serwal4 Posted December 23, 2010 Report post Posted December 23, 2010 (edited) Tak rzuciło się w oczy, chyba doszła konkurencja dla Solówek ze strony Modecom'a: MODECOM - producent sprzętu komputerowego Model 3-drożny Czy np: MODECOM - producent sprzętu komputerowego Model 2-drożny z 8" głośnikiem nisko-tonowym; A porównując model HF-60 widzimy.... że to przepakowane Vigoole - które straciły się z PL rynku: http://www.vigoole.com/en/products_view.asp?ID=82 Kształ, parametry, wielkość przetworników; Niestety ceny nie są zachęcające (choć to cennik Komputronika, więc ew lekkie zejście w dół jest możliwe) A i ogólnie obserwuje że Solówki zaczęły tanieć... Edited December 24, 2010 by serwal4 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
piotrekv Posted January 4, 2011 Report post Posted January 4, 2011 Witam, Właśnie chce kupić głośniki do mojego laptopa i nie mogę się zdecydować które wybrać: Modecom HF-100 czy ML Solo 7C. O Modecoma'ach nie ma jeszcze żadnej fachowej recenzji (chyba że nie mogę znaleźć), plusem za to jest to że otwór od basu jest z przodu więc można je ustawić blisko ściany. Natomiast Solo jak to piszą są już legendarne. Ciekawe które lepiej grają bo cenę oba zestawy mają bardzo porównywalną. Co byście polecili? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Gregu Posted January 5, 2011 Report post Posted January 5, 2011 ciekawie wygladaja te modecomy zebym nie mial solo to bym może sie skusił :P...no i zeby jeszcze wolne srodki były. Do pytania wyżej to nie wiem co powiedzieć, prywatnie moge polecić solo, ale zdaje sobie sprawę że doskonałe to one nie są oj nie. BYĆ MOŻE te modecomy wypadają lepiej, wcale bym się nie zdziwił. Ja z solo zadowolony jestem, ale...ale czasami słyszę że coś im brakuje...zwłaszcza jak posłucham stereo u kolegi(denon czy tez onkyo, nie pamiętam). Zapewne część z tego braku który słyszę wynika z małej przestrzeni mojego pokoju, jak i zbyt bliskiego rozstawienia solówek......wydaje mi się po prostu ze za mało mam średnich, lub są przytłumione Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Havoc Posted January 6, 2011 Report post Posted January 6, 2011 O ile będą lepsze od Solo 7C to jeszcze...bo cena prawie 500zł jest zaporowa. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
award Posted January 6, 2011 Report post Posted January 6, 2011 Witam Posiadam obecnie zestaw 2.1 od Creativa t3000. W mojej głowie zrodził się pomysł zakupu czegoś innego... Moje Creativy chodzą dobrze w filmach czy grach...W muzyce odrobinę kuleją... Słuchałem u siebie w pracy wystawione Creativy t20...Spodobały mi się ale basu było odrobinę za mało. Pytanie teraz...moje biurko jest stosunkowo małe (długość 110 cm) Czy kupując jakieś Microlaby i ustawiając je odpowiednio: -21 cm od ściany i ok 35 cm ode mnie (nie wiem czy dobrze się wysłowiłem) Uzyskam lepszy dźwięk od w/w Creativów? I kluczowe pytanie czy do tak małego biurka jak moje i siedzenia od głośnika ok 35 cm zyskam dużą poprawę dźwięku? Zależy mi na basie, aby filmy ładnie chodziły i głównie na muzyce. Jeżeli chodzi o kwotę jaką mogę wydać to ok 350zł. Znalazłem kilka modeli microlaba...Który będzie najlepszy? -Microlab H11 2.0 (zaleta to pilot i ładny design) i chyba do tych bym się najbardziej skłaniał. -MICROLAB SOLO15 -MICROLAB SOLO6C i -Edifier R1600T-Plus Studio 2.0 pozdrawiam i dzięki za posty Grzesiek Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Boxer Edward Posted January 7, 2011 Report post Posted January 7, 2011 Siema, czy ktoś miał okazję usłyszeć jak grają Microlab Solo1 oraz Genius SP-HF1800 - potrzebuję porównania tych głośników, gdyż rozważam zakup genius+xonarDG(ew.x-fi) lub też zakup Solo1 i podpięcie ich pod integrę(tymczasowo). Zależy mi na relatywnie dobrym basie wśród zestawów 2.0. Chyba, że coś lepszego w cenie do 280zł polecicie. Dzięki za pomoc! Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
torque Posted January 7, 2011 Report post Posted January 7, 2011 Czy orientuje się ktoś może, czy jest możliwość kupienia pilota do Microlabów 6C? Bo widze, że powoli zaczyna wysiadać. Klawisze głośności jeszcze dają radę ale z inputem na prawde musze sie nameczyc niczym załapie. Chyba ze mozna jakims uniwersalnym pioletem zczytac funkcje? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
zzizzy Posted January 7, 2011 Report post Posted January 7, 2011 Napisz do dystrybutora, może uda ci się dostać pilot osobno. Sunnyline Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Boxer Edward Posted January 17, 2011 Report post Posted January 17, 2011 Widziałem ostatnio na Allegro, bo miałem na oku Solo1 i właśnie znalazłem w historii u siebie link, który Cię może zainteresować: http://allegro.pl/pilot-do-wszystkich-glosnikow-microlab-serii-solo-i1384182002.html Napisz do gościa. Na pewno ma jeszcze w asortymencie - chociaż cena zaporowa. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted January 17, 2011 Report post Posted January 17, 2011 (edited) Widziałem ostatnio na Allegro, bo miałem na oku Solo1 i właśnie znalazłem w historii u siebie link, który Cię może zainteresować: http://allegro.pl/pilot-do-wszystkich-glosnikow-microlab-serii-solo-i1384182002.html Napisz do gościa. Na pewno ma jeszcze w asortymencie - chociaż cena zaporowa. Chyba mózg im wypaliło przed wpisaniem ceny za tego pilota. To już taniej by wyszło kupić uczący się pilot i go zaprogramować. Chyba ze mozna jakims uniwersalnym pioletem zczytac funkcje? I w tą stronę bym szedł (funkcję uczenia miałem w pilocie Yamahy ale z niej nie korzystałem - podobno można odebrać sygnał z innego pilota i przypisać do niego przycisk) Edited January 17, 2011 by Kyle Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
torque Posted January 18, 2011 Report post Posted January 18, 2011 Piloty są za 50zł z przesyłka do kupienia. Możliwe, że jeśli mój by jeszcze działał to kupiłbym uczący się pilot, ale niestety 3 dni temu w ogóle przestał reagować, dlatego od 3 dni nie mam głośników :/ Na razie zamówiłem tego pilota za 50zł! Ale docelowo spróbuje wywalić ten odbiornik IR i zrobić jakiś panel z możliwością regulacji tonów niskich i wysokich oraz wyboru źródła. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Boxer Edward Posted January 18, 2011 Report post Posted January 18, 2011 (edited) @Kyle dokładnie! przecież produkcja takiego pilota, to góra 5 zł w Chinach - a oni wyskakują z kwotą, za którą niektórzy ludzie głośniki kupują. @torque lepsze 50zł, niż te 90zł na Allegro. Ale to i tak grubo przesadzona cena za tej jakości "pilota". Jak widać rozwiązanie w 'solówkach' bez literki "c", z regulacją z tyłu, to może mniej praktyczna opcja, ale na pewno nie trzeba co kilka miesięcy się martwić o pilota... Edited January 18, 2011 by Boxer Edward Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
serwal4 Posted January 18, 2011 Report post Posted January 18, 2011 U mnie pilot w Solówkach za niedług będzie działał pełne trzy lata, jak i same Solówki; żadnych problemów, owsze na pilocie guziki od głośności zaczynają kiepsko działać ale są ich 3-y pary więc... narazie jedna kiepsko działa, zostały jeszcze dwie; 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Boguszek Posted January 18, 2011 Report post Posted January 18, 2011 (edited) Witam,chciałbym wymienić w swoich Solo7c głośniki wysokotonowe te na samej górze jakie polecilibyście ?. Edited January 18, 2011 by Boguszek Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Kyle Posted January 18, 2011 Report post Posted January 18, 2011 Witam,chciałbym wymienić w swoich Solo7c głośniki wysokotonowe te na samej górze jakie polecilibyście ?. Taka wymiana bez zmian w zwrotnicy, bez pomiarów ? - ja bym tego nie robił ;) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Gregu Posted January 19, 2011 Report post Posted January 19, 2011 i co to da? tak z ciekawości pytam :P W sumie mam te laby też już 3 lata ponad(chyba), gwary dawno nie mam( bo opóźnione właczanie głośników założyłem) więc moge też pogrzebać....jeśli warto :P Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Boguszek Posted January 20, 2011 Report post Posted January 20, 2011 Lekko mam wgniecioną jedną wysokotonówkę :] Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
mikla91 Posted February 12, 2011 Report post Posted February 12, 2011 (edited) Witam. Jak wysokość mają Solo6c? Wg. jednych stron 361mm, wg. innych 411mm. Pytam się, ponieważ z prawej strony mam "wolne" 42cm wysokości i zastanawiam się czy się zmieszczą. Ewentualnie wymontuje szufladę. Pozdrawiam Edited February 12, 2011 by mikla91 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
zzizzy Posted February 12, 2011 Report post Posted February 12, 2011 411mm ma opakowanie. Wymiary głośników to 210 x 270 x 361mm Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Havoc Posted February 13, 2011 Report post Posted February 13, 2011 Piloty są za 50zł z przesyłka do kupienia. Możliwe, że jeśli mój by jeszcze działał to kupiłbym uczący się pilot, ale niestety 3 dni temu w ogóle przestał reagować, dlatego od 3 dni nie mam głośników :/ Na razie zamówiłem tego pilota za 50zł! Ale docelowo spróbuje wywalić ten odbiornik IR i zrobić jakiś panel z możliwością regulacji tonów niskich i wysokich oraz wyboru źródła. Trochę nie wczas jak mniemam. Ale ja swojego pilota w ogole nie uzywam. Dlaczeog brak pilota u Ciebie = brak głośników? Jeżeli chodzi o załączanie się na AUX a nie PC to podłącz kable do drugich gniazd i po włączeniu zasilania od razu Ci się odpalą na tym co trzeba. Nie będziesz musiał wybierać źródła. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
zalOst Posted February 13, 2011 Report post Posted February 13, 2011 Trochę nie wczas jak mniemam. Ale ja swojego pilota w ogole nie uzywam. Dlaczeog brak pilota u Ciebie = brak głośników? Jeżeli chodzi o załączanie się na AUX a nie PC to podłącz kable do drugich gniazd i po włączeniu zasilania od razu Ci się odpalą na tym co trzeba. Nie będziesz musiał wybierać źródła. a mute? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Havoc Posted February 14, 2011 Report post Posted February 14, 2011 Co z mute? Na klawiaturze, na myszce, pokrętłem z tyłu kolumny. Cokolwiek. Po prostu brak pilota nie eliminuje użytkowania labów. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
zalOst Posted February 22, 2011 Report post Posted February 22, 2011 (edited) Pech chiał że właśnie zepsuł mi się pilot. Przeczytałem gdzieś że podobno pilot uniwersalny philipsa sru9400 obsługuje microlaby, jestem ciekaw czy ktoś już próbował takich pilotów (niekoniecznie ten model)? Edited February 23, 2011 by zal0st Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
NeonPPC Posted February 28, 2011 Report post Posted February 28, 2011 po ponad 2,5 roku pierwsza awaria w moich 7c (statyczne buczenie)... 2 spuchniete kondensatory. Szybka wymiana na lepsze i drozsze = WSZYSTKO CACY :) Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Gregu Posted March 2, 2011 Report post Posted March 2, 2011 neon, jakie kondy? bo mi własnie padło zasilanie, prawdopodobnie przez kondy, plus jeden rezystor siadł(z tego samego powodu...). Głośniki martwe. Ogółem od tyg mam niesprawne solo, teraz znajomy elektronik się nimi zajmuje i ma problem, bo jak mówi, to to co padło to jakieś noname i nie wie co dać w zamian... Ma ktoś schematy solówek może? Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
NeonPPC Posted March 2, 2011 Report post Posted March 2, 2011 (edited) 2 duze czarne pojemnosc bodajze 6600. Nie przygladalem sie dokladnie bo to znajomy ojca mi robil. Edited March 2, 2011 by NeonPPC Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Gregu Posted March 2, 2011 Report post Posted March 2, 2011 Thx, naprawione :) a już sie bałem... Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
mpeg-4 Posted March 20, 2011 Report post Posted March 20, 2011 Pojawił się nowy model Microlabów B-77, designa mają nieco podobny do Sonus Faber ;) Microlab Art for the Ear 1 Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
Waise Posted March 29, 2011 Report post Posted March 29, 2011 Czy ma ktoś pojęcie jak wypadają Solo15 przy Solo6c? Prawie ta sama cena, więc aż dziwne, że nie ma porównania :/ A bardzo mi na nim zależy, bo właśnie mam zamiar któreś z nich kupić. Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...
NeonPPC Posted April 5, 2011 Report post Posted April 5, 2011 (edited) Taka mała ciekawostka, Solo6c sa totalnie nowe prosto z Honkongu. Beda do kupienia za około tydzien po okazyjnej cenie. ps. przepraszam za tragiczna jakosc zdjecia. Edited April 5, 2011 by NeonPPC Quote Share this post Link to post Share on other sites More sharing options...