Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

To troche dziwne, bo Solo5 są mocniejsze od tych Geniusów.

Ale też mnie zastanawiało jak tu niektórzy pisali że np słuchają muzyki (na solo7) przy głośności 40/60. Ja na swoich gienkach rzadko kiedy połowe ich możliwości wykorzystywałem, a i tak było wystarczająco głośno.

dokladnie... ja u siebie max dawalem polowe glosnosci w Gienkach i bylo juz bardzo glosno, no a w ML bez szalu co prawda dojechalem do 50 :D (chociaz mojego brata Genius'y 5.1 tez graja cicho w porownaniu do tych Geniusow 2.0)

no ale dam im pare dni na dodarcie :P

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dokladnie... ja u siebie max dawalem polowe glosnosci w Gienkach i bylo juz bardzo glosno, no a w ML bez szalu co prawda dojechalem do 50 :D (chociaz mojego brata Genius'y 5.1 tez graja cicho w porownaniu do tych Geniusow 2.0)

no ale dam im pare dni na dodarcie :P

Szczerze mówiąc to po przeczytaniu tego co napisałeś zastanawiałem się poważnie czy nie anulować zamówienia ;) Co chwilę odnajduję w ML jakieś "wady" i nie chciałbym wydać pieniędzy w błoto.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś panowie kręcicie. Miałem 50% głośności na karcie muz. i 60/60 na 7C i w pokoju da się wysiedzieć tyle ile trzeba na wrzucenie muzy na playliste.

Przy głośności 100% na karcie 60/60 na 7C jest nieznośnie głośno. Jest zajebiście głośno nawet w pokoju obok, a jak się przechodzi obok pokoju, w którym są głośniki to aż odrzuca.

Nie wiem jak jest na 5C, ale na 7C przy 100% na karcie i 30/60 jest dość głośno. Przy 40/60 jest już bardzo głośno.

Poczekajcie jak się wygrzeją te 5C, będzie wtedy lepiej.

A poza tym Solo to nie tylko głośność, ale piękno grania :) Dla mnie to jest ważniejsze, a nie to czy zagłuszę sąsiada :P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Coś panowie kręcicie. Miałem 50% głośności na karcie muz. i 60/60 na 7C i w pokoju da się wysiedzieć tyle ile trzeba na wrzucenie muzy na playliste.

Przy głośności 100% na karcie 60/60 na 7C jest nieznośnie głośno. Jest zajebiście głośno nawet w pokoju obok, a jak się przechodzi obok pokoju, w którym są głośniki to aż odrzuca.

Nie wiem jak jest na 5C, ale na 7C przy 100% na karcie i 30/60 jest dość głośno. Przy 40/60 jest już bardzo głośno.

Poczekajcie jak się wygrzeją te 5C, będzie wtedy lepiej.

A poza tym Solo to nie tylko głośność, ale piękno grania :) Dla mnie to jest ważniejsze, a nie to czy zagłuszę sąsiada :P

Wiem, że nie chodzi o samą głośność, jednak ta podana moc RMS do czegoś zobowiązuje ;)

Ma też znaczenie jaka karta i na jakich ustawieniach. Moje gienki na integrze cicho grały. Na Audigy 2 przy takim ustawieniu http://img99.imageshack.us/img99/8263/94374965qh8.jpg nawet gałki do połowy nie odkręcałem bo było już głośno (niskie i wysokie tony na głosnikach prawie na max - im bardziej odkręcone tym ciszej).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

nie graja tak cicho :P juz mi sie ucho przyzwyczaja (2 dni pracowalem w mega halasie i moze dlatego wydawalo mi sie tak cicho)

teraz slucham na 25 i uwazam, ze zaglosno - jak siedze przed kompem ofc

no i zauwazylem, ze duzo moich mp3 na ML brzmi slabo, wrecz fatalnie - wiec widac, ze te glosniki ukazuja wszystkie braki ^^ (juz na Geniusach slyszalem, ze niektore mp3 to szajs, ale teraz jeszcze bardziej)

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Szczerze mówiąc to po przeczytaniu tego co napisałeś zastanawiałem się poważnie czy nie anulować zamówienia ;) Co chwilę odnajduję w ML jakieś "wady" i nie chciałbym wydać pieniędzy w błoto.

Faktycznie powinieneś anulować zamówienie i kupić sobie Z-2300, one grają super głośno i mają zajebisty bas. Ale zanim anulujesz zamówienie, to oświeć nas jakie to wady co chwile odnajdujesz w ML. Chętnie poczytamy.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Faktycznie powinieneś anulować zamówienie i kupić sobie Z-2300, one grają super głośno i mają zajebisty bas.

Skoro tak mówisz to na pewno masz rację, w końcu jesteś guru w dziedzinie audio i można Ci wierzyć na słowo :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już znalazłem te twoje super wady ML.

-tandetny wygląd

-syfiasty wyświetlacz

-cicho grają

Zajebisty masz wyznacznik wartości głośników. Jakbym miał takie podejście jak Ty, to faktycznie anulowałbym zamówienie na ML. Kierując się Twoimi kategoriami wciąż polecam Z-2300.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Już znalazłem te twoje super wady ML.

-tandetny wygląd

-syfiasty wyświetlacz

-cicho grają

Zajebisty masz wyznacznik wartości głośników. Jakbym miał takie podejście jak Ty, to faktycznie anulowałbym zamówienie na ML. Kierując się Twoimi kategoriami wciąż polecam Z-2300.

Może naucz się najpierw czytać ze zrozumieniem, wtedy możemy podyskutować. Rozmowe z tobą uważam za bezcelową. Jestem takim samym użytkownikiem forum jak ty, mam prawo do własnej opinii i własnego zdania. Jeśli podobają ci się głośniki Logitecha to zachęcam do zakupu. Nie pozdrawiam.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

pisalem o glosnosci jaka daje karta muz na laptopie (jakas integra biedna) ustawiona na 100% (default w sumie), jak podepne pod Audigy 2 i mixer to napewno wystarczy decybeli, z reszta jak juz ktos pisal w tych glosnikach nie chodzi tyle o glosnosc co o jakosc, ktora po prostu powala. (w poniedzialek napisze jak to wyglada z audigy+numark dm1250)

ps. nie zmienialem nic w bass i treble bo sie resetuje po wylaczeniu glosnikow, mam w eq w winampie troche podbite basy i wysokie.

Edytowane przez Neon69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@czokapik:

Jeszcze zagrają głośniej, spokojnie...

U mnie na HD2 (100% w sterach/mixerze) to zależy od nagrania:

jedne na 30 są głośne, 35 to już za głośno... inne na 45 są tak samo głośne jak te wcześniejsze na 35...

Aczkolwiek w ML tak do 40 następuje w miarę spokojny wzrost głośności, powyżej to zaczyna szaleć.

Choć najgorsze co może być to mp3 ze sztucznie podbitą głośnością... wtedy można się przestraszyć, że SOLO nawalają :E

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czym dluzej slucham muzyki na nich to coraz bardziej je kocham :) normalnie cud, miod i malina :P

jesli ktos nie ma duzo miejsca, a chce kupic glosniki to polecam sie zastanowic nad SOLO 5C :P no chyba, ze ktos nie ma tyle kasy to moze wziac Geniusy

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Gdzie mogę zakupić sprawdzoną wersję 7C (z pilotem, zasilanie oparte na toroidzie, koniec na toshibach itd) - który sklep ją oferuje?

Ponoć teraz siódemki w wersji c i bez c są teraz ujednolicone (STM/ EI) ,a wcześniej wyglądało to tak :

Solo 7c ->Tranzystory STMicroelectronics TIP41C/TIP42C transformator z rdzeniem EI (4 wkręty mocowania )

Solo 7 ->Tranzystory Toshiba C5198/Toshiba A1941 transformator Toroidalny (jeden wkręt mocowania )

Ale jeszcze poszukam dokładniejszych danych bo mogę się mylić :wink: .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Solo 7c ->Tranzystory STMicroelectronics TIP41C/TIP42C transformator z rdzeniem EI (4 wkręty mocowania )

Solo 7 ->Tranzystory Toshiba C5198/Toshiba A1941 transformator Toroidalny (jeden wkręt mocowania )

Właśnie w tym rzecz. Tyle, że nie do końca ponieważ 7 i 7C miały te same napędy - dopiero na rosyjskich stronach są zdjęcia z innymi wzmacniaczami.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

czym dluzej slucham muzyki na nich to coraz bardziej je kocham :) normalnie cud, miod i malina :P

Widzisz, warto było? B-)

Co do głośności, to u mnie karta dźwiękowa jest ustawiona na max, a głośniki od 20-do 45, w zależności od nastroju. Zauważyłem, że dźwięk jest na tyle naturalny, że słuch szybko i bezboleśnie przyzwyczaja się do głośności - jeżeli ustawię 40, to parę minut jest głośno, a potem słuch obcina głośność do normalnego poziomu. W odróżnieniu od innych głośników z którymi jestem osłuchany, to przyzwyczajenie jest cholernie naturalne i bezbolesne dla dźwięku. Tylko ja tak mam?

Edyta@HeatheN: zrobione na 60%

Edytowane przez KHOT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ja mam dokladnie tak samo, dlatego mi sie wydawalo tak cicho - lecz po dluzszym sluchaniu, jak brat do mnie napisal, ze dzwiek mu sie niesie po caly mieszkaniu (mieszka podemna) no to chyba musza grac glosno :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Taki mamy, że jak trzeszczą głośniki, bas buuuczy, b-r furkocze, meble latają a słuch się kaleczy to wydaje się, że jest głośno, a jak dźwięk jest tego pozbawiony i jest w miarę naturalnie, to wydaje się "ciszej" :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzisz, warto było? B-)

Co do głośności, to u mnie karta dźwiękowa jest ustawiona na max, a głośniki od 20-do 45, w zależności od nastroju. Zauważyłem, że dźwięk jest na tyle naturalny, że słuch szybko i bezboleśnie przyzwyczaja się do głośności - jeżeli ustawię 40, to parę minut jest głośno, a potem słuch obcina głośność do normalnego poziomu. W odróżnieniu od innych głośników z którymi jestem osłuchany, to przyzwyczajenie jest cholernie naturalne i bezbolesne dla dźwięku. Tylko ja tak mam?

karte ustaw max 75%

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Fakt - coś w tym musi być...

Dla mnie, np. jest cicho i mogę spokojnie sobie muzyki na takim poziomie głośności słuchać...

A następnie wraca ktoś z rodziny do domu i prosi o ściszenie... bo na klatce piętro niżej już mnie słychać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Rzeczywiście jest tak, że do ładnego dzwięku szybciej się przyzwyczajam, a jak jest tandeta to wydaje się, ze jest głośno.

Ale siłą Solo jest przede wszystkim to, że dla osób takich jak ja, czyli, które nie sa audiofilami, zawsze mieli przeciętny sprzęt grający, a jednak potrafią docenić dobry sprzęt, muzyka staje się nagle ładniejsza, pełniejsza. Zauważa się natychmiast różnice pomiędzy tym co się słyszało kiedyś, a tym co ma się teraz.

Ja się zacząłem zastanawiać, jak mogłem nie słyszeć, że część moich mp3 jest tak tandetnie nagrana, że jakosć jest żałosna. A z drugiej strony wystarczy choć mp3 320 kbit, a utwory brzmią lepiej niż kiedykolwiek.

Jak już napisałem, audiofilem nie jestem, zapędów też nie mam, ale te głośniki zachęcają do ekserymentowania, typu "a może wymienie jeszcze kartę muz. na coś lepszego, a może ten kabel powinien być lepszej jakości?" itd.

Doceniam Geniusy, bo to głośniki dobre, zwłaszcza za swoją cenę, ale nawet ich recenzjach można odczuć, że one są po prostu głośne i mają szersze pasmo od pierdziawkowych 2.1. Solo to cos więcej. Dlatego ja i RBEJ zastanawialiśmy się nad tym jakim cudem to jest takie tanie, bo w końcu to tylko 340zł z wysyłką, a przy 5C to już w ogóle śmieszne pieniądze. Więc gdy jest możliwość przesiadki z 1250x/2000x na jakieś Solo lub wybór ma być między Geniusami, a tylko troszkę droższymi 5C to oczywiście trzeba <span style='color: red;'>ORT: wziąść</span> Solo. To po prostu jest inna klasa.

I wracając do głośności. One są głośne, ale głośność jak wiele pojęć, jest względna. To trzeba usłyszeć żeby zrozumieć. Jestem przekonany, że Geniusy nie są tak głośne jak twierdzi czokapik. Za to na Solo na karcie innej niż integra są bardzo głośne. A jeśli nawet się mylę, to w końcu chyba już przestawiłem argumenty, w związku z którymi nie ma to znaczenia.

Słucham teraz Mike Oldfielda, album Music Of The Spheres we FLACach i jestem w siódmym niebie :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Mam pytanie z innej beczki.

Jak na Waszych Solo7C "wygląda" bas w tej piosence:

http://www.youtube.com/watch?v=itinQJK2aJg

???

Bo u mnie dość dziwnie (refren). Wydaje mi się, że moje meble drgają przy tej częstotliwości :/

hmm... wersja na Youtube jest tandetna i jakoś jest dziwnie. Natomiast mam mp3, ale tylko 128 kbit i wtedy się rozedrguje trochę. Może jednak to kwestia jakości nagrania. Nie mam niestety płyty ani FLACa.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czasami tak jest, że bas w niektórych piosenkach robi dziwne rzeczy z różnymi głośnikami...

Może to z bass-reflex się wydobywa. No i jeszcze trzeba obadać czy to głośniki, czy to meble.

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

wlasnie jestem w trakcie bezposredniego porownania Genius'ow i SOLO'wek

SOLO podlaczone sa do Audigy a Geniusy do integry i na odwrot - w tym samym czasie puszczam utwory na SOLO/Geniusach i sprawdzam poprzez wyciszanie jednych lub drugich

z tego co udalo mi sie zauwazyc po krotkich testach, to ze SOLO graja czysciej (jakby mniej szumow), bas jest mocniejszy, no i nie traca tak na jakosci dzwieku jak Geniusy gdy zwiekszam glosnosc (szczeglonie chodzi o bas)

jesli chodzi o gore to w obu glosnikach jest na podobnym poziomie, lecz w SOLO jest troche bardziej slyszalna

ogolnie przez bardziej czytelniejsza gore i czysciejsze granie na SOLO slychac wiecej efektow w utworach :D

z drugiej strony Gienki nie graja, az tak zle - kosztuja 130 zl, wiec nie mozna wymagac wiele :]

przy SOLO 7C roznice miedzy Geniusami a SOLO widac mocniej, bo SOLO 7C sa mocniejsze od 5C, a Geniusy traca duzo przy coraz wiekszej glosnosci

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi