Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Ja rozumiem ze wyswietlacz wkurza/niepotrzebny/itd ale to nie tłumaczy tandetnej jakosci owego elementu!

Ustawienie kolumn z [gluteus maximus], wyswietlacz pada a i tak nadal zachwyt moze wywolywac zestaw :blink: Troszke krytycyzmu panowie, czekam az ktos pierwszy napisze cos negatywnego :wink: zaplacilem wymagam aby bylo sprawne.

Mi się podoba wyświetlacz. Już dobrze chodzi. Moze potrzebował tych dwóch dni na dotarcie. Zobaczymy...

Ustawienie z du.y kolumn jest winą usera a nie samych kolumn:) Ja mam na razie takie ustawienie z du.y, a i tak banan na twarzy przy słuchaniu...

Dobra, wady wg mnie:

- przewód jack-chinch cieniutki, do wymiany dla wymagających - no problem

- trzeba dokupić głośnikowy do szerszego rozstawienia - no problem

- czasami "uderzenie" membran przy włączeniu

- pilot z wyglądu niepewny, ma dosyć wąskie kąty działania

- nie wiadomo co z wyświetlaczem, ale myślę, że już będzie ok chodził

- ustawienia się kasują po restarcie

No i wg mnie te wszystkie minusiki są mało ważne wobec brzmienia i ceny.

"best price performance" z rosyjskich testów - jak najbardziej popieram. :wink:

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do pilota:

Moim mogę spokojnie sterować pod kątem ~90' do SOLO - więcej mi nie trzeba.

Wyświetlacz od początku działa bez problemu.

Przewodzik zmieniony. Membrany fakt - wyłączenie i włączenie skutkuje ich maksymalnym wychyleniem.

No i gdyby nie kasowały się ustawienia po wyłączeniu... Aczkolwiek ew jedno kliknięcie na pilocik (jak ktoś ma pod aux podpięte) aż tak nie męczy...

Staram się doszukać jakiś poważniejszych wad - ale nie potrafię.

Może z czasem zaczną się objawiać.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja rozumiem ze wyswietlacz wkurza/niepotrzebny/itd ale to nie tłumaczy tandetnej jakosci owego elementu!

Ustawienie kolumn z [gluteus maximus], wyswietlacz pada a i tak nadal zachwyt moze wywolywac zestaw :blink: Troszke krytycyzmu panowie, czekam az ktos pierwszy napisze cos negatywnego :wink: zaplacilem wymagam aby bylo sprawne.

Hehe, widzę od dłuższego czasu, że jesteś sceptycznie nastawiony do tych głośników. Przyznaję, że jakość wykonania nie stoi na najwyższym poziomie (drobne niedoskonałości jak kiepskiej jakości pilot czy wyświetlacz) ale jednak oceniamy tu głównie brzmienie ;) Zgadzam się co do tego, co napisałeś w innym temacie - zawsze znajdzie się zestaw, który zagra lepiej. Jednak my rozmawiamy tu o głośnikach komputerowych, a nie o zestawach hi-fi :) I w cenie 300 zł (a nawet większej) nie dostaniesz na rynku lepiej grających głośników do komputera. Zapewne nawet kolumn do wzmacniacza w takiej cenie bys nie dostał - mowa oczywiście o nowym sprzęcie, a nie używanym. A w przypadku microlabów masz wbudowany wzmacniacz, co jest dodatkowym zaoszczędzeniem miejsca - w koću to głośniki do komputera.

Dodam od siebie, że po tych wszystkich "ochach i achach" jakie czytałem o głośnikach spodziewałem się, że będą grały jeszcze lepiej i zwalą mnie z nóg. Z nóg mnie nie zwaliły, ale to może dlatego, że do tej pory przez wiele lat miałem do kompa podłączoną mini wieżę, także nie przesiadłem się z typowych plastikowych głośniczków. Grają naprawde fajnie i za 300 zł jest to moim zdaniem (i nie tylko moim) znakomity zakup. Na Tobie by prawdopodobnie niewielkie wrażenie zrobiły, bo słuchasz na codzień zapewne lepszego sprzętu :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Nie wiem, dlaczego tak się uczepiliście pilota. Fakt, jest mały i z trzech kawałków plastiku, ale nie nazwał bym go kiepskim - do jakości wykonania w żaden sposób nie mogę się przyczepić - jest po prostu bardzo dobra (przyjemny w dotyku plastik, zero najmniejszych śladów nadlewek - czy ich usuwania - po wytłaczaniu, idealne spasowanie z płytką górną - sorry, gdyby na siłę szukać minusów, to mój egzemplarz pilota ich po prostu nie ma), rozwiązanie z "bąbelkami" (podobne mam w pilocie od od starego aparatu olympusa, więc to nie jest zachwyt nowym sprzętem) bardziej mi pasuje, niż przerośnięte gumki w typowych mamucich pilotach rtv. Pilot ma dobre kąty, pod warunkiem, że sam jest wycelowany w stronę wyświetlacza - pamiętajcie, że dioda jest schowana we wnęce. Z wyświetlaczem też od samego początku nie było żadnego, najmniejszego problemu, zawsze wyświetlał to co powienien. Nie wiem, może mam jakieś wyjątkowe szczęście, ale moje Solo po prostu pod każdym względem działają i wyglądają tak jak powinny.

Minusy? Faktycznie, nawet piątkom przydały by się porządne standy - na biurku grają bardzo dobrze, ale po rozstawieniu zaczynają głębiej oddychać. Drugi minus to długość kabla zasilającego. Bardziej przydało by się gniazdo i osobny przewód, który można by wymienić na dłuższy. Kolejne, to przewody: głośnikowy i przewód do karty dźwiękowej, fajnie byłoby je wymienić (u mnie póki co, solo podłączone są na przewodzie creativa dołączonym do karty).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Na Tobie by prawdopodobnie niewielkie wrażenie zrobiły, bo słuchasz na codzień zapewne lepszego sprzętu :)

Tu nie chodzi o mnie, qmpel chce coś teraz zakupic, niby mu napominam o Solo...jednak kiedys juz dalem ciala innemu qmplowi geniusy 5.1 polecilem, bo byly AHY OHY, i POROWNANIE z z5500 (ze niby za ta cene sa lepsze itd itd) z5500. I jak potem porownalismy z5500 z tymi genkami to myslalem ze qmpel mnie ubije, owszem zaoszczedzil sporo kasy (ale akurat mial odlozone na z5500) i byl ostro wkurzony... z 1250 i 2000 podobne zachwyty byly, 1250 uslyszalem i stwierdzilem jedno NIE WSZYSTKO ZLOTO CO ....DREWNO :wink: cos ala jakas miniwieza... (ja wiem ze to 150zl kosztuje, ale caly czas trzymam sie tych samych przedziałów cenowych)

Najchetniej solo bym posluchal aby wiedziec jak to gra;)

Ja o swoim zestawie moge powiedziec kilka minusow ( chodzi tylko o dzwiek) na audiostereo w opiniach ludzie wymieniaja i plusy i minusy i wlasnie licze na taka opinie o solo, a tu 27stron zachwytow i opisow jakich to nowych dzwiekow mozna sie nasluchac i jakie to one nie sa stereofoniczne i przestrzenne przy rozstawieniu 1m;] ..dlatego narazie qmpel męczy słuchawki:)

Edytowane przez HeatheN

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Ja sie narazie wstrzymuje z mega-super-pelna-recenzja do momentu w ktorym sie przeprowadze i Solo stana daleko od siebie (wymienie kable), zbiore material na ktorym chce je przesluchac i porownam do innych kolumn (empire, whaferdale, paradigm); no ale to jeszcze okolo miesiaca kiedy beda mial okazje to wszystko zrobic i posluchac innych zestawow u znajomych i rodziny. Solo nie sa idealne, ale z zalozenia sa to glosniki do PC, i oceniajac je pod tym kątem to po prostu zmiataja 'plastikowa' konkurencje. Cierpliwosci.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

jakie to one nie sa stereofoniczne i przestrzenne przy rozstawieniu 1m;] ..dlatego narazie qmpel męczy słuchawki:)

Co się tak czepiasz tego metra ? To ma być chyba odsłuch bliskiego pola .... nie ? Odpowiednie kolumny potrafią wytworzyć przy takim dystansie holograficzną przestrzeń (Edirol MA-20D, KRK RP5) a inne nie (Bellwood Excellance 10, KRK RP6).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co się tak czepiasz tego metra ? To ma być chyba odsłuch bliskiego pola .... nie ? Odpowiednie kolumny potrafią wytworzyć przy takim dystansie holograficzną przestrzeń (Edirol MA-20D, KRK RP5) a inne nie (Bellwood Excellance 10, KRK RP6).

Uuuu co sie tak ekscytujesz? Myslalem ze to temat o solo...

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Powinieneś je mieć we wtorek między 10-13. Ja jak zamówiłem w niedziele w nocy, w sumie to juz poniedziałek był, to we wtorek o 12:30 przyjechał kurier. Pozdro

Dzięki mam nadzieje że mój Xonar da im jeszcze wiekszego kopa :wink:

PS. A czy kurier najpierw dzwoni czy od razu wali po drzwiach?

Edytowane przez scratix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzięki mam nadzieje że mój Xonar da im jeszcze wiekszego kopa :wink:

PS. A czy kurier najpierw dzwoni czy od razu wali po drzwiach?

Do mnie dzwonił i sie pytał czy bede w ciągu najbliższe 1-1,5 godziny w domu. Był po półtorej godziny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie róbcie offtopa to, że do jednego zadzwonił nie znaczy, ze do Ciebie też zadzwoni tak samo to, że jeden otrzymał paczkę między 10, a 13 nie znaczy, ze ty też otrzymasz w tych godzinach wszystko zależy jaka sobie kurier obierze trasę jeśli ty będziesz na początku to może być i przed 9 a jeśli na końcu to nawet o 18.... Do mnie paczka wysłana kurierem w środę była dopiero w piątek... OT

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Panowie nie róbcie offtopa to, że do jednego zadzwonił nie znaczy, ze do Ciebie też zadzwoni tak samo to, że jeden otrzymał paczkę między 10, a 13 nie znaczy, ze ty też otrzymasz w tych godzinach wszystko zależy jaka sobie kurier obierze trasę jeśli ty będziesz na początku to może być i przed 9 a jeśli na końcu to nawet o 18.... Do mnie paczka wysłana kurierem w środę była dopiero w piątek... OT

a jak po drodze wpadnie na pizzę i piwko to będzie trochę później ...:-) (osobiście czekałem na solo 6c ponad miesiąc- bo nie było ich w Polsce - ale uważam że warto było poczekać)

co do jakości i awaryjności sprzętu to tak naprawdę wyjdzie wszystko po dłuższym czasie użytkowania,

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dzisiaj zamówiłem te głosniki po przejrzeniu paru stron zachwytów. W jakim czasie dostawaliście je? Czy moge się ich spodziewać we wtorek? Zamówiłem je na infosofcie!

Ja zamówiłem w sobotę, a głośniki doszły po południo w czwartek - wysyłka natomiast była w środę. Sklep - Info.. wiadomo

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

skoro offtopujemy ;P

Ja zamówiłem w środę o 4.00 (w nocy), przyszły w piątek około 12.00. Sklep info-wiadomo ;)

Co 20 stron zachwytów nad Solo to dodam coś od siebie.

Rzeczywiście Solo mają wady, to oczywiste. Są duże, ciężkie, nie każdemu muszą się podobać (ten wyświetlacz i kolor... ), pilot jest mały i ja się o niego obawiam, dołączone kable są za któtkie i RCA>miniJack trąci tandetą.

To wszystko jest prawdą. Można ewentualnie dodać, że jak się źle ustawi Solo to można ukisić wzmacniacz we własnym ciepełku. I oczywiście to są typowe głośniki, które muszą być prawidłowo ustawione, bo inaczej bardzo dużo traci się z tego co się słucha.

Ogólnie te wady powinny dość skutecznie odstraszać przeciętnego użytkownika, który chce kupić bezproblemowy dobrze grający zestaw do wszytkiego. Stąd popularność Kretów, Logów i Geniusów. Solo nie są bezproblemowe, nie są do wszystkiego, w tym sensie, że nie kazdy lub raczej rzadko kto ma możliwość właściwie je ustawić przy komputerze.

Skąd więc Solo nagle zrobiły furorę i przekonują do siebie coraz więcej ludzi? Pewnie dlatego, że renomowany rosyjski serwis chwali je, pewnie dlatego, że kilka osób zaryzykowało (w tym również ja :) ) i zdecydowało się pod nieobecność na polskim rynku, na początku, na zakup przerośniętych Solo 7C, a następnie cwalili je na różnych forach.

Solo mają solidny, rzekłbym profesjonalny wygląd. Gdy zdejmie się maskownice to dwa głośniki robią wrażenie. Robi wraznie waga i solidność (pomijając moze ten wyświetlacz i pilota :) )

A potem zaczynamy słuchać ich okazuje się, że grają lepiej niż wszystko co do tej pory mieliśmy. Czytając wypowiedzi posiadaczy Solo widac wyraźnie, że większość z nas miała wcześniej pierdziawki 2.1/5.1 lub ewentualnie Geniusy 1250X/2000X. Żadna rewelacja.

Tymczasem za 250zł (solo 5C)/300zł (solo 6C)/350zł (solo7C) mamy sprzęt, który już od samego początku powala jakością dźwięku w stosunku do budżetowych badziewi jakie na codzień stoją obok kompa.

Jedno z pierwszych pytań moich i RBEJ'a po zakupie Solo 7C było jakim cudem te głośniki sa tak tanie.

Można nie mieć porównania do drogiego klasowego sprzetu, ale jednak usłyszeć jak "fajnie" solo grają. Czysto, wyraźnie, bass jest naturalny, a nie bajerancki i zalewajacy.

Ja odzyskałem radość słuchania muzyki, wywalam tandetne mp3, przerzucam się na FLAC i wreszcie do łask powróciła pokaźna kolekcja orygilnalnych CD.

Więc nie można skreślać Solo tylko dlatego, że ma wady i że kosztuje tylko ~300zł. Choć oczywiście ja sobie zdaję sprawę, że to jednak głośniki komputerowe i nie zaskoczę nimi kogoś kto prawdziwy zestaw muzyczny.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Asturas, dobrze gadasz:)

Ciekawostka z Ebay'a:

http://cgi.ebay.pl/Sistema-HiFi-Lettore-CD...7QQcmdZViewItem

http://66.102.9.104/translate_c?hl=pl&...7QQcmdZViewItem

O ile pamiętam, tego testu z udziałem Solo6 nikt wcześniej nie wrzucał:

http://techlabs.by/articles/acoustics/248/0/1365/0.html

http://translate.google.com/translate?u=ht...sl=ru&tl=pl

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi