rodzicielka piętro niżej (dom, nowe budownictwo więc ściany solidne itd) dobija się do mnie że mam ściszyć...

Marna szczegółowość? Za te pieniądze? W głośnikach komputerowych? Chciałeś usłyszeć dźwięk przełykanej śliny vokalisty? :E

Itd itd.

Rozumiem, że to marna prowokacja... ale czasem muszę się posprzeczać ;).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Żeby stwierdzić że Solo jak na tę cene grają do kitu to trzeba mieć chyba korki na uszach :E Bez obrazy ale Solo wymagają jako takiego źródła dźwięku, rozstawienia i troche czasu jeśli zaczynamy od 0km słuchania także co po niektóre opinie mogą być bezpodstawne.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

spadla na mnie jakas krytyka za slaba ocene solo 7c. No wiec wiecej informacji

glosniki mam podpiete pod karte muzyczna Sound Blaster X-Fi Music. Rozstawienie kolumn odleglosc okolo 2 m, stoja na odpowiedniej wysokosci. Sluchalem glownie formatu mp3 , ale z bitrate powyzej 240. Rowniez Flac. na pewno nie jestem audifilem nie znam sie bardzo dobrze na sprzecie Hi Fi. Zamiast microlabow chcialem kupic zestaw moniotry amplituner CD . bylem na paru odsluchach i dzwiek czasami mnie zachwycal. np B&W 685

Niestety zestawy takie kosztowaly okolo 4-5tys zl. Sadzilem ze kupujac solo bede mial chociaz namiastke tego dzwieku.

warto oprocz piesni pochwalnych na czesc microlaba zamiescic rowniez lekka bardzo subiektywna krytyke bo sam wpadlem w pewna pulapke myslac ze bede mial dzwiek ala hi fi , okazalo sie ze to zwykle komputerowe glosniki, niewiele roznieace sie od moich poprzednich logitechow.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeżeli dla Ciebie Solo niewiele różnią się od poprzednich Logitechów... to sprzęt droższy/lepszy kupiłbyś chyba dla dekoracji...

Nam nie chodzi o to, że SOLO są ach och bestest i w ogóle... Ale uważać, że niewiele się różnią od plastikowego chłamu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz serwal4, ja jak zmienilem glosniki umarłem....roznica okrotna (kilka klas wyzej), a zona stwierdzila ze nie slyszy roznic...bo ona slucha muzyki a ja sie wsłuciach!e :D a to ogromna roznica, jak dla kogos muza jest tlem w codziennych zajeciach (w kuchni np siedzisz gotujesz a w pokoju muzyka leci) nie zauwazy roznicy (no chyba ze w czasie rzeczywistym wtedy owszem). I byc moze wlasnie tego nie ktorzy szukaja:)

Na szczescie juz slucham:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja jak pojechalem z ojcem na prezentacje kef xq40 podpietych pod ca 840, to na poczatku stwierdzil ze zadna rewelacja (zestaw za 20 tysiecy), ale po pol godziny to nie chcial wyjsc :). Mialem duzo roznych glosniczkow komputerowych i troche sprzetu stereo (no akurat to ostatnie to nigdy nie bylo podpinane pod komputer) i na pewno nie mozna porownac Solo do np. logitechow, trzeba byc naprawde gluchym zeby tak powiedziec. wiec moze powiedzmy sobie "nie karmic trolla". kthxbye

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiesz serwal4, ja jak zmienilem glosniki umarłem....roznica okrotna (kilka klas wyzej), a zona stwierdzila ze nie slyszy roznic...bo ona slucha muzyki a ja sie wsłuciach!e :D a to ogromna roznica, jak dla kogos muza jest tlem w codziennych zajeciach (w kuchni np siedzisz gotujesz a w pokoju muzyka leci) nie zauwazy roznicy (no chyba ze w czasie rzeczywistym wtedy owszem). I byc moze wlasnie tego nie ktorzy szukaja:)

Na szczescie juz slucham:)

No właśnie, to też jest pewien fenomen :D Otóż ja "jeszcze" żonaty nie jestem ;) ale moja dziewczyna również nie potrafi zrozumieć dlaczego ciągle zmieniam głośniki i kupuję coraz to droższe skoro jej wystarczają pierdziawki za dosłownie 20 zł :D Ostatnio stwierdziła, że nawet jeśli jest odczuwalna "jakaś" różnica to dla niej nie ma to większego znaczenia :) Jak przyjechałem po nią pierwszy raz mondeo a nie focusem to też nie widziała żadnych różnic ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi