Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Ustawił ktoś już odpowiednio siódemki? może jakaś fota?:)

Daj mi 2 tygodnie, a bedą nagłaśniały pokój o powierzchni 27,5 m. kw. Obiecuję fotki. Solo będą stały na stojakach własnej roboty (drewniane, a nie żadna płyta meblowa) o wysokości około 70cm. Będą stały około 200-230cm od siebie na krótszej ścianie.

:P

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem, że nie chodzi o samą głośność, jednak ta podana moc RMS do czegoś zobowiązuje ;)

Ma też znaczenie jaka karta i na jakich ustawieniach. Moje gienki na integrze cicho grały. Na Audigy 2 przy takim ustawieniu http://img99.imageshack.us/img99/8263/94374965qh8.jpg nawet gałki do połowy nie odkręcałem bo było już głośno (niskie i wysokie tony na głosnikach prawie na max - im bardziej odkręcone tym ciszej).

Z całym szacunkiem, ale takie ustawienie jest do d... :wink:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

no właśnie

złożyłem zamówienie zaraz po północy, rano patrze w pocztę i nie moge z linka potwierdzić zamówienia bo strona padła.

btw - do klientów is, jaki jest kontakt z nimi? bo maja jeszcze towar na allegro i sie zastanawiam czy nie dobrać sobie myszki razor deathadder(dodatkowe 130zl) do wysyłki, ale nie wiem jak połączyć i jak maile obsługują, bo z allegro mail mają inny(mimo tych samych danych firmy)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OT

jak resampling powinien byc ustawiony na Audigy 4 w KX'ach? bo z tego co czytalem to Audigy 4 sobie sam resampluje, ale to chyba na standardowych driverach

dla przykladu teraz w programie do odtwarzania muzyki ustawilem sample rate na 96000 a resolution na 24 bit i nie wiem czy dobrze - w sumie roznicy tez za bardzo nie slysze

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

A dostał już ktoś "szósteczki" ?

Jutro przedstawie fotki z mojego rozmieszczenia, specjalnie na potrzeby lepszego ustawienia "solówek" zamontowałem blat na cała szerokość pokoju (2,10m), który dodatkowo służy mi za biurko :) Teraz głośniki mają 160cm odległości między sobą, a to już lepiej niż 30cm :D

btw. Pięknie mi się rozegrały :) nie mogę wyjść z podziwu jak to bosko brzmi :), jak ktoś przychodzi do mnie wystarczy, że odpalam na początek

Enya - Now we are free , a potem Metallica - Nothing Else Matters w wersji z orkiestrą symfoniczną ... szczena opada natychmiast ;) uwielbiam ten widok :D

Edytowane przez Picek_LBN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

resampling

A ja właśne wywaliłem resampler i asio; foobara przełączyłem na kernel streaming i dużej różnicy nie ma, ale wydaje mi się, że niektóre piosnki toola się troszeczkę poprawiły (flaki)...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dlatego lepiej dopłacić 50zł i kupić SOLO 6

No pewnie, nie ma co oszczędzać, szóstki albo siódemki brać i będzie git, no chyba że naprawdę dla kogoś są za duże.:)

A dostał już ktoś "szósteczki" ?

Podobno jutro mają być rozsyłane do ludzi.

btw. Pięknie mi się rozegrały :) nie mogę wyjść z podziwu jak to bosko brzmi...

Wierzę na słowo, sam zbieram fundusze i nie mogę już się doczekać kupna Solo:)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No mi zostało jeszcze poczekać do sierpnia/września na sensowne rozstawienie SOLO... narazie męczą się na 65cm rozstawieniu...

Potem będą miały ~2m od siebie na zapewne drewnianych stojakach 'home-made'.

Choć kiedyś będe musiał się wybrać do jakiegoś marketu budowlanego... może będzie mix drewna i metalu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

poki nie mam podstawek to solo 7c stoja na duzym stole, okolo 1m odleglosci, a i tak juz pokazuja co potrafia... tak, ze ciezko o tym napisac, slysze dzwieki o ktorych na logach x-230 moglem pomazyc, no i ta dynamika... zajefajnie wywazone pasmo i przestrzen. jestem mega zadowolony i nie moge sie doczekac jak stana na podstawkach ~2m od siebie :) POLECAM !

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

OFF-TOPIC:

Znowu moje osobiste "porachunki" z pclab:) Nawet napisać do nich maila z wyjaśnieniem nie mogę, bo skrzynka "niby" zapchana... Ten supermoderator znowu się bulwersuje jak ktoś mówi o czymś lepszym niż Genius >>> http://forum.pclab.pl/index.php?s=&sho...t&p=5239586 :lol2:

PS. Na każdym kroku jest podkreślane, że ML potrzebują przyzwoitej dźwiękówki a nie integry, poza tym na integrze+Solo można jakiś czas się "pomęczyć" póki się nie kupi czegoś lepszego - przecież uszy nie odpadną od słuchania:). Nie uważam też, że cena około 285-325zł (czyli około 150zł więcej niż 1250x czy 2000x) jest czymś najbardziej istotnym dla poszukiwaczy o wiele lepszego ale nadal stosunkowo taniego dźwięku z kompa.

Dwie, trzy osoby je ponoć mają i pieją

- ponoć ma je więcej osób i "pieją". Liczba ta szybko wzrasta. Ja na razie nie mam i nie pieję.

----

Tutaj nowa reklama z mojej strony :D

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No dobrze panowie. Proponuję się odrobinę uspokoić. Wątek ten powstał by porozmawiać o microlabach a nie do prowadzenia wendetty i obrażania kogokolwiek. Ja jako zwykły użytkownik naprawde nie mam ochoty czytać o tym kto i co wyprawia na innych forach tylko dowiedzieć się czegoś o sprzęcie oraz zapoznać się z opiniami uzytkowników owego sprzętu. Obrażanie pana Vegi jest conajmniej nie na miejscu ma on w końcu prawo do własnego zdania (nawet jeżeli różni się od Waszego) w dodatku Vega jest użytkownikiem innego forum co tym bardziej nikogo nie powinno interesować co na nim się dzieje bo w końcu zawsze można tamto forum po prostu olać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu jakiś pomysł:

A co do pytań o podłączanie słuchawek: Jeśli karta dźwiękowa obsługuje więcej kanałów niż 2, to można podłączyć do niej słuchawki i głośniki jednocześnie, a w sterownikach ustawić powielanie stereo na każde wyjście. W Creativach opcja ta nazywa się: CMMS-3D >> "Stereo Surround"

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Skoro drogi Pan Vega może szykanować, obrażać i niesłusznie oskarżać kolegę Eleektryka oraz wszystkich posiadaczy ML, to My możemy wyrażać opinię o panu Vedze.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Suchy666 - wybacz ale nie dam rady przejść obojętnie nad tym, co się tam wyprawia:) Sam jestem małą ofiarą marketingu, więc teraz w jakimś stopniu chcę przestrzec i doradzić innym userom - taki wolontariat:) Czasami można się dowiedzieć o jakichś ciekawostkach z innych for, nawet jeśli jest to pclab:)

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

W końcu jakiś pomysł: A co do pytań o podłączanie słuchawek: Jeśli karta dźwiękowa obsługuje więcej kanałów niż 2, to można podłączyć do niej słuchawki i głośniki jednocześnie, a w sterownikach ustawić powielanie stereo na każde wyjście. W Creativach opcja ta nazywa się: CMMS-3D >> "Stereo Surround"

Dzieki, wlasnie podlaczylem sluchawki i napotkalem ten problem, a tu patrz! - rozwiazanie :D Edytowane przez Neon69

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak apropo, jak jest ktoś kto rozważa zakup 7c, a nie jest do końca przekonany, to chętnie zapraszam na odsłuch osoby z Lublina ;) jako że już mam wakację, chętnie ugoszczę i przekonam do zakupu przyszłego właściciela "solówek" ;)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

szkoda, ze 5C podrozaly, moim zdaniem teraz sa za drogie i nie warto ich w ogole brac... (lepiej doplacic do 6C, nawet jak ma sie mniej miejsca) - to samo moze byc z 6C i 7C jak bedzie wiele chetnych jeszcze :D

Edytowane przez CzArNy`

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi