Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

widzialem dwa zdjecia z pilotami:

1) Dołączona grafika

2) Dołączona grafika

ktory pilot jest prawdziwy ?

czy warto doplacic te 50zl za pilota czy moze lepsza bylaby karta muzyczna z pilotem ?

witam,

ustalilem juz swojego faworyta na ktorego mnie w tym momecie stac - GENIUSy 2000X

ale tak sie zaczalem zastanawiac czy przypadkiem z okazji sezonu ogorkowego (wakacji) ceny MICROLABow nie pojda w dol i stana sie osiagalne, a do wakacji dozbieram troche wiecej kasy

warto czekac ?

niestety malo jest porownan tych 2000X do SOLO1© czy SOLO4c :/

Żeby uzyskać odp. i przy okazji nie śmiecić forum trzeba było napisać w tym temacie, ;p

Zdaje się, że występują obie wersje pilota. Najlepiej napisać do sklepu zapytanie jak to właściwie jest...

Co ciekawe model Solo 3 również zyskał pilot.

Dołączona grafika

http://www.denikomp.pl/produkt.php?&na...12&id=13837

Na jakieś drastyczne obniżki wakacyjne bym nie liczył, ich ceny rządzą się raczej innymi prawami (np. "boom", kurs dolara, b. słaba dostępność). Na Twoim miejscu dozbierałbym do 1C.

Co do recki w CDA to strasznie ale to strasznie dziadowska mad.gif

Dołączona grafika

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak sobie pomyślałem że właściciele microlabów mogliby zaprezentować światu (tam gdzie wieść o microlabach jeszcze nie dotarła ) fotki swoich głośników na najbardziej popularnym forum PC audio w społeczności międzynarodowej czyli na forum head-fi . A konkretnie w poniższym wątku gdzie ludzie wklejają fotki swoich głośników do kompa :

http://www.head-fi.org/forums/f46/pictures...69/index36.html

Jak ktoś nie zna wystarczająco języka to nic nie szkodzi ,byleby fotki weszły a potem zobaczymy w komentarzach jak i czy się spodobają np amerykanom i innym B-) .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie... przejrzałem topic i nie wiem czy ma sens wybijać się z Solówkami tam :E

Ale oni nie wiedzą ile one kosztują :wink: dlatego jak je będą oceniać pod względem budowy, nie będąc pod sugestią ceny ,to wtedy ta ocena może być dość korzystna :) ale jak nie zaryzykujemy to się tego nie dowiemy :wink: .

Pod względem wymiarów i rozmieszczenia głośników to one są podobne jak np :

http://www.paradigm.com/en/reference/front...7-1-33.paradigm

http://www.cainslair.com/Paradigm%20Refere...cifications.htm

microlab solo 7

325 x 220 x 558 mm ,waga:22 kg,woofer: 6.5',TWEETER 25mm

Paradigm Studio 40/Active 40/reference

32.3 cm x 21.0 cm x 55.9 cm ,waga: 31.8 kg ,woofer: 6.5',TWEETER 25mm

A wersja aktywna ma do tego z tyłu tak samo rozmieszczone wyloty portów bass reflex jak w siódemkach :

http://www.soundstage.com/revequip/paradigm_active40.htm

Tak że jak będą jeszcze na podobnych stojakach jak te paradigmy to myślę że nie ma się czego wstydzić :wink: .

A jakby ktoś wklejał solo szóstki to można wtedy jeszcze dołączyć :

http://www.ixbt.com/multimedia/acoustic/st...microlab/fr.png

EDIT:

He he @elektryk już wkleił fotki na head-fi ,jak możesz to dorzuć tam jeszcze poniższy filmik bo nawet dobrze wyszedł :

http://www.youtube.com/watch?v=oU0fKUTPoAU...feature=related

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie chciałbym śmiecić w temacie, ale jest tak gigantyczny, że chociażby przejrzenie go jest trudne :rolleyes:

Chodzi o to, że właśnie chciałbym kupić jakieś dobre głośniki i Xonara DX i od jakiegoś czasu panuje "moda" na Solo. I wciąż się zastanawiam, czy właśnie takich głośników potrzebuję, tzn. zastanawia mnie ich rozmiar. Głośniki oczywiście głównie do muzyki i to nie techno czy szeroko rozumiany pop, tylko żeby zobrazować sytuację np. Sigur Ros - ogólnie muzyka raczej alternatywna, troche rocka itd. Pokój mam 3x4m i głównie dlatego zastanawiam się czy Solo nie będą za duże. A jeśli już to jakie? 1c, 3c, 5c czy 6c?

Pytam bo bardzo mi zależy na jakości dźwięku, a nie chciałbym wydawać tylu pieniędzy w błoto, gdyby miało się okazać, że np. w moim pokoju to tylko dudni.

Przepraszam za śmieci w temacie i z góry dziękuję za pomoc :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W Polsce niestety nie ma za wielkiego wyboru dlatego panuje taka właśnie "moda"

do Xonarka Solo bedzie jak najbardziej dobrym wyborem i na pewno w muzyce dobrze sie odnajdzie sam nie słucham techno ale słucham bardzo dużo instrumentali i podobnych zajawek ( oprócz rapu) i moje solówki 7c bardzo fajnie się w tym odnajdują - co do samego techno to może ktoś ci odpowie jeszcze

fakt że są wielkie co ważne sa bardzo głębokie jak na "komputerówki" a dodatkowo nie można ich postawić przy samej ścianie bo basiki by sie udławiły :wink:

najlepsze chyba dla ciebie będą 6c ale teraz jest problem z ich kupnem ( gdzieś czytałem o sierpniu )

POZDRO

Edytowane przez lukaspl21

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

EDIT:

He he @elektryk już wkleił fotki na head-fi ,jak możesz to dorzuć tam jeszcze poniższy filmik bo nawet dobrze wyszedł :

http://www.youtube.com/watch?v=oU0fKUTPoAU...feature=related

Filmik jest mój ;] i jakos super wcale nie wyszedl ;]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Filmik jest mój ;] i jakos super wcale nie wyszedl ;]

Rzecz jest w tym że większość dostępnych klipów z solówkami (i nie tylko) cierpi na totalne przestery wpadające w charczenie ,piszczenie na wysokich i bóg wie co jeszcze, bo ludzie zamiast ustawić głośność i barwę w głośnikach tak aby na klipie było w miarę czysto i czytelnie to chcą aby wyszło jak najgłośniej i tak żeby membrany latały na wszystkie strony co świadczy o tym że jakość to raczej jest u nich na ostatnim miejscu :plom: . Poza tym ustawienia kolumn typu jedna wyżej druga niżej albo jedna na stołku a druga na fotelu itp ,tak że ogólny bilans zalet był po twojej stronie :wink: . Oczywiście może i mogło by być jeszcze czytelniej, klarowniej i bardziej detalicznie ale na tle ogółu jest ok , jak ktoś znajdzie bardziej udany w całokształcie (ustawienie kolumn i względna czytelność) klip to niech wkleja bo może coś przeoczyłem i ktoś się może potem obrazić albo coś :D .

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzecz jest w tym że większość dostępnych klipów z solówkami (i nie tylko) cierpi na totalne przestery wpadające w charczenie ,piszczenie na wysokich i bóg wie co jeszcze, bo ludzie zamiast ustawić głośność i barwę w głośnikach tak aby na klipie było w miarę czysto i czytelnie to chcą aby wyszło jak najgłośniej i tak żeby membrany latały na wszystkie strony co świadczy o tym że jakość to raczej jest u nich na ostatnim miejscu :plom: . Poza tym ustawienia kolumn typu jedna wyżej druga niżej albo jedna na stołku a druga na fotelu itp ,tak że ogólny bilans zalet był po twojej stronie :wink: . Oczywiście może i mogło by być jeszcze czytelniej, klarowniej i bardziej detalicznie ale na tle ogółu jest ok , jak ktoś znajdzie bardziej udany w całokształcie (ustawienie kolumn i względna czytelność) klip to niech wkleja bo może coś przeoczyłem i ktoś się może potem obrazić albo coś :D .

jak dorwe sie kiedys do sony dschx1 mojego taty to nagram w hd i z dzwiekiem stereo :P

tu fajnie slychac jaką zajebista scene tworza solówki. http://www.sendspace.pl/file/EfJwKDDD/

Edytowane przez NeonPPC

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jak dorwe sie kiedys do sony dschx1 mojego taty to nagram w hd i z dzwiekiem stereo :P

Można by wtedy założyć poważny temat o solówkach i ''Pure'' na forum head-fi i przetłumaczyć to porównanie (Marcina_gps) solówek z T-ampem na paradigmach ,może by się i w U.SA one przyjęły ,w końcu ponoć kryzys tam idzie to będą musieli zacząć powoli oszczędzać na wydatkach :lol: .

http://forum.purepc.pl/Audio-f63/Budzetowe...fi-t271383.html

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Można by wtedy założyć poważny temat o solówkach na forum head-fi i przetłumaczyć to porównanie (Marcina_gps) solówek z T-ampem na paradigmach ,może by się i w U.SA one przyjęły ,w końcu ponoć kryzys tam idzie to będą musieli zacząć powoli oszczędzać na wydatkach :lol: .

http://forum.purepc.pl/Audio-f63/Budzetowe...fi-t271383.html

taaa, bedziem tworzyc historie :]

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Po co się martwić amerykańcami jak u nas dystrybucja Microlabów z d..y? Oni mają przynajmniej tanie Swansy:-D

Tymczasem w takiej Rumunii Pure można dostać w dziesiątkach sklepów... ehh, czemu jesteśmy gorsi...

Jeśli macie jakieś pomysły by zmienić ten stan rzeczy to kontaktujcie się z tą kobietą, przynajmniej odpowiada na maile, podobno od dawna szukają oficjalnego dystrybutora w Polsce, ale nie mogą znaleźć, bo chyba nikt nie chce :lol2: )

jennifersheng@microlab.cn

http://microlab.cn/contact%20us/contact%20us.htm

No i słyszałem, że egzemplarze testowe Solo6C do Cd-Action i Solo15 do benchmark.pl poszły już właśnie bezpośrednio z centrali (z Chin).

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja się będę tam chwalić, jak kupię ML Pure :E

ps. To jest wypasione 2.1 do kompa a nie jakieś z2300, choć kosztuje swoje...

http://i44.tinypic.com/2regrko.jpg

Mam pytanie co to jest to na zdjęciu ? bo ja takie chce :D

Edytowane przez Art385

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie co to jest to na zdjęciu ? bo ja takie chce :D

Psb B25:

3312671[/snapback]

No i słyszałem, że egzemplarze testowe Solo6C do Cd-Action i Solo15 do benchmark.pl poszły już właśnie bezpośrednio z centrali (z Chin).

He he... A w recenzji na benchmark.pl napisali o nich tak jakby były dostępne od ręki ... ot tak od niechcenia w każdym sklepie :wink:

''Ze względu na ograniczone miejsce nie skusiłem się na popularne Solo7 lecz zdecydowałem się na model Solo15 '
' Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie mam od jakiegoś czasu 7C, które pięknie grają - chciałem je podłączyć pod Yamahe i mam pytanie - czy one mogą pracować jako pasywne? Jeżeli nie to czy jest jakiś patent na to, żeby np po włączeniu ich od razu grały i nie trzeba było z pilota robić głośniej lub ciszej aby "załapały"?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A w recenzji na benchmark.pl napisali o nich tak jakby były dostępne od ręki ... ot tak od niechcenia w każdym sklepie :wink:

Mi się wydaje, że jest to recenzja zrobiona "na zlecenie", która ma sprawiać wrażenie opisu z poziomu zwykłego usera. Mniej więcej w tym samym czasie została wklejona w kilka miejsc w necie. Może to nawet być ten sam egzemplarz Solo15, który trafił do filmiku zrobionego przez CHIPa.

Panowie mam od jakiegoś czasu 7C, które pięknie grają - chciałem je podłączyć pod Yamahe i mam pytanie - czy one mogą pracować jako pasywne? Jeżeli nie to czy jest jakiś patent na to, żeby np po włączeniu ich od razu grały i nie trzeba było z pilota robić głośniej lub ciszej aby "załapały"?

Mogą pracować jako pasywne, ale musisz ominąć wzmacniacz wbudowany w jedną z kolumn.

Możesz też podłączyć je pod wyjście pre_out Yamahy (jeśli je posiada), by grały jako aktywne.

Nie ma takiego patentu, chyba że ingerencja w elektronikę...

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elektrykk dzięki za info - podłączyłem je jako aktywne pod Yamahę i grają ... hmmm ... rewelacyjnie - problemem jest tylko zasilanie ich - bo wtyczkę od zasilania podłączyłem pod Yamahę z tyłu i po włączeniu amplitunera muszę "pyknąć" głośność na pilocie, żeby załapały. Grają o niebo lepiej niż moje poprzednie Scherzo 350 + Tannoy-e M1 -jestem pod wrażeniem tego produktu. Wiecie może ile prądu potrzebują, kiedy są włączone ale nie grają? Zastanawiam się nad tym rozwiązaniem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Świeże sesje zdjęciowe :>

Ciekawe jest to że w nowych solo zastosowano złącze głośnikowe w kolumnie pasywnej w normie DIN :

http://www.nix.ru/include/view-photo.html?...13&pid=2380

Z%C5%82%C4%85cze_DIN

Może to BI-amp :unsure:

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

elektrykk dzięki za info - podłączyłem je jako aktywne pod Yamahę i grają ... hmmm ... rewelacyjnie -

Ale po co?

Nadal maja swój wzmak, no chyba ze ta yamaha to amplituner tworzysz w oparciu o nie kino (potrzebujesz dekodery z niej) itd

Ja także sprawdzałem na próbe mistralaudio mb20a pod denonem avr1908 jako aktywne surroundy...ale ni to praktyczne, ni to estetyczne:) (kolumny maja byc tej samej jakosci w calym KD a jednak moje DIY troszke mistrale bije i to bylo wyraźnie slychac)

pzdr

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ok bo nie do końca zrozumiałem wypowiedź HeatheN-a: jak teraz oglądam telewizję czy słucham muzyki to zawsze przez te kolumny - na razie mam tylko dwie w miejsce 5.1 i grają o wiele lepiej. Podłączyłem je pod amplituner Yamahy ponieważ wszystkie urządzenia wejściowe są podłączone do niej kablami optycznymi, dlatego nie podłączałem dekodera sat i DVD bezpośrednio do kolumn. Proszę doradźcie mi jak podłączyć dla najlepszego efektu końcowego. Lepiej będzie ominąć amplituner?

Edytowane przez Tomo_78

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi