Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

Patrzę, że wszyscy na Euro:) Solo 1 jest na allegro.

Witam,

Widzę że te kolumny solo 1 są w miarę przystępnej cenie i mogą służyć jako tylnie głośniki idelanie :) Testował ktoś je pod tym względem?.

Update:

Wie ktoś może jakie są wymiary tych głośników dokładne, bo wujek google nie pomaga ;)

Edytowane przez Kolos

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Widzę że te kolumny solo 1 są w miarę przystępnej cenie i mogą służyć jako tylnie głośniki idelanie :) Testował ktoś je pod tym względem?.

Z tego co czytałem na różnych polskich forach (choć głównie na tym XD), to mam wątpliwości, czy ktoś w Polsce je testował pod jakimkolwiek względem :P, więc raczej bym na odpowiedź nie liczył. Poszukaj na zagranicznych stronach, może coś się znajdzie. Edytowane przez zergadis0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Tak trochę btw, lol, ty zamówiłeś głośniki w sobotę i ci już przysłali, a ja zamówiłem w czwartek i wciąż ni widu ni słychu, dziwne jakieś :P.

EDIT: w końcu przysłali, przyszły koło 20:00 :D.

Edytowane przez zergadis0

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

a ja tylko sie utwierdzam w tym, ze x-fi to barachlo...właśnie w celach porównawczych podłaczyłem solo do integry...600 realtek hd:) audio

i może sobie wmawiam ? ale wydaje mi się że na integrze lepiej gra...

chyba czas sprzedac fatalszity i zakupić szybciorem xonara(bo 3d też chcialbym mieć w grach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No jasne że działa, zdjąłem tylko tą osłonke z kabli i myślałem że to tyle :lol2: Ale teraz wszystko pięknie gra, porównywać do Logów nie będę bo nawet nie ma co! Wszystko piękne wysokie i średnie tony miażdżą ale najbardziej jak na razie zaskoczył mnie bas, nie jest jakiś przesterowany jest miękki kiedy trzeba ale i potrafi zatrząś pokojem aż miło, właśnie tego się najbardziej obawiałem że będzie mi brak basu ale jednak niepotrzebnie :-D Miałem tylko mały problem ze zdjęciem z lewej kolumny osłonki :P Teraz mam problem jak je umieścić dobrze.

Edytowane przez scratix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Bas jest nieprównywalnie lepszy niż w wielu 2.1/5.1, a co najważniejsze jest integralną częścią muzyki, dobrze powiązany z "resztą". Nie ma tak, że idzie spod biurka jako niemal oddzielny dźwięk, nie ma buczenia, nie ma dziury w średnich. Osłony najlepiej podważać w kilku miejscach, tam gdzie są zatrzaski (takie w kształcie kulki):)

http://www.allegro.pl/item380218642_microl...ms_26w_26w.html

Solo 1 mają wszystkie pokrętła z tyłu, więc lipa...

Nowy tekst o S6 znalazłem: http://www.google.com/translate?u=http%3A%...sl=ru&tl=pl

Edytowane przez elektrykk

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Głośniki na razie sprawdziłem z iriverem T10 (odtwarzacz mp3), zintegrowaną kartą dźwiękową (nie wiem jaka, płyta główna to Asrock K7VT2) i Yamahą YMF724. O dziwo jak na razie głośniki najlepiej sprawują się... z integrą :P. Niestety na T10 dźwięk jest ok, ale jakiś taki trochę płaski, podobnie z Yamahą (a jak chcę podbić cokolwiek w eq to przy pewnych głośnościach głośniki zaczynają pierdzieć - wina karty, nie głośników, z creative'ami było tak samo), natomiast na integrze grają już naprawdę nieźle. Ogólnie widzę, że chyba w nową dźwiękówkę zainwestuję szybciej niż w nowego kompa, choć już widać spory postęp w porównaniu do creashitów.

PS. oczywiście wiem, że muszą się jeszcze wygrzać, tak przy okazji: ile to czasu minęło zanim zaczęły wam grać jak powinny?

PS2. Ale kurcze - myślałem, że już się tyle naczytałem o ich rozmiarach, że nic mnie nie zaskoczy... myliłem się, jak zobaczyłem kuriera z pudłem o 1/3 mojej wysokości (jak nie więcej!) to dosłownie zgacha mnie wzięła :D (przecież to pudło jest większe od tego, w którym mój telewizor był zapakowany!).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

One grają jak powinny tylko z porządną dźwiękówką. Wygrzanie nic tu nie pomoże. Karta muzyczna którą masz na swojej płycie głównej, to syf nad syfami, czyli AC97. W życiu bym nie kupił SOLO 5/6/7 to czegoś takiego. Szkoda kasy. Bez minimum Audigy 2, wogóle nie warto podchodzić do tych głośników.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Narazie sluchalem 7C na integrze tylko, zero znacznej poprawy w stosunku do M80, troche wiecej basu ale spodziewalem sie tego, waskim gardlem tutaj jest dzwiekowka a nie glosniki. Czekam nadal na Vortexa 2, ktory niestety gdzies utknal podczas strajku poczty polskiej.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

One grają jak powinny tylko z porządną dźwiękówką. Wygrzanie nic tu nie pomoże. Karta muzyczna którą masz na swojej płycie głównej, to syf nad syfami, czyli AC97. W życiu bym nie kupił SOLO 5/6/7 to czegoś takiego. Szkoda kasy. Bez minimum Audigy 2, wogóle nie warto podchodzić do tych głośników.

Kupiłem je, bo mam zamiar se Audigy 2 kupić :P, a tak nawiasem mówiąc - obecnie będę miał je chwilowo podpięte do PS2, tam grają całkiem porządnie. Ale i tak będę się upierał, że już na integrze i Yamasze YMF724 (tak to się chyba odmienia, nie :P?) grają dużo lepiej od Creative'ów i różnica jest bardzo widoczna (wreszcie są średnie tony, wreszcie bas nie charczy, góra też jest porządniejsza).

A o syfie nad syfami nie mów, jedno AC97 drugiemu AC97 nierówne, zintegrowana karta dźwiękowa w kompach w pracowniach komputerowych w mojej szkole - to dopiero syf nad syfami :P.

PS. A tak z ciekawości - gdybym wcześniej zapytał, to jakie głośniki byś mi doradził, aby grały na tej integrze tak samo jak Microlaby?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

i sie waham co brac solo6c czy solo7c... roznica jesli chodzi o cene tu akurat nie ma wiekszego znaczenia, ale teraz jestem na stancji, mieszkam w bloku a wiec pokoj dosc maly - tak z 7 na 6m, warto bawic sie w solo7 czy kupic szostki i miec spokojne sumienie? ; )

btw. w moim lapku jest zintegrowana SoundMAX Integrated Digital HD Audio, dobra to karta czy jak najszybciej mam sie zaopatrywac w audigy 2 zs ? : )

aha czy audigy 2 zs ma jakas konkurencje wsrod kart do lapkow?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

PS. A tak z ciekawości - gdybym wcześniej zapytał, to jakie głośniki byś mi doradził, aby grały na tej integrze tak samo jak Microlaby?

Genius 1250x za 130zł. Na tej Twojej integrze brzmiały by identycznie jak SOLO 7c.

Edytowane przez RBEJ

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Genius 1250x za 130zł. Na tej Twojej integrze brzmiały by identycznie jak SOLO 7c.

Nie przesadzasz?

Co ma piernik do wiatraka? Podpinasz pod to samo zrodlo 2 rozne zestawy i oba graja identycznie?

Podpinasz do odtwarzacza cd gienki 1250 i solo 7c i graja tak samo? Bez wzgledu na zrodlo roznice miedzy zestawami beda

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Możliwe że tak (akurat 1250x i 2000x brałem również pod uwagę), ale:

Po pierwsze: mam zamiar sobie Audigy 2 niedługo sprawić (i raczej nie będę z tym czekał pół roku jak na nowego kompa), a przecież głośników nie wymienia się co dwa miesiące.

Po drugie: na PS2 już by nie brzmiały identycznie :P (a nawet czy na odtwarzaczu mp3 miałbym wątpliwości).

Po trzecie: podobno na 1250x dźwięk się powyżej pewnych głośności chrzani.

Ogólnie rzecz biorąc - wiem, że obecnie się u mnie te głośniki marnują, ale wiem też, że nie ma żadnej sensownej alternatywy, więc chyba lepiej aby kupić lepsze głośniki które pokarzą tylko część swoich możliwości niż gorsze, które pokażą wszystko na co je stać, ale i tak będą grać słabiej, nie?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi