Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Tak sobie teraz pomyślałem , że do Polski moda na Microlaby z serii Solo przyszła z Rosyjskiego IXBT a teraz dla odmiany możnaby rozruszać to ich angielskojęzyczne forum na digit-life.com i przy okazji pokazać Amerykanom i innym bo często czytają tamte recenzje że są też inne ciekawe głośniki do kompa niż tylko wiadomo jakie :lol2:

http://www.digit-life.com/cgi-bin/forum.cgi

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja mam trochę inne pytanie, chciałbym kupić solo 7c, jednak nie podłączałbym ich do pc, tylko do tv + x360. Chciałbym wiedzieć co musiałbym dokupić, żeby to przyzwoicie grało.

Edytowane przez hans00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Microlaby 7c maja wejście 2 x cinch w komplecie jest przejściówka minijack na 2 x cinch

Telewizor ma pewnie wyjście mini jack tylko, ale jak masz telewizje satelitarna to na dekoderze będziesz miał wyjścia cinch i wtedy podpinasz dwoma kablami [cinch] do mikrolabów

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jest jakaś różnica w dźwięku przy założonych lub zdjętych osłonach?.

Tak to słychać (przynajmniej słyszałem na bellwood excellance 10).

Jeśli chodzi o pomiary to często założenie maskownicy powoduje spadek natężenia o kilka dB przy kilku khz

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Jeśli chodzi o pomiary to często założenie maskownicy powoduje spadek natężenia o kilka dB przy kilku khz

Dokladnie, podobny efekt uzyskuje się wkładając kulke wełny owczej pod kopułkę (heh pewnie żaden user solo nie rozkreci kopułki:D)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Witam. Śledzę temat od samego początku. Na forum pojawiło się kilka sklepów oferujących zestawy SOLO 7 - i tu zaczyna się problem. Sklepy jak widać po zdjęciach i danych, oferują model 7 jako 7C (różnic między nimi jest sporo). Gdzie mogę zakupić sprawdzoną wersję 7C (z pilotem, zasilanie oparte na toroidzie, koniec na toshibach itd) - który sklep ją oferuje?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja kupowałem stąd:

KLIK

I napewno są to Solo7C ;)

Mam pytanie z innej beczki.

Jak na Waszych Solo7C "wygląda" bas w tej piosence:

http://www.youtube.com/watch?v=itinQJK2aJg

???

Bo u mnie dość dziwnie (refren). Wydaje mi się, że moje meble drgają przy tej częstotliwości :/

Edytowane przez baols

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Microlaby 7c maja wejście 2 x cinch w komplecie jest przejściówka minijack na 2 x cinch

Telewizor ma pewnie wyjście mini jack tylko, ale jak masz telewizje satelitarna to na dekoderze będziesz miał wyjścia cinch i wtedy podpinasz dwoma kablami [cinch] do mikrolabów

Mam samsunga r72b, więc wyjście jest, ale bardziej chodziłoby mi o jakiś sprzęt grający do tych głośników.

Edytowane przez hans00

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Są 4 śrubki... A o co chodzi? :P

Jak na Waszych Solo7C "wygląda" bas w tej piosence:

http://www.youtube.com/watch?v=itinQJK2aJg

???

Bo u mnie dość dziwnie (refren). Wydaje mi się, że moje meble drgają przy tej częstotliwości :/

Ponawiam Edytowane przez baols

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Hmm - widzę usera obeznanego w temacie :)

Co do śrubek:

U mnie SOLO-7C ma 4 śrubki.

btw. Można wiedzieć czemu ma służyć te pytanie? Bo zaintrygowało mnie.

Transformatory z rdzeniami EI są montowane w tych modelach na 4 śrubach (na listkach). Toroidy natomiast, posiadają mocowanie na jednej śrubie - po środku transformatora. Z punktu widzenia elektronika, toroid ma lepsze właściwości na tzw "przeciążenia" - jest w stanie znieść większy udar prądowy w stosunku, do konwencjonalnego transformatora (takiego jak znajduje się w Twoich microlabach :)

Meritum sprawy wygląda tak: Jak już kupić microlaby (w moim przypadku na testy), to szukać ostatniej wersji na rynku.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czyli starając się pojąć to co wyżej: kwestia transformatora nie ma wpływu na jakość dźwięku, tak?

Tylko dotyczy raczej akceptowalności tego co się w gniazdku dzieje?

Jak tak to mi to tam w sumie obojętne...

No i szukanie na rynku może okazać się bezowocne - jeden sklep nie ma (a cena 410zł), drugi ma te wersje "4-śrubkowe", innych nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dla wszystkich zainteresowanych: Solo6c pojawiły się w białostockim sklepie:-)

Właśnie przed chwilą złożyłem zamówienie. Głośniki zostaną wysłane w poniedziałek, więc we wtorek powinienem je już mieć i jeszcze tego samego dnia pewnie skrobnę na forum mini-reckę.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam samsunga r72b, więc wyjście jest, ale bardziej chodziłoby mi o jakiś sprzęt grający do tych głośników, nawet nie wiem jak to mam nazwać. Bo nie wiem czy jak będę puszczał muzę przez x'a to głośniki pokażą na co je stać. Trochę zamotałem, ale myśle, że wiecie co mam na myśli.

Myślę, że aby poprawić dźwięk możnaby zastosować jakiś Amplituner. Bądź inny wzmacniacz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam zamiar kupić Solo-7c ale jest mały problem a mianowicie-czy te "kolumienki" mogą stać na podłodze? Nie mam innej możliwości ich postawienia.

Mniej więcej narysowałem w M$ Paint jak chciałbym je położyć. Czerwone kropki to miejsce w których chciałem postawić ML

Dołączona grafika

Edytowane przez Bakuś123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

HeatheN te głośniki miałyby stać przy biurku i nawet te moje 2 otyłe zdechlaki mogłyby skoczyć bez problemu i zrobić mi puzzle.

W ogóle nie dam 250zł za jedną taką podstawkę...

Edytowane przez Bakuś123

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to lepiej mieć założoną maskownicę czy nie, bo nieznam się na tych rzeczach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to lepiej mieć założoną maskownicę czy nie, bo nieznam się na tych rzeczach.

Błagam....nie mozesz sam sprawdzic co ci lepiej pasuje?

Siadasz, na jednej sciagasz na drugiej nie, i sluchasz

PRAWDA ZE PROSTE:)? Jesli oczekujesz ze maskownica diametralnie wyczysci wysokie tony to sie nie przelicz, ot kwestia indywidualna kazdeg o z nas

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dostalem Solo 5C, wielkosciowo podobne do Geniusow 1250x lecz troche wieksze (dluzsze)

na pierwszy rzut oka spodobal mi sie bardzo design i pilot :) co do dzwieku to go moze opisze bo dluzszym wygrzaniu - teraz co mi sie jedynie rzucilo w uszy to troche bardziej czystrzy dzwiek

no i mam mala uwage... troche cicho graja jak lub mi sie tylko to wydaje :)

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Niech pograją 3-4 dni a poźniej zrób bezpośrednie porównanie z Geniusami. Najpierw niech pogra SOLO 5 a później przy tym samym utworze Genius 1250X. Przetestuj kilka kawałków, najlepiej różnych gatunkowo i wtedy będziesz miał najlepsze możliwe porównanie. No i najlepiej niech to będą utwory w jakimś formacie bezstratnym, czyli wave, flac, wav, ape itp. Jak będziesz puszczał mp3 to nawet kolumny za 10 tyś. zagrają kiepsko. Chociaż podobno dopiero SOLO 6 i 7 są wyczulone na kompresję dźwięku.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dostalem Solo 5C, wielkosciowo podobne do Geniusow 1250x lecz troche wieksze (dluzsze)

na pierwszy rzut oka spodobal mi sie bardzo design i pilot :) co do dzwieku to go moze opisze bo dluzszym wygrzaniu - teraz co mi sie jedynie rzucilo w uszy to troche bardziej czystrzy dzwiek

no i mam mala uwage... troche cicho graja jak lub mi sie tylko to wydaje :)

To troche dziwne, bo Solo5 są mocniejsze od tych Geniusów.

Ale też mnie zastanawiało jak tu niektórzy pisali że np słuchają muzyki (na solo7) przy głośności 40/60. Ja na swoich gienkach rzadko kiedy połowe ich możliwości wykorzystywałem, a i tak było wystarczająco głośno.

Edytowane przez czokapik

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj mialem tylko pol godzinki na odsluch solo7 (laptop, ustawienia na szybko) i musze powiedziec ze za ta cene to..... jest masakra.. po pierwsze :pieknie wykonane, pozabezpieczane, slodki pilocik, swietna estetyka po drugie: na 2/3 glosnosci wypelnily pokoj 25m2 ogromem dzwieku... bas nie dudnil, tylko dzwiek, piekny i czysty. Jestem bardzo zadowolony i nie moge sie doczekac jak je podepne pod Audigy i mixer.

ps. kolumny rzeczywiscie sa ogromne i ciezkie jak cholera :P logitech x-230 w porownaniu do nich to tak jakby chomik spiewal opere przez plastikowa rurke do drinkow. po prostu miazga.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi