Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Rozumiem, że w bloku? Może małe przemeblowanie, tak żeby były przy tej ścianie 2m:)

Tak, w wieżowcu. Będę musiał się poważnie zastanowić, w takim pokoju trudno dobrze meble poustawiać... Biurko też jest na tej dłuższej ścianie, a głośniki wolałbym mieć ustawione względem biurka, tak że siedząc przed kompem jedna kolumna po mojej lewej a druga po prawej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Solo6C już są...

stoją sobie spokojnie na biureczku i grają... wg mnie zaje.... na dłuższe testy jeszcze nie miałem czasu (mam je od wczoraj) ale jak na razie testowałem je na Ani Jopek i Mike Oldfield-zie wszytko w formacie flac.

- pomimo faktu że posiadam zintegrowaną dżwiękówkę muza dochodząca z tych pudełek jest ekstra... nie znam się na fachowych terminach "audiovoodoo" ale grają naprawdę fajnie , czysto i szczegółowo ... jest basik, środek i wysokie... bez korzystania z jakichkolwiek equalizerów, polepszaczy itp. potrafią zagrać głośno, nawet bardzo głośno ale też nadają się do słuchania muzy nocą cichutko i nastrojowo . Dziś Steczkowska a później posłucham jak sprawują się w filmach i grach, a jak się już dobrze wygrzeją to przyjdzie czas na Radiohead, Maryllion, Sigur Ros, i może troszkę techniawki ... chciałbym je wypróbować w różnych gatunkach muzy :-)

Kilka mankamentów tego sprzętu można łatwo usunąć (kabelki do wymiany!, gumowe stopki również, choć "zabawkowy"pilocik i włącznik z tyłu akurat mi nie przeszkadzają ), i oczywiście muszę rozpracować dobre ustawianie sprzętu ( na razie stoją na biurku w odległości ok. 1,8 m.) ale w planach są już wieszaki na ścianę lub standy... wszystko zależy od kasy ;-)

Podsumowując, pozostaje mi teraz tylko wybór karty dźwiękowej .... czyli znów kilka tygodni poszukiwań, przeglądania dyskusji na forach, recenzji i testów... ale przecież na tym polega cały urok kompletowania sprzętu...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Moje 7c wlasnie przed chwila stanely na standach 50cm domowej roboty prawie 2m od siebie i jakies 1m+ od sluchacza. Po prostu piekne stereo :)

jeśli możesz to pochwal się jak zrobiłeś standy...(kilka fotek np.), próbuję sie za to zabrać ale brakuje mi trochę koncepcji... albo mam za duże wymagania :rolleyes:

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

porobie foty i napisze cos wiecej jak je pomaluje. troche wstyd bo to calkowicie budzetowa sprawa ktora wyszla spod rak amatora, wiec nie spodziewajcie sie cudow bo lacznie mnie wynioslo to 15zl. (troche drewna+spray+wkrety) i podstawki sa w sumie tylko po to zeby jakos sensownie rozstawic Solo i zeby gwizdki byly na wysokosci uszu jak siedze przy biurku. Stay tuned.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Odbiegając od tematu, zarzuciłem spostrzeżeniami na innym forum tj in4.pl in4, podejrzewam, że inni forumowicze stamtąd zaraz będą, mówić jakie nasze ML są do kitu itd :D Trzeba walczyć i uświadamiać naród nasz :D

Edytowane przez Picek_LBN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jeśli chodzi o bass...to ja mam go w nadmiarze.

kolumny na podłodze po obu stronach biurka, i póki co by się nie nabawić uszkodzenia słuchu to lecą max 25/60, a przeważnie do spokojnego słuchania to 18. I z basem to czasem musze zjechać do -3, bo zwłaszcza na gitarach basowych mocno porusza wnętrznościami przy wartości na 0.

na standy niestety już jestem uczulony(za mały pokój, też 2x3.5 czy 4m), brak możliwości manewru, nie postawie na meblach bo będzie się przenosiło, no i kłóciło z wyglądem, a jak wspomniałem, głośnik basowy na poziomie brzucha to dla mnie za dużo.

teraz czekam na powrót karty aureal vortex2(diamond multimedia, mx300 zdaje się) od znajomego elektronika, jak naprawi to sprawdzę jakość dźwięku na niej, powinno być lepiej. szkoda że sterowniki są outdated, bo z chęcią bym pomęczył w grach...a jak vortex nie da rady to ściągam z USA sonara d2 lub d2x(ale to najwcześniej(o ile w ogóle) za miesiąc, tera już kasy brak)

a propo pclab...jak interpretujecie informację: "Twoje konto zostało tymczasowo zawieszone. Zawieszenie dobiegnie końca 29 2008, 09:00." ?

:D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

właśnie dostałem zapytanie na innym forum, czy nasze głośniki w Solo mają korektory fazy czy to tylko pseudo kopułka? Bo ja niemam pojęcia i niewiem co odpisać :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

teraz czekam na powrót karty aureal vortex2(diamond multimedia, mx300 zdaje się) od znajomego elektronika, jak naprawi to sprawdzę jakość dźwięku na niej, powinno być lepiej.

Moim zdaniem daje radę, chociaż do integry nie podłączałem, do niczego innego też :P

No, nie licząc moich playerów...

Edytowane przez baols

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dolna para mid-basów ma odwracacz/korektor fazy jak się nie mylę...

Więc chyba tak.

Ale niech ktoś obeznany się wypowie ;)

Mają odwracacz fazy. Kiedyś nawet podawałem linka do recenzji, gdzie było to dokładnie opisane.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

....... Podsumowując, pozostaje mi teraz tylko wybór karty dźwiękowej .... czyli znów kilka tygodni poszukiwań, przeglądania dyskusji na forach, recenzji i testów... ale przecież na tym polega cały urok kompletowania sprzętu...

Najdoskonalsza technicznie z kart w przystępnej cenie jest E-mu 1212M PCI v2 ale nie ma wejścia słuchawkowego ,a jak masz kasę to kup Audiotrak Dr Dac2 a jak nie to ,HD2 , E-MU 0202/O404USB z kart stereo te mogę doradzić ,no chyba że będziesz też chciał grać to bardziej dokładne pozycjonowanie dźwięku w grach ma Auzen X-FI ,a z kolei Asus ma jakby bardziej emocjonalnie brzmienie w grach :wink: .

Czemu w opisie SOLO 7c wykorzystano bez pozwolenia moją mini-recenzję??. I jeszcze bezszczelnie zmieniono w mojej recenzji cenę 315zł na 350zł, tak jakbym kupił te głośniki właśnie od nich.....

A z kolei w opisie SOLO6c wykorzystano bez mojej zgody moje tłumaczenie z tego testu , niech lepiej dadzą linka do tego testu i dołączą tą miniaturę oznaczającą nagrodę ''lider klasy'' :wink: .

Edytowane przez mpeg-4

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Membrana wpowadza w drgania stożek ;) To tak ma być?

Poprostu to jest taki koleś który zawsze ma jakieś ale :D

btw. Przekonałem 2 osoby na in4 do kupna 7c ;) mogę uznać to już za mały sukces :D gdyż wybiłem im z głowy zestawy Logitech'a :D

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewien forumowicz napisał mi, żebym przy basie dotknął środka stożka i jak się rusza to jest pseudokopułką. Jak stoi w miejscu a membrana się rusza to jest korektorem fazy. I ewidentnie się rusza :/

... czyli jest standardowo. W miażdżącej większości głośników ten "środek" niskotonowca jest przytwierdzony do membrany (czyli się rusza).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Pewien forumowicz napisał mi, żebym przy basie dotknął środka stożka i jak się rusza to jest pseudokopułką. Jak stoi w miejscu a membrana się rusza to jest korektorem fazy. I ewidentnie się rusza :/

Na pocieszenie powiem ze w najdrozyszym niskotonowym glosniku na jakim okazje mialem konstruowac ktory kosztowal tyle co solo7c, takze korektora fazy nie bylo.

Swoja droga nie widzialem jeszcze glosnika "dla ludu" z takim korektorem (wiem co to i co on daje) ma ktos jakies linki?

Ten forumowicz musial z byka spasc jesli w solo spodziewal sie korektora zamiast kopułki przeciwpyłowej

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

oł jeee>

http://pl.youtube.com/watch?v=kD4TppWcp4E

:)

@Picek, bywają znawcy, co szukają w pierwszej kolejności korektora fazy i twierdzą, że ich Altuski + przedwojenny wzmak grają najpiękniej na świecie:)

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@elektrykk nie działa filmik z linku ;) o już działa :D

btw. w sumie to mój znajomy twierdził , że niema nic lepiej grającego od jego zestawu Creative'a 7.1 :D

no ale są ludzi i parapety jakby nie patrzec :D

kolejny forumowicz wyraził swoją opinie nt ML

"Ogólnie te głośniki nie wyglądają za szczególnie. I pomimo większych rozmiarów zbyt dobrego dźwięku bym się po nich nie spodziewał" ...

Wiecie co... nóż się w kieszeni otwiera ....

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Spora część osób kupujących Microlaby posiadała wcześniej Geniusy 1250x lub 2000x, które przez wiele miesięcy były uważane za przyzwoite głośniki stereo. Przesiadam się z najtańszego 5.1 Creative'a i na obecną chwilę jestem zdecydowany na Geniusy sp-hf1250x. Pisałem o tym w innym wątku przy okazji innego pytania.

W tym miejscu pytam, czy warto zmienić plany i kupić SOLO 6C? Tak, 6C a nie 7C bo te drugie całkowicie odpadają - pokój 8 metrów kwadratowych. Problem w tym że 6C są dokładnie 2 razy droższe od Geniusów, grają zapewne lepiej ale czy naprawdę wyraźnie lepiej czy różnice są słyszalne dla osób bardziej osłuchanych w sprzęcie tej klasy? Wiem, że głupie pytanie ale może ktoś będzie w stanie udzielić jakiejś odpowiedzi.

Co do karty to na razie mam pełne Audigy1 i karty bardziej audiofilskiej kupować nie zamierzam, co najwyżej Audigy2.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Zostań przy Audigy1 i dozbieraj do Solo6C. Głośników do kompa raz na miesiąc się nie kupuje, a ta bańka więcej zapewne "zwróci" Ci się przy słuchaniu muzyki... ;-)

-----------------

Tamta aukcja poszła, ale znowu wstawili dwie sztuki:) http://www.allegro.pl/item376329172_hit_mi...brzmienie_.html najlepsza cena z dotychczasowych i gwara jest 12 mies., jasno napisane

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi