Skocz do zawartości
Damundo

Dyskusja Na Temat Microlab Solo 5c/6c/7c

Rekomendowane odpowiedzi

@ColdWarKid

Mam malutki pokój i bez miejsca na rozstawienie a i tak wziąłem 7C. Niestety zdrowy rozsądek odniósł ogromną porażkę z czego się cieszę :)

Co do i-softu, to jestem nieludzko rozczarowany.

Głośniki zamówione w poprzedni piątek, i tego samego dnia wpłacone 340zł na podane przez nich konto. W środę napisałem maila z pytaniem o stan zamówienia, do dzisiaj nie odpisali. Wczoraj napisałem na gg tym razem grożąc(wcześniej nie odpisywali), i od razu odpowiedział miły pan. Podałem imię nazwisko, wytłumaczyłem kiedy złożyłem zamówienie i dokonałem wpłaty, po czym szanowny pacan po drugiej stronie kabla po 2 godzinach odpowiedział że spodziewali się wpłaty na konto w Kredyt Banku - na które przecież wpłaciłem. Po następnych 2ch godzinach pan ponownie odpisał że "już pojechał", i tu się urwał kontakt.

edit:

Przycisnąłem trochę i dostałem nawet nr listu przewozowego, i tym samym zwracam odrobinę honoru w/w firmie

Edytowane przez Palato

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos ma jeszcze jakies rady? chce zamawiac jak najszybciej

Jeśli chcesz słuchać w bliskim polu (przy kompie itd.) i zwracasz uwagę na przestrzenność itp. to radzę model 6 ... jeśli słuchasz z większego dystansu,głównie zależy Ci na basie lub jeśli siedzisz bliżej ale nie zależy Ci tak bardzo na przestrzenności wybierz 7.

... to wynika z mojego doświadczenia ... większe kolumny + bliski odsłuch = mniej punktowe źródło = gorsza scena ... tak miałem przy kolumnach tradycyjnych jak i aktywnych monitorach studyjnych ... i tak pewnie będzie też przy aktywnych solo.

ps. jeśli znajdę wielkie kolumny łamiące tę zasadę dam znać ;)

Edytowane przez Kyle

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Co do Audiotraka:

Nie chodziło mi że gra tak se...

Dla mnie gra bardzo dobrze.

Poprostu nie wyczuwam żadnego zabarwiania pasma...

Aczkolwiek zapewne po podpięciu 7C do Audigy (bez mojej wiedzy) nawet nie usłyszałbym różnicy :E

A napewno nie na pierwszy słuch...

No chyba, że faktycznie kabel RCA Klotz'a pozwala usłyszeć różnicę (względem dołączonego do SOLO rca x2 -> jack).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@Palato do infosoftu sie nie pisze, lepiej zadzwonić

co do czasu realizacji ale zdaje się że sie wydłużył - więc stawiam na to że mają masę zamówień na te głośniki i po prostu nie wyrabiają z terminami

BTW -sprzedaje x-fi i kupuje razera baracude :)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

hmm, apropo X-Fi to odkryłem dwie istotne kwestie.

Po pierwsze jest bardzo duża różnica pomiędzy Audio Creation Mode, a Entertainment Mode. Na korzyść tego pierwszego. Dźwięk jest pełniejszy, bardziej przestrzenny, oczywiście z powyłączanymi bajerami Creative.

Po drugie co dziwne do tej pory zawsze słuchałem muzyki na Winampie z ustawieniem Rock na EQ. Wreszcie po przejściu na Audio Creation Mode zdecydowałem się na wyłączenie EQ i mam ciekawe spostrzeżenie. W pierwszej chwili odniosłem wrażenie, że dzwięk się oddalił, że idzie zza, no może nie ściany, ale zza "czegoś". Posłuchałem jednak w tym ustawieniu TNT od AC/DC i po powrocie na Rock w EQ doszło do mnie, że EQ dość mocno zawyża dzwięki. Wszystko idzie w góre, bass jest bardziej dudniący, a soprany bardziej irytujące i świszczące.

Potem zrobiłem porównanie Winamp płaski z Foobarem płaskim i wg mnie nie ma różnic. Potem do porównania dodałem Media Monkey, również płaski EQ. I wg mnie też bez różnic.

Podsumowując nie jest tak źle z tym X-Fi. Ze wszystkimi bajerami wyłączonymi i z płaskim EQ muzyka brzmi bardzo fajnie.

-------------------------

Mam tylko jedno pytanie.

U samej góry w Audio Creation Mode mam możliwość wybory pomiędzy:

RMAA 1644

RMAA 2448

RMAA 2496

Obecnie mam na default, czyli żadne z powyższych. Ktoś wie o co chodzi?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

GAH! Wszystko się wali.

Niby był kurier o 14:40 i nikogo nie zastał. Co z tego że kretyni mieli mój nr telefonu a w domu siedziałem od 12. Wg trackingu ze strony zostawili też awizo, CIEKAWE GDZIE.

Musiałem się wyżalić, teraz muszę wykombinowac jak mam to odebrać, bo nie zamierzam zapieprzać na drugi koniec miasta do sortowni i spowrotem z 25kg na plecach.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

ktos ma jeszcze jakies rady? chce zamawiac jak najszybciej

mam 6c w pokoju 24 m i jest ok, na razie stoją blisko mnie i monitora ale cały czas kombinuję coś ze standami lub uchwytami na ścianę,

dobrze sobie radzą z nagłośnieniem pomieszczenia (można robić imprezki :-) ) równocześnie nadają się do spokojnego "nocnego" słuchania muzy(nie szumią) ... wybór należy do ciebie ale ..."małe jest piękne";-)... a jak będziesz chciał głośno i z basem to sobie trochę podkręcisz ustawienia, wbrew pozorom dość dobrze 6c to znosi nie dudni basem, nie charczy (zaznaczam że jeszcze używam zintegrowanej karty muzycznej - na innych może być tylko lepiej)...

tak naprawdę to przydałby się test porównawczy 6 i 7 - tu ukłon w stronę dystrybutora (info...) tak aby w miarę możliwości uchwycić różnice (oprócz wymiarów oczywiście ;-))

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy solo 7c lepiej wypadną z bassem niż moje geniusy Home Theater ( prawie 3latka mają więc już mocno wysłużone ). Obecnie wdrażam się w dziedzinie Audio niestety obecnie jadę na integrze ( gra tak jak audigy sb0090 bo taką miałem ) planuje Asus Xonar d2\pm myślę że wtedy microlaby wykorzystają swój potencjał. Zastanawia mnie fakt czy dadzą radę z dość głośną muzyką i bassem bo subek w obecnych geniusach "daje radę" choć szkoda że nie gra czystym bassem.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

grzeesiek07:

Nie wiem jaką masz integrę, ale sam posiadam SB0090 i w porównaniu do niej moja integra na P31 to śmiech na sali...

Na integrze spłaszczony, pocięty bas, zmulone średnie, wysokie mało klarowne...

Nie trzeba było się zabardzo wsłuchiwać aby stwierdzić, że daleko jej do SB0090.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

AD1988B High Definition Audio 8-kanałowy kodek

sprzedałem to audigy i nie widziałem róznicy pomiędzy integrą ( no mała była ale tylko na sterownikach kx project wtedy na prawdę fajnie grało bo te creativa to jakieś crapy ) ale koniec ot :]

Jeśli bas jest fajny to myślę że w najbliższym czasie stanę się szczęśliwym posiadaczem jedynie denerwuje mnie fakt że tylko jedną kolumnę będę miał przed sobą ( obie się na biurku nie zmieszczą ) a druga będzie stała z tyłu. Wiem że ustawienie ma spore znaczenie ale to zestaw 2.0 więc nie powinienem odczuć jakiegoś "spadku" przyjemności z odsłuchu muzyki

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wiem że ustawienie ma spore znaczenie ale to zestaw 2.0 więc nie powinienem odczuć jakiegoś "spadku" przyjemności z odsłuchu muzyki

Bardzo się mylisz.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie odebralem Vortexa 2, zainstalowalem sterowniki te co daja na elektrodzie no i hm, ustawilem w foobarze direct sound Aureal Audio, roznica jakas tam jest miedzy integra ale niezbyt duza. Moze cos zle zrobilem? Generalnie nie rozumiem za bardzo sensu instalowania ASIO, moze ktos wyjasni?

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

@ RBEJ Wnioskuje z Twojej wypowiedzi że jednak lepiej by było jakbym je miał oby dwa na wprost siebie?

Dokładnie. Każde inne ustawienie niż obie kolumny na wprost słuchacza zabija brzmienie.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Wlasnie odebralem Vortexa 2, zainstalowalem sterowniki te co daja na elektrodzie no i hm, ustawilem w foobarze direct sound Aureal Audio, roznica jakas tam jest miedzy integra ale niezbyt duza. Moze cos zle zrobilem? Generalnie nie rozumiem za bardzo sensu instalowania ASIO, moze ktos wyjasni?

ASIO to format sterownikow służący do bezpośredniego odwołania się do karty przez program - oferuje w proaudio bardzo niskie opóźnienia przez co muzycy nie rwą sobie włosów z głowy

dla słuchacza oferuje wyłącznie jedną rzecz - stałą zgodną z odsłuchiwanym materiałem częstotliwość próbkowania - odpalasz cd i możesz słuchać tylko w 44.1khz bez jakiejkolwiek możliwości zmiany - jednym słowem 100% wierności

i nic więcej - jakość dzwięku jest identyczna (wbrew fałszywym opiniom że jest dużo lepiej) ze sterownikami WDM o ile tam tez będzie zachowana częstotliwośc próbkowania źródła sygnału(jednak WDM zezwalają na resampling i łączenie sygnałów o różnych parametrach)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

dzieki zbynia za wyczerpujace wytlumaczenie, czyli co? gluchy jestem, ze nie slysze roznicy miedzy integra z Asusa P5B a Vortexem 2?:) Material odsluchiwany to flac, nie chce mi sie wierzyc, ze to wina kabla...(mam oryginalne kable od Solo 7C).

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Dokładnie. Każde inne ustawienie niż obie kolumny na wprost słuchacza zabija brzmienie.

a to bardzo ciekawe stwierdzenie bo jedyny głośnik jaki stoi na przeciwko słuchacza to głośnik centralny w systemach powyżej 4 kolumn(i czasem subwoofer gdy ma wysoka częstotliwość podziału - pierdziawka komputerowa)

3020844[/snapback]

a to bardzo ciekawe stwierdzenie bo jedyny głośnik jaki stoi na przeciwko słuchacza to głośnik centralny w systemach powyżej 4 kolumn(i czasem subwoofer gdy ma wysoka częstotliwość podziału - pierdziawka komputerowa)

http://www.hifi.pl/porady/ogolne/ustawap.php

tutaj masz opisane dokładniej zasady rozstawiania

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Czy też występuje u was bzyczenie z głośnika wysoko-tonowego? Trochę wnerwiające jak siedzisz blisko :-|

Jak przystawię ucho na około 1 cm do wysokotonówek to słyszę leciutkie syczenie, ale chyba tak ma być. Jak tylko przesunę ucho troszkę wyżej/niżej/dalej to od razu zanika mi ten dźwięk i przy bliskim siedzeniu syczenia nie ma.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moje bzyczenie nie jest leciutkie, słyszę je nawet z odległości pół metra, co dziwne w lewej kolumnie jest słabsze niż w prawej. Z siecią to raczej nic wspólnego nie ma bo mam podpięte pod listwę!

Edytowane przez scratix

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

No to moje bzyczenie nie jest leciutkie, słyszę je nawet z odległości pół metra, co dziwne w lewej kolumnie jest słabsze niż w prawej. Z siecią to raczej nic wspólnego nie ma bo mam podpięte pod listwę!

Każdy ma "pod listwę" ... :P A masz uziemienie ? (chodzi mi o trójżyłową instalację a nie sam bolec w gniazdku)

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi

Listwa to żadne cudo. Nie separuje Cię do sieci ee.

Udostępnij tę odpowiedź

Odnośnik do odpowiedzi